Guld till Malmö, botten i Göteborg

Damallsvenskan 2013 är avgjord. I varje fall i praktiken.

För utöver Sunnanås nedflyttning är inget av det här är 100-procentigt klart. Men allt talar för att Malmö tar guld, och får med sig Tyresö ut i nästa års Champions League. Linköping blir trea, och Göteborg lägger beslag på den fjärde och sista medaljen. De båda nykomlingarna Mallbacken och Sunnanå åker ur, och får börja om i elitettan.

Även om helgens resultat innebär att Malmö kan boka festlokal och även leta artister som kan sköta underhållningen, så väntar jag med att skicka någon grattishälsning. För det finns ju fortfarande en teoretisk chans att skånskorna skall slarva bort det här. Fast känslan är att Tyresö kan tappa poäng i Linköping i sista omgången, vilket i så fall innebär att Malmö redan har tagit tillräckligt många poäng för att vinna serien.

Ramona Bachmann

Ramona Bachmann

Det var Marta:s och Tyresös vår. Det har utan tvekan varit Ramona Bachmann:s och Malmös höst.

Bachmann och Malmö var heta även förra hösten. Då stod laget på 13 raka segrar inför de två sista omgångarna. Och man ledde med fem poängs marginal – när man drabbades av guldfrossa. Bachmann gjorde bort sig mot Umeå, och Anja Mittag missade straff hemma mot Tyresö.

Nu står Malmö på nio raka segrar, och man leder med sex poängs marginal. I dag missade Mittag straff, och i nästa omgång väntar Umeå…

Fast nej, någon sådan extrem frossa att Malmö missar SM-guldet även i år lär vi inte få uppleva.

Det finns förstås många faktorer bakom Malmös guld. Bachmann är nämnd. Viktigare ändå är målvaktssidan. Det jag har sett vinner Thora Helgadottir på knockout mot Tyresös båda målvakter. Carola Söberg gav bort båda seriefinalerna, och Ashlyn Harris har inte alls motsvarat högt ställda förväntningar.

Thora Helgadottir

Thora Helgadottir

Sedan har Malmö fler matchvinnare. Jag har flera gånger under året ifrågasatt Manon Melis. Jag tycker fortfarande inte att holländskan har gjort någon bra säsong. Fast nu när det drar ihop sig har hon klivit fram – vilket förstås är värt stor respekt.
Hon gjorde segermålet senast mot Kristianstad. Och hon satte viktiga 1–0 i dag mot Örebro. Dessutom spelade Melis läckert fram till Bachmann vid det vackra 3–0-målet.

Höjdpunkter från 4–2-segern ser du för övrigt här:

Innan jag lämnar guldstriden vill jag återigen påminna om att varken Marta eller Bachmann fanns med när förbundskaptener, Champions Leaguetränare och journalister röstade fram Europas tio bästa spelare.

Det är ofattbart för mig. Jag ser duon som vår högsta series två klart bästa spelare.

Från toppen till botten. Där blev det i dag i praktiken klart att Mallbacken ur. För efter 1–1 hemma mot Sunnanå kan bara ett mirakel rädda värmländskorna. Ett mirakel som innefattar att Skelleftelaget besegrar Jitex, samt att Mallbacken själva slår Malmö. Det känns förstås inte så sannolikt.

Utöver det egna poängtappet så var det Annica Sjölund som sparkade ut Mallbacken ur damallsvenskan. Åländskan frälste Jitex hemma mot Kristianstad.
Samtidigt höll comebackande Minna Meriluoto nollan. Jag har bara sett den officiella statistiken. Men går man på den var det en konstig match. För det var 7–2 i avslut mot mål till Jitex. Men 0–3 i ramträffar. Den sista hade Mia Carlsson på övertid. Det här var helt enkelt Jitex dag.

Renée Slegers

Renée Slegers

Ett sent segermål från Renee Slegers fixade Linköpings 2–1-seger mot Vittsjö. Det innebär att östgötskorna som sämst blir trea i serien.

Höstens stora besvikelse är utan tvekan Göteborg FC. Laget har inte gjort mål på fem omgångar, och det är lätt att sätta en krisstämpel på Torbjörn Nilsson:s lag. GFC är enda lag i serien som är helt utan poäng i de fyra senaste omgångarna. Att avsaknaden av Jodie Taylor skulle bli kostsam förstod jag direkt när jag såg GFC efter EM-uppehållet. Men att det skulle vara så här illa gick inte att förstå.

I dag föll GFC borta mot Umeå med 3–0. Lina Hurtig gjorde det andra målet. Därmed blev hon första svenska spelare att nå tvåsiffrigt i skytteligan i år. Kanske blir Hurtig inte bara den första, utan även den enda svenska tiomålsskytten i årets damallsvenska. Det svaret får vi vänta i två veckor på.

Trots Göteborgs genomusla form tror jag att laget blir fyra. Jag tror att det räcker med tre poäng till för att ta medalj, och laget avslutar ju hemma mot Sunnanå. Den matchen kan väl inte ens GFC misslyckas med att vinna?

2 tankar på “Guld till Malmö, botten i Göteborg

 1. Nu känns förlusterna mot Mallbacken och Umeå efter det allt för korta EM-uppehållet ännu tyngre för mig som LFC-supporter. Med tanke på mitt lags uppåtgående formkurva och Tyresös som pekar i motsatt riktning så hade kampen om 2:a platsen varit helt öppen.

  Nu lär väl dock Tyresö plocka tre lätta pinnar mot det totalhavererade Göteborg och även om LFC nog t o m kan klara det man aldrig gjort innan, d v s att slå Örebro på bortaplan, så blir slutmatchen endast av akademisk betydelse vilket känns riktigt trist.

  Som LFC-supporter är man ändå stolt över vilken säsong denna relativt ‘unga’ upplaga av Linköping gjort, man har ju redan plockat mer poäng än den stjärnspäckade upplagan från ifjol mäktade med och dessutom anser jag att det är betydligt roligare att se detta LFC sprängfyllt med (svenska) talanger framför det etablerade ‘stjärnlag’ vi satsade på 2012.

  Nu hoppas jag som sagt att man först och främst ser till att säkra en stomme från detta lag, det är få spelare jag inte tycker förtjänar en fortsatt satsning, samt att man ser till att få hit Brianna Davey från start till nästa säsong. Då jag tyvärr misstänker att det inte blir någon fortsättning med Sofia Lundgren, hennes ryggproblem verkar ju tyvärr inte vilja ge med sig, så känns Davey som ett givet val att satsa på då hon gjort det riktigt bra så här långt och passar in i den ‘unga’ profil LFC verkar satsa på.

 2. Varför jag tycker att KGFC är i ”bottenträsket” just nu

  Göteborg tycker jag har dalat i ”spelkvalité” sedan hösten 2011. Synd att säga det som KGFC supporter, men det är så jag ser det. Visst, det har funnits några bra matcher, men trots att man efter den tiden har skaffat sig internationella landslagsspelare, så verkar det som det inte räckt. KGFC spelar både sämre, samtidigt som de andra lagen, och inte bara toppen, spelar bra mycket bättre.

  Bortsett Press/Taylor som är ett kapitel för sig, så har ju KGFC’s senaste värvningar varit både ris och ros.

  + Camille Levin och Anita Asante är de två spelarna som har visat klass rakt igenom, trots att Asante på senaste tiden gått ned sig lite. Asante är skicklig en mot en, en av serien absolut bästa, och är även tämligen snabb har det visat sig. Tämligen bra på huvudet också. Levin är bra en mot en, och trots sin ringa längd, tämligen snabb. Påminner en hel del om Marlene Sjöberg.

  +/- Marie Hammarström är lite si sådär. Allt för ofta så är hon för osynlig. Ibland är hon ”långsam”, tar för lång tid på sig, likt Averbuch. Har hög arbetskapacitet, och det stärker hennes aktier en hel del. Tyvärr så utnyttjar hon för sällan sin förmåga att skjuta, då alla vet att hon ibland kan få till det ”tämligen bra”.

