Harder blir en profil i damallsvenskan

Jessica Samuelsson och Pernille Harder

Jessica Samuelsson och Pernille Harder

Jag kikade den andra halvleken på live-streamen från Linköpings 4–1-seger mot finska mästarinnorna PK-35 Vantaa i dag. Och mest imponerad blev jag av danska stjärnan Pernille Harder.

Hon var bra redan i höstas, och hon kommer garanterat att vara en av damallsvenskans allra största profiler i år.

Hennes sköna bolltouch, och fina rörelsemönster gjorde att hon verkligen lyste på planen. Och hennes 3–1-mål var i högsta grad läckert. Det vill jag gärna se repriser på. Hon gjorde även 1–0, fast det var i den halvlek jag missade – så det har jag ingen uppfattning om.

På avdelningen imponerande insatser placerar jag även Stina Blackstenius inhopp – eller framför allt hennes mål. 17-åringen – hon fyllde för 2,5 veckor sedan – gjorde 38 mål i division II i fjol. Och jag förstår varför.
För när friläget kom fanns det inget tvivel i Blackstenius agerande. Det var som att målvakten inte existerade, och att det bara var självklart att bollen skulle in i målet. Kul att se.

Visst är det skillnad på att göra 4–1 i en träningsmatch än att avgöra matcher i damallsvenskan. Men jag tyckte att jag såg en självsäkerhet hos Blackstenius som gav hopp om att hon även skall kunna avgöra kamper av högre dignitet.

Några av er minns kanske att jag i fjol, efter att ha tittat på Linköpings namnkunniga trupp, valde att tippa östgötarna som svenska mästarinnor. Det visade sig vara ett genomuselt tips. För LFC var rejält blekt under förra våren.

Under hösten repade man sig, och slutplaceringen blev trea. Inför årets säsong har man tappat namnkunniga spelare som Lisa De Vanna, Louise Fors, Nora Holstad Berge och Manon Melis. Och först trodde jag att det automatiskt skulle innebära ett fall ner på tabellens undre halva för laget.
Det tror jag inte längre. För även om truppen är tunnare än i fjol så finns det spännande kvaliteter. Och startelvan är riktigt stark.

Med tanke på EM tittade jag förstås extra på LFC:s båda bidrag till Pia Sundhage:s Algarvetrupp. Ingen av dem visade någon direkt EM-form. Vänsterbacken Jessica Samuelsson hade ett ganska slarvigt försvarsspel, och jag hade aldrig gissat att hon var landslagsspelare om jag inte hade vetat det.

Nilla Fischer

Nilla Fischer

Nilla Fischer blandade väldigt fina uppspel med riskpassningar av det slag man kan ha råd med på mittfältet, men som lätt kostar baklängesmål när de levereras från mittförsvaret. Spelar hon med så små risker i EM kommer supportrarna stundtals att tvingas hålla andan.

Slutligen konstaterar jag att Renée Slegers 2–1-mål var en fullträff av det slaget som får mig att vilja ha mindre mål, och mindre boll inom damfotbollen. Nu har jag inte sett någon repris. Men min uppfattning var att bollen nästan gick in en meter under ribban, men ändå var för hög för den finska målvakten.
Spontant upplever man att mål av det slaget är alldeles för enkla. Och de får även duktiga målvakter att framstå som odugliga.

* Utöver Linköpings matcher har det spelats en mängd andra träningsmatcher med damallsvenskt intresse i helgen. Jitex föll med 3–0 mot de regerande norska mästarinnorna LSK. Däremot vann Mallbacken med samma siffror mot 2011 års norska mästarlag Röa. Mål av Malin Ahlberg, Linda Wallin och Sofie Ahlberg.

Josefine Öqvist gjorde två mål när Kristianstad slog danska BSF med hela 5–0. Bilder därifrån finns på det här klippet. Och visst ser det väl ut som att Jossan har kvar både målsinnet och klippet i steget? Övriga tre målskyttar var för övrigt Therese Björck, Elena Sadiku och Susanne Moberg.

Linda Fransson, Sanna Talonen och Elin Magnusson.

Linda Fransson, Sanna Talonen och Elin Magnusson.

Kif Örebro och Vittsjö har besegrat varsitt pojklag. Kif vann med 4–1 mot ÖSK P98 och Vittsjö med 2–0 mot Hässleholms P16. För Kif gjorde Sanna Talonen två mål och Ellen Karlsson och Elin Magnusson var sitt. Vittsjös mål gjordes av Jane Ross och Elin Nilsen. Slutligen besegrade Göteborg FC UCLA:s collegelag med 2–1 efter två sena mål av norska nyförvärvet Cathrine Dyngvold.

I fjol kritiserade jag de damallsvenska klubbarna för att de bjöd oss intresserade på minimal information från träningsmatcherna på sina hemsidor. Jag måste säga att det skett en förbättring på den fronten i år. Inte minst är många av lagen bra på att liveuppdatera från matcherna på twitter.
Kul. Men det innebär inte att det är helt tillfredställande info på hemsidorna nu heller. För att nå dit finns ännu en del att göra.

6 tankar på “Harder blir en profil i damallsvenskan

 1. Ja nog kommer Pernille Harder bli en profil i Damallsvenskan 2013 … Jag har följt LFC sedan laget bildades (från Kenty) och har nog aldrig sett en mer talangfull spelare i laget. Harder är teknisk och har bra bolltouch men är dessutom stark i kroppen och därför oerhört svår att ta bollen från.

  Stina Blackstenius ska bli oerhört spännande att se i aktion men hon verkar ju vara något så ovanligt som en naturlig målskytt och det är nåt man som LFC-supporter inte varit bortskämd med. Hennes 38 mål kom förvisso på en lägre serienivå men så många mål är alltid imponerande att göra oavsett och hon är ju bara 17 år … snacka om utvecklingspotential. 3 mål på de 4 första träningsmatcherna imponerar ju också även om motståndet inte varit av damallsvensk klass.

  Vad gäller diskussionen om målens storlek så kommer jag alltid att hävda att det blir ‘snett’ att minska storleken på dem framförallt för att det ger en oerhört stor fördel för de fåtal dammålvakter som inte är ‘korta i rocken’. Hur skulle det se ut om Karen Bardsley (181 cm lång) stod i ett mål anpassat för en målvakt på 165 cm. Hur ska storleken på målen bestämmas, ska man ta en medellängd av alla dammålvakter på elitnivå i världen eller ska man välja en storlek så att även de kortare kan nå upp till ribban ?

  Finns det inga möjligheter för damfotbollen att konkurrera med andra bollsporter om bollbegåvade tjejer som är lite längre än de ofta korta målvakter vi ser idag. Jag ser med andra ord problemet med för stora mål delvis som ett resultat av otillräcklig scouting.

  • Måldiskussionen lär vi inte nå mål på här…

   Men jag vill bara påminna om att även långa tjejer hoppar nästan 20 procent lägre än jämnlånga män. Spänst innehåller mycket styrka, och män är cirka 25 procent starkare än jämnstora kvinnor. Styrka är förstås en viktig faktor när det gäller att i hoppande tillstånd med rak arm kunna styra undan höga och hårda skott. Där har manliga målvakter en jättefördel kontra kvinnliga. Därför ser höga skott ofta ut som väldigt billiga mål inom damfotbollen.

   Ser man sporten som helhet så är det svårare att göra mål inom herrfotbollen än vad det är inom damfotbollen. Och det tycker jag är bra. För följden blir att matcherna inom herrfotbollen känns mer ovissa, vilket gör dem mer intressanta. Topplagen inom herrfotbollen förlorar väldigt mycket oftare än topplagen inom damfotbollen. Barca går på betydligt fler plumpar än Lyon.

   Dagens målburar är 7,32 x 2,44 – mått som är skapade efter storleken på västerländska män. Min uppskattning är att 6,30 x 2,10 meter vore rimligt för kvinnor. Men som sagt vi lär inte nå mål här…

   • Efter att ha sett Slegers 2-1 mål vill jag nog påstå att Vantaas målvakt befann sig för långt ut/var felplacerad vilket Slegers uppfattade och lobbade över henne.

    Faktum är att jag delvis ‘måste’ ge dig rätt här, självklart så innebär mäns generellt större styrka att de mått som används på dagens mål kanske borde ändras och de mått du föreslår låter ju inte så radikalt mycket ‘mindre’ att det skulle se ‘konstigt’ ut.

    Faktum kvarstår dock att medan herrlagen nästan samtliga har målvakter på 1.80-1.85 och uppåt (ja det gäller även de asiatiska landslagen) så är det ENORMA skillnader mellan damlagen vilket gör att man måste överväga noga vad som bli rimligt i förändringsväg.

    • Här är klippet med målen. Vid 2–1 tycker jag nog att målvakten har en väldigt bra position. Det har däremot inte Lina Ringshamre vid 1–1.

     Roligare är att se Harders 3–1-mål. Det är verkligen fotbollsgodis. Och vid första anblicken noterade jag inte hur starkt Blackstenius håller undan för backen när hon gör 4–1.

 2. Bara att hålla med om Ringshamres positionsspel vid 1-1 målet, där har hon helt klart nåt att jobba på (kan tillägga att försvarsspelet i helhet var riktigt svagt vid det målet).

  Harders 3-1 mål är klass helt enkelt. Finns inte en målvakt i världen som tagit det skottet. Blackstenius fysik imopnerar onekligen också. Bara 17 år och redan en ‘tank’ som är stark i kroppen med ett distinkt avslut utan onödiga ‘krusiduller’. Där har LFC gjort ett riktigt fynd tror jag, får hon utvecklas under några år till så kan hon vara en världsspelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.