Rosengård var lite tyngre, och lite bättre

Då har jag också sett cupfinalen. Mitt lag hade match tidigare under kvällen, vilket gjorde att jag har sett matchen i efterhand. Men för en gångs skull lyckades jag undvika att höra resultatet, vilket var trevligt. Därmed levde ju spänningen för min del nästan ända fram till midnatt…

Prestigemötet mellan Sveriges i särklass två bästa lag var rätt slött och tråkigt de första 20–25 minuterna. Under den andra halvan av den första halvleken kändes det som att Linköping höll på att koppla ett litet grepp, dock utan att skapa någon riktigt farlig chans.

Efter paus tyckte jag att Rosengård däremot hade rätt bra kontroll. De var lite tyngre, lite bättre. De lyckades då plocka bort Claudia Neto rätt väl ut matchbilden, vilket skapade defensiv kontroll. Dessutom fick Rosengård in viktiga duon Anja MIttag och Ella Masar McLeod i matchbilden.

Lite typiskt att segermålet kom sedan Neto och Kosovare Asllani sprungit ihop på mitten, och Mittag snott bollen. Resten av anfallet var lysande med Caroline Seger till Masar, till Mittag och till Sanne Troelsgaard. Att danskan sköt via ribban kändes väl i och för sig som att hon använde sig av onödigt små marginaler…

Det märktes väl i båda lagen att man inte är klara med sina lagbyggen, att det är många roller som återstår att besätta. Det kändes på att passningarna på offensiv planhalva ofta hade väldigt dålig adress. Mest jobb med lagbyggen återstår nog i Linköping, som dock bör ha större potential. Det finns nämligen mycket kreativitet i den truppen. Men där finns också väldigt många valmöjligheter, vilket försvårar lagbygget. Rosengård däremot har numera en ganska tunn trupp, något som märktes på hur bemanningen på bänken såg ut under cupfinalen.

Med tanke på alla de kreativa spelare som Linköping har blev jag lite besviken över hur lite de lyckades skapa. Jag fick det bara till en riktigt het målchans, och det var i den andra halvleken när Lina Hurtig:s inspel nådde Kristine Minde. Sedan hade man även några halvchanser, men ingen som kändes speciellt farlig.

Under tiden jag har skrivit det här inlägget har det blivit måndag, och i dag 14.00 presenteras Peter Gerhardsson:s första landslagstrupp (se presskonferensen här). Det blir väldigt spännande att se vilka spelare som tas ut där.

I någon intervju sa Gerhardsson ju att de 23 spelare som kommer med här, det är de 23 han och Magnus Wikman tror mest på. Frågan är om inte den allra mest intressanta frågan är vilka forwards som kommer med.

I forwardsfrågan är det flera av er som brukar kommentera här på bloggen som förordar att det svenska anfallet skall byggas kring Marija Banusic. Hon är en smart och teknisk spelare som jag gärna ser i truppen. Men ännu tycker jag att hon har rätt mycket att bevisa innan hon är en spelare för startelvan.

Det har i och för sig varit från tv, vilket är långt ifrån klockrent när man skall kolla in spelare, de riskerar ju att vara utanför bild under långa stunder. Men jag har nu försökt studera Banusic i de två senaste matcherna. Betyget är ganska långt ifrån lysande, hon har varit väldigt stillastående i båda matcherna. I cupfinalen var hon inte inblandad i något alls av värde, tvärtom blev hon totalt bortplockad av Rosengårds backlinje och dessutom utbytt när Linköping behövde jaga kvittering. Det är inget bra betyg för en forward.

Tyvärr var det få svenska spelare som kvitterade ut höga betyg i cupfinalen, det var i första hand utländska spelare som var bäst. Men skall jag nämna några så blixtrade Lina Hurtig till, Tove Almqvist hade en bra period i den första halvleken och så tycker jag att Caroline Seger såg bra ut efter paus. Det skall bli spännande att se om den trion finns med bland Gerhardssons 23 spelare. Mycket spännande.

