Det är i Linköping det händer

Det är i Linköping det händer den här veckan. I morgon skall Göteborg försöka ta hem SM-guldet på Linköping Arena. Och i går gjorde LFC ett oväntat tränarbyte.

Olof Unogård

Vi börjar med tränarbytet. Det var ut med Olof Unogård och William Strömberg – in med Andrée Jeglertz.

På ett sätt skall man kanske inte vara förvånad över att Linköpings FC byter tränare. Är det något som har utmärkt LFC de senaste åren är det just obefintlig kontinuitet och täta tränarbyten.

Men jag trodde faktiskt att det var nya tider i Linköping. När man lät duon Unogård och Strömberg sitta kvar i vintras, när det blåste som mest, trodde jag nog att duon på riktigt skulle få chansen att bygga ett lag.

Ni minns väl fjolåret? Då gick LFC in i damallsvenskan med en kvartett landslagsmeriterade anfallsspelare i Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Lina Hurtig. På sommaren skulle Nilla Fischer ansluta och fixa defensiven. I truppen fanns även spelare på gränsen till landslaget som Emma Holmgren, Anna Oskarsson och Filippa Angeldahl.

Många tippade LFC i guldstriden. Själv satte jag dem på sjätte plats, eftersom jag kände att man inte hade fått ihop laget.

LFC slutade på femte plats med 36 poäng. Man hade massor av stjärnor, men man var inte ett lag. När stjärna efter stjärna sedan sågade lagsammanhållningen satt framför allt Unogård löst.

Men trots kritiken fick han till slut vara kvar. Och han byggde nytt.

Av de där åtta stjärnnamnen ovan var bara två kvar vid säsongsstart. Och nu återstår bara Fischer. Ersättarna har inte varit lika namnkunniga. Ändå har årets LFC gjort en bättre säsong än fjolårets. Man är uppe i just 36 poäng med två omgångar kvar. Och man kommer som sämst sluta på fjärde plats.

Personligen tycker jag att det är ett fullt godkänt resultat av ett helt nytt lag.

Det tycker tydligen inte Linköpings klubbledning. För det tycks vara från klubbledningen som initiativet kommer. I år hörs ingen kritik från spelarhåll. Tvärtom hyllas duon Unogård/Strömberg av Petra Johansson i den här artikeln i Corren.

Där framgår att spelartruppen var helt ovetande om tränarbytet.

”Vi skulle ut och träna och så kom det här. Det går inte att bara skaka av sig. Det var väldigt känslosamt av flera anledningar. Två personer som vi alla tycker om har snart inte ett jobb att gå till. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte påverkade oss alla.”

Om de tränare som nu får lämna säger Johansson:

”Jag vet inget om Andrée Jeglertz, så där kan jag inte uttala mig om. Det jag vet är att två fantastiskt bra tränare försvinner. Grymma på fotboll och grymma på att få ihop en grupp. Det tror jag att det är många som har sett i år. Det vet jag och det tycker jag.”

Och:

”Bara att säga ett stort grattis till den klubb eller de klubbar som de hamnar i.”

Hur LFC blir under Jeglertz ledning är omöjligt att veta. Men som sagt, det var ett oväntat tränarbyte som Linköping stod för.

Frågan är vad tränarbytet innebär för den damallsvenska guldstriden. Jag såg att bloggkollega Rainer Fussgänger tidigare i veckan skrev att alla Göteborgs ledare borde avgå med omedelbar verkan om laget inte klarar av att vinna guldet.

Personligen tycker jag nog att Göteborgsledningen har gjort ett väldigt bra jobb i år. Och den uppfattningen står kvar oavsett resultat i de två sista omgångarna. Frågan är ju bara om det skall bli guldkant på Göteborgstränarnas insats.

För Göteborg är Linköping borta en riktig mardrömsmatch. Faktum är att Göteborg aldrig har tagit någon damallsvensk poäng på Linköping Arena. Man har ett kryss i cupen. Men i damallsvenskan har alltså Göteborg kammat noll.

I fjol vann LFC med 1–0. Samma siffror i förfjol. Här är listan över LFC:s damallsvenska segersiffror mot Göteborg på Linköping Arena sedan invigningen 2013: 3–0, 2–1, 4–0, 1–0, 5–1, 1–0 och 1–0.

Göteborgs senaste bortaseger mot LFC kom 2009. Segerskytt den gången på numera rivna Folkungavallen var för övrigt Johanna Almgren. Nämnda Petra Johansson är den enda spelare som är kvar sedan dess. Ingen av dagens Göteborgsspelare har alltså vunnit i Linköping med sitt nuvarande lag.

