Utöka damallsvenskan för talangernas skull

I går tog jag ett grepp kring talangutvecklingen inom svensk damfotboll. Som bekant är jag positiv till att utöka damallsvenskan. Ett av huvudskälen är just att jag tror att det skulle vara väldigt bra för talangutvecklingen.

Två lag till i damallsvenskan skulle innebära att ytterligare 15–20 svenska spelare får chansen till speltid i varje omgång. Och fyra nya lag skulle varje vecka innebära damallsvensk speltid för 30–40 svenska talanger.

I nuläget tycker jag kanske inte att vi är redo för en utökning hela vägen till 16 lag. Men jag är övertygad om att vi har tillräckligt med bra spelare för att klara 14 lag. Den övertygelsen bygger bland annat på att de flesta nykomlingarna från elitettan har klarat sig väldigt bra. Ännu så länge är ju faktiskt IFK Kalmar den enda nykomling från elitettan som har slutat sist i damallsvenskan. Så en utökning med två lag tror jag att vi hade klarat direkt. Och ger man det fem–sex år går det nog att öka antalet lag till 16.

Många av de damallsvenska tränarna efterlyser fler tävlingsmatcher. Ett av förslagen för att förlänga säsongen är att minska antalet lag i damallsvenskan och istället öka antalet inbördes matcher till tre eller fyra. Alltså antingen minska till tio lag och mötas tre gånger, vilket innebär 27 omgångar. Eller minska till åtta lag och mötas fyra gånger – 28 omgångar.

En som under året har argumenterat för åtta lag i damallsvenskan är Correns David Eidhammer. Han motiverar sitt förslag med att det är för stor klasskillnad i damallsvenskan, och att det blir fler jämna och ovissa matcher med färre lag.

”På herrsidan är bredden bra och toppen sämre. På damsidan är toppen bra och bredden sämre. Då borde även seriesystemen anpassas till det.
Om varje match nu kan göras mer intressant, oviss och kvalitetsrik tycker jag att man borde snegla åt det hållet. Även om fyra matcher mot varje lag kan tyckas mycket så måste det bara vara bättre för de Europasatsande lagen att möta varandra än att ha kvar lag som Limhamn Bunkeflo och Kungsbacka.”

Det positiva med lösningarna med färre lag är ju att det skulle spetsa till toppen. Däremot skulle det vara förödande för talangutvecklingen. Det skulle ju nämligen innebära plats för ett färre antal spelare i högsta serien. Och när det blir plats för färre spelare brukar det vara de unga talangerna som blir de stora förlorarna. Speciellt eftersom det riskerar att bli färre mittenlag. Mittenlag har lättast att släppa fram talanger, då de varken kämpar för kontraktet eller för guldet.

Som bekant är chansen tyvärr närmast obefintlig att våra toppklubbar skall kunna ta upp kampen i Champions League med de stora herrfotbollsklubbarna i övriga Europa. Det finns helt enkelt inte tillräcklig ekonomi i svensk fotboll för att klara den konkurrensen.

Därför är det bättre att lägga fokus på hur vi skall kunna ha bästa möjliga landslag. Och jag är övertygad om att vårt landslag skulle gynnas av att ge fler spelare möjlighet att spela i damallsvenskan, inte färre.

Ett annat argument mot utökning av damallsvenskan är att det skulle innebära sämre ekonomi för lagen eftersom fler klubbar skulle dela på de gemensamma medlen. Och kortsiktigt finns förstås den risken. Men långsiktigt borde det finnas förutsättningar att öka de gemensamma medlen eftersom chansen finns att damallsvenskan kan nå ut till fler delar av landet.

I fredags kom för övrigt den spännande nyheten att damallsvenskan från nu och tre år framåt skall nå ut till Mexiko. Jag måste säga att det är intressant att mexikansk tv är intresserad av att sända damallsvenska matcher. Det är ändå en indikation på att intresset för damfotboll på högsta nivå ökar. EDF:s Linda Wijkström kommenterade nyheten så här:

”Det är ett kvittot på att ligan är en stark liga, sen finns det en ekonomisk uppsida i det, men det är inga stora revolutionerande summor.”

15.00 i eftermiddag visar mexikansk tv när mitt goda exempel för talangutveckling, Kristianstads DFF, gästar ett av de dåliga, Göteborg FC.

