Helin – ett spännande namn i Sundhages trupp

I senaste inlägget glömde jag ytterligare två punkter som talar för Linköping i söndagens damallsvenska seriefinal. Den ena är förstås att Rosengård är på Island nu, den andra att Fridolina Rolfö börjar närma sig comeback.

Det verkar för övrigt bli en riktigt bra publiksiffra på seriefinalen. Kul.

Strax lite fler tankar kring Rosengårds och Eskilstunas Champions Leaguematcher, men först några korta funderingar kring den stora landslagstrupp som Pia Sundhage i dag har nominerat.

Eller, innan jag går in på själva truppen konstaterar jag att Sundhage inte verkar intresserad av att prata med de damallsvenska klubbarna om de problem de anser finns i samarbetet. Hon kanske skulle ta sig lite tid och läsa och lära från den här utmärkta krönikan.

Så till truppen. Den innehåller hela 28 spelare, av dem är det fem spelare som ännu är utan A-landskamper; Emelie Lundberg, Jennifer Falk, Petra Andersson, Irma Helin och Mimmi Larsson.

Falk och Helin är de nya namnen, även om Falk varit med på en tidigare samling. Jag tycker att hon redan är Sveriges näst bästa målvakt, vilket gör att hon borde få spela i en av matcherna. Så lär det inte bli, för hon är sannolikt fjärde målvakt på Sundhages ranking.

Irma Helin

Irma Helin

Helin är spännande. Hon har skön inställning, det är helt enkelt en spelare jag gillar. Om hon är redo för A-landslaget ännu återstår att se, men hon kan bli en landslagsspelare i framtiden och jag tycker att det är helt rätt att testa henne.

Jag hoppas för övrigt att Sundhage inte kör med ett rent B-lag mot Iran och ett rent A-lag mot Norge, utan att hon blandar lite. Det är inte att ge de nya spelarna en ärlig chans att låta för många av dem spela samtidigt.

För övrigt gillar jag att Jill Ellis gått ut i USA och förklarat att hon kommer att testa brett, och att tidigare självskrivna spelare får räkna med att stå åt sidan vid vissa samlingar:

En av de spelare som inte längre ingår i Ellis tankar är före detta Tyresöbacken Whitney Engen. Hon tackar fansen för den tid som varit i den här tweeten:

En nyhet som dök upp i dag är att elitettanklubben Kungsbacka DFF hotar att lämna Kungsbacka och flytta till någon av grannkommunerna. Det där verkar ju vara en modegrej inom herrfotbollen, men vi vet ju att en liknande grej ju gjordes av Landvetter IF 2004 då de flyttade till Göteborg och bildade Kopparbergs Göteborg FC.

I dag fick för övrigt den nyhet om U20-VM som jag berättade här på bloggen redan för 1,5 vecka sedan spridning i de etablerade medierna. Alltså nyheten om att Rosengård och Eskilstuna stoppar sina spelare från U20-VM i Papua Nya Guinea.

De båda klubbarna går ju in i Champions League de kommande två dagarna. Rosengård spelar mot Breidablik på Island i morgon. Det är en match Malmöklubben kommer att vinna. Jag ger dem 99–1 i odds.

I morgon spelar även svensklagen Lyon, Apollon, Chelsea och Wolfsburg. Caroline Seger:s Lyon är jättefavoriter mot norska Avaldsnes. Och Nilla Fischer:s Wolfsburg är favoriter mot Hedvig Lindahl:s Chelsea. Däremot slår Julia Molin:s Apollon ur underläge mot Slavia Prag.

På torsdag är det svenskintresse i tre av fyra matcher. Eskilstuna får räknas som favoriter mot Glasgow, även om det är den skotska klubben som är seedad. Favoriter är även Kosovare Asllani:s Manchester City mot ryska Zvezda Perm, däremot slår Mimmi Löfwenius och LSK Kvinnor ur underläge mot PSG. Men en liten skrällvarning höjer jag allt för de norska mästarinnorna. PSG har ett nytt lagbygge som ännu inte är testat mot kvalificerat motstånd.

