Mitt världslag för VM 2015

Efter varje VM tar Fifa ut ett världslag. De senaste gångerna har upplägget varit att man presenterar laget i form av en 23-mannatrupp. De brukar prioritera att plocka spelare från så många lag som möjligt.

Jag har följt upplägget och presenterar här mitt världslag från mästerskapet i Kanada. Från den startelva jag hade inför de två avslutande matcherna blev det två ändringar. Japanska mittbacken Azusa Iwashimizu hade en tung dag i finalen och flyttas ur startelvan, men är ändå kvar i truppen.

Jag väljer även att byta vänsterback. Meghan Klingenberg tar klivet från bänken in i startelvan. Här är mitt världslag. Startelvan är uppställd enligt USA:s gulduppställning 4–4–1–1:

Hope Solo, USA

Lucy Bronze, England
Wendie Renard, Frankrike
Becky Sauerbrunn, USA
Meghan Klingenberg, USA

Aya Miyama, Japan
Amandine Henry, Frankrike
Ramona Bachmann, Schweiz
Louisa Necib, Frankrike

Carli Lloyd, USA

Celia Sasic, Tyskland

Resten av truppen:
Målvakter: Erin McLeod (Kanada) och Lydia Williams (Australien).
Backar: Ali Krieger (USA), Steph Houghton (England), Azusa Iwashimizu (Japan) och Laure Boulleau (Frankrike).
Mittfältare: Wang Lisi (Kina), Lady Andrade (Colombia), Simone Laudehr (Tyskland) och Lisa De Vanna (Australien),
Forwards: Anja Mittag (Tyskland) och Gaelle Enganamouit (Kamerun).

Coacher blir Mark Sampson och Jill Ellis.

Inför finalen skrev jag att jag höll Bachmann som VM:s bästa spelare. Efter finalen reviderar jag den uppfattningen. Där är nu i stället Lloyd min etta, med Bachmann som tvåa och Henry som trea.

Den enda svenska spelare som fanns med i funderingarna kring det här världslaget var Hedvig Lindahl. Det fanns dock många duktiga målvakter och hon tillhörde de spelare som hamnade just utanför laget. I det sällskapet finner vi även spelare som Nadine Angerer, Wang Fei, Kadeisha Buchanan, Elodie Thomis, Lena Goessling, Shirley Cruz, Megan Rapinoe, Formiga, Morgan Brian, Alex Morgan, Eugenie Le Sommer, Marie-Laure Delie, Christine Sinclair och Jodie Taylor.

Det blir intressant att se hur mitt världslag stämmer överens med de officiella, när det presenteras. Jag välkomnar för övrigt synpunkter. Jag har ju inte sett alla matcherna och har säkert missat någon spelare som borde ha varit med.

Tillagt i efterhand: Så här blev det officiella världslaget.

10 tankar på “Mitt världslag för VM 2015

 1. Litar på dig Johan. Har inte sett så många matcher det har varit sent på natten. Men många bra spelare har stigit fram. Nu är det lag från alla världsdelar. Spelare från t.ex Colombia, Nigeria Australien, Kina. USA:s lag var helt suveränt och värdiga mästare. Blir väl OS guld för dom också. England körde över nja kämpade som lejoninnor (t.ex Houghton) mot Tyskland stort !!

  • Marta har förstås potential att kunna vara aktuell. Men jag såg inte alla Brasiliens matcher. Och av det jag såg tyckte jag att Formiga var deras bästa spelare. Till slut kom ju dock inte heller Formiga med i min trupp.

   Om man kan vara petad ur ett världslag så kan man väl möjligen kalla det att Marta är petad. Det känns ju dessutom rimligt, för hon gjorde ju faktiskt inget jätteavtryck i Kanada. Inga assist och ”bara” ett straffmål i ett lag som åkte ut redan i åttondelsfinal.

   Om du tycker att Marta borde vara med får du gärna motivera varför. Det är kul att höra olika åsikter.

 2. Nej det var mer en fråga. Hon är ju en av världens bästa spelare.☺ Själv hade jag nog satt in Fara Williams i truppen också.😊😊

  • Låter som ett klokt val. Hade det varit en riktig trupp hade mitt gäng behövt någon eller några centrala mittfältare till. Alla mittfältsreserver är ju kantspelare i utgångsläget.

 3. Måste man vara anfallsspelare eller åtminstone offensiv spelare för att kunna utses som VM:s bästa spelare?

  • Nej. Det var ju flera defensiva spelare bland de åtta nominerade. Tre var backar och Amandine Henry som har en defensiv mittfältsroll kom ju exempelvis tvåa bakom Carli Lloyd. Personligen tycker jag att det är rimligt att offensiva spelare oftast tar hem priset eftersom det är svårare att vara konstruktiv än destruktiv.

 4. Min trupp: Solo – Bronze, Buchanan, Houghton, Boulleau – Henry, Miyama – De Vanna, Lloyd, Rapinoe – Enganamouit. Tack för alla VM-bilder och inlägg.

 5. Startelva och trupp (4-4-1-1)
  Lydia Williams – Meghan Klingenberg, Becky Sauerbrunn, Kadeisha Buchannan, Lucy Bronze – Aya Miyama, Rumi Utsugi, Amadine Henry, Wang Lisi – Carli Lloyd – Celia Sasic.

  Resten av truppen:
  Målvakter: Erin McLeod, Wang Fei.
  Backar: Aya Sameshima, Azusa Iwashimizu, Wendie Renard, Ali Krieger.
  Mittfältare: Ramona Bachmann, Simone Laudehr, Shirley Cruz, Louisa Necib.
  Forwards: Kyah Simon, Jodie Taylor.

  Coach: Mark Sampson (här vill jag också ge Alen Stajcic och Hao Wei pluspoäng för vad de gjort med sina unga trupper i Australien respektive Kina).

 6. Pingback: Hon var bäst i världen 2015 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.