Utklassning – och udda svensk coachning

3–0 till Frankrike, och ojojoj vilken överkörning det blev. Den andra halvleken var en enda lång uppvisning från det franska laget. Jag kan inte minnas ett enda vettigt svenskt anfall efter paus. Än mindre någon målchans.

Jag förde inte statistik över målchanser i dag. Men klart är ändå att fransyskorna hade en bit över tio, och att Sverige var helt utan. Vi var inte ens nära någon faktiskt.

Jag tror inte att Frankrikes förbundskapten Philippe Bergeroo hade velat ha någon svensk spelare i sin startelva i dag. För fransyskorna var bättre på allt. Och på alla positioner.
Exempelvis agerade Nilla Fischer mycket udda vid Louisa Necib:s båda mål. Först kastade hon sig på ett sätt som jag undrar om någon försvarstränare rekommenderar vid 2–0. Sedan var hon inte i position vid 3–0-målet.

Nämnda Bergeroo vann för övrigt på knockout mot Lilie Persson. För jag blir inte klok på den svenska coachningen.

Sara Thunebro blev avklädd och förnedrad av Elodie Thomis. De två första franska målen, och gissningsvis ett tiotal chanser hade sin upprinnelse på vår vänsterkant. Ändå gjordes inga försök att täta till.
Varför bytte inte Persson kant på sina ytterbackar? Och om det inte var aktuellt, varför inte låta Magdalena Ericsson få chansen? Eller Antonia Göransson? Vad kunde bli värre?

Nu skonades stackars Thunebro istället av att Bergeroo valde att byta ut Thomis mitt i den andra halvleken.

Och de byten som gjordes förstår jag inte riktigt. Emma Lundh kom in i halvtid. Inget ont om Lundh, som försökte göra något utan uppbackning. Men att hon alltså går före Lina Hurtig tycker jag är högst märkligt.

Att dessutom Emilia Appelqvist och Josefin Johansson fick speltid, medan Hurtig inte fick en enda minut, gör att jag nästan undrar om Umetalangen på något sätt har gjort sig impopulär i landslagsledningen. Eller är det så att Sundhage/Persson tror mer på Lundh, Appelqvist och Johansson än de gör på Hurtig.

Synd att det inte blev något målvaktsbyte. Hedvig Lindahl gjorde inte bort sig. Men hon ingav inte heller någon trygghet. Jag hade gärna sett Stephanie Öhrström bli testad.

Magdalena Ericsson fick ju debutera till slut. Men hon kom in först i minut 88, och då hinner man ju inte mycket mer än att debutera.

Jaja. Det kunde ha varit värre. Vi kunde ju ha varit i Rysslands situation. Trots att ryskorna backade hem bussen och höll nollan i 28 minuter mot USA står det nu 7–0 efter 75 minuter. Carli Lloyd har varit matchens gigant. Hon har gjort två mål, en notering som också gäller för Tyresös Christen Press – som nu är utbytt. Övriga tre mål har gjorts av Heather O’Reilly, Sydney Leroux och Abby Wambach.

Bästa ryska spelare har utan tvekan målvakten Elvira Todua varit. Trots sju insläppta mål. Ni förstår hur matchbilden har varit, eller hur?

8 tankar på “Utklassning – och udda svensk coachning

  1. Kan bara hålla med om precis allt du skriver från första till sista ordet. Jag tyckte särskilt synd om Öhrström som säkert sett fram emot att få chansen att visa vad hon går för men istället fick sitta kvar på bänken hela matchen.

    Att Hurtig inte fick spela är ju som du säger märkligt och det känns ju som det är något ‘icke-spelrelaterat’ som ligger bakom det för hon är ju i mina ögon bättre än någon av de tre spelare som gick före och dessutom har hon en större utvecklingspotential.

    Försvarsspelet var verkligen riktigt risigt och man får hoppas Rohlin fortsätter många säsonger till för det ser minst sagt tunt ut där bakom. T o m Fischer såg lite rådvill ut utan sin rutinerade kollega att stödja sig mot. Thunebro har jag ju redan nämnt och jag har ju velat se alternativ testas på den positionen under flera år då jag helt enkelt inte tycker Thunebro håller måttet längre defensivt.

    Slutligen vill jag ju inte tjata men vår virvelvind i Linköping hade varit intressant att se med den matchbild vi fick där Frankrike flyttade upp så gott som samtliga spelare när de anföll och det måste ha funnits utrymme där bakom för en snabbare spelare.

  2. Jodu Martin ,tror nog att både Nilla och Thunebro saknade ”Queen” Rohlin ikväll.Hon fick ju båda att se bättre ut än vad de kanske är under förra säsongen.
    Nilla är ju inte spelaren att leda en backlinje och Thunebro har stora defensiva brister.
    Hade redan före match onda aningar vad gällde mittbacksparet och tyvärr stämde de till 100%.