Det är dels en repris på cupfinalen, dels lite av en måstematch för KDFF. När jag träffade Kristianstadstränaren Elisabet Gunnarsdottir i Kungsbacka för några veckor sedan nämnde hon att hon inte behöver fundera på att motivera spelarna till Göteborg borta. Revanschlusten efter den snöpliga förlusten i cupfinalen är nämligen fortfarande så stor att det jobbet går av sig själv.

Det är upplagt för en jämn match, eftersom båda lagen har visat god form i de senaste omgångarna. Jag håller Göteborg som knapp favorit, men skulle helgardera om jag skulle tippa på matchen. För KDFF får det inte bli förlust, för då börjar avståndet upp till Champions Leagueplats bli väldigt långt.

Två timmar efter Göteborg–KDFF spelas söndagens kanske allra hetaste match. Då tar Linköping emot Vittsjö i en match hemmalaget behöver vinna för att på allvar hålla sig kvar i striden om andraplatsen. Manager Olof Unogård är också inne på den linjen i en artikel i Corren:

”Det är trots allt rätt mycket kvar även efter det, men lite så är det. Marginalerna krymper och vi får inte trampa så mycket mer snett nu.”

LFC lär vara extremt revanschsuget efter den tunga förlusten i Kungsbacka i onsdags. Dock ser det ut som att hemmalaget får klara sig utan hälskadade Nilla Fischer även i den här matchen. Det är även fortsatt frågetecken för Mimmi Larsson, som har problem med höften.

Närmast efter Rosengård är Vittsjö seriens näst formstarkaste lag. Man hållit nollan i fem raka matcher och har tagit elva poäng på de matcherna. Vittsjö tog fyra poäng av LFC i fjolårets serie och vann årets hemmamatch med 2–0. Även det här är en match jag skulle ha helgarderat.

Söndagens tredje match är Eskilstuna–Piteå. Där skulle faktiskt United passera Piteå i tabellen vid seger. Norrbottningarna har haft väldigt svårt med målskyttet på sistone. Totalt har man 4–3 i målskillnad på de fem senaste matcherna. Tre av de fem målen gjordes i hemmamatchen mot Eskilstuna.

Piteå har haft lätt för United de senaste åren. Eskilstunas senaste seger mot mästarlaget kom i slutet av augusti 2014. Sedan dess har Piteå vunnit nio av elva möten med Eskilstuna, varav två efter straffläggning. Piteå är alltså favorit i den här matchen.

Apropå Piteå meddelade i går en av klubbens svenska mästarinnor att hon avslutar karriären. Det handlar om Jocelyn Blankenship som ju värvades som ersättare till Josefin Johansson.

Den amerikanska mittfältaren hade en stor dag när Piteå tog SM-guldet i höstas. I guldmatchen mot Växjö blev hon tvåmålsskytt. Vad jag kan hitta blev det också hennes sista match. Hon har varit klubblös under våren och väljer nu att satsa på den civila karriären.

Jocelyn Blankenship

Under tisdagen fortsätter omgången med Växjö–Rosengård och LB07–Kungsbacka. I den första matchen är Rosengård storfavorit. I våras vann Malmöklubben med 5–0 mot VDFF, och sedan dess har man ju värvat Växjös två största stjärnor.

På förhand känns det ödesmättade bottenmötet mellan LB och Kungsbacka betydligt mycket intressantare. Det är en match som kan sluta precis hur som helst. Som jag skrev häromdagen har vinnaren i den här matchen viss chans att hålla sig kvar i damallsvenskan. Förloraren känns däremot borta. Och skulle det bli kryss är båda lagen förlorare.

Omgång 14 avslutas på onsdag med Djurgården–Kif Örebro. Djurgården är tillsammans med LB07 det enda lag som inte tagit en enda poäng under de fem senaste omgångarna. Målskillnaden under de matcherna är 4–15. En av förlusterna under den här perioden var 1–3 mot just Kif Örebro. Nykomlingen får därmed räknas som favorit i den här matchen.

Temwa Chawinga

I elitettan föll serieledande Umeå igår med 1–0 borta mot Kvarnsveden. Segerskytt blev förstås skyttedrottningen Temwa Chawinga. Var hamnar hon nästa år? Borlängelagets seger innebär att det kan tajta till sig rejält i tabelltoppen i dag. Då har den jagande trion Hammarby, AIK och Uppsala bortamatcher mot Borgeby, Asarum och Assi. Dessutom är det en sexpoängsmatch vid nedflyttningsstrecket mellan Morön och BP.

I går tog Mallbacken ett stort steg mot nytt kontrakt genom 2–1-seger borta mot Lidköping. Värmländskornas seger innebär att laget nu har nio poäng ner till strecket.

Tittar vi utanför Sveriges gränser är det premiäromgång i tyska Frauen-Bundesliga den här helgen. Tyvärr har det tyska förbundet slutat att sända matcher på DFB-tv, vilket minskar chansen att se matcherna från Sverige.

Under lördagen spelade Amanda Ilestedt hela matchen när Bayern München vann med 3–1 borta mot Freiburg. I dag är det premiär för Hedvig Lindahl och Wolfsburg.

Allt talar för att det just är mellan de båda svensklagen som guldstriden skall stå. Jag håller Wolfsburg som favoriter eftersom mästarlaget har flest matchvinnare.

I natt 01.30 är det final mellan North Carolina Courage och Lyon i det inofficiella världsmästerskapet för klubblag. Och i kväll 23.00 är det bronsmatch mellan Atletico Madrid och Manchester City. Semifinalerna direktsändes på ICC:s facebooksida så det bör finnas god chans för att även placeringsmatcherna går att se där.

14.00 skall man kunna se träningsmatchen mellan svensklagen Juventus och PSG på den här länken.

Slutligen har ju norska spelare varit populära under sommaren. Den senaste att lämna toppserien för en av de stora ligorna ute i Europa är mittbacken Cecilie Kvamme från IL Sandviken.

Bergenklubben har för övrigt en svensk tränare i Patrik Hansson. Han var assisterande tränare till Nanne Bergstrand i Hammarbys herrlag men lämnade samtidigt som Bergstrand efter säsongen 2016.

Hanssons lag hade med två spelare i den norska VM-truppen. Båda har nu på kort tid lämnat klubben för engelska WSL. Först gick mittfältaren Amalie Eikeland till Reading och nu alltså mittback Kvamme till West Ham. De tappen bör innebära att Sandvikens chanser att haka på i guldstriden försämras betydligt. Efter tolv omgångar ligger laget trea i toppserien, bara fyra poäng efter ledande LSK.

Innan jag sätter punkt tänkte jag nämna ytterligare en övergång. Det är den före detta franska landslagsspelaren Marie-Laure Delie som väljer att fortsätta karriären i Spanien och mittenklubben Madrid CFF.

14 tankar på “Utöka damallsvenskan för talangernas skull

 1. Håller med om att fler lag i Damallsvenskan är att föredra. Med lite tur kommer – relativa – publikdragare som Umeå, AIK och Hammarby upp i högsta serien. Det borde väl öka möjligheterna till sponsorintäkter.

  En mindre men vassare serie skulle kanske vara kortsiktigt bättre för spelkvaliteten men skulle i värsta fall minska intresset för serien.

 2. ”I går tog jag ett grepp kring talangutvecklingen inom svensk damfotboll.”——————–det var ju gammal skåpmat, problematiken som existerat så länge damfotbollen funnits i Sverige. Du lade bara fram din teknokratiska synen på hur unga tjejer ska tas om hand. Som möjliga konsekvens av ett sådan satsning då skulle skadeproblematiken sjunkit i åldrarna. Då kommer vi få 16-17 år unga tjejer- tvingade till diverse ingrepp för att återställa sina funktioner . Här talar jag om människor som ännu inte är ”färdigbyggda”, varken fysiskt eller mentalt.Därför är det viktigt att föräldrarna är involverade, något du motsätter sig.
  Sedan detta ord ”talang”, det råder en inflation på den, skulle jag säga..Vad är en talang i svensk förpackning Rydén? Det som jag kan säga om det, under de sista 25 år så dök det upp i damfotbollen några talanger, typ som mest 5-6.
  Med det sagt så tror jag att utökning av Damallsvenskan kommer få ligan i 2 fart. Ungefär som med EU och dess medlemmar. De som kommer hävda sig, framförallt de lag med starkt ekonomin, de som har råd att köpa till sig toppspelare och ett större gäng lag som kommer att uppfostra sina egna ”talanger” samt hävda sig inom rikets gränser. Utanför är de rätt chanslösa.
  Kommer mer aspiranter till det svenska landslaget med utökning av ligan? Knappast. Uttagning av spelare i landslaget baseras på värdegrund inte på rena fotbolls egenskaper, med andra ord processen är detsamma trots utökad mängd av spelare.

