Tre spelare ut – bara en in

Sedan senast har det blivit lite förändringar i den svenska landslagstruppen. Tre fjärdedelar av succébacklinjen från OS; Elin Rubensson, Linda Sembrant och Nilla Fischer har lämnat truppen, bara en spelare har tillkommit, Petra Andersson.

Kul för Andersson, men jag hade kunnat hitta flera ersättare som hade känts roligare. Dock skall direkt sägas att jag inte sett Andersson så mycket i år – hon kanske har varit jättebra. Men tidigare år har jag inte uppfattat henne som en blivande A-landslagsspelare.

Förändringarna innebär att vi lär få se en ny backlinje i tisdagens bortamöte med Danmark. Det är dessutom en match där backlinjen kommer att testas lite grand. Danmark har ju ett par starka offensiva krafter. Pernille Harder:s kvaliteter känner vi ju väl till i Sverige, och Nadia Nadim håller på att göra sig ett namn i USA och Portland. Med nio mål är hon ett från skytteligasegern i NWSL med en omgång kvar.

Nu blir det sannolikt en backlinje med Jessica Samuelsson och Jonna Andersson på kanterna och Emma Berglund samt en av Amanda Ilestedt eller Magdalena Ericsson i mitten. Jag hade nog valt Ilestedt av snabbhetsskäl, men Pia Sundhage brukar ju sällan välja som jag…

Apropå Sundhage hörde jag henne prata om det nya spelsystemet i väldigt positiva ordalag. Visst skapade landslaget rätt mycket mot Slovakien, och visst saknades flera viktiga spelare. Men ändå, 2–1 hemma mot Slovakien är ju verkligen inget speciellt lovande resultat. Jag kanske är kritisk i överkant, men jag blev inte överdrivet imponerad på Gamla Ullevi i torsdags.

När det gäller de båda träningsmatcherna i oktober skriver bloggen Hattrick om dem här. Där tar man upp att förbundet inte tar chansen att lägga en match i Stockholm nu heller. Även om jag gärna har landskamperna i mitt närområde tycker jag att förbundet borde ha valt Stockholm här.

Det om A-landslaget. Vårt U20-landslag vann mot Tyskland med 1–0 i lördags. Som jag tidigare slagit fast är ju 96:orna Sveriges bästa årgång någonsin – i varje fall sett till EM-meriter. I november skall de visa upp sig i VM.

I torsdags pratade jag om Stina Blackstenius medverkan i Papua Nya Guinea med både Blackstenius själv och med Calle Barrling – och det verkar inte vara någon tvekan om annat än att Blackstenius skall med.

Däremot är det ju ett dilemma för U20-landslaget att Rosengård och Eskilstuna sannolikt kommer att spela Champions League under VM. Det gör att spelare som Zecira Musovic, Nathalie Björn, Ebba Wieder och Emma Jansson riskerar att hamna i kläm. Här ställs också klubbarna inför jobbiga val om huruvida de skall släppa sina spelare till VM eller inte.

bloggen Spelare 12 kan ni förresten läsa en lite djupare diskussion om U20-truppen.

Slutligen är här två klipp med höjdpunkter från matcherna Frankrike–Brasilien och USA-Thailand:

Och här USA–Thailand:

8 thoughts on “Tre spelare ut – bara en in

 1. Ilestedt må vara snabbare men så är ju just snabbheten Magdas enda minus då hon i övrigt i mina ögon är bättre än Ilestedt på i princip allt. Det kan ju också bli kul att se vilka som vinner kampen om Harder ställs mot sina klubbkamrater i LFC.

  Vad gäller U20 så räknar jag med att Rosengård kommer stoppa sina spelare om det blir krock, Musovic drabbades ju redan ifjol (F19-EM) och då var hon ju inte ens ordinarie i laget. Vad gäller Eskilstuna så är det ovisst men jag tror nog ändå de släpper sina spelare och i LFC:s fall kommer man självklart släppa Stina då hon själv vill spela och hennes kontrakt går ut i år. Dels handlar det alltså om förhandlingsläget men så släppte ju LFC både Tove och Stina till F19-EM ifjol trots att det krockade med seriespelet och de hade behövts här hemma.

