Det verkar bli nytt spelsystem igen

I morgon tisdag klockan 18.00 spelar Sverige årets andra landskamp. För motståndet står England, ett lag som ligger högre än oss både på världs- och Europarankingen.

England spelade så sent som i går, då föll man med 1–0 mot Norge. Jag såg sista kvarten, och där hade engelskorna två–tre riktigt bra kvitteringschanser. Men vad jag förstod var Norge ändå totalt sett det bästa laget.

Under förra veckan vann alltså Norge mot de båda lag som har slagit ut dem ur de två senaste mästerskapen. England vann ju mot norskorna i VM och Sverige snodde ju OS-platsen. Det är ju knappast aktuellt att kalla vinster i vänskapsmatcher för revansch, men klart är att Norge verkar ha något bra på gång igen.

För England var det första förlusten sedan She Believes cup i mars i fjol. Nu väntar alltså Sverige i morgon. Ett Sverige som i kväll har släppt startelvan, och det ser ut att bli 4–3–3 igen. I varje fall är laget uppställt enligt det systemet, och valet av spelare gör ju att det ser ut som att det blir tremannaanfall.

Med tanke på att Pia Sundhage bara byter målvakt och en utespelare – Stina Blackstenius kommer in i stället för Elin Rubensson – får man ju känslan av att förbundskaptenen har valt vilka spelare hon tänker satsa på i år. Nu skall hon bara hitta ett system och spelsätt som passar dem. Någon annan förklaring till allt detta hoppande mellan spelsystem har jag svårt att hitta.

Morgondagens elva ser ut så här i sin helhet: Hedvig LindahlJessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna AnderssonCaroline Seger, Lisa Dahlkvist, Kosovare Asllani – Blackstenius, Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson.

Notera att Lotta Schelin återigen står utanför startelvan.

Jag hade ju föredragit att Sundhage givit fler spelare chansen att visa upp sig på riktigt, men det är ju inte hennes stil. Hon vill köra med ”sina” spelare så mycket det bara går för att skapa ett tajt lag. Och det upplägget har ju lyckats rätt bra både ur medaljsynpunkt både i USA och Sverige, så det går ju inte att såga rakt av. Men visst är det synd att inte testa lite fler spelare när chansen ändå finns?

I dag lades för övrigt torsdagens landskamp mot Norge upp på förbundets tv-sida. Jag har inte haft tid att kolla den ännu, men tänkte göra det så fort som möjligt.

Min helg ägnades åt världscupskidor i Ulricehamn, en upplevelse som var långt över förväntan. Så bra tryck trodde jag inte man kan få till på skidtävlingar. Skidfokuset har gjort att jag inte haft örnkoll på helgens resultat. Men ett fick mig att haja till rejält:

Spanien–Schweiz 8–1

Det var i och för sig en inofficiell testmatch över 3×35 minuter. Men ändå, det är tydligt att Spanien börjar bli redo att utmana på allvar även på seniornivå. För att göra åtta mål är alltid bra. Att göra det på ett så bra lag som Schweiz är makalöst imponerande. Fantastiskt.
Vädret matchen spelades i var inte fantastiskt, det var däremot flera av målen – exempelvis det här av F20-VM-stjärnan Mariona Caldentey:

Här är några fina spanska mål till:

5 tankar på “Det verkar bli nytt spelsystem igen

 1. Norge var klart best i første omgang, og kunne ha ledet 2 og 3-0. Sjögren har sagt at han skal bygge opp spillet rundt Ada Hegerberg, og det merktes. Hun ble byttet ut før pause (tipper at Lyon hadde sagt fra), og i andre omgang var England mye mer med – særlig etter at Andrine Hegerberg også ble byttet ut. Problemet til England var at de manglet gode avsluttere, og at de alltid brukte Farah Williams. Vi brukte en keeper som nylig har kommet tilbake fra skade, og de burde ha presset henne mer.

  I videoen er alt etter målet andre omgang. Noen gode angrep fra begge lag er ikke med. Kampreferat finner du her: https://www.fotball.no/landslag/norge-a-kvinner/2017/disse-starter-mot-england/

  • Bra info Andreas.
   Håller dock inte riktigt med dig om Andrine och hennes betydelse. Visst, hon har fina frisparkar/hörnor (Ada 1-0) och kan slå bra djupledsbollar, men hon är lite för långsam och tappade bollen några gånger centralt, både mot Sverige och England, som blev farliga omställningar. Nu får man tacka för att forwards inte hade sin bästa touch i avsluten. Annars blir det baklängesmål.
   Där har nog Sjögren lite att tänka över. Andrines vänsterfot mot en snabbare central mittfältare..?

   • Andrine hadde sine feil, men etter at hun gikk av, ble det lite fra Norge. Om det skyldtes taktiske vurderinger av Sjögren eller at spillerne manglet energi, vet jeg ikke. Lisa Marie Utland var tam og Synne Jensen tammere.

    Kampen under ett burde ha endt uavgjort, ja.

 2. Jag tycker nog det är för tidigt att säga att tro att det blir ett nytt spelsystem igen, Sundhage kallade ju sitt nya 4-3-1-2/4-4-2 diamant för 4-3-3 fram till för en vecka sedan. Och att Rolfö tar ”Asllani-rollen” känns väl absolut inte otänkbart? Asllani flyttar ner på centrala mittfältet igen, precis som under OS, inte helt fel.

  P.S. Jäkligt dåligt av England att förlora mot England!

  • Visst kan du ha rätt. Fast något säger mig att man tyckte sig ha för dåligt kontringsspel mot Norge och därför återgår till ett mer utpräglad 4-3-3. Om en stund vet vi.

   Ibland går det lite för fort… Men visst var det starkt av Norge att vara bästa laget när England slog England?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.