På väg mot rekord i korsbandsskador?

I dag har det rapporterats två nya korsbandsskador i damallsvenskan. De drabbade är Umeåduon Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana.

Därmed räknar jag till att det totalt blivit minst elva stycken korsbandsskador i damallsvenskan under kalenderåret 2020, och då har vi bara passerat halvårsgränsen med två veckor.

Här är den tråkiga listan:

Djurgården: Maria Hovmark
Göteborg: Beata Kollmats
Kristianstad: Moa Olsson och Elise Kellond-Knight
Piteå: Selina Henriksson 
Vittsjö: Tove Almqvist
Växjö: Elin Karlsson, Emma Jeppsson och Stina Lennartsson
Umeå: Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana

Dessutom drog Piteås Linnea Selberg av sitt korsband i november, och är inte tillbaka i spel ännu. Djurgårdens Kim Sundlöv och Växjös Tilde Johansson är på väg tillbaka från korsbandsskador de ådrog sig förra säsongen. Sundlöv har suttit på bänken, men inte spelat ännu. Och Johansson skall ha ungefär en månad kvar tills hon är spelklar.

Korsbandsskador är ett riktigt elände. Och elva korsbandsskador är väldigt mycket, men det är inte rekord. Jag minns att jag räknade till 16 korsbandsskador under mardrömsåret 2012 (de flesta redovisas här), men enligt den här forskningsrapporten var det så många som 18. Och då fortsatte korsbandseländet även under våren 2013.

Sedan dess känns det som att de damallsvenska klubbarna har blivit mer medvetna om att kvinnor måste jobba mer med förebyggande träning, som knäkontroll, eftersom deras kroppsbyggnad gör att risken för knäskador är väldigt mycket större än för män.

Men nu kan vi alltså tyvärr vara på väg mot ett nytt bottenrekord igen. Sannolikt är det annorlunda säsongsupplägget en stor bov i dramat. En bov som gör att spelarna slits på ett annat sätt än deras kroppar är vana vid – och då ökar skaderisken rejält.

Vi får verkligen hoppas att vi har sett den sista korsbandsskadan i årets damallsvenska. Men tyvärr tror jag inte på det. Jag tror tråkigt nog att vi kommer att få se ytterligare minst en handfull allvarliga knäskador under hösten.

I elitettan har jag inte samma koll på utfallet. Den serien drog ju igång utan träningsmatcher, vilket borde göra att spelarna löpte ännu större risk. Någon som vet hur utfallet med korsbandsskador ser ut i elitettan i år?

21 tankar på “På väg mot rekord i korsbandsskador?

 1. Tyvärr är Jonna Ståhl i Hammarby också korsbandsskadad sedan någon vecka tillbaka. Hon är dock redan opererad.

 2. Tveksamma, eller rätt av usla och matchavgörane domslut, har debatterats den senaste veckan. Men inget kan jämföras med Petra Johanssons medvetna axel rakt upp i ansiktet på Josefin Johansson i onsdags i 35:e minuen! Domaren reagerar inte – otroligt!
  Så här skriver Per Sandberg i lokaltidningen PT: ”Motståndaren Petra Johansson kom in som tredje spelare i situationen och det alldeles för sent. Hon hoppade in med axeln och prickade under hakspetsen på Piteåspelaren. Domaren Tess Olofsson hade perfekt position.
  Det som var en ful, farlig tackling gavs inte ens gult kort när det borde vara rött.
  En domares främsta uppgift är att skydda spelarna. Synd att Olofsson missade situationen. Jag kan inte tänka mig att valet att inte ge ett kort beror på annat.”
  Detta borde väl förbundet titta på?
  Man kan väl dömas i efterhand, typ som i ishockey?
  Eller måste det komma in en anmälan från motståndarlaget?

  • Den situationen tänkte jag inte på under matchen. Men när jag kollar in den efter att ha läst din kommentar så håller jag med. Klart att Johansson skall ha kort efter den fula och sena tacklingen. Riktigt svagt av Tess Olofsson att inte agera. Hon såg situationen och reagerade på den, men lät bara spelet gå vidare.

   • Man behöver inte ”granska” Petras medvetna och fula smäll rakt upp i ansiktet på Josefine. Om det nu var en ”hämd” eller att hon skulle ”ge tillbaka” så är det ännu mer korkat av en elitspelare och händelsen borde/ska absolut anmälas till SvFF.
    Tre-fem matchers avstängning inom herrfotbollen!
    Domarens agerande är inte ens värt att kommentera.

