Helgens tv-guide – flera godbitar på programmet

Inlägget uppdaterat – franska toppmötet uppskjutet + fler tv-matcher

Det här är en väldigt intressant damfotbollsvecka. Vi har redan avverkat åtta åttondelsfinaler i Champions League, och nyss alltså fått se vilka som möts i kvartsfinalerna.

Men veckan är ju inte över, utan vi kan se fram emot en väldigt intressant helg. Framför allt drar ju den svenska tävlingssäsongen i gång på allvar med åtta gruppspelsmatcher i svenska cupen. Fem av de matcherna är tv-sända. Och det blir lite av en rivstart eftersom vi direkt har två möten mellan lag som slutade topp sex i damallsvenskan i fjol.

I morgon tar fjolårets mästarlag emot sexan Växjö och på söndag är det Skånederby mellan fjolårstvåan Rosengård och femman Vittsjö.

Skånederbyt blir väldigt intressant, inte minst med tanke på de kritiska kommentarer jag läst här i bloggens kommentarsfält om Vittsjös arbete med att byta spelsätt till ett mer passningsorienterad. Känslan är ju att den typen av spel borde passa Rosengårds presspel som handsken.

I helgen är det även flera kul matcher ute i Europa. Den riktiga höjdpunkten skulle ha varit det franska toppmötet Lyon–PSG, som var tänkt att sändas av Viaplay klockan 21.00 på lördagskvällen. Men toppmötet är uppskjutet eftersom tre spelare och en ledare i PSG testades positivt för covid under torsdagen.

PSG hann ha presskonferens under fredagseftermiddagen, där man pratade upp matchen. Men tidigt på kvällen kom sedan beskedet om att matchen skjuts upp.

Det är en godbit att se fram emot, lite av en måstematch för Lyon, om inte deras fantastiska titelsvit skall spricka efter 14 raka ligaguld. I nuläget är det ju nämligen ett obesegrat PSG som leder ligan med en poängs marginal.

Frågan är för övrigt vad coronautbrottet i PSG innebär för Champions League. Där skall ju Parisklubben till Prag för returmatch i åttondelsfinalen på onsdag. 

Tillbaka till heta ligamatcher. En sådan har vi i Spanien på söndag klockan 13.30. Det är det ett glödhett svenskmöte när Hedvig Lindahl och Atletico Madrid tar emot Real Madrid med Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani. Det är inte bara ett derby, det är även en otroligt viktig match i kampen om en plats i höstens Champions League. Inför avspark ser spanska ligatoppen ut så här:

1) Barcelona     18   90–  3   54
2) Levante         21  45–23   47
3) Real              21   46–24  44
———————————–
4) Atletico         21    43–21   41
5) Madrid CFF  20    30–18   39
6) Sociedad      20    38–24   37
7) Teneriffe       19     33–22   35

Det är ju hela 34 omgångar i årets spanska liga, så det är långt kvar. Men självklart är de inbördes mötena mellan lagen kring Champions Leaguestrecket extra värdefulla.

Tyvärr verkar inte Madridderbyt gå att se på svensk tv. Annars fick vi ju tidigare i veckan veta att Viaplay fortsätter att satsa på internationell damfotboll. De utökar tablån med matcher från Italien och Danmark.

Helgen innehåller även en het match i England. På söndag 15.30 är det nämligen ligacupfinal mellan Bristol City och Chelsea.

Det är en match där Chelsea är favoriter till 95–5. Tyvärr verkar inte finalen gå att se på svensk tv.

Även i Italien är det cuphelg. I morgon, lördag 12.30, spelar svensklagen Roma och Juventus första semifinalmötet av två i Coppa Italia Femminile. Mötet mellan Marija Banusic och Linda Sembrant/Lina Hurtig sänds däremot av Viaplay. Det är en match där Juventus förstås är storfavorit.

