Imponerande England vidare till semifinal

England har två matcher kvar i VM, medan Norge har spelat klart. Torsdagens kvartsfinal blev totalt sett en ganska enkel match för engelskorna.

Jag och många med mig trodde på god norsk skrällchans i Le Havre. Men det var egentligen aldrig nära. När Norge hade sitt första avslut mot mål var det redan 3–0 till England.

3–0 blev också slutresultatet. Det trots att Norge hade flera 100-procentiga chanser på slutet – och trots att England hade en straff. Men Ingrid Hjelmseth fick avsluta sin karriär med en fin straffräddning mot Nikita Parris. Noterbart är att Parris därmed har två straffmissar i turneringen.

Ingrid Hjelmseth

Skönt för Hjelmseth, som väl borde ha hunnit får upp armarna på Lucy Bronze:s kanonskott till 3–0. Men nu blev alltså den fina straffräddningen slutpunkten på veteranmålvaktens långa och framgångsrika karriär.

Norge har totalt sett gjort en bra turnering. I kväll orkade inte laget. Men åldersstrukturen i truppen är sådan att norskorna bör kunna vara ännu bättre i EM om två år. Frågan är om laget leds av Martin Sjögren då. Han har sedan ett tag tillbaka flyttat hem till Linköping, och jag har hört att han har lite sug att testa på herrfotbollen också.

Sjögren har gjort ett bra jobb i Norge. Det var ett spelande Norge vi såg i VM, ett välspelande Norge. Och bärande spelare som Ingrid Syrstad Engen, Vilde Böe Risa, Guro Reiten och Caroline Graham Hansen är alla under 25 år. I backlinjen är åldern lite högre, men försvarsgeneralen Maren Mjelde är 29, vilket gör att hon bör ha flera mästerskap kvar.

Norge har gjort flera bra matcher i VM. Men mot England räckte man inte till. Engelskorna var verkligen imponerande starka. De har nu fem raka segrar, och känns absolut inte chanslöst varken mot USA eller Frankrike i Lyon på tisdag.

Engelskorna släppte in ett mål mot Skottland i VM-premiären. Men sedan dess har man nu fyra raka nollor, och man har verkligen varvat upp allt eftersom. 2–1 mot Skottland och 1–0 mot Argentina var inte resultat som skrämde de andra guldkandidaterna. Men sedan har det blivit 2–0 mot Japan, och 3–0 både mot Kamerun och Norge – resultat som visar att Phil Neville:s lag är på rätt väg.

Ellen White

Inte minst har man fått igång Ellen White:s målskytte. Hon är nu uppe i fem mål i turneringen, alltså delad skytteligaledning med Sam Kerr och Alex Morgan. På förhand var White en högoddsare som vinnare av skytteligan. Men nu känns det fullt möjligt att hon skall vinna. Hon ser glödhet ut.

För England väntar alltså antingen Frankrike eller USA i semifinalen. Mot båda motstånden har engelskorna gjort bra resultat i senaste matcherna. USA mötte man senast i mars. Då blev det 2–2, ett resultat som grundlade Englands totalseger i She Believes cup.

Även kring Frankrike borde England känna sköna vibbar. Lagen möttes i kvartsfinal i EM för två år sedan. Då vann engelskorna med 1–0 efter segermål av Jodie Taylor. Även om det totalt sett är fördel för fransyskorna i lagens sju möten de senaste fem åren, så var det England som vann senast – och det med stora siffror. I fjolårets She Believes Cup blev det nämligen engelskt 4–1.

England kommer inte att räknas som favorit i sin semifinal, men laget kommer absolut att ha chansen att nå den final som spelas nästa söndag.

I och med dagens seger har man även gjort så att Storbritannien, eller Team GB som det brukar kallas, är väldigt nära OS. Till det laget kan man addera spelare som Jordan Nobbs, Kim Little, Erin Cuthbert, Claire Emslie och inte minst Jess Fishlock. Storbritannien kan få ihop ett riktigt intressant lag till OS.

2 tankar på “Imponerande England vidare till semifinal

 1. ”Sjögren har gjort ett bra jobb i Norge”————————troligen gjorde han det fast inte i matchen igår! Det var fegt, det var för mycket respekt och anpassning till Englands spelet, i stället för att etablera sitt eget, undrade hur ”skrällen” skulle gått till…
  Då efter alla de taktiska omgångar och finesser Sjögren kommit med, syntes inte det spelet som Norge kunde presterad..att sätta Utland i spelet när matchen var som gott avgjort, visade att Sjögren lade fram ett fullständig misslyckad taktik.
  För mig är England inte så bättre än Norge som resultaten visade, ett lag som spelar tempofyllt spel med snabba omställningar fast ändå känns det mycket som schablonartat sådan.

  • Håller med dig här, Norge kollapsade faktiskt lite grann mot England; ett England som är överskattat men effektivt – allt i vanlig ordning. De styrde lätt över det norska uppspelet på högerbacken Moe Wolde, en mindre lyckad norsk spelare (även tidigare i turneringen), så att just hon skulle sköta allt offensivt. Och det gick verkligen åt skogen. Så lätta fällor får inte Sjögren och Norge gå in i. Dessutom var Graham i stort sett värdelös hela matchen. Norge har mycket att jobba på men har ändå byggt en bra grund för att lite hänga med i världsfotbollen.

   Sedan måste det vara underbart för vissa lag att gå in till matcher med vetskapen att de har domaren med sig till 100% och dessutom någon slags blåsorkester på läktare som överröstar allt annat ( hoppas att inte England och Holland möts i final… duellerande blåsorkestrar på läktare, det blir patetiskt.)

   Men, men… precis som England gjorde kommer Tyskland göra mot Sverige: styra över spelet på de absolut svagaste länkarna i uppspelen, vilket kommer att resultera i frustrerat långtjongande. De har redan noterat att Rolfö kan komma att agera targetspelare på det svenska mittfältet, så den går de inte på. Får se om Gerhardsson lyckas bättre än Sjögren. Svenskorna är lika ”respektfulla” mot tyskorna som norskorna är mot brittiskorna. Vi kommer att se redan vid nationalsången om det finns någon/några svenskor som brinner i ögonen; är de rädda så är det redan kört.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.