Hur tänkte Blomqvist?

Det har blivit dags att ifrågasätta det taktiska kunnandet i damallsvenskan igen. För hur tänkte Umeås tränare Joakim Blomqvist när han åkte till Tyresövallen och ställde upp sitt lag 3-4-3 med hög press? Tänkte han alls?

Blomqvist sa till sin klubbs hemsida inför matchen att:

”Vi är väl förberedda och vet vilken uppgift som väntar”

Det verkade inte så. För den självmordstaktik han använde sig av var så naiv att jag undrade om det var sant.

Det värsta är att Umeå uppträdde lika uselt naivt i våras, i hemmamötet med Tyresö. Lagets taktik då skrev jag om här.

Att nu, med vårens överkörning i bakhuvudet, åka till Stockholmsområdet och ställa upp med en trebackslinje var – modigt, för att använda ett positivt ord.

För visst, det kunde möjligen ha sett ut som en bra idé på pappret att försöka pressa stjärnlaget högt.
Fast jag hade aldrig valt den taktiken. Speciellt inte om jag hade använt en trebackslinje. För misslyckas man bara lite i sin press är man vansinnigt sårbar med en högt stående backlinje, framför allt mot ett gäng med så många snabba spelare som Tyresö.

Det höll inte heller. Efter 60 minuter var det 6–0. Och att det stannade där, och inte blev ännu större siffror berodde mest på att Tyresös spelare slog av på takten, och slutade att anfalla. Se målen här.

Nej, Umeås taktik i eftermiddags tar sig in på topplistan över årets kalkoner i damallsvenskan. Och då skall man veta att konkurrensen är hård. För Linköping gjorde ett par sanslösa, taktiska snedsteg i början av serien.

Jag har vid ett par tidigare tillfällen ifrågasatt den taktiska kompetensen i damallsvenskan. Det är läge att ta upp frågan igen.

Alla har säkert träffat på tränare, vars filosofi lyder ungefär så här:

”Vi tar ingen hänsyn till motståndarna. Vi spelar en offensiv, passningsorienterad fotboll. Vi startar vårt försvarsspel högt, och vi går alltid ut för att spela vårt eget spel.”

Den typen av tränare kan leda sina lag till segrar i enstaka matcher. Men de vinner aldrig några titlar. För har man inte ett spelarmaterial á la Barcelonas herrar så funkar det inte att resonera så.

I den moderna fotbollen måste man anpassa sig efter motståndet. Ibland måste man falla hem och köra med ett lågt och cyniskt försvarsspel. Ibland måste man göra det i hela matcher. Ibland i kortare perioder.

På den här punkten ligger internationell herrfotboll enormt långt före damernas.

Efter Tyresö–Umeå kikade jag en stund på Manchester United–Tottenham i herrarnas Premier League. Under den första halvleken dominerade Tottenham. Då backade Manchester United hem så långt att de ofta hade hela sitt lag inom 35 meter från egen målvakt. Alltså 15 meter in på egen planhalva. På sin hemmaplan spelade storlaget Manchester United så defensivt för att freda sig mot en stark motståndare.

Efter paus ändrades matchbilden. Då var det Tottenham som krympte ytor på egen planhalva, och hade alla spelare samlade centralt utanför eget straffområde.
Så tajt och tillbakadraget spelar de allra flesta som möter Barcelona i den spanska herrligan.

Att hålla ihop laget är en av nycklarna till framgång i modern fotboll.

Umeå mötte damallsvenskans Barcelona i dag. Umeå klev fram och gav individuellt överlägsna motståndare yta och tid…

Jaja. Innan jag lämnar den här matchen så hann man bli nervös när Linda Sembrant tvingades kliva av till följd av smärta i ena knät. Det verkade dock inte vara allvarligt. Skönt, då korsbandsskadorna duggat tätt i veckan. Först Hedvig Lindahl, sedan Lisa Ek, som drabbades för tredje gången. Stackare.

* Vi lämnar Tyresö och Umeå och går till bottenstriden. Där tog Djurgården sin absolut sista chans genom att slå Kif Örebro med 3–1. Samtidigt som AIK föll till jumboplatsen genom förlust med 3–0 i Kristianstad.

Därmed har Djurgården nu fyra poäng upp till Örebro på säker mark. AIK har sex poäng upp. Så här ser återstående spelschema ut för lagen:

Kif Örebro: Vittsjö (b), Piteå (h), Göteborg (b), AIK (h).
Djurgården: Tyresö (h), Vittsjö (h), Kristianstad (b), Piteå (h).
AIK: Jitex (h), Malmö (b), Linköping (h), Örebro (b).

Trots dagens förlust har Örebro lättast schema, och klarar kontraktet. Djurgården måste sannolikt ta nio poäng på de fyra matcherna för att hänga kvar. Det gör de inte.

* Så ett kort svep över Europa. De flesta toppmatcherna i helgen spelas i morgon. Men i Norge var det full omgång i dag. Och där vände Arna-Björnar 0–1 till seger med 2–1 mot serieledande Lilleström. Därmed är det nu fyra lag inom två poäng i toppen av Toppserien. För både Stabaek och Röa tog också segrar.

Med fem omgångar kvar känns det som att det ändå är stor fördel Lilleström, som har klart lättas program på slutet. Röa har tuffast schema, men man har å andra sidan saken helt i sina egna händer då man har kvar att möta alla de tre guldkonkurrenterna.

* I Italien tappade Bardolino Verona oväntat två poäng hemma mot Chiasiellis. Matchen slutade 1–1. Men det kunde ha blivit förlust för svensklaget. För Cristiana Girelli:s kvittering kom först i minut 82. Bardolino har nu två poäng efter två omgångar. Kanske inte den start vicemästarna hade hoppats på.
Både Stephanie Öhrström och Maria Karlsson spelade hela dagens match.

1 tanke på “Hur tänkte Blomqvist?

  1. Nej jag har också svårt att förstå många lags taktik mot just Tyresö. Det gäller att ligga lågt och tätt på deras spelmotorer och gärna spela på gränsen mot framförallt Marta som inte gillar ‘närgångna’ motspelare. LFC lyckades bäst i 1-0 triumfen hemma som dessutom var helt välförtjänt men samtidigt hade inte Tyresö hunnit spela ihop sitt ‘nybygge’ så man kanske inte ska dra för stora växlar av den matchen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.