Coronaviruset flyttar OS-kval

Jag är kvar i Nya Zeeland i några dagar till. I grannlandet Australien är det en stor nyhet i dag att landet hastigt och lustigt (?) fått ta hand om arrangörskapet av tredje omgången av Asiens OS-kval.

Kvalet startar på måndag, och matchen Australien–Taiwan skulle ha spelats i kinesiska staden Wuhan. Det är den stad där coronaviruset har härjat den senaste tiden. Och det är förstås på grund av sjukdomsutbrottet som Asiens OS-kval med kort varsel flyttas från Kina till Australien.

Japan är som arrangörsland redan klart för OS-fotbollen. Asien har ytterligare två platser, och de skall alltså fördelas i det stundande kvalet. Det skulle ha varit åtta lag i den stundande kvalomgången, men Nordkorea har dragit sig ur. Orsaken till deras avhopp är oklart, men det är i alla fall bara sju lag kvar i kampen om de två platserna.

Ettan och tvåan i respektive grupp går vidare till det fjärde och avslutande kvalsteget. Det steget består av direkt avgörande playoffmatcher mellan ettan i ena gruppen och tvåan från den andra.

Gruppindelningen i tredje kvalsteget är:
Grupp A: Sydkorea, Myanmar och Vietnam.
Grupp B: Australien, Kina, Taiwan och Thailand.

Även om Vietnam är på frammarsch känns det ganska klart att Sydkorea kommer att vinna grupp A och att vinnaren i grupp B kommer att ha en mycket bra chans att nå OS.

Redan natten mot onsdag drar ett annat OS-kval i gång, det nordamerikanska. Där skall också två platser fördelas. Grupperna ser ut så här:

Grupp A: USA, Costa Rica, Panama och Haiti.
Grupp B: Kanada, Mexiko, Jamaica samt önationen Saint Kitts och Nevis.

Gruppettorna möter sedan den andra gruppens tvåa i en direkt avgörande match den 7 mars. USA och Kanada är förstås storfavoriter till att ta de båda platserna. Men framför allt för Kanada väntar två luriga gruppmatcher. Och det är press på kanadensiskorna då en andraplats i gruppen med största sannolikhet innebär playoff mot USA.

Julia Spetsmark

Så till lite inhemska nyheter. Helgens övergång var att Julia Spetsmark presenterades som nyförvärv av storsatsande portugisiska klubben Benfica. Spetsmark blir därmed andra svenska spelare i Portugals högstadivision efter Nathalie Hoff Persson, som gjorde några månader i Sporting förra vintern.

Benfica är nykomling i Portugals högstadivision, och har inlett lysande. Efter 13 omgångar har man full poäng och målskillnaden 94–1.

Spetsmark lämnar alltså USA:s bästa klubb för Portugals. Kanske att hon kan räkna in ett andra ligaguld om några månader. 30-åringen var ju med och blev amerikansk mästarinna i fjol. Det var hennes första ligatitel, hon hade tidigare blivit tvåa både i Sverige och England.

Det var ganska länge sedan det stod klart att den snabba forwarden/yttermittfältaren skulle lämna North Carolina Courage. Jag trodde kanske att hon var på väg tillbaka till damallsvenskan, och Djurgården. Men hennes utlandsäventyr fortsätter, och vi får alltså vänta ytterligare innan vi får se henne i damallsvenskan igen.

Apropå svenska spelare i utlandet meddelade norska Lyn nyligen att man lånar ut Mimmi Löfwenius till mästarlaget LSK Kvinner under våren. Löfwenius missade säsongen 2019 till följd av en andra mammaledighet. När hon nu är tillbaka på planen passar det henne bättre att starta satsningen hos LSK, vars träningsanläggning ligger närmare svenskans hem.

I helgen drog de svenska elitlagen igång träningsmatchandet i lite större utsträckning. Kristianstad hade ju sin premiär redan helgen innan. I lagets andra match krossade man Malmö FF med 7–0. Det känns som ett rimligt segerresultat mot en division I-klubb…

Rosengård visade varför man går in i 2020 som jättefavoriter att försvara sitt guld. I första träningsmatchen vann man mot danska topplaget Bröndby med 3–2. Noterbart här var att Rosengård ledde med 3–0 när man bytte tio spelare.

Jag hittar ingen info om matchen på Rosengårds hemsida. Men vad jag förstått bytte man in nio spelare från F19-laget, varav flera debutanter. Dessutom skall Ema Paljevic ha varit med för provspel. Jag har inte sett något om hur det gick för Jitextalangen.

Apropå Jitextalanger spelade tre sådana med F02-landslaget mot just Jitex i helgen. Juniorlandslaget vann med 6–0 mot elitettannykomlingen.

När jag ändå är inne på elitettanlag noteras att Mallbacken slog norska toppserielaget Lyn med 4–2 – en fin skalp. För värmländskorna gjorde Sarah Michael och Ida Hallstensson två mål vardera.

I andra matcher noterades att Växjö vann mot Kalmar med 2–0 samt att Linköping vann med 1–0 mot ett pojklag, Stångebro United U15. Den sistnämnda matchen var bara 2×30 minuter. Det är oklart vad LFC spelade med för lag.

Veckans nyhet kring Linköping är ju annars att Stina Blackstenius uppges vara uppvaktad av Göteborg. Den nyheten förvånade mig lite, då Göteborg ju har ett välkomponerat och väl fungerande anfallspar i Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund. Och man skulle väl inte värva Blackstenius som backup?

Tittar vi lite på de ligor som varit igång den senaste tiden så noteras att Bordeaux fixade lite spänning igen i Frankrike. Tabelltrean tog nämligen poäng av serieledande Lyon (0–0) förra helgen. Därmed skiljer det bara tre poäng igen mellan Lyon och tvåan PSG.

Apropå PSG noteras att Hanna Glas haft det tufft ett bra tag. Landslagsbacken spelade full tid de fyra första ligaomgångarna. Men i de tio senaste har hon bara spelat en match. I helgen satt Glas kvar på bänken hela matchen.

Vårt andra Frankrikeproffs har det inte mycket bättre. Marija Banusic har bara fått göra tre inhopp om totalt 15 minuter i ligan för Montpellier. Positivt dock för forwarden att det senaste inhoppet var mot Fleury i helgen.

I Spanien föll svensklaget Tacon mot Logrono med 1–0 i helgen. Därmed missade Tacon chansen att haka på de åtta topplagen. Real Madrids damlag ligger på tionde plats i tabellen, man har fem poäng upp till övre tabellhalvan.

Noterbart i Spanien också att toppmötet mellan Barcelona och Atletico Madrid slutade 0–0, vilket innebär att Barca fortsatt har nio poäng upp i guldstriden. Atletico hade behövt vinna den matchen för att ha kvar en rimlig chans att försvara sin titel.

Atleticos klubbledning har för övrigt inte varit nöjd med lagets resultat den senaste tiden. Därför valde man att byta tränare inför toppmötet. Pablo Lopez fick sparken, och ersattes av Dani Gonzalez.

 

I veckan som kommer är det utöver OS-kval i Nordamerika även semifinaler i engelska WSL cup – de spelas på onsdag. Där möts Arsenal–Manchester City och Manchester United–Chelsea. Två spännande matcher.

Arsenal har i veckan presenterat Australiens anfallsstjärna Caitlin Foord som nyförvärv. Foord skall dock spela OS-kval innan hon flyttar till London.

I mitt senaste inlägg skrev jag om spelare som har avslutat sina karriärer. Ytterligare en som lägger av är Mexikos landslagsmålvakt Bianca Henninger.

En av de som slutar, och som nämndes i förra inlägget, är engelska ex-landslagsspelaren Eniola Aluko. Hennes första jobb efter spelarkarriären blir som sportchef för Aston Villas damfotbollssatsning. Birminghamklubben går som tåget i engelska andraligan, och allt talar för att Aluko kommer att basa över en WSL-klubb till sommaren.

Eniola Aluko

26 tankar på “Coronaviruset flyttar OS-kval

 1. Usel service från klubbarnas sida att inte redovisa mer fakta om träningsmatcherna. Man kan förstå att det tar emot lite i de fall resultaten inte är alltför smickrande – trots att det rör sig om tidiga träningsmatcher. Eftersom jag råkade bevista Linköping FC:s möte med det här pojklaget vet jag dock att Unogård luftade hela truppen, inklusive alla nyförvärven, med ett undantag: Stina Blackstenius. Hon satt på bänken av ”småkrassliga” skäl och var alltså inte i Göteborg för att skriva kontrakt…

  Genom samarbetsavtalet mellan LFC och BK Kenty har nu ett sprillans nytt F17-lag sett dagens ljus. Laget debuterade under den gångna veckan, med överraskande gott resultat. 5-1 mot Jönköpings Södra IF och 9-0 mot Lindö FF. Motståndet var kanske inte högklassigt, men bra presterat ändå. Många pigga, snabba ben och prov på bra speluppfattning. Kanske en ljusare framtid här än för LFC:s skrotade F19-projekt.

  Lite konsumentupplysning: Från och med nu kommer undertecknad att signera sina inlägg med ”The Independent”. Kändes rätt eftersom ”The Observer” lagt ner pennan (stängt tangentbordet), eller tagit timeout. ”The Spectator” ligger lite för nära och något som ”Il Osservatore Svedese” låter alldeles för pretentiöst. Hälsningar f d ”U.” 😉

   • Tack, Rolf! Jo, de nickar nådigt jakande, tackar för fin PR och har överseende med namnintrånget. Ungefär som när Linköping kallar sig LFC trots att det finns ett ännu berömdare LFC i Liverpool… 🙂

 2. Vad gäller Blackstenius så har LFC genom ordförande Lindvall gjort klart att det inte är aktuellt att släppa henne till vare sig Göteborg eller någon annan klubb. Vad det betyder är förstås svårt att svara på men då man inte har ekonomiska skäl att släppa henne så är det svårt att se varför man skulle låta Göteborg ta över henne trots gällande kontrakt.

  Min känsla är att Göteborg läckt detta som ett sätt att både störa LFC som nu fick lägga tid och energi på annat än nyförvärv samt än viktigare få en fördel i kampen om de allt färre intressanta offensiva spelare som båda lagen jagar inför säsongsstarten. I såna fall ett fult men samtidigt smart knep.

  • Psykologisk krigföring? Det är ju inget nytt grepp sportklubbar emellan, det är många rykten som cirkulerar och mycket skit som sprids inom herrfotbollen ute i stora världen och i viss mån här hemma i ”gamla Svedala”. Kanske också en kommande trend inom den allsvenska damfotbollen med goa Göteborg som trendsättare? Spännande…

  • Martin – Att LFC ordförande säger att det inte är aktuellt att släppa Blackstenius behöver ju inte betyda att sista ordet är sagt? LFC har på relativt kort tid blivit av med Anna Oscarsson, Filippa Angeldahl och Mimmi Larsson. Anledningen kan vara många men tror att spelarna inte verkar vara nöjd med vare sig ledningen eller tränare Unogård och hans sätt att leda laget – det kan vara det samma med Blackstenius som kanske vill ha miljöombyte?

   • Rolf. LFC lär väl inte släppa henne nu. De har bara 14 utespelare i truppen och verkar ha svårt att hitta någon mer (de har dessutom inget f19 att hämta upp spelare temporärt från). Kanske till sommaren däremot.

   • Att du inte är nöjd med Unogård vet vi Rolf, jag undrar dock vad du har för teori att övriga spelare med Nilla Fischer omgående gick ut i media för att försvara sin tränare om de nu vore så missnöjda ?

    Man ska komma ihåg att LFC:s spelare tidigare fått tränare uppsagda genom att markera missnöje och om nu Unogård är så genomusel som du verkar tycka så känns det märkligt tyst nu kan jag tycka.

    • Martin – Klart att kvarvarande spelare försvarar sin tränare och Nilla Fischer har ju inte spelat på på år och dar i laget. Är knappast ensam om att vara missnöjd med Unogård, läs Östgöta corresponden samt flera i media och i LFC:s fan klubb och på Facebook och Twitter. Att mv Emma Holmgren, Anna Oscarsson, Filippa Angeldahl och Mimmi Larsson har lämnat efter säsongen har kanske sina orsaker?. Sen har väl Unogård sparkats snett uppåt som Sportchef vad jag förstår och har inte kvar sin tränarroll längre – om jag inte missuppfattat det – så LFC:s ledning verkar inte vara så nöjda heller?

     Min uppfattning om Unogård bygger på hans insatser och oförmåga att få spelarna att förstå hans sätt att leda laget, att han misslyckats med spelsystem, taktik, oförmåga att förändra ett spelsystem som inte fungerar och att han inte får ut mer av ett namnkunnigt lag när han tillträdde och oförmåga att ändra spelsätt under match. Denna uppfattning är min helt subjektiva personliga uppfattnng – sen får du tycka vad du vill.

    • Martin – Vet inte riktigt hur läget är just nu i klubben. I höstas, efter säsongens slut pekade olika artiklar i lokalbladet Corren på att det kanske blir en ny huvudtränare i Linköping nästa år (i år) Det är en del bedömmare och vissa spelare som varit missnöjda med Unogårds arbetssätt. LFC:s ordförande Lindvall har tidigare sagt, citat: ”att Unogård även i fortsättningen kommer att ha en ledande roll i klubben, men kanske andra arbetsuppgifter”

     Nämnas i sammanhanget att Unogård har fått sparken från Sirius damlag där man varit missnöjd med Unogård och haft sammarbetsproblem och missnöje både från ledarhåll och i spelartruppen och samma sak i Hammarby, där han fick gå av samma orsak, sammarbetssvårigheter och missnöje i klubben.

     Enligt min uppfattning verkar det vara likadant i Linköping efter att ha följt laget och Unogård under hans tid i klubben. Man kan inte direkt säga att han har lyckats speciellt bra resultatmässigt? Om han inte lyckades bättre med en ganska slagkraftig, namnkunnig trupp när han tillträdde, hur skall han lyckas med en på pappret sämre och tunn spelartupp, undrar jag med flera.

     Om han nu fortfarande är huvudtränare och ansvarig för laget inför denna säsong – om det nu är fastställt?

    • Vet du vad jag tycker Rolf Persson, att du ska gå vidare i livet, du är grymt enformig och enkelsidig, ang Unogård..
     Återkom när DA är slut 2020, får du svar på alla dina frågor, eller slå Unogård en signal och spy ut din galla över honom, slipper vi läsa det hela tiden på detta forum.
     Mvh P-o Eriksson

 3. Lägger till några rader om spanska ligan.
  Evighetsmaskinen Rita Chikwelu har levererat tre mål (1+2) och fixat två segrar i hennes första matcher med nya klubben Madrid CFF. Inte en match sedan slutet av oktober och bara några få träningar i benen – ändå har Chikwelu (svensk medborgare) dominerat på mittfältet!
  Till LFC-fansen: Är ni helt säkra på att Blackstenius verkligen vill vara kvar i klubben? Hon kanske tröttnade efter strulet förra säsongen. Hon såg ledsen ut i matcherna.
  Om Gbg vill ha Blackstenius underskrift så betalar de nog en tillräckligt stor summa pengar som inte LFC kan tacka nej till.

  • Svenneberka – O Blackstenius trivs i klubben vet hon natyrligtvis bara själv. Men efter att Anna Oscarsson, Filippa Angeldahl och Mimmi Larsson lämnat kanske inte allt står så väl till i klubben och att man kanske är missnöjd med Unogård som inte lyckats med något vad det verkar. Tror kanske att Stina skulle må bra av miljöombyte och en klubb som satsar framåt medan LFC bara verkar gå bakåt.

 4. Det händer inte mycket på spelarfronten här hemma just nu, ingenting som ger feta rubriker, iallafall. ”Tunna” Djurgården har dock värvat en norsk förstärkning till backlinjen, så där fylldes en lucka efter självpensionerade Irma Helin. Utanför gränserna kom det väntade beskedet att Wolfsburgs stjärnor Cláudia Neto och Kristine Minde lämnar efter några framgångsrika säsonger med Mästarklubben. Var de hamnar hädanefter är oklart, gissar dock att Neto är ett hett namn för Benfica. Om den Algarvekustfödda bollvirtuosen har hemlängtan återstår att se. Minde lär å sin sida fundera på nedtrappning, om inte rent utav karriärslut och ett lugnt familjeliv på norska Vestlandet. Apropå norskor, så har världsspelaren/egomonstret (välj ett alternativ eller båda) Ada Hegerberg ådragit sig en korsbandsskada. Det kommer hursomhelst inte att stoppa hennes karriär någon längre tid, enligt egna, lugnande och självsäkra uttalanden.

  Och varför skulle en flytt till Kopparbergs Göteborg FC vara så positivt för Stina Blackstenius utveckling? Miljöbytet och de saltmättade vindarna från Västerhavet? Själv instämmer jag med de som tror att ett nytt utlandsäventyr skulle vara till gagn för hennes utvecklingspotential, eftersom det ska finnas goda möjlighet att höja densamma. Till att börja med måste hon förstås hitta tillbaka till nivån hon glänste på före den mörka tiden i Montpellier. Det finns alldeles säkert ”utrikiska” klubbar av olika dignitet som är väl så intresserade av Vadstenatösen. Så varför plaska omkring i den damallsvenska ankdammen när man befinner sig i sina bästa aktiva fotbollsår? Detta gäller naturligtvis inte bara Stina Blackstenius.

  • Dina vyer för Stina är naturligtvis mycket intressantare, The Independent.Genom att hänvisa till lex Asllani så blir det dessutom till en låg kostnad som flytten kan ske.

  • The Independent – Ingen fotbollsentusiast lär ju ha missat att Ada Hegerberg är ganska kontroversiell, med bojkotten av landslaget, uttalanden osv.
   Men blir ändå lite nyfiken av att veta mer när du beskriver henne som lite av ett egomonster. Vad är det som får dig att tycka det, på vilket sätt hon är det etc? 🙂

   • Hej, ”E”! Det var naturligtvis tanklöst/korkat (välj alternativ) av mig att inte sätta epiteten inom parentes, eftersom det var ett ironiskt grepp. Det är ju, i det stora hela, ofta så här som Ada H. beskrivs i spalterna: ett kontroversiellt bollgeni. Att hon dessutom ratar landslagsspel gör henne både till buse och hjälte hemma i Norge. Denna bojkott får vi ingen riktig förklaring på, trots (eller på grund av) de sparsamma intervjuer hon beviljar nyhetstörstande medier.

 5. Stina Blackstenius är inte synbart påverkad av de rykten som surrar kring henne. Igår gjorde hon nämligen båda målen för Linköpings FC när laget mötte Växjö DFF i Tipshallen i samma Växjö. 2-1 till gästerna, som kom till träningsmatchen med en något annorlunda laguppsättning. Fem ordinarie spelare saknades av olika skäl, så för att fylla ut leden hade man lånat in fyra lediga damer från (samarbetsklubben) IFK Norrköping i division 1. Alla dessa fyra byttes in vartefter. Själva matchen var ingen som går till hävderna, men LFC hade vassaste kontringarna och ett försvarsspel som klarade betyget godkänt, inte minst med tanke på att Nilla Fischer saknades… och Stina Blackstenius var förstås den stora matchvinnaren.

  För tillfället är LFC:s trupp mager så det skriker om det. Det jobbas febrilt med att skaffa fler spelare, självklart, men hitintills har inte lyckan stått sportansvarige Unogård bi. Enligt en uppgift – kanske snarare ett rykte – i lokaltidningen Corren ska man ha kontaktat en konkurrentklubb för att få låna(??) en anfallare. En synnerligen ovanlig åtgärd, minst sagt. Hur skulle en sådant arrangemang fungera i praktiken med lojalitetskonflikter och annat?

 6. P-o Eriksson – Nu vill jag diskutera och kommentera Linköpings FC i allmänhet och Unogård i synnerhet nu och inte vänta efter säsongen 2020 och behöver definitivt inte be dig om lov. Skriver om precis vad jag vill så länge Rydén tillåter det och det är frivilligt att läsa mina enkelspåriga inlägg, du behöver inte läsa igenom dom om det stör dig och du behöver dessutom inte lägga tid på att kommentera dom – det är ovanligt fånigt.

  • Rolf Persson..
   Det är väl fler lag som tappat lika många spelare som LFC, Är Unogård tränare/sportchef där oxå?.Du verkar bara ha snöa in dej på hur kass Unogård är hela tiden, inte bara denna tråd, därför blir det lite om och om igen..
   Om du nu bryr dej så mycket om Lfc, ring Unogård och prata ut med han, du verkar ju ha så mycket att säga han, eller gå vidare i livet.

   • Att du orkar engagera dig om du nu tycker att jag skriver om LFC och Unogård för mycket. Det blir ju inte mindre om du kommenterar varje gång jag skriver det, snarare fler. Ingen klubb har tappat så många namnkunniga spelare som LFC och Unogård är tydligen både tränare och sportchef, vilket jag tycker är ett problem. Han har en väldigt tunn trupp på 14 spelare och fick låna 6 spelare från Norrköping i en träninsmatch senast, så var verkligen inte fallet när han kom till klubben. Du verkar ha snöat in på mina kommentarer om LFC och Unogård och för sista gången skriver jag hur mycket jag vill om detta ämnet – punkt. Du får försöka leva med det eller gå vidare i livet – skulle underlätta för oss båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.