Slutligen några ord om F17-VM efter två spelade gruppomgångar. Där imponerar Japan något enormt. Japanskorna har 10–0 i målskillnad efter två matcher.

I första matchen slog man Ghana med 5–0, samma Ghana som i dag besegrade USA med 2–1. Faktum är att amerikanskorna nu sannolikt måste vinna mot Japan för att avancera – det blir inte lätt. Kolla förresten på den osannolika tur Ghana har med studsen på det här skottet från Ashley Sanchez. Jag har sällan sett något liknande:

De lag som är klara för slutspel är Mexiko och Spanien samt i praktiken även Japan. Mitt tips är att de får sällskap i kvartsfinalerna av Tyskland, Venezuela, Nordkorea, Brasilien och Ghana. De lag som är borta från chans till avancemang är Nya Zeeland, Jordanien, Kamerun och i praktiken även Paraguay.

9 thoughts on “Helin – ett spännande namn i Sundhages trupp

 1. Äntligen en fotbollsspelare som kommer in i laget (Helin) däremot ..28 spelare efendomligt i mitt tycke , hon fortsätter med dessa turistresor,

 2. Att Sverige väljer att möta Iran framstår åtminstone för nån som saknar insyn i fotbollförbundet som obegripligt. Matchen är värdelös sportsligt och riskerar att dra ett löjets skimmer över damfotbollen. Det blir en match som verkligen kommer leva upp till epitetet skrattmatch. Sverige hade kunnat spela mot kvalificerat motstånd. Om man nödvändigtvis vill spela mot ett blåbärslag så hade nära på alla alternativ varit att föredra.

  • det är ett enkelt sätt att klättra på rankingen , om du spelar 10 matcher mot sådana lag så är du helt plötsligt väldigt högt rankad på grund av 10 vinster

  • Se är ju Iran rankade 55 i världen , att jämföra med Sydafrika , det enda lag vi regelrätt slog i OS som är på plats 48

 3. Någon form av möte mellan förbundskapten Sundhage och representanter från de klubbarna i Damallsvenskan är planerat till den 21 november 2016 enligt uppgift på nyhetssajten Omni.

 4. Hoppas det är okej med Martens (fick tydligen bäras av på bår med knäskada ?) så att LFC får chansen att slå det bästa Rosengård kan ställa på planen. Om Rolfö kan göra ett inhopp är det givetvis ett plus, att man inte kunnat göra byten på de offensiva positionerna de senaste matcherna tror jag är en bidragande orsak till att man tappat något i stryka efter OS-uppehållet. Bara faktumet att hon är tillgänglig gör också att Rosengård får något att tänka på då hon ger LFC fler alternativ offensivt.

 5. SvFF och Iran gjorde ett avtal ifjol, i samband med herrlandskampen, om att spela en damlandskamp i år. Det måste fullföljas.
  Däremot är det väldigt förvånande att FK har lagt in en träningslandskamp mot Norge nu! Ungefär lika korkat som landskampen i La Manga i januari i fjol!
  Under den mest intensiva tiden på året med avslutande seriespel, Champions League och Svenska Cupen.
  Dessutom har landslagsspelarna haft en lång säsong (16 matcher hittills) med OS-kval, EM-kval, en enorm belastning under och efter OS. Samt stress & press.
  Det märks också på ett flertal spelare som har större eller mindre skavanker.
  Den betydelselösa landskampen eldar på konflikten ytterligare mellan FK och klubbarna. FK menar att varje match är viktig inför EM, men mästerskapet är ju inte förrän i juli – NÄSTA ÅR!
  Hade väl varit bättre att kört ett lättare träningsläger i 3-4 dar för att ”träna in den nya offensiven”. Man behöver inte vrida ur varje spelare till max! Utan spara dom lite. Det brukar komma surt efter.

  .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.