  • Klart är att jag har en helt annan uppfattning om begreppet talang än du. Jag kallar flera hundra spelare i varje ålderskull för talang.

   Det är däremot en helt annan sak hur många som lyckas förädla sin talang och bli toppspelare. Men som jag ser det finns det alltså massor av talanger.

   Vi har även helt olika uppfattningar om nyttan av föräldrars inblandning i barnens idrottsutveckling. Min bild är att överengagerade föräldrar oftast förstör mer än de gör nytta.

   Visst finns det idrottare som nått världsklass med hjälp av sina föräldrar. Men ofta är det först när de idrottarna bryter med sin pappa eller mamma som de riktigt stora framgångarna kommer. Det är nämligen mycket vanligt att föräldrar blir förblindade när de jobbar med sina barn. Det är oftast mycket bättre att ha externa ledare.

   Men eftersom du tycks veta exakt hur unga tjejer skall tränas så kanske du kan ta över som utbildningsansvarig på SvFF. Då skulle det väl vara slut med skador inom flickfotbollen?

   • ”Jag kallar flera hundra spelare i varje ålderskull för talang”———————–om det är så då skulle vi väntat oss på årets CL final där Piteå möter LFC. Likaså året innan eller 10 år bakåt, alla de finaler med svenska lag i huvudroll
    Att ha en aggressiv, besserwisser attityd redan från tidig ålder gör inte någon till en fotbollstalang. Det krävs mycket mer än jävla anamma mantra för att hävda sig inom fotbollens konst. Låt gärna höra vad är ett ”talang” -för dig som jag kan lära mig något nytt Rydén?
    ”Min bild är att överengagerade föräldrar oftast förstör mer än de gör nytta. ”———————överengagerade föräldrar, vad är det för något? Menar du att de blandar sig i själva tränarjobbet eller? Det är naturligtvis omöjligt för de flesta föräldrar att göra det, dels på grund saknaden av kunskap samt erfarenhet..Däremot är varje förälders plikt att ta hand om sina barn så de inte råkar illa ut för otrevliga saker, även i ett kollektiv spel som fotboll. I praktiken händer det precis tvärtom, ofta är tränarna ”överengagerade”” i sitt strävan att uppnå framgång, med priset som kan vara förstörda unga människor
    ”Det är nämligen mycket vanligt att föräldrar blir förblindade när de jobbar med sina barn. Det är oftast mycket bättre att ha externa ledare.”—————-har du något belägg för det påstående? Typ något forskning i ämnet. Eller nöjer du dig med det som du säger, då ska det vara på det sättet, eller om du har hört det från någon i det slutna kretsen av sportbyråkrater, då är det sanning. Ett NGO har ju sina oskrivna regler.
    ”Men eftersom du tycks veta exakt hur unga tjejer skall tränas så kanske du kan ta över som utbildningsansvarig på SvFF. Då skulle det väl vara slut med skador inom flickfotbollen?”—————————————-den frågan som du borde ställa dig Rydén och fundera över och inte minst skriva om det- är varför en tjej som på grund av skadan var borta ett hel år för att sedan komma tillbaka i spelet återigen ”råkade” skadas på nytt. Vad är det som gick fel i hennes fall? Men du är knappast intresserad att fördjupa dig i den problematiken som ex Hammarlund drabbades äv. Jag kan försäkra dig att det var inte hennes ”överengagerade” föräldrar som satte henne i detta skit, utan just folk som du själv samt denna miljön som stressat henne till ett nytt/gammal elände. Visst,du har inte tränat henne däremot du som opinionsbildare har lagt underlag till hennes skada, är jag ganska övertygad om. Tränarna samt inbakade journalister och bloggare är de som är ”förblindad” av medaljens glans och betydelse för ett nation som alltid söker bekräftelsen, ofta glömmer medaljens pris Detta bland andra måste föräldrarna hantera.

    • Min erfarenhet är att föräldrar snarare pressar på för att deras barn ska få spela mer, inte mindre.

     Och visst är det möjligt att mina texter bidrar till att spelare pressas mer än de borde. Men till den pressen bidrar även föräldrar, supportrar – och spelaren själv.

     Och det bästa är ändå att frågan om speltid för skadeförföljda spelare regleras av sjukgymnaster och läkare – inte av föräldrar.