7 tankar på “Rosengård var lite tyngre, och lite bättre

 1. Du har två ”lite” i rubriken och det är passande – det var just lite det handlade om. Inget av lagen levererade något sprakande fyrverkeri. En tillfällighet avgjorde samtidigt som det anfall som ledde till lednings-/vinstmålet var snyggt iscensatt. Tror att Anna Oscarsson kan ha blivit uppmärksammad av förbundskaptenen. Det är ju så, en del spelare ska vara i ”rätt” lag för att bli landslagsaktuella. Mimmi Larsson är ett exempel. Det verkar som Rosengård håller på att skaffa sig också ett mentalt övertag på Linköping, vilket kan komma att bli avgörande i striden om SM-guldet. Nu måste Linköping börja vinna igen och i varje fall inte förlora mot Rosengård 10 september, annars….

 2. Skulle nog säga att ditt inlägg efter Piteåmatchen angående att Emma Lennartsson behövs längre upp i plan visade sig stämma i den här matchen, detta då anledningen till att Seger (och därmed Rosengård) fick större utrymme efter paus var att Almqvist tröttnade och byttes ut.

  Med facit i hand hade det nog varit klokare att byta in Lennartsson istället för Maanum som förvisso är en bra spelare men som inte är samma typ av grovjobbare. Extra tufft blev det då Asllani som jag tyckte jobbade bra defensivt i första halvlek också kroknade något efter paus med resultatet att mittfältet som LFC kontrollerade rätt bra i början gick över helt till Rosengård efter paus.

  Överhuvudtaget känns det som att den stora risken för LFC blir att man väldigt gärna vill få in alla kreativa spelare men att det då istället saknas blåställ på planen. Det fungerar när man möter de sämre lagen men inte mot lag som Piteå eller Rosengård där man måste ta och vinna kampen på mittfältet innan man kan flytta fokus till anfallsspelet.

  • Men hur många gånger var LFC i Rosengårds straffområde?

   Spanien flyttade runt England i nästan 90 minuter ute på planen i EM, men det är i straffområdena som matcherna avgörs.

   • Jodå, de hade tillräckligt många inspel från kanterna för att det skulle resultera direkt eller framförallt, så som det oftast blev, i hörnor (8-0). Spetsen saknades, som jag skrev på annan plats, i både inspel och i få avslut. Men är det ingen på plats, så är det svårt att lyckas med inspel – det hänger ihop.

    Ja, så minst åtta gånger då. Lägg därtill de gånger det blev hörna från fösvarsspelare i straffområdet. Kanske inte åtta, men fem? Tillsammans med de gånger Minde och Oscarsson, kom loss för inspel och inbrytningar. Hurtig också, ett par gånger?

    Sålunda, man flyttade runt Rosengård på så sätt att det verkligen blev ledigt på motstående sida, deras försvar hängde inte med. Och märk väl att det hände flera gånger även den första kvarten i andra halvlek. De flyttade inte runt bara för skojs skull. Det var väldigt nära att det blev frilägen, t.o.m. En Harder hade avgjort den där matchen i första halvlek, för att ta till ett jämförelsematerial.

    Nej, jag förstår inte hur du kan skriva att Rosengård var lite bättre än Linköping. Utan möjligen som en truism, ja, de vann, de gjorde ett mer mål.

    Den här matchen avgjordes av att Mittag gick ner och störde Neto – i mittcirkeln, faktiskt – s a s bakifrån. Det gjorde att de fick ett par lägen, varav ett resulterade i ett mål. Asllani blev konfunderad och gick in i Netos yta, samt spelade åtminstone två oprovocerade vansinnespassningar. Bara för att Mittag lurade där.

    Så, som jag skrev i min allra första kommentar här i bloggen: allt det där snacket i kommentarerna om att Asllani bara gick till Linköping som ett mellansteg stämmer helt enkelt inte. Att hon skulle ut i Europa igen, till en ”storklubb”, som ”stjärna” är inte alls givet. Som spelare är hon bra, men inte så fantastisk som hon framställdes, i media. Det har jag redan sett. Och Linköping är inte en så pass liten och obetydlig klubb. Laget är så pass bra att en som Asllani får ligga i för att få något uträttat – och hon står i skuggan av Neto. Det har jag också redan sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.