En sådan sak kan påverka. Allra mest påverkar förstås trycket att säkra guldet. Större lag än Göteborg har drabbats av guldfrossa. Så för göteborgarnas skull vore det förstås önskvärt med ett tidigt ledningsmål i morgon.

För Linköpings del finns det massor av morötter inför matchen – trots att chansen till Champions League i praktiken är borta.

En sådan morot är ju att man absolut inte vill att något annat lag skall få fira guld på sin hemmaplan. Jag gissar att framför allt en spelare som Petra Johansson skulle må väldigt illa av att se Göteborg fira på Linköping Arena.

Tillagt i efterhand: Och jag läser på SVT att Nilla Fischer inte heller gillar att se göteborgskt firande i sin hemmaborg.

I går fick Linköpingsspelarna en morot till. Nämligen att spela för att ge Unogård och Strömberg bästa möjliga avslut.

Den allra största moroten kanske ändå är vinterns övergångsaffärer. Alltså först den där Göteborg värvade Stina Blackstenius i skiljenämnd. Och sedan den där Göteborg snodde LFC:s provspelare Bri Folds. Två affärer som inte direkt förbättrade relationen mellan klubbarna.

För övrigt undrar man om inte Folds hade mått bäst av att välja LFC? Amerikanskan har ju bara fått spela 87 minuter i Göteborg.

15.00 i Linköping är det som gäller. Det skall bli riktigt kul.

Frågan är hur kul det är för lagen i den damallsvenska bottenstriden just nu. Utöver Linköping–Göteborg spelas även Växjö–Eskilstuna i morgon 15.00. En match där Växjö spelar för kontraktet. Som jag tidigare berättat är ju Eskilstuna, som i dag saknar formstarka och avstängda Felicia Rogic, i praktiken redan klart för damallsvenskan 2021.

Noterbart är att matchen i Växjö spelas på gamla Värendsvallen. Förbundet har nämligen underkänt underlaget på Myran – eller vad nu den nyare fotbollsarenan i Växjö skall kallas.

Under lördagen spelas också två otroligt viktiga matcher i bottenstriden i elitettan. Dels Lidköping–BP, dels Kvarnsveden–Älvsjö. Fast frågan är om de matcherna egentligen borde få spelas.

I veckan preciserade Riksidrottsförbundet, efter samtal med Folkhälsomyndigheten, vad som gäller för idrott under de skärpta coronarestriktioner som införts i stora delar av landet. Texten går att läsa här. Kortfattat man man säga att för att få fortsätta träna och spela krävs följande:

* Laget/idrottaren måste hålla till på internationell eller nationell elitnivå för seniorer. Det räcker inte att man har ambition att nå elitnivå. Man måste vara där.
Och:
* En majoriteten av spelarna måste ha sporten som sin huvudsakliga sysselsättning.

Båda punkterna måste vara infriade. I exempelvis friidrott och simning får numera bara landslagsidrottare dispens att träna. Men i fotboll tillåts tre herrdivisioner och två damdivisioner att köra vidare. Jag kan tycka att det är högst tveksamt. För exempelvis, hur många spelare i elitettan uppfyller kravet om att ha fotboll som sin huvudsakliga sysselsättning? Och kan en tredjedivision, som herrarnas division I, verkligen anses vara nationell elit?

12 tankar på “Det är i Linköping det händer

 1. Varför skulle det vara ett oväntat tränarbyte? Att det inte blev byte i år var ju för att Unogård hade kontrakt. Varför skulle LFC bryta det och dra på sig extrakostnader? LFC hade ju chansen på tredjeplatsen men har varit alldeles för instabila i år. Bottennappet mot Rosengård får ju dessutom inte hända. Unogård har inte fått ut något speciellt av vare sig förra årets stjärntrupp eller detta årets mindre glansfyllda lag.

  • Menar du att LFC redan i fjol tyckte att Unogård var för dålig, men att de inte hade råd att sparka honom? Det låter som ett otroligt konstigt agerande från en klubbledning. I så fall hade ju klubben givit upp det här året på förhand.

   För övrigt gör alla lag bottennapp ibland. Det brukar heta att det inte får hända – men det händer ändå. Personligen ser jag det som ett problem först när det sker upprepade gånger på kort tid.

   • LFC har varit mycket ojämna i år precis som ifjol och detta trots uppenbart bättre stämning i truppen. Jag som sett samtliga matcher laget spelat känner att det varit för mycket tomtens verkstad med ständiga byten av taktik, uppställningar och startelvor.

