Storspelande Maron sänkte Göteborg

Brett Maron

I dag kan Kristianstad med en storspelande Brett Maron i målet ha avgjort den damallsvenska guldstriden. I varje fall innebär 1–0-segern (mål av Therese Sessy Åsland) mot Göteborg att Rosengård har fått extra marginal i toppen.

Jag räknade till 14–2 i klara målchanser till Göteborg. Emily Sonnett var närmast. Amerikanskan hade en boll i ribban och två som räddades på mållinjen. Trots alla chanser har tabelltvåan nu gått mål- och poänglös av planen från två raka bortamatcher i Skåne. I fjol tappade Göteborg kontakten med Rosengård via en poäng på tre omgångar i månadsskiftet augusti/september. Det kan bli en jobbig repris för Göteborg i år.

Kristianstads seger innebär att laget avancerade upp på den åtråvärda tredjeplatsen. Linköping spelade nämligen 1–1 borta mot Kif Örebro. Det var en chansfattig match där Nellie Lilja gav Kif en tidig ledning, men där örebroarna fick ett tråkigt slut på matchen. Först haltade Emma Östlund av med en fotskada, sedan kvitterade Frida Maanum i 90:e minuten. Sett till spelet var ändå kryss ett rimligt slutresultat i Lina Hurtig:s avskedsmatch.

I övrigt i dag vann Umeå nykomlingsmötet med Uppsala, ett resultat som innebär att Umeå i princip har säkrat kontraktet och numera kan börja kolla uppåt i tabellen.

Jag kollade på eftermiddagens stormatch i England, där Chelsea vann med 2–0 mot Manchester City i Community Shield på Wembley. Magdalena Eriksson och Jonna Andersson startade för Chelsea, och gjorde båda utmärkta insatser. Chelsea imponerade, och enligt tyska tidningsuppgifter har de köpt loss Pernille Harder från Wolfsburg för cirka 3,5 miljoner kronor.

9 tankar på “Storspelande Maron sänkte Göteborg

 1. Väldigt starkt av LFC att kriga sig till ännu en poäng i en match där man långa stunder hade väldigt svårt att få till något eget offensivt spel. Även om året inte bjudit på några glimrande insatser så är det tydligt att lagmoralen är fortsatt god då man fortsätter plocka poäng trots att man inte är spelförande i matcherna och långa stunder rejält tillbakatryckta.

  Mycket trist för Örebro med skadan men med tanke på det ihållande regnet som bjöd in till tuffare spel och en även med hennes mått väldigt ‘frånvarande’ Pernilla Larsson som rättsskipare så var det märkligt att inte fler spelare skadade sig. Att hon inte lyckades hitta en endaste varning i den här bitvis brutala matchen är helt enkelt inte rimligt.

  Min oro för hur det ofta mycket vårdslösa spelet i Damallsvenskan kommer påverka möjligheten att få hit bra utländska spelare även framöver när de övriga europeiska ligorna blir allt bättre blir allt större för varje omgång av serien.

 2. Kan någon förtydliga för mig: I matchen Umeå – Uppsala, exakt vad fick Therese Simonsson sitt andra gula kort (och därmed rött) på övertid för?

 3. Såg stora delar av mötet Kristianstad-Göteborg. Det mest spännande under de sista 45 minuterna var inte OM gästerna skulle få in kvitteringsbollen utan NÄR. Men si – har sällan sett så många målchanser och så mycket frustration av ett spelförande, helt dominerande lag. Mörk eftermiddag för ”Västkustens pärla”. En försvarsbragd förstås av KDFF, som slet som djur i försvarsspelet – jag tror tv-kommentator Härenstam sa något om att grisfotboll lönar sig… Smågrisigt var det också på Behrn Arena där formsvaga LFC som väntat skulle få ett tufft jobb mot KIF. Som ”Martin” härovan påpekar håller lagmoralen en god nivå trots att självförtroendet svajar efter hårda smällar och en sorglig parad av skadade spelare. Helt förståeligt att en prövad Olof Unogård vill gå ut och jaga fler nya spelare trots igenbommade transferfönster.

 4. Utan att på något sätt förringa Lina Hurtigs val av ny klubb, så känns ändå bytet som ett litet s.k. västgötaklimax. Enligt mångas bedömning är Juventus Women inte någon storklubb (sant, ja) i paritet med Lyon, Barcelona, Wolfsburg, Chelsea o.s.v., utan snarare att jämföra med ett bra damallsvenskt mittenlag, typ Örebro. Nåja… Annars är förstås Juventus en klassisk storhet på herrsidan och här finns allehanda resurser som damlaget har mycket nytta av. Så antagligen, om några år, kommer Italiens mest lovande damfotbollslag att kunna mäta sig med de allra bästa i Europa(?). Iallafall får Lina fint svenskt sällskap i Juves ”la prima squadra femminile” av Linda Sembrandt. Och så får hon väl också en tjusig liten Fiat som tjänstebil?

  • Jag håller med om att Juventus ännu så länge bara är en storklubb på herrsidan. Men jag är övertygad om att damlaget är betydligt bättre än ett damallsvenskt mittenlag.

   Halva den italienska truppen till fjolårets VM-slutspel har Juventus som klubbadress. Juve hade bland annat sex startspelare i det lag som bekant nådde kvartsfinal.

   Dessutom har Juve nio utländska spelare, bland annat Sembrant, Hurtig, Annahita Zamanian, Sofie Junge Pedersen och Tuija Hyyrynen. Jag tror absolut att Juventus hade varit med slagits om SM-guldet med Rosengård och Göteborg – om den italienska mästarklubben hade fått spela i damallsvenskan.

   I fjol hade Juventus otur i lottningen i Champions League, och fick möta Barcelona direkt i först omgången. Det blev 0–2 och 1–2, vilket är ungefär samma resultat som senast ett svenskt lag mötte Barca. Rosengård föll med 0–1 och 0–2 våren 2017.

 5. Om några är antagligen den italienska damfotbollen på högsta nivå ifatt den svenska – om intresset ökar och resurserna likaså i macholandet Italien. Och Sverige glider ännu ett steg bakåt i världsrankingen. Trist men oundvikligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.