Här är hela helgens tv-guide (fyll gärna på med fler sändningar om jag missat någon):

Fredag:
19.15: Eintracht Frankfurt–SV Meppen i tyska Frauen-Bundesliga, sänds på Viaplay.

Lördag:
12.30: Roma–Juventus, semifinal 1:2 i italienska cupen, sänds på Viaplay.
15.00: Djurgårdens IF–IK Uppsala Fotboll i svenska cupen, sänds på Sportbladet Play.
16.00: Kif Örebro–Hammarby IF, sänds på Sportbladet Play.
16.00: BK Häcken FF–Växjö DFF i svenska cupen, sänds på Sportbladet Play.
16.00: AIK–Piteå, träningsmatch, sänds på Sportexpressen Play och pt.se.
21.00: MATCHEN UPPSKJUTEN – Olympique Lyonnais–Paris Saint-Germain i franska D1 Feminine, sänds på Viaplay.

Söndag:
12.30: Inter–Milan, semifinal 1:2 i italienska cupen, sänds på Viaplay.
14.00: Bayern München–SGS Essen i tyska Frauen-Bundesliga, sänds på Viaplay.
15.00: FC Rosengård–Vittsjö GIK i svenska cupen, sänds på Sportkanalen och Cmore.
15.00: Sundsvalls DFF–Eskilstuna United, sänds på Sportbladet Play.

13 tankar på “Helgens tv-guide – flera godbitar på programmet

 1. Viaplays satsning känns verkligen lovande. Däremot är jag irriterad på att C More sitter på rättigheterna till Svenska Cupen, men inte sänder mer än 3 matcher själva (de sände 36 av herrarnas 48 gruppspelsmatcher).

  Aftonbladet har fått köpa loss sändningsrättigheter till 11 matcher. Genom mailkonversationer med lokalpress och Staylive har jag förstått att det gjorts försök att köpa loss fler matcher, men i nuläget kommer 10 matcher inte att sändas alls, trots att det finns streamingtjänster som vill sända dem. Förstår ju att det har med marknaden att göra och att C More vill ha pengar, men de kidnappar tillgängligheten för damfotbollen på köpet om de ändå inte sänder.

  • Lite pengar är mer pengar än inget alls och om de vägrar nyttja sina rättigheter själva så kommer det skapa badwill hos de klubbar och supportrar som ‘drabbas’.

   Nu kommer det vara hårt fokus på vissa lag medan andra (som LFC) blir helt utan tv-sändningar, något som är konstigt i o m att man möter Häcken i en av matcherna vilket borde vara tillräckligt intressant.

   • Det är verkligen synd att de som köper rättigheten från början väljer att inte strömma alla gruppspelsmatcher. Förklaringen måste vara att de som faktiskt visas lockar för få tittare.

    Däremot tycker jag inte C Mores måste ta på sig att lägga pengar på att köpa in fotbollsmatcher och sedan sälja vidare för småsmulor. Sportbladet kunde väl valt sina tio matcher med ett mer varierat program för att få med LFC isåfall.

    • GC, om det nu var så det gick till. Staylive har i mailsvar skrivit att det fanns fler matcher som Sportbladet inte fick köpa loss. Någonstans klämmer skon och jag vill veta var.

     Även KDFF som för sjutton ska spela Champions League får bara en match visad. Den emot Rosengård.

  • Du har rätt. Jag såg att PSG i går hade presskonferens inför matchen, då var den inte uppskjuten.

   Men ungefär samtidigt som jag började skriva på det här inlägget kom beskedet om att det inte blir någon match. Tråkigt på alla sätt.

 2. SvFF börjar året som brukligt med undermålig (och felaktig) statistik angående damlagens matcher i Svenska Cupen. Man borde ju vara förberedd men det känns alltid lite tråkigt när man får det bekräftat att de inte bryr sig ett skit om damfotbollen i landet.