  – Jessica Landström – Ganska medioker i ruscher. Som targetspelare så finns det mycket att hämta. Borde gå till Sarah Michael för lektioner. Som avslutare även där högst medioker. Lägger sig ibland för lätt och letar efter frisparkar. Cathrine Dyngvold påminner väldigt mycket om Landström. Kan även vara så att hon är ännu saktare än Landström, och jag har då inte sett att hon vunnit en rusch mot någon i ligan. Att hon var en måltjuv för Klepp har jag väldigt svårt att tro, när jag ser henne spela. Ofta totalt anonym när hon väl får speltid. Ingrid Wells var enligt kommentator duon från TV4 en snabb/kvick spelare med fin blick för spelet. Tyvärr såg jag inte detta när hon fick speltid. De få gånger hon kom förbi någon, så var det mest en frispelning, och med farten redan uppe. För man-mot-man dueller vann hon inte många av. Fysiskt så måste hon varit en av de svagaste spelarna i ligan. Förlorade säkert 99 av 100 dueller i löpning. Tror ej hon blir så långvarig i tyska Potsdam. Yael Averbuch – ytterligare ännu en långsam spelare. Tekniken har hon stundtals visat upp, tillsammans med sitt ruggiga skott. Även hon har kommenterats i tv, som en spelare som vet var alla befinner sig för att snabbt gå till handling. Dock är det just beslutet att gå till handling som är en av hennes akilleshälar. Kletar ofta för länge på bollen, och blir tämligen ofta av med den. Tyvärr upphäver inte hennes 3-4 mål/säsong det faktum att hon är långsam både till handling som löpning. Som om det inte räckte med långsamma spelare i KGFC, så har senaste förvärvet ökat på detta. Andrine Hegerberg – jag kan skönja att hon har en stor spelförståelse även hon, och är ganska teknisk, men ungefär samma problem hos henne som hos Averbuch. Lite för bollkär, och som redan sagts, långsam.

  Alltså, av de nyförvärv de senaste säsongerna som fortfarande är kvar, så räknar jag att 2 är riktigt bra, en är OK, och 5 tämligen dåliga. Inte undra på att Torbjörn spelar de gamla godingarna Schough och Lindén, där händer det åtminstone något annat än gå-fotboll.

  Jämför man mot de andra topplagen, så har deras ”inköps-korg” varit betydligt bättre, eller haft bättre utdelning i alla fall.

  Instämmer i dina åsikter om statistiken från matcherna. Jag undrar också om informationen om laguppställningarna som publiceras också är slarviga. Har sett att KGFC har cirka 5 spelare uppsatta som avbytare i de senaste matcherna, men jag vet att detta måste ha varit fel i mer än ett tillfälle, då jag endast sett 2-3 avbytare. Kommer inte ihåg i vilken match det var, men då fanns det endast en spelare som värmde upp för Kopparberg, medans motsåndarlaget hade 4. Dessutom säger laguppställningen att Jane har varit spelbar för KGFC de senaste matcherna, men vid ett av tillfällena så fanns ju hon inte på KGFC’s bänk. Det var en match här i slutet på Valhalla. Dessutom så gjorde KGFC endast två byten i bland annat Linköping borta och Vittsjö hemma matcherna. Varför uppge att man har x antal spelare på bänken om man inte utnyttjar dessa, och dessutom håller på förlora? Jag förstår att man inte behöver att använda sig av alla byten, men vad har KGFC att förlora? Varför är Jane egentligen med? Skadar sig en back så flyttas Ahlstrand ned. Finns inte hon så flyttas Asante ned. Kan inte se att Jane överhuvudtaget skulle kunna komma in, såvida inte dessa två, samt ytterligare ännu en back blev skadad/borta under samma match.

  Japp, nog med gnäll från min sida. Vi får hoppas att Ahlstrands ögonskada låter så lindrig som Oliva Schough’s twitter post antyder. – ”Sucks to fly home after a loss but Gräsets eye problem is making it a bit easier… Haha! pic.twitter.com/0c5LspUwg7”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.