Grattis Kopparbergs Göteborg FC – Svenska mästarinnor 2020

Den klubb som hösten 1995 gick upp till damallsvenskan som Landvetter Idrottsflickor har äntligen nått hela vägen. Ja, det handlar om den klubb som fick Kopparbergs som namnsponsor och som 2004 flyttade in till centrala Göteborg och bytte namn till Kopparbergs Göteborg FC.

Jag använde ordet äntligen i första meningen eftersom KGFC varit nära flera gånger. Men det dröjde alltså till klockan 16.54 lördagen den 7 november 2020 innan det var dags för guldhjälmar för ett SM-guld.

Det är således också dags att skicka ett stort grattis till klubben för deras första SM-guld.

Det är ett högst välförtjänt firande som nu pågår i Linköping. Göteborg vann nämligen den svåra bortamatchen på Linköping Arena med förkrossande 7–0. Sju mot noll.

Det var stundtals uppvisning. Göteborg visade ingen guldfrossa. Tvärtom hade man extrem effektivitet när det behövdes som mest. Jag räknade inte målchanser i dag. Men när Natalia Kuikka gjorde 0–5 i minut 59 hade inte Göteborg missat många målchanser. Göteborg hade kunnat göra sju mål i många matcher i år. Men det dröjde till omgång 21.

Och det första guldet dröjde alltså till 2020.

Om vi blickar tillbaka lite så var ju Göteborg ett topplag flera år under Torbjörn Nilsson:s tid. När han lämnade efter säsongen 2013 hade klubben en svacka, där man byggde om sin trupp. Bland annat var man nära att åka ut 2017 under Stefan Rehn:s ledning.

Året efter kom Marcus Lantz och Jörgen Ericson och började jobba in ett vägvinnande spel. Laget var nära att nå hela vägen både 2018 och 2019. Och i år, när Lantz var utbytt mot Mats Gren, gick det vägen.

Årets trupp är otroligt stark och bra. Men mitt i firandet finns det frågetecken. På SportbladetPlay var expertkommentator Pär Lagerström nyfiken på hur långt det här laget skulle kunna nå i Champions League.

Tyvärr är det väl så att varken han eller någon annan kommer att få det svaret. För det är redan klart att Natalia Kuikka lämnar för Portland Thorns. Och Emma Berglund ryktas vara på gång till Rosengård. Hon som klubben först inte ville behålla, men sedan ändå vill ha kvar. Och Emily Sonnett är ju bara i Sverige på lån. Sedan har vi Vilde Bøe Risa som gärna vill ut i Europa. Är någon av dem kvar i klubben efter årsskiftet?

Tillagt i efterhand: Glömde ju här att det även uppgivits att Rebecka Blomqvist kan vara på väg bort. Hon har bland annat kopplats ihop med tyska storklubben Wolfsburg.

Men just nu är kanske inte är bästa ögonblicket att väcka frågetecken kring Göteborgs lag. Tvärtom är det nu läge att imponeras av hur årets lag agerat. Jag har tyckt att Göteborg spelat damallsvenskans finaste och roligaste fotboll de senaste tre åren. Nu har de svart på vitt att de också spelar den bästa fotbollen. Grattis.

I skrivande stund berättar de på SportbladetPlay att Jennifer Falk skall guldmålas efter att ha hållit nollan för 14:e gången den här säsongen. Välförtjänt. Och Emma Berglund berättar om lagets arbetsmoral, hur 100-procentigt alla tar sitt hemjobb. Det är förstås värt att nämna. Årets Göteborg är ett lag där man har stor löpvilja i båda riktningarna. Något som förstås är ett framgångsrecept.

Det finns självklart anledning att återkomma med fler analyser. Innan jag avrundar noterar jag att Växjö DFF spelar i damallsvenskan även 2021. Laget har imponerat stort i höst och vann måstematchen hemma mot Eskilstuna med 2–0. Grattis Växjö.

Det var för övrigt en före detta Göteborgsspelare som visade vägen. Amanda Johnsson Haahr satte det viktiga 1–0-målet. Det andra målet vill nog Emelie Lundberg helst glömma. Det var en av årets större målvaktstavlor.

Växjö håller sig alltså kvar. I dag har vi även fått veta att Vittsjö slutar på femte plats. Det efter 4–0-seger mot Kif Örebro. Med tanke på hur det såg ut i serieupptakten är det bra gjort av Vittsjö att ta en så fin placering.