  • Kan bara hålla med dig. Jag kikade som hastigast på SvFF:s livescore en bit in i 2:a halvleken under matchen Lidköping-Linköping och då stod det 0-0 i målprotokollet och lite längre ner ”Inga resultat inrapporterade”. Fast i verkligheten ledde då LFC med 2-0 borta mot LFK. Om sådan här totalundermålig redovisning beror på resursbrist, på inkompetens eller på nonchalans är svårt att veta, det tycks ändå vara något vi får leva med. Här handlar det dock om Svenska Cupen och inga träningsmatcher i division 4.

   • Hemmalaget har krav på sig att sköta livescore. Vet att SvFF i formerat detta till klubbarna inför cupen. Så i detta fall ska ju Lidköping FK har en tillsägelse. Vill man vara en elitförening ska man baskimej kunna ordna det.

 3. Kikade på Örebro-Hammarby och såg ett bortalag som dominerade matchen. Första kvarten-tjugo var KIF knappt över mittlinjen. Dessutom typ bara en avblåsning, så ett ihållande tryck.
  Vid ett avbrott för skada kunde hemmalaget snacka ihop sig, och då ändrades matchbilden en del. Innan hade de försökt spela kort från målvakt, vilket var att ge bollen till Hammarby.
  Efter så lät en av backarna bli att spela bollen, utan drev själv upp den, vilket gjorde att de kom upp en bit och till och med fick några anfall (korta). Mållöst i halvtid kändes som en bonus för Örebro.
  I andra tog gästerna över och Emilia Larsson gjorde ett hattrick (en frispark, en fräck hög boll från övre hörnet i straffområdet som målvakten inte nådde och sedan ett kontrollerat avslut med bredsidan). När hon är i form är hon oerhört farlig, och har många metoder för att göra mål.
  Janogy också bra framåt, Hjelm lysande på mitten och mittbackarna Nyström och Carlsson hade en lätt uppgift, men såg också till att spela enkelt och stabilt.

  Reflektion: I de tre senaste matcherna har jag sett lag som försöker spela kort direkt från målvakt, och tre lag som inte klarar det, för att en eller flera spelare blir stressade och tjongar blint eller missar en pass.
  Jag tror att de högt pressande lagen kommer att få enkla poäng på detta.
  Däremot, de mer ”bonnaspelande” lagen som håller sig till långa insparkar och bra huvudspel kommer att klara sig långt med det. Tappar de bollen på mitten så har de mycket folk bakåt och framför allt många meter som motståndarna måste ta sig igenom.

  • Tycker ändå LFC klarat det rätt bra de matcher jag sett dom spela och även då motståndarna försökt pressa högt. Men då använder de aktivt målvakten som en slags libero/extra mittback i passningsspelet vilket skapar numerärt övertag mot de lag som försöker pressa högt. Värvningen av Koivunen (nya målvakten) ska ha skett till viss del för att hon är väldigt bra i passningsspelet och om det görs på ett bra sett så tror jag det kan vara väldigt effektivt.

   Med det sagt så hoppas jag förstås att även mitt lag ska se ‘långbollen’ som ett alternativ speciellt då vi har ett gäng snabba spelare på topp som kan göra stor skada på ett motståndarlag som blir ‘utdraget’ när de flyttar upp för att sätta press.

  • Jag är verkligen ingen fotbollsexpert, men jag måste säga att KIF:s matchplan var obegriplig. De stod passiva, pressade knappt alls, och Hammarby fick så mycket ytor att de nästan såg förvånade ut. Uppenbarligen ville KIF kontra, men när de gjorde det var de inte snabba nog och Hammarby hann samla försvaret.

   Med det sagt påminde matchen om Hammarbys framfart i Elitettan – de var snäppet bättre i varje lagdel och varje förmåga, och de ägde spelet genom hela matchen. Det kan nog bli mysigt på Kanalplan i år.

   Det här var för övrigt Hammarbys tjugonde raka seger, femtonde raka om man bara räknar tävlingsmatcher. Och i de fem senaste tävlingsmatcherna har Emilia Larsson gjort elva mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.