Äldst, yngst och bäst i OS

Med fyra lag och fyra matcher kvar av OS-turneringen tänkte jag lista lite namn. Här är först de spelare som jag tycker har varit bäst hittills i OS-turneringen, och alltså borde vara aktuella för ett allstarlag.

Elin Rubensson

Elin Rubensson

Jag tar dem lag för lag:
Sverige: Fridolina Rolfö och Elin Rubensson.
Brasilien: Formiga, Marta och Cristiane.
Tyskland: Melanie Behringer.
Kanada: Ashley Lawrence, Christine Sinclair och Janine Beckie.

Frankrike: Griedge Mbock Bathy och Wendie Renard.
USA: Tobin Heath.
Australien: Lydia Williams, Katrina Gorry och Samantha Kerr.

I övriga lag hittar jag inga självklara kandidater. Jag välkomnar självklart synpunkter – och fler namn. Jag har säkerligen missat några, för vissa av lagen har jag sett lite dåligt, bland dem finns exempelvis Tyskland.

Bland de valda finns för övrigt OS-turneringens äldsta spelare, Formiga. Hon ser verkligen inte ut som en 38-åring när hon dominerar på Brasiliens mittfält. Jag tyckte att hon var lagets bästa spelare i fjolårets VM. I år har hon konkurrens av fler, men hon är verkligen en kandidat till att prisas som turneringens bästa spelare.

Apropå Formiga, här nedan är de elva yngsta och de elva äldsta spelarna i turneringen. Notera att Kanada har fyra spelare bland de äldsta och två bland de yngsta. De har dessutom ytterligare fem spelare som är födda 1994–95 – det är det som brukar kallas en bra blandning av gammalt och ungt.

Stina Blackstenius

Stina Blackstenius

Yngst i OS
1) Ellie Carpenter, Australien, 28 april 2000
2) Deanne Rose, Kanada, 3 mars 1999
3) Linda Motlhalo, Sydafrika, 1 juli 1998
4) Mallory Pugh, USA, 29 april 1998
5) Jessie Fleming, Kanada, 11 mars 1998
6) Jasmine Pereira, Nya Zeeland, 20 juli 1996
7) Meikayla Moore, Nya Zeeland, 4 juni 1996
8) Leicy Santos, Colombia, 16 maj 1996
9) Stephanie Malherbe, Sydafrika, 5 april 1996
10) Eunice Chibanda, Zimbabwe, 26 mars 1996
11) Stina Blackstenius, Sverige, 5 februari 1996

Äldst i OS
1) Formiga, Brasilien, 3 mars 1978
2) Hope Solo, USA, 20 juli 1981
3) Melissa Tancredi, Kanada, 27 december 1981
4) Rhian Wilkinson, Kanada, 12 maj 1982
5) Carli Lloyd, USA, 16 juli 1982
6) Saskia Bartusiak, Tyskland, 9 september 1982
7) Felistas Muzongondi, Zimbabwe, 22 mars 1983
8) Hedvig Lindahl, Sverige, 29 april 1983
9) Christine Sinclair, Kanada, 12 juni 1983
10) Lotta Schelin, Sverige, 27 februari 1984
11) Diana Matheson, Kanada, 6 april 1984

Notera här att Nya Zeelands andremålvakt Rebecca Rolls, född den 22 augusti 1975, var den äldsta spelaren som ingick i någon av trupperna. Men hon spelade inte något i turneringen.

Melanie Behringer

Melanie Behringer

Skytteligan:
4 mål: Behringer.
3 mål: Beckie.
2 mål: Maria Catalina Usme, Louisa Cadamuro, Eugenie Le Sommer, Sara Däbritz, Cristiane, Marta, Beatriz, Sinclair, Tancredi, Lloyd, Alex Morgan och Michelle Heyman.
1 mål: bland annat Nilla Fischer, Schelin och Blackstenius.

3 tankar på “Äldst, yngst och bäst i OS

 1. Så den enda målvakt du har med är den som gjorde så här:

  Till Williams försvar får man väl säga att hon varit bra förutom den galna utrusningen. Andra målvakter som förtjänar att nämnas tycker jag är Lindahl och Bouhaddi. Tycker också att Däbritz och eventuellt även Maier och Dunn borde tagits med. Från Kina var Wu Haiyan och Tan Ruyin bra, men de lär inte platsa i något världslag direkt. Kan du förklara vad Rubensson har gjort för att gå före t.ex. Lindahl, Samuelsson, Sembrant och Fischer? Tyckte själv att hon hade det väldigt tufft som vänsterback mot USA, och som mittfältare tycker jag inte heller hon har glänst.

  • Alla aktuella målvakter har väl gjort något misstag, möjligen utom Bouhaddi. Å andra sidan har hon inte gjort någon supermatch heller. För så klassar jag Williams insats mot Brasilien. Lindahl finns förstås också med i diskussionen.

   När du säger det, är det nog så att jag övervärderar Rubensson. Jag tycker fortfarande att hon har gjort en utmärkt turnering på flera olika positioner, men hon är nog inte är redo för ett allstarlag.

   Tappade faktiskt bort Samuelsson och Sembrant. Båda har varit väldigt stabila, och skall förstås vara med i diskussionen här. Man glömmer snabbt att de inte var med mot Brasilien och att Sverige bara har ett insläppt mål på deras tre matcher.

 2. Vad är häftigast: att spela OS som 16-åring eller som 38-åring? Jag säger bara Kicki Bengtsson….

  Rolfö är lätt att hålla med om. Rubensson inte lika självklart. Samuelsson och Sembrant andra kandidater. Lindahl har blandat och gett – utmärkta reflexräddningar och vältajmade utrusningar (en straffräddning!) blandat med paralyserat stillastående på halvdistans. Litet plus totalt, men ingen All-star-kandidat. Det kan ju också visa sig att någon blir helt självklar efter de två matcherna som återstår…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.