Slutligen har Kristianstad i dag både säkrat en Champions Leagueplats och passerat Rosengård i tabellen. Man vann med 4–1 mot Uppsala. Grattis till KDFF till bästa placeringen någonsin. Man blir alltså sämst trea.

Kristianstads seger innebär att det nu är press på Rosengård inför morgondagens bortamöte med Piteå. Malmöklubben har knappast råd att förlora. För då är risken uppenbar att man inte ens blir bäst i Skåne i år.

Morgondagens fokus kommer dock i första hand vara riktat mot bottenstriden. En strid där det nu alltså är klart att det blir Umeå, Djurgården eller Piteå som följer med Uppsala ner i elitettan. Och Umeå och Djurgården möts ju i morgon.

I elitettan leder AIK med 6–1 mot Bollstanäs. Även om det är några minuter kvar kan vi gratulera Solnaklubben till säkrad serieseger. Tidigare under eftermiddagen har vi noterat blytunga segrar för Lidköping och Älvsjö i botten. Segrar som innebär att Kvarnsveden och Sandviken kommer att ligga under strecket inför slutomgången nästa lördag. Den där bottenstriden har förutsättningar att bli en rysare. Precis som damallsvenskans.

8 tankar på “Grattis Kopparbergs Göteborg FC – Svenska mästarinnor 2020

 1. Instämmer i alla lovord om Göteborg.
  Men hur kan Linköping falla ihop i en sån här match?
  Jeglertz får en del att jobba med.

 2. Det är bara att oreserverat lyfta på hatten för K/Göteborgs FC och den makalösa uppvisningen i guldmatchen! LFC-kaptenen Nilla Fischer sade att man (hon?) hade en ”gameplan i bakfickan” för att överraska Göteborg. Jahapp – den planen måste ha fladdrat iväg ur samma ficka i snålblåsten på Linköping Arena. Vad hemmalaget skulle ha behövt var en akut räddningsplan när bollarna rullade in bakom stackars Cajsa Andersson i målet. Planlöshet var också det som kännetecknade spelet under större delen av matchen. Detta var – får vi hoppas – Linköpings sista genomklappning denna säsong, också om urstarka Kristianstad väntar på bortaplan… Nu låter vi ett evigt mörker sänka sig över lördagens negativa upplevelser på Linköpings Arena och låter glädjeyran hos de nya mästarinnorna stanna på näthinnan.

  Inför kamerauppbådet stoltserade göteborgskorna med hjälmar på huvudena, bygghjälmar närmare bestämt, fast förgyllda. Borde de inte ha burit guldkapsyler i stället med tanke på att de är anställda av ett bryggeriföretag?

 3. Det är andra grova missen i år av Lundberg i Eskilstunamålet. Minns premiären mot Örebro då en frispark från halva plan studsade in i mål. Plus ett par ”enkla”.
  För övrigt ännu en bedrövligt dålig insats av Etuna. Utan offensiva starka Rogic och Okobi hände ingenting….
  Jo, förresten, 60 missade passningar samt ett 30-tal desperata långbollar från backlinjen utan adress. Men det är väl så tränarteamet vill att de ska spela…?
  Det verkar ju annars poppis med tränarbyte för tillfället.

   • Det är mycket som är fel i Eskilstuna!
    Listan kan göras lång.
    De har en enväldig och auktoritär tränare/manager/sportchef – som inte är särskilt skicklig i ämnet fotboll. Säsongens nyförvärv håller låg klass – trots hög lön!

 4. Emelie Lundberg har varit helt under isen i år. Minst 5/6 stora tabbar i år. Tove Enblom i Umeå har en del tabbar också…

 5. Ett stort GRATTIS till Göteborg. Värdig vinnare till årets allsvenska. ( Kanske den bästa någonsin ) Laget har varit jämt och bra hela säsongen. Målskillnad 50 – 9 säger det mesta.
  Ett lag som också gjort det bra är ju KDFF . Vilka bra värvningar med Rantala, Summanen, Åsland, Welin. En tendens tycker jag att det skjuts mycket bättre i årets allsvenska ? . Bästa skytt Åsland ?
  Olivia S skjuter också bra och med bägge fötterna !

  • Strongt av KDFF att lyckas slå både Göteborg _och_ Rosengård i slutet av säsongen. Åsland, vilken spelare! Undrar hur länge Kristianstad får behålla henne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.