Guldmål av Yokoyama när Japan försvarade titeln

Inför det Asiatiska mästerskapet 2014 var Japan både regerande världsmästarinnor och vice olympiska mästarinnor, men man hade aldrig varit bäst i Asien.

Då spelades mästerskapet i Vietnam, och Japan motsvarade det tunga favoritskapet och  fick äntligen kalla sig bäst i Asien. Man gjorde det efter finalseger mot Australien med 1–0.

Fyra år senare har det Asiatiska mästerskapet just färdigspelats i Jordanien. Den här gången var Japan bara andrahandsfavoriter, men man fick ändå en favorit i repris.

För i fredagens final blev det just 1–0 till Japan mot Australien efter ett sent, och väldigt snyggt guldmål i 84:e minuten från nyss inbytta Frankfurtproffset Kumi Yokoyama.

Inför turneringen var Australien huvudfavoriter som Asiens högst rankade lag. The Matildas hackade dock lite i semifinalen, och jag har känt mig osäker på deras form. Jag har inte sett finalen, men från på klippet med höjdpunkter nedan ser det ju ut som att Australien egentligen hade matchens bästa målchanser.

Bland annat missade Hammarbys nyförvärv Elise Kellond-Knight en straff i den första halvleken. Eller om man kanske skall säga att Japans målvakt Ayaka Yamashita räddade. Hon gjorde för övrigt även en kanonparad på ett närskott från Sam Kerr. Dessutom prickade Emily van Egmond ribban bakom den japanska målvakten.

Kul för Japan med den här segern. Sedan Homare Sawa och Aya Miyama slutade i landslaget har Japan dalat på världsrankingen. Deras ungdomslag har gjort kanonresultat, men A-landslaget har vägt för lätt.

Kanske är deras nya lagbygge nu på rätt väg. Förbundskapten Asako Takakura körde med följande lag i finalen: Yamashita – Riza Shimizu, Saki Kumagai, Nana Ichise, Aya SameshimaEmi Nakajima, Mizuho Sakaguchi, Rumi Utsugi, Yui HasegawaYuika Sugasawa (Yokoyama, 72) och Mana Iwabuchi.

Ayaka Yamashita

Det är en bra blandning av gammalt och nytt. De nya är målvakten Yamashita (född 1995), backarna Shimizu (född 1996) och Ichise (född 1997) samt mittfältaren Hasegawa (född 1997). Hos Australien noteras att fortfarande 17-åriga Ellie Carpenter fick spela hela finalen som högerback.

Kina tog bronset efter 3–1-seger mot Thailand. En kinesisk spelare, Li Ying, vann skytteligan med sju fullträffar.

Japans Mana Iwabuchi prisades för övrigt som turneringens allra bästa spelare. Med det kan vi lägga de Asiatiska mästerskapen 2018 till handlingarna.

När jag skriver det här har fredagen sedan en stund övergått i lördag. Det är en spännande damfotbollshelg, där jag på grund av jobb dock inte kommer att kunna se speciellt många minuter.

Under lördagen har vi fyra damallsvenska matcher av stort intresse. Redan klockan 12.00 är det avspark mellan Växjö och Djurgården, en match där jag håller gästerna som favoriter. Men det blir väldigt intressant att se vad Växjö kan göra på hemmaplan. Rent spontant är tanken att vårgräs inte borde gynna ett kortpassningslag som Växjö, men planen på Myresjöhus Arena är kanske så bra att hemmalaget kan spela sitt vanliga spel?

Även Göteborg–Hammarby och LB07–Kristianstad känns väldigt intressanta. Jag håller Göteborg och Kristianstad som favoriter i de matcherna, men tycker att det skall bli spännande att se vad Hammarby och LB kan göra.

Kalmar–Rosengård känns som en match där det kan dra iväg. Tove Enblom måste nog göra en ännu mer inspirerad insats än i premiären om Kalmar skall kunna få en rolig hemmapremiär i damallsvenskan. För smålänningarnas försvarsspel imponerade inte senast, och Rosengård lär inte ha lika dålig effektivitet som i premiären två matcher i rad.

Det spelas även flera matcher i elitettan i helgen. Lördagens match Kungsbacka–Kvarnsveden blir intressant att följa. Och båda söndagens matcher Assi–Örebro och Umeå–Uppsala kan ge fingervisningar om vilka lag som är kandidater på topplaceringar.

I damallsvenskan bjuder söndagen på Vittsjö–Linköping, där gästerna bär favoritskapet, samt 50/50-matchen Eskilstuna–Piteå.

På söndag är det även första semifinalmötena i Champions League. 14.00 startar Manchester City–Olympique Lyonnais, ett dubbelmöte där jag håller Lyon som favoriter till 10–90, även om City kanske kan få ett hyfsat resultat på hemmaplan.

19.05 är det dags för svenskmötet Chelsea–Wