Dags för seriefinal

Vi är framme vid den stora damallsvenska finalhelgen. Seriefinalhelgen.

På söndag 16.00 sänds Linköping–Rosengård på SVT1 (sändningen startar 15.45) och på damallsvenskan.tv – det handlar om årets riktigt stora höjdarmatch i damallsvenskan. En match som med stor sannolikhet avgör var guldet skall hamna.

På förhand är det ganska mycket som talar för Linköping. Jag tänker bland annat på att:

1) man har hemmaplan och det förväntas stort publikstöd.
2) man leder serien, och skulle vara ensamt om att ha avgörandet i egna händer vid oavgjort.
3) Rosengård har varit på Island i veckan och spelat en jobbig match.
4) Lieke Martens skadades på Island. Även om även LFC har skador är Martens skada den som kommer att påverka matchen mest eftersom den är färskast. Rosengård har inte haft tid att ställa om och anpassa sig för spel utan nederländskan.
5) Fridolina Rolfö verkar vara redo för att göra ett inhopp.

Totalt sett är nog kombinationen av den andra och den tredje punkten det som talar allra mest för Linköping. Rosengård är pressat att vinna, och de har en betydligt mer sliten trupp än LFC.

Men trots de här fem punkterna håller jag Rosengård som favoriter. Delvis för att det är Rosengård som har vinnarkulturen, men mest för att Malmögänget har varit det klart bättre laget i klubbarnas tre inbördes möten hittills i år.

Nu hör det ju förstås till saken att alla de tre matcherna har avgjorts i Malmö. Och jag vet att LFC har fyra raka segrar mot Rosengård på hemmaplan. Men den spelmässiga skillnaden var så stor senast att jag alltså tippar Rosengårdsseger. Fast bara med 51–49.

Det som talar för LFC är att man skapat väldigt öppna chanser i de där tidigare matcherna, även när de varit utspelade. För Linköping har ju ett antal väldigt vassa spelare med toppduon i den damallsvenska skytteligan, Pernille Harder och Stina Blackstenius i täten. Å andra sidan har ju Rosengård både trean (Marta), fyran (Ella Masar McLeod) och femman (Martens, delad femma) i den där skytteligan…

I lagens senaste möte reagerade jag över att Linköping inte hade tillräckligt bra bolltempo. Deras mittfältare trampade och duttade med bollen alldeles för mycket, medan Rosengård spelade rakare och var bättre på att flytta bollen.

Innan jag lämnar seriefinalen är här en länk till en intervju med Martin Sjögren där han bland annat gör klart att han gärna blir nästa förbundskapten.

Samtidigt som seriefinalen på söndag spelas även en match om tredje plats, Eskilstuna–Piteå. Där är det väl lite fördel Piteå med tanke på att Eskilstuna garanterat har delar av sina tankar riktade mot nästa veckas Champions Leagueretur mot Glasgow.

I övrigt i damallsvenskan under helgen går ett av de sista tågen för Mallbacken på lördag. Då är det bortamöte med formstarka Kvarnsveden. Närmast en måste vinnamatch för värmländskorna.

I botten är det även Skånederby mellan Kristianstad och Vittsjö. Om Vittsjö tar hem den matchen är laget 100-procentigt klart för nästa års damallsvenska.

Apropå Skåne kan LB07 säkra sin allsvenska plats på söndag. Jag har inte sett laget och vet väldigt lite om dem. Men jag ser på tabellen att de släpper in många mål. Lag som släpper fler än ett mål per match i näst högsta serien brukar få väldigt svårt i allsvenskan. Så LB07:s 28 insläppta på 22 matcher är illavarslande. Jämförelsevis släppte Kvarnsveden in 15 på hela serien i fjol.

Djurgården släppte i och för sig in hela 32 mål i elitettan, men de kompenserade det genom att köpa in en helt ny stomme vid avancemanget. Som bekant har Djurgården såväl ny målvakt, två nya mittbackar som två nya centrala mittfältare.

Det blir intressant att se vad LB07 kan ställa för lag på benen i damallsvenskan nästa år. För även om det inte skulle bli avancemang den här helgen lär Malmöklubben gå upp.

* Den 8 november lottas nästa års EM-slutspel. Som jag tidigare skrivit kostade förlusten mot Danmark en toppseedning för Sverige. Vi placeras i stället den andra seedningsgruppen. Lättaste lottningen för gruppspelet är Nederländerna, Skottland och playoffvinnaren, svåraste gruppen skulle vara Tyskland, Danmark och Österrike.