    Det sista beror förstås delvis på skadorna men att känna att man ska anpassa sig efter lag som på pappret är sämre duger inte om man vill aspirera på en topplacering. Man ska också komma ihåg att LFC fick en drömstart i år och att man med mer normal utdelning där hade hamnat i mittenträsket igen.

    Vad gäller bottennapp så talas det förstås om matchen mot Rosengård men för mig var hemmamatchen mot Vittsjö faktiskt värre. Att vara så passiva på hemmaplan och ge bort 3 viktiga poäng mot en motståndare som gjorde en rätt medioker match kändes värre än att bli mosade av ett för dagen väldigt bra Rosengård.

    • LFC har under vintern och sommaren värvat 14 nya spelare till en trupp på 22. Lägg till att man knappt fick några försäsongsmatcher, vilket gjorde det svårt att spela ihop ett nytt lag.

     Jag tycker att det låter fullt rimligt att man har tvingats testa saker långt in i serien. Man hittade ett upplägg som funkade i början. Men när motståndarna lärde sig, plus att några spelare tappade i form, hade man inte hunnit jobba fram en plan B.

     Jag tycker att fjärdeplatsen är ett väldigt bra resultat med tanka på omständigheterna. För ingen hade väl trott att det här nybygget skulle gå som tåget direkt?

   • Varför skulle det vara ett konstigt agerande att ta ekonomiskt ansvar? LFC hade vid denna tidpunkt ekonomiska svårigheter. Fanns inte på kartan att stå med extra tränarkostnader. Menar du på fullaste allvar att det skulle vara ett alternativ? Sen är det naturligtvis så att matchen mot Rosengård bara är ett exempel. Som jag skrev har det ju på totalen inte levererats. Jag har, precis som Martin, sett alla matcher och det är berg och dalbana de luxe.

    • Det är väl ett väldigt konstigt agerande att köra på med något man inte tror på?

     Ärligt talat tycker jag att LFC:s ledning har visat stora brister i kunnande kring hur man skapar en vinnande organisation. Det är konstigt eftersom man ju hade Martin Sjögren:s framgångsrika lagbygge på väldigt nära håll…

     Nu står klubben återigen där med en trupp som värvats ihop av en tidigare tränare. En trupp som den nye tränaren inte bett om. Vi får hoppas att de tiotalet spelare som har löpande kontrakt funkar i Jeglertz spelsätt. Men tyvärr är det högst sannolikt att LFC har ytterligare ett par mellanår med ojämna resultat framför sig. Huruvida det är bra eller dåligt för klubbens ekonomi återstår att se.

 2. För oss som inte har någon häst med i racet i Damallsvenskan så är ju avslutningen väldigt spännande. Min magkänsla säger att Göteborg grejar guldet redan i eftermiddag. Tror Linköping snarare är distraherade än motiverade av tränarbytet. Och Gbg är i grunden ett klart bättre lag.

  I botten trodde jag att både Uppsala och Umeå skulle kunna hänga kvar. Märkligt att de inte kunde bygga vidare på sina starka perioder i början respektive mitten av säsongen. Men det är väl just det som är nykomlingars problem; de har inte stabiliteten. Nu lär båda åka ur och därmed klarar sig lindansarlaget Djurgården, m fl.

  Stockholmscentrerat kanske, men säsongen 2021 – med AIK, Djurgården och Hammarby – skulle kunna bli ett publicitetsmässigt genombrott för OBOS Damallsvenskan, om de ansvariga spelar sina kort rätt. Pandemihelvetet lär väl tyvärr göra att säsongen dras i gång utan publik, men om vi har maximal tur kanske några hundra kan släppas in under andra halvan. Och i OBOS Damallsvenskan är ju några hundra i princip de normala publiksiffrorna.

 3. Jag tycker det orättvist att inte hela omgången spelas samtidigt. De som spelar söndag har en fördel.

  De tre sista omgångarna borde alltid spelas samtidigt.

 4. Kan gissa att det är något olika sinnesstämningar i lagen som går ut på Linköping Arena i eftermiddag. Hemmalaget LFC med sammanbitna käkar och stor revanschlust, medan guldkandidaten KGFC är tyngd av stundens allvar och med en massa ”om-om-om-tankar” snurrande i skallen. Klockan 16.45 plus tilläggstid vet vi vilket lag som klarade pressen bäst.

 5. Pingback: Genomgång av damallsvenskan 2020 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.