    • ”Och det bästa är ändå att frågan om speltid för skadeförföljda spelare regleras av sjukgymnaster och läkare – inte av föräldrar.”———————och den interna klubbens läkare ska visst stå för spelarens sida och hälsa, jo tjena.. det ingår inte till ovanligheterna att en skadedrabbad spelare får spelförbud av ordinära sjukvården medan sportläkarna är av en annan åsikt..Hur klubbarna ser förresten på spelare som söker sig till allmän vård, utöver den förknippad med lagets doktorer, tror du?
     Det finns massvis med oklarheter när en spelare drabbas av skada. Då är för det mesta hennes ”eget fel”, hon är ju skadebenägen, det var ju hennes ansvar mm
     Varför inte ändra på upplägget istället då så att uppkomsten av skadorna minimeras? Färsk ex när även du som opinionsbildare har fallerat; Asllani är skadad och trots det negligerar Gerhardsson hennes tillstånd och kallar henne till samling i matchen mot ett lag som du själv påstått skulle inte klarat sig i svenska elitettan! Där har du svaret hur man blir skadeförföljd och på sikt oanvändbar.

    • ”Min erfarenhet är att föräldrar snarare pressar på för att deras barn ska få spela mer, inte mindre. ”———————————om rådande dogmen går ut på att ”spela så mycket som möjligt då blir du bättre”, då vad återstår för föräldrarna att säga till om denna saken? Gemene förälder rättar sig till i leden i det som ”experterna” säger, så att skylla på föräldrar är lite missvisande.

     • Tänkte bara precisera min uppfattning kring föräldrar. Jag tror generellt sett inte att det är bra för barn/ungdomar att ha sina egna föräldrar som ledare.

      Men totalt sett är förstås föräldrarna väldigt viktiga för ett barns möjlighet att bli duktig inom idrott, skola eller vad det nu må vara.

    • ”Om du skall lyssna på den allmänna sjukvården får vi nog lägga ner all elitidrott.”————————–vem ska då en 15 eller 17 år ung tjej lyssna på när hon blir skadad? Allmän sjukvård, lagets doktorn, möjligen tränaren eller ska hon lyssna på sina föräldrar? Sätt gärna dig i hennes skinn sedan kan du gärna lamentera om elitidrotten

     • Håller med om att det är svårt att veta vem man skall lyssna på. Men är inte lika säker som du på att föräldrar och den allmänna sjukvården ger de bästa råden.

      Det är inte ovanligt att unga tjejer får höra att de skall akta sig från träning från den allmänna sjukvården. Som det här exemplet.

    • ”Det är inte ovanligt att unga tjejer får höra att de skall akta sig från träning från den allmänna sjukvården. Som det här exemplet.!————————-i fallet Lee Winroth så handlade det om en fel diagnos, skulle jag tro. Det är inte så sällan att det dyker upp de fall med helt galna diagnosen. Sund förnuft säger till var och en att du ska träna den delen av kroppen som känns som svagast och så gjorde denna tjej precis detta…Däremot så tycker jag att hon har lite för bråttom att vara ”bäst”. Hon är ju bara 17år, hon har några år till för kroppen att sluta växa..Sedan vi kan bara spekulera om hur hennes, man måste ändå säga, våldsamma satsningen kommer att yttra sig när hon blivit äldre. Nu är hon kanske inte medveten om sina begränsningar men de kommer visas upp så småningom

    • ”Jag tror generellt sett inte att det är bra för barn/ungdomar att ha sina egna föräldrar som ledare. ”—————————-du kommer från ”branschen” så något annan åsikt vore konstig. Å andra sidan finns det några tvivelaktigheter som föräldrar alltid funderar över, tror jag, nämligen, när det är dags att lämna ifrån sitt barn till någon annans ”vård”? Man brukar skryta om barnens bästa men snarare pushar man på sin egen agenda. Tror att samarbete mellan de professionella ledare och föräldrar kan lösa många problem samt eventuella missförstånd. Detta är inte fallet, varken i fotbollen eller skolan eller vilket som helst verksamhet. Inte kanske konstig då att de engelska ungdomar, enligt vissa undersökningar, finner inte något stor mening med livet. Att betraktas som medel eller verktyg i främmandes människor händer medan egna föräldrar betraktas som odugliga, leder till den känslan. – Om du lämnar ditt barn till -någon som har helt annat uppgift och mål då lämnar du ifrån dig ansvaret som förälder gentemot ditt barn. Även om du inte kan mycket om fotboll då är detta inte särskild betryggande för ditt barn. Sedan ingen vill ju lämna sitt barn till en ”broiler” fabrik för att sedan bara heja på när showen är i gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.