* Så till Champions League. För svensk del blev det två 1–0-segrar i veckan. Rosengård kommer förstås att hålla undan för Bredablik i hemmareturen.

För Eskilstuna känns det däremot fortsatt öppet mot Glasgow City. Den hållna nollan kan dock visa sig bli avgörande i nästa vecka.

Det var förresten fina 3 987 åskådare i Eskilstuna. Och det var bara en av många fina publiksiffror i en ur publiksynpunkt lysande bra WCL-vecka. I Bilbao satte Athletic Club nytt publikrekord för sextondelsfinaler när hela 9127 åskådare kom till San Mames för att se 2–1-segern mot Fortuna Hjörring.

Även i Norge, Österrike, Bosnien-Hercegovina och Skottland noterades nya nationsrekord vad gäller publiksiffror i Champions League.

Apropå Norge var det LSK Kvinner som var omgångens stora skrällag när man vände 0–1 till seger med 3–1 hemma mot PSG. Så här såg Emilie Haavi:s kvitteringsmål ut:

LSK har skaffat sig en fördel gentemot PSG genom att man vilar från ligamatch i helgen. Den här omgången har LSK spelat redan för flera veckor sedan. Smart.

Den lilla skrällen i Champions League var Biik Kazygurt från Kazakstan som också vann med 3–1, i deras fall mot italienska Verona.

Faktum är att det blev 7–7 i segrar mellan de oseedade och de seedade lagen. Låt vara att de oseedade hade hemmaplan den här veckan, resultaten mer än bara antyder att det är dags att se över rankingsystemet.

* Det är inte bara i damallsvenskan det är final på söndag. Klockan 23.00 svensk tid avgörs vilka som tar hem mästartiteln i USA. Då är det nämligen NWSL–final mellan Washington Spirit och Western New York Flash. Jag håller Spirit som favoriter till 60–40.

* I Tyskland är det cuphelg. Det innebär förstås en chans för Champions Leaguelagen att vila spelare. I Frankrike är det däremot ligaomgång. Det är dock inga toppmöten.

* Slutligen lite flickfotboll. Sverige nya F17-landslag kvalar för övrigt till nästa års EM-slutspel. Häromdagen vann man med 3–0 mot Malta. I morgon lördag klockan 12.00 går kvalet vidare med möte med Montenegro.

* I F17-VM tog sig Venezuela vidare till kvartsfinal efter en bragdartad insats mot Kanada i dag. Trots att man drabbades av en utvisning redan efter 38 minuter vann man måstematchen med 2–0.

Skyttedrottningen Deyna Castellanos smällde in 1–0-målet på ett mycket snyggt sätt. Det var hennes nionde mål totalt i F17-VM-sammanhang – något som gör att hon nu är ensam på tronen som tidernas målskytt. Det som utmärker henne är framför allt att hon har ett makalöst tillslag. Se själv här:

För damfotbollen som sport var det förstås bästa möjliga resultat att Venezuela avancerade. Deras framgång väcker hopp om att nationen kan komma att satsa vidare på sina talanger, vilket i sin tur kan leda till att damfotbollen kan få en statushöjning i Sydamerika.

Två grupper är nu färdigspelade. Det har lett till kvartsfinalerna Spanien–Tyskland och Mexiko–Venezuela. Den första är en repris på vårens EM-final. Då vann tyskorna efter straffläggning. VM-mötet känns vidöppet.

Apropå Tyskland känns Lena Oberdorf som ett spännande namn. Hon är 14 år och blev  målskytt i dagens seger mot Kamerun. Hon fyller 15 år i december och spelar sin klubbfotboll i TSG Sprockhövels pojklag.

10 tankar på “Dags för seriefinal

 1. Emellanåt måste jag uttrycka ett tack för den här bloggen. Att få sammanfattningar, redogörelser, analyser och diskussioner kring så många divisioner och tävlingar är GULD. Ett lätt sätt för mig att hålla koll på damfotbollen.

  Och den stora frågan: Kommer Blackstenius och Rolfö att spela för LFC nästa säsong? Min syn på saken är att de borde vara intressanta för många utländska klubbar.

  • Den stora frågan är väl om Blackstenius och Harder blir kvar till nästa år. Båda lär kunna välja rätt fritt mellan världens bästa klubbar. Det blir en stor utmaning för LFC att behålla dem.

   • Skulle jag spekulera så säger jag att Harder lämnar och Blackstenius stannar. Jag skulle inte vara förvånad om ersättaren till Harder blir Kosovare Asllani då hon sagt att hon längtar hem till Sverige och att man då kan anta laget hon slog igenom i ligger bra till.

    • Om Asllani känner sig redo att flytta hem är det i Linköpingsområdet hon vill bo. Det hörde jag henne säga cirka tre minuter in i den här intervjun – jag stod precis bakom reporterns rygg i den mixade zonen på Gamla Ullevi och tjuvlyssnade…

 2. Lätt att hålla med ovanstående kommentarer om bloggen!

  Angående LFC-FCR: Njae, såååå mycket bättre vet jag inte om FCR har varit. Men helt klart att LFC inte kommit upp i sin bästa nivå i dessa matcher, särskilt inte i finalen i Svenska Cupen. I DA blev det oavgjort och det var en jämnare match.

  Tja, om FCR:s vinnarkultur och påstått betydligt bättre spel i tidigare matcher är det starkaste indikatorerna för vinst kan diskuteras. Nu är det ett nytt läge och många nya ingångsvärden för båda lagen.

  51-49 i vinstchans för FCR låter mest som en helgardering och inget annat. Med din egen argumentation om vinnarkultur och betydligt bättre spel av FCR ger du märkligt dåliga odds.

  Apropå Sjögren som nästa förbundskapten gjorde du det nog lite väl enkelt: han säger INTE att han ”…gärna blir nästa förbundskapten.”

  • Först. Tack för allt beröm, från alla håll. Och tack för att ni är aktiva och kommenterar inläggen. Det ger extra liv åt bloggen.

   Så till dina synpunkter. Du har helt rätt i att 51–49 i princip är en helgardering. Jag känner verkligen att det här kan gå åt båda håll. Hade matchen spelats på neutral plan, och båda lagen hade en liknande uppladdning, då hade jag sagt 65–35 till Rosengård. Men att matchen spelas i Linköping påverkar förstås i LFC:s favör. Och Rosengårds veckoresa till Island är också ett stort plus för LFC.

   När det gäller Sjögren skriver jag att ”han bland annat gör klart att han gärna blir nästa förbundskapten.” Det är rätt att han inte uttalar just de orden – utan att det är min tolkning. Och det är väl en rätt rimlig tolkning eftersom det visar sig att han har en klausul i sitt kontrakt som säger att han kan bryta det om han erbjuds att bli förbundskapten? Jag hade inte förhandlat in en sådan klausul om jag inte gärna hade velat ha jobbet. Hade du?

   • …Och till FCR:s fördel kanske matchträning i skitväder kan räknas. Det vankas regn hela dygnet i Linköping……

    Om Sjögren: i artikeln säger han bland annat; ”…om jag någon gång skulle få en fråga om det…” och ”..har aldrig ens haft ett samtal med förbundet…”.

    Jag skulle bli mycket förvånad om Sjögren som är betydligt mindre lösmynt än sin kollega i Rosengård skulle sätta ut en ”platsannons” mitt i brinnande slutstrid i DA. När det gäller Sjögrens kontrakt vill jag minnas att det förlängdes 2014 på tre år. Då var varken fiasko-VM 2015 eller OS-silver 2016 realiteter. En sådan klausul i kontrakt kanske bara är en standardskrivning mer än något annat. Dessutom är han sannolikt alldeles i slutet på ett utgående kontrakt om frågan skulle komma. Då blir klausulen närmast ointressant. Klausulen kan dessutom handla om något helt annat, exempelvis att ge signaler till klubben om att skapa bra förutsättningar för honom – både med laget och de egna förmånerna/lönen inklusive att både vara sportchef (slippa ”överrock”) och huvudtränare, eller hur?

    Jodå, visst skulle nog Sjögren vilja bli förbundskapten NÅGON gång, men du skriver ”NÄSTA”, vilket är en betydande skillnad, eller hur?

    Vem vet om inte Sundhage biter sig fast i gräsmattan även efter 2017 och EM? När Sjögren säger att han inte ens samtalat med förbundet indikerar det att Sundhage varit valet hela tiden och ”processen” efter OS varit ett spel för gallerierna.

    Och ja Johan, det skulle jag (dvs förhandla in en sådan klausul) – handlingsfrihet är aldrig fel……

    • Tråkigt om det blir regn, det kostar nog en del publik.

     Oavsett vilken effekt Sjögren tänkt att det skulle få upplever jag intervjun lite som en platsannons. Men det är som sagt min tolkning.

     Och det är ju dags att visa sitt intresse. Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har ju inte dolt att man inte pratade med någon annan än Sundhage i den här processen, men att hon bara sitter kvar över EM-slutspelet. Hennes ersättare skall presenteras under våren, det kan man läsa om i slutet av den här artikeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.