    Den svenska coachningen var väl inte bara udda utan även helt urusel.
    Har våra förbundskaptener ingen som helst förmåga att fixa till en organiserad försvarstaktik är det nog hög tid att ta in någon som klarar av den detaljen.

    Visst ,Thunebro var inte alls bra,men hur man kan låta henne spela helt utan understöd mot en sån som Thomis övergår mitt förstånd.
    Vad var egentligen tanken med Folkesson som vänstermittfältare?
    Den enda som jag vill berömma lite är Rubensson.Klarade sig helt OK defensivt.Även om jag personligen hellre vill se henne få chansen som yttermittfältare.

    Även jag tycker att behandlingen av Hurtig börjar bli lite märklig.

  3. Resultatet är inte så mycket att gräma sig för. Det är rättvist att Sverige förlorade, och kanske även snällt att det blev med så små marginaler. Däremot ställer jag mig med din röst och med @Martin (LFC-supporten, som kommenterar här friskt) varför inte vissa byten skedde när vi ändå höll på att bli så utspelade som vi var.

    Thunebro, som jag verkligen älskar, var utspelad, varför inte ge Magdelana Ericsson chansen då? Varför som du Johan säger kasta in Emma Lundh, hon har icke övertygat på mig. Vad händer egentligen på dessa läger som missas av de media som är där?

    För tydligen så funkar inte våra kinesiska lycko-kakor som de skall, då svensk media inte kan få in de bytena som de tror att landslagsledningen kommer att göra. Finns det hemliga läger? Jag tror ej detta, då pengarna till damfotbollen är få som de är, men ändå så måste det hända någonting bakom kulisserna som gör att landslagets ansvariga tar ut sådana spelare som inte alls verkar ha utmärkt sig i Damallsvenskan. Alla journalister (som ägnar sig åt damallsvenskan på ett sätt eller annorlunda sätt) nämner Hurtig, Ericsson, Banusic osv. som bra spelare, och kanske potentiella matchvinnare. Detta har de sett antingen på plats eller via TV4’s sändningar, vecka ut och vecka in i vad som kallas ”världens bästa” damliga.

    Detta (världens bästa damliga) stämmer ju naturligtvis inte. Detta kan jag själv se efter att ha ”börjat att följa på nyo (hur stavas detta?)” den Damallsvenska ligan från och med sommaren och VM 2011. Jag har aldrig varit en super-supporter av damfotbollen innan, men efter VM 2011 så har jag väl blivit det. Jag har naturligtvis mitt egna herrlag i fotbollen som jag följer slaviskt också, Borussia Dortmund (BVB), och jag håller ett öga på andra sporter med, bla Sävehof (spelade som junior), Färjestad BK (stor favorit i Håkan Loob) etc. Sedan älskar jag ju sport över huvudtaget. När Sverige var som bäst i Tennis, vem kollade inte alla Wilanders och Edbergs matcher?

    Kanske borde vi titta på nuvarande USA’s tränare. Han kompilerade inte från nytt, utan han ersatte redan helt fungerande delar, och tittade om dessa kunde ersättas. Han tog ut antingen Wambach eller Morgan, och satte in Press, och gjorde liknande ersättningar på en eller två platser mer. Dock skall det nämnas att USA har mer bredd än vad Sverige har. Sedan kan det kommenteras hur stor bredd USA har. Johan, som jag har all respekt för, tycker på ett sätt, vilket jag inte delar fullt ut, dock så delar jag hans uppfattning att deras bredd är mycket större. Schelin kommer upp mot Wambach och Morgan, en tyvärr så gör inte Kosovare det. Hon kanske inte ens kommer upp till Press och Leroux’s potential. Därför gör det en så stor skillnad när vi möter ett lag som Frankrike eller Tyskland. Jag tycker personligen att Delie som ett andra handsvapen är bättre en Kosovare som anfaller. Däremot tycker jag att Kosovare är en bättre framspelare, lite som en andra Seger, men det ger ju föga om hon inte har någon att spela fram till, för även om jag tycker om Schough, så är hon inte en Schelin. Kanske tar det en tid för en ny duo att hitta varandra, men Schough har tyvärr inte Schelins explosivitet, eller hennes förmåga att skärma av bollen. Däremot har jag vissa förhoppningar med Hjolhman och Hurtig, och även Blackstenius.

    Ja, coachningen under denna match var obefintlig, även om kamerorna kanske inte siktades mot den svenska bänken. Varför vänta så länge med Ericssons byte när vi redan låg under och var så pass pressade av Thomis snabbhet? Vart var medias tips på Öhrnströms halvlek? Det fanns ett par byten som var högst tvivelaktiga, både de som ske1dde och de som uteblev. Snälla SvFF läs denna blogg och dess kommentarer, läs även Spelare12, DandalBs twitter etc för att se vad som och vad som dessa tycker, som vet en hel del om damfotbollen i Sverige och utlandet.