  • Jag gillar också Ericsson, och har inget emot att hon får chansen mot danskorna. Men jag tycker att du undervärderar Ilestedt rätt mycket. Från det jag sett av Rosengårdsbacken i år tycker jag att hon likt Jessica Samuelsson har lyft sitt passningsspel rätt rejält. Ilestedt ser ut att ha jobbat hårt, för jag tycker att passningarna numera ligger på en klart acceptabel nivå. Dessutom har hon en bra inställning och det är ju faktiskt så att Ilestedt var betydligt bättre i fjolårets VM än Ericsson i årets OS. Låt vara att det var på olika positioner.

  • Om jag minns rätt var det väl så att Kathrin Längert var skadad när F19-EM spelades och att Rosengård då var i stort behov av Musovic, alternativet var att ställa en junior mellan stolparna. Och nog är det väl så att just målvaktsposten är extra känslig, man måste ju ha en målvakt i mål. En anfallare däremot som exempelvis Blackstenius är inte lika kritisk att ersätta, man behöver inte flytta upp en junior utan kan ta in en spelare som egentligen spelar på mittfältet. Om Rosengård står utan sina två målvakter är man i kris, men om Linköping står utan Rolfö och Blackstenius kan man möblera om lite i laget, flytta fram Minde och Harder och ta in några mittfältare istället, typ.

 2. Ska man vara lite petig så är det 97:orna som är bästa årgången någonsin. Startelvan mot Tyskland bestod av 9st 97:or och 2st 96:or. Visserligen saknades Blackstenius och Musovic men ändå…
  Wieder och Musovic stoppades enligt uppgift av Rosengård…

  • Du har ju naturligtvis rätt – och fel om åldersgrupperna.

   Det finns många duktiga 97:or, och det stämmer ju att de har utgjort en viktig stomme hos 96:orna. Men det är ändå 96:orna som presterat – det är de som har den spets som gjort att man spelat EM-final både som 17- och 19-åringar, och nu även gått till VM. När 97:orna har spelat själva har de ju tyvärr inte gjort några bättre resultat.

   Men ok då. Det mest korrekta är väl kanske att säga att det är 96:orna och 97:orna som tillsammans bildat Sveriges bästa ungdomslandslag någonsin.

 3. Håller med, borde ha funnits andra spelare än Petra Andersson. Petra har varit okay i United som central mittfältare, men det är för många sidled- och bakåtpassningar, väldigt lite spel framåt och knappt några tempoväxlingar i offensivt syfte. Lite mellanmjölk över hela Eskilstunas mf i år.
  Ser även lite tunt ut på det centrala mf i U20-landslaget. Men med en solid defensiv, bra målvakt, snabba omställningar och Blackstenius på topp kan det bära långt.
  Även om några mittbackar har ”vuxit till sig” i andra landslag har även Stina blivit klassen bättre. Hon hade gjort 3-4 mål mot Tyskland i lördags. Tyskland som ju alltid tillhör favoriterna.
  Tror på semifinal, minst, och 12 mål från Stina.
  Ska bli spännande att se hur 150 cm långa (korta) nordkoreanskor ska bära sig åt för att stoppa Vadstena-expressen

 4. Kul att de visade U20 matchen, tyckte de spelade bra men avsluten var väldigt klena generellt (hos båda lagen). Anna Oskarsson var riktigt riktigt bra på sin högerkant och glöms ofta bort när man nämner lovande spelare i Sverige.

  Angående USA, tycker de har bäst spelarmaterial i världen men Ellis gör många konstiga val och tror kanske deras VM guld gör att hon får stanna några år för länge.

  Inget land verkar riktigt på topp nu, även om Tyskland vann OS var de nog bättre för några år sedan. Frankrike verkar aldrig riktigt få till det och Japan generationsväxlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.