Ny kris i Kungsbacka – och ett nyhetssvep

Personligen är jag fortfarande kvar i Blenheim på andra sidan jordklotet. Jag är inne på tredje övertidsperioden på den semester som skulle ha varit slut för mer än två veckor sedan. Det börjar bli extremt segt nu.

Härifrån noterar jag att det händer lite på hemmaplan. Det intressantaste händer på västkusten. Där skall Kungsbacka DFF ha ett extra årsmöte i nästa vecka. Mötet handlar om föreningens framtid. Alternativen tycks vara nedläggning eller att satsa på klubbens F17-lag. Läs mer här.

Väljer man att satsa på F17-laget är alternativen dels att låta talangerna spela i elitettan, dels att dra sig ur näst högsta serien och göra en nystart.

Personligen tycker jag att valet att dra sig ur elitettan och göra en nystart i lägre serie känns som det mest rimliga. Risken är att ett F17-lag förlorar varenda match i elitettan, och det är inte så speciellt utvecklande. Dessutom är det väldigt dyrt eftersom elitettan är en serie med många långa resor.

Om Kungsbacka drar sig ur är frågan om det finns någon ersättare i elitettan, eller om serien får spelas med 13 lag i år. Första reserv är klassiska Sunnanå SK från Skellefteå. Klarar de av att få ihop ekonomi och spelartrupp för näst högsta serien på kort varsel?

Om Sunnanå tackar nej är Dösjöbro andra reserv. Det är ju den klubb som tappat hela sitt lag till Malmö FF. Dösjöbro lär knappast vilja spela i elitettan i år.

Assi har alltså redan dragit sig ur elitettan. Kungsbacka är väldigt nära att göra det, och ett av reservlagen är inte aktuellt för någon plats i elitfotbollen. Tre av Sveriges 29 högst rankade lag 2019 saknar förutsättningar för att bedriva elitverksamhet i år.

Det är förstås ett undantagsår, men det är också ett faktum att det är jobbigt att hitta klubbar som vågar, vill och kan göra elitsatsningar inom damfotbollen.

Det här väcker återigen frågan om att Svenska fotbollförbundet måste hitta sätt att förenkla för de damfotbollsklubbar som vill elitsatsa – och inte stoppa dem.

Som jag tidigare berättat stoppade förbundets tävlingskommitté för en tid sedan en elitsatsning i Borås, där Bergdalens IK:s damlag försökte bryta sig loss. Satsningen stoppades trots att Bergdalens styrelse var tydlig med att den inte vill ha ett elitlag i klubben, och att styrelsen därmed välkomnade att klubbens damlag (nu i division I) flyttades till en separat elitförening.

Förbundet stoppade satsningen eftersom man inte tyckte att elitsatsningen tog tillräckligt ansvar för Bergdalens flickfotboll. Men den ville ju Bergdalen ha kvar under sina vingar.

Det är bra att förbundet bryr sig om ungdomsfotboll. Men det blir bara löjligt när man får bryta ut damlag och göra elitsatsningar i föreningar som misskött sin flickfotboll, medan man försvårar för föreningar som har bra flickverksamhet.

När det gäller fallet Kungsbacka DFF är det ju inget nytt att klubben står på stupkanten och balanserar. I den utsatta positionen har man befunnits i rätt många år, fast tidigare har det varit av ekonomiska skäl. Nu är krisen orsakad av spelarbrist.

Det känns ju lite paradoxalt att spelarna har stannat under hela den period som klubben varit ett luftslott. Den tid där man lovat mer än man kunnat hålla, och sedan fått bryta eller skriva ner kontrakten. Men när klubben äntligen sanerat och fått ordning på sin ekonomi vill inte spelarna längre vara med.

Noterbart också att en mycket stor andel av spelarna från fjolårets damallsvenska trupp har flyttat till andra klubbar i elitettan. Bara Ida Strömblad (Uppsala) och Moa Öhman (Kif Örebro) blir kvar i damallsvenskan. Dessutom sticker duon Linda Nyman (Inter) och Sara Nilsson (Florentia) till den italienska ligan.

Här är en listning över KDFF-spelare som går till andra klubbar i elitettan: Klara Andrup (Hammarby), Mimmi Asperot och Klara Rybrink (IFK Kalmar), Hanna Boubezari, Emilia Hjertberg och Ida Pettersson (alla Lidköping), Karolina Bucaro Stenman (Brommapojkarna), Rebecca Cameras (Alingsås FC), Jenny Danielsson (AIK), Anna Larsson (Jitex) och Hanna Spets (Kvarnsveden).

Sara Nilsson blir alltså Italienproffs, vilket innebär att vi nu har svenska spelare i sex av den italienska ligans tolv klubbar. Ligan i Italien ligger fortfarande en bit bakom damallsvenskan. Min bedömning är exempelvis att Rosengård fortfarande är något bättre än Juventus. Samt att damallsvenskan är betydligt jämnare än Serie A Femminile.

Juventus har bara tappat poäng i sju matcher på 2,5 säsonger. Rosengård tappade poäng i åtta matcher förra året.

Apropå utlandsproffs heter vårt senaste sådana Mathilda Johansson Prakt. Hon lämnar IFK Kalmar för ett halvårskontrakt med Lugano i Schweiz. Förra säsongen tog Lugano 49 poäng på 28 omgångar och kvalade in till Champions League. Den här säsongen har laget startat katastrofalt dåligt. Efter 13 omgångar ligger man klart sist med bara fyra inspelade poäng. Kan Johansson Prakt hjälpa till att lyfta krislaget?

IFK Kalmar spelade för övrigt träningsmatch i helgen. Man föll med 2–0 mot Kristianstad. Det är en match man i princip inte kan läsa något om. På Kristianstads hemsida går det att se resultatet samt vilken trupp KDFF mönstrade. Men i övrigt är det noll information. (Tillagt i efterhand: Det visade sig vara ett felaktigt påstående. Kolla kommentarer nedan.)

Jag tycker att det minsta man kan kräva av elitklubbar är att de redovisar startelva, byten, målskyttar och tid för målen i sina träningsmatcher. Tyvärr lär knappt någon av våra elitklubbar klara av att redovisa den grundinformationen i alla deras träningsmatcher.

På lördag spelar Kristianstad ny träningsmatch. Då väntar ett spännande möte med Malmö FF – det är premiär för den klubb som alltså värvat sönder Dösjöbro. Mer om hur det gick till går att läsa här. Spännande för övrigt att spelarna erbjudits treårskontrakt. Det innebär att de får vara med i fyran, trean och tvåan. När MFF är uppe i ettan lär det huvudsakligen vara andra spelare.

Dösjöbro ser i alla fall ut att komma till spel i år. Det gör däremot inte Sjömarkens IF, som fått se huvuddelen av sin startelva gå till Elfsborg i division IV. I fjol åkte Sjömarken ur ettan. Det blir inget spel i tvåan i år, för i förra veckan kände sig klubbledningen tvingad att ta beslut om att lägga ner sitt seniorlag.

Sedan mitt förra inlägg har jag även noterat att några spelare tvingas sluta. Internationellt har tyska OS-guldmedaljören Tabea Kemme tvingats tacka för sig till följd av upprepade skador.

Även engelska Eniola Aluko har valt att avsluta sin karriär.

Huruvida Irma Helin lägger av helt eller inte känns inte solklart. Däremot är det klart att Helin inte kommer att spela i damallsvenskan i år. Det är ett tungt avbräck för Djurgården, framför allt eftersom Helin varit en av de viktigare kulturbärarna i laget.

Med henne utanför truppen blir det extra viktigt för klubbledningen att behålla Mia Jalkerud, som ännu inte förlängt sitt kontrakt. Djurgården har däremot gjort en intressant värvning. De har knutit upp Sydafrikas framtidsnamn Linda Motlhalo på ett tvåårskontrakt. Henne blir det spännande att följa i damallsvenskan.

Både för Kemme och Helin är det skador som spökar. Jag har faktiskt inte hunnit läsa den här artikeln om korsbandsskador. Men jag har sett att den fått många lovord, så jag länkar till den obesett. Det är ju ett väldigt spännande ämne.

Så några internationella övergångar. Hayley Raso, som jag skrev om i förra inlägget, lämnar W-league för Everton.

Även den före detta Eskilstunaspelaren Chloe Logarzo går från W-league till engelska WSL. Hon har skrivit på för Bristol City.

En tredje spelare som lämnar Australiens liga innan avgörandet är irländska affischnamnet Denise O’Sullivan. Hennes låneavtal har gått ut, och hon kan inte hjälpa Western Sydney Wanderers i slutspelet.

För sin proffssatsning har Celtic valt en spansk huvudtränare med erfarenhet från assistentjobb både hos Evertons och Southamptons herrlag.

I Ryssland startar storklubben Zenit St Petersburg damlag med ambitionen att bli ett ryskt topplag.

Slutligen ett överraskande resultat. I uppladdningen inför det nordamerikanska OS-kvalet spelade Kanada och Haiti 1–1. Oavsett vad Kanada kom med för uppställning är det högst uppseendeväckande att Haiti kan klara av att stå upp mot en av världsdelens stora damfotbollsmakter.

 

6 tankar på “Ny kris i Kungsbacka – och ett nyhetssvep

 1. Tråkigt med försenad hemkomst Johan. Hur som helst så har du inte rätt ang info från helgens träningsmatch mellan Kalmar och Kristianstad. På sistnämnda klubbs hemsida – fliken Föreningen – kan du hitta ett kort referat från matchen med bl a de uppgifter du efterlyste. Om inget oförutsett inträffar kommer du finna detta för resten av träningsmatcherna på samma sätt.

  • Se där. Ja, vid en närmare koll fanns det ett litet referat. Men det var väl gömt i införtexten. Ser man rubriken ”Säsongen 2020 startar i dag” väntar man sig knappast ett matchreferat. Referatet tror man ju att man skall komma till om man klickar på matchen. Men där möts man av truppen, och texten ”inget referat skrivet”.

   Bra att det fanns ett referat. Men man skall kanske ändra rubriken så att vi som är intresserade hittar texten.

    • KIF är i mina ögon ett föredöme. Vet inte om det alltid är så men jag har vid några tillfällen noterat att det även läggs ut film från presskonferens efter match.

 2. Nu är den spännande(?) tiden inne på allvar för OBOS Damallsvenskans träningsmatcher. Vi ska väl inte förvänta oss några sensationella resultat, kul ändå att säsongen har (tjuv)startat. Vid en hastig blick på läget inom just inom den högsta serien tycks lagbyggena rulla på i en jämn, trygg fart. Inga alarmerande nyheter, men säkerligen viss huvudvärk inom Djurgårdens IF och Linköpings FC. Att DIF tappar Irma Helin blir ett aber för laget, men troligen har ledningen haft avhoppet på känn med tanke på Helins skadehistorik. Blir intressant att se hur man tänker fylla luckorna efter alla viktiga spelare.

  Linköping får starta säsongen med en oroväckande tunn trupp, som det ser ut. Olof Unogård sägs leta desperat efter förstärkning(ar) på anfallssidan. Det kan hända att Lina Hurtig får springa som enda forward där framme – om nu ryktena är sanna om Stina Blackstenius’ eventuella övergång till Kopparbergs Göteborg FC. Men i så fall får väl LFC ett saftigt, flersiffrigt övergångsbelopp i kompensation för kontraktsbrottet och kan köpa in vassa ersättare från jordens alla hörn… Den ekonomiska krisen för klubben är dessutom borta och i stället – om uppgifterna stämmer – förvaltas nu ett eget kapital i mångmiljonklassen. För övrigt har LFC sedan en tid en platsannons ute gällande en ny klubbdirektör. Vet inte hur långt detta arbete har framskridit, men det är inte vem som helst som kan placeras i direktörsstolen. Vederbörande ska nämligen fungera som klubbchef, ekonomichef med budgetansvar, controller, personalchef, PR-ansvarig m m, samt givetvis vara klubbens ansikte utåt mot stora världen. Var hittar man denna särdeles goda karamell? Ett ”mission impossible-uppdrag” värdigt en superhjälte, kanske.

  Ja, Johan – du brukar vanligtvis bevaka damfotbollen i världen, inklusive södra halvklotet, från din position i Borås. Nu befinner du dig på en utpost i södra Oceanien och bevakar damfotbollen i Sverige, inklusive Borås. En annorlunda sits som man dessbättre väl bara hamnar i en gång i livet. Alla dina ”följare” håller tummarna för att problemen som försinkat hemresan löser sig snart och på bästa sätt!

 3. Det är märkligt hur trögt föret är för elitdamfotbollen i Västsverige, om man med det begreppet menar Västergötland, Bohuslän och Halland. Vi har bevittnat de allsvenska bakslagen (fiaskona, rättare sagt) med Dalsjöfors och Kungsbacka. Damfotbollen i den förstnämnda klubben är ett dystert minne blott och snart kanske Kungsbackas damer har vandrat samma väg. I Borås konstaterar vi hur klubbrivalitet och en ogin inställning från Förbundet sätter käppar i hjulet för utvecklingen – fast än är nog inte allt förlorat, det finns goda krafter som kämpar vidare. Undantag, positiva undantag finns, det handlar givetvis om K/Göteborg FC och Lidköpings FK. Sedan finns det ganska många orter där klubbar i de lägre divisionerna stretar på, tyvärr utan att få det där efterlängtade lyftet. När kommer den efterlängtade medvinden att blåsa för damfotbollen på Västgötaslätten med omnejd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.