    • Man skall förstås alltid vara källkritisk, och inte ta alla uppgifter som finns i media för givet. Det finns alltid risk för att det varit missförstånd, eller att saker ändras.

      Fallet Stephanie Öhrström är nog ett exempel på något av de två alternativen. Uppgiften kom från trovärdigt håll, det var det ju faktiskt på förbundets egen hemsida som det stod att ”det troliga är att Öhrström får en halvlek mot Frankrike”. Men jag med fler borde nog ha varit lite mer källkritiska, för Lilie Persson slänger ju i samma artikel in en brasklapp när hon säger att ”Vi har haft ögonen på Öhrström ett tag och vi får se hur det blir med speltid i matchen”.

  4. Tycker alla de yngre spelarna försökte, möjligen med ett litet minus för Illestedt vid första målet. Min kritik är, kanske som alltid, mot de äldre spelarna.

    Thunebro borde varit utbytt efter 20 minuter, pinsamt att en så rutinerad ytterback kan bli bortspelad så ofta. Lindahl gör en del bra och en del obegripliga saker som alltid, vi behöver hitta en annan målvakt före VM, vem vet jag inte.

    Spelsystemet 4-3-1-2 kräver en 1a med bollkänsla, speluppfattning och en förmåga att spela bollen vidare i tid, och den rollen fixar inte Seger, möjligen är Sjögran enda alternativet om hon kan gå för fullt 90 minuter, annars måste vi tillbaka till 4-4-2. Alla de yngre kan skapa ett bra lag om de får speltid tillsammans med vi saknar någon Anna Ljungberg, Messi, Ronaldo eller Wambach som kan komplettera de yngre villiga och den rollen fyller tyvärr varken Seger, Schelin eller Ökvist

    Heja Sverige, nu slår vi Nordirland med ett ungt landslag med tanterna på bänken

  5. Såg inte matchen, så den kan jag inte uttala mig om. Resultatet är hur som helst en viktig väckarklocka, som visar var det svenska landslaget står nu och det bekräftar också att det svaga spelet i höstens VM-kvalmatcher inte var tillfälligheter. Allmänt sett kan man säga att fungerar inte spelet, och spelarna på plan inte presterar så borde man prova nåt annat. En spelare som inte nämnts, och som jag skulle vilja se få chansen, är Elin Magnusson, uttagen i EM-truppen men utan speltid, och därefter inte aktuell. Sen ska givetvis inte lagen tas ut efter journalisters och tittares önskemål, det tror jag nästan alla håller med om. Sådana lag hade nog sett konstiga ut. Dom bästa ska naturligtvis spela, oavsett ålder och ingen ska känna sig säker på en plats i ett landslag.

    • De sportjournalister som följer damfotbollen på nära håll har ofta bra koll på spelare så att helt bortse från deras förslag/åsikter tror jag är riktigt dumt faktiskt. Det är ju faktiskt så att man inom en organisation som inte hämtar åsikter utifrån riskerar att bli lite ‘hemmablinda’ och köra på i invanda spår vilket jag tycker man kan se tendenser till vad gäller Damlandslaget.

      ”De bästa ska spela” är väl en åsikt alla kan hålla med om men vilka är de bästa då ? Jag tror och hoppas att det vi såg mot Frankrike inte var det bästa vi har för då väntar en ökenvandring för svensk damfotboll under lång tid. Som jag ser det är vi i Sverige besatta av rutin och låter denna egenskap få en allt för stor inverkan vid laguttagningar för även laget mot Frankrike var ju så rutinerat som det kunde vara med tanke på skadeläget.

      Nej, vi måste bli mycket bättre på att släppa fram unga spelare i Sverige, det kanske skiter sig nån/några gånger men det är väl det man har träningsmatcher till. Att en spelare som Hurtig trots uselt anfallsspel inte får en minut på plan är ofattbart men det som var än värre var att man redan i den trupp som togs ut kunde se exakt hur det skulle se ut då kreativitet och snabbhet till stor del saknades.

  6. I går kväll blev det ganska tydligt att Sverige inte har den blekaste chansen att vinna VM-guld 2015. Man saknar bredden i USA:s landslag, men det är väl också bara logiskt. Tekniskt sett är man 2 klasser sämre än Frankrike. Man kunde tycka synd om Sara Thunebro som fick spela och som gång på gång blev utspelad som en tonåring av Elodie Thomis. Det var nog Lillie Perssons första match på den nivån där hon fick ta beslut och det blev riktigt, riktigt fel. Ilestedt har en bra bit kvar, Fischer kom fel trots att hon är mitt i säsongen. En eloge till Rubensson som var gårdagens bästa back. Lindahl räddar 2 bollar, men gör helt oförklarliga rörelser och utrusningar som vanligt och får tacka gud eller vem det nu var. Sverige måste hitta en målvakt inför VM 2015.
    Positivt för damfotbollen: Vi gav Frankrike stort självförtroende i går. Kanske kan de snart äntligen leva upp till förväntningarna i ett mästarskap.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.