    • Hade domaren gjort rätt hade Jossan fått rött kort, och ur spel tidigt i matchen. Nu verkar domaren låta dom göra upp med armbågar i ansiktet. Ska det granskas måste isf Jossan få ett antal matchers avstängning.Men det nämner du inget om S?

     • När i matchen inträffade den armbåge du skriver om? Hade varit spännande att se. Kollade första kvarten, och det är ingen tvekan utan att Josefin Johansson har ganska yviga armar när hon spelar. Två gånger är de högt på Aronsson. Men som jag ser det motiverar ingen av de situationerna något rött kort.

 3. 2-2 i själva matchen PIF-LFC och 1-1 i ”fula armbågar i ansiktet”. Rättvist så det förslår! 😉

 4. Pingback: Hyllning av Michaela Hermansson | En blogg om internationell damfotboll

 5. Till P-o Eriksson:
  Någon armbåge från JJ syns inte till!
  OM den förekommit så anser du alltså att det är ett korrekt handlande av PJ att ”ge tillbaka” med sin grymt fula smäll rakt upp i ansiktet på JJ?
  En medveten axel som kunde inneburit ett rejäl hjärnskakning, eller t o m avslutat JJ:s karriär!
  Är det så du ser på fotboll och fair play?
  Tråkigt i så fall….
  Till The Independent: Det är inte särskilt lustigt att skriva om ”fula armbågar i ansiktet”. PJ:s medvetna axel kunde ha slutat mycket illa för JJ! Kommentera det i stället, please.

  • Men snälla Svenneberka, vilket proffs du verkar vara, och kanske lite synsk??Hur kan du veta att Petra gjorde det medvetet, och hämd och allt du skriver. Kan det inte bara vara en tackling som är menat axel mot axel som tar olyckligt.
   JJ armbåge pratas det efter matchen av Piteå publiken, där Aronsson fått lite blodsmak i munnen, själv tycker jag inte något av situationerna ska ge mer än gult kort.Petra fick ett gult kort för en händelse hon inte gjort, där Tess tog fel Lfc-are. Trevlig helg P-o

 6. P. Johansson, Damallsvenskans egen ”Vinnie Jones”….tjejen verkar ha problem att kontrollera sina känslor , det har hon visat genom åren i Damallsvenskan ett och annat ful tackling….om saknad av empati och känsla för fair play spel att inte snacka om..

  • Men att PJ spelar tufft vet dom flesta, men att hon vill skada folk när hon går in tufft i närkamper, det hoppas och tror jag inte på..
   /P-o

   • Det är självklart omöjligt att veta någon annans avsikt. Klart är att Petra Johansson inte hade chans på bollen, och att hon bara gick in för att få dela ut en tjuvsmäll. Bollen var nämligen redan spelad, Josefin Johansson var således inte längre tacklingsbar, och PJ hade gott om tid att bromsa sin rörelse.

    Den typen av sena smällar är extra farliga, eftersom spelare tenderar att slappna av när de spelat ifrån sig bollen. Att tacklingen dessutom görs med den hårda delen av axeln upp mot motståndarens huvud gör den extra farlig. Det är exakt den typen av tacklingar som ishockeyn på senare år börjat jobba på att rensa bort.

    • Okey, Johan..
     Har inte granskat PJ tackling som du verkar ha gjort..Klart isf att det blir många dueller att granska, är tyvärr ändå ganska vanligt med efterslängningar/sena tacklingar när bollen redan är spelad inom fotbollen..
     Som tur är verkar både JJ och RA, vara spelbara till dagens matcher..

   • ”……….tufft i närkamper………..”—————————vad betyder det egentligen? För mig närkamperna handlar om begreppet tillåtet och icke tillåtet, utifrån regelboken …allt annat är bara floskler
    Det som ”alla vet” om hur P.J. spelar saknar betydelse i det här sammanhanget
    Borde spelarna ”akta sig” för henne? Ska vi slippa domare när PJ spelar då, så blir det ännu enklare
    Nej, Johanssons närkampsspel mot Piteå spelare kvalificerade henne till ett rött kort, tycker jag. Man borde agera konsekvent och döma utvisning varje gång efter sådan typ av tacklingen …

 7. Pingback: Korsbandet på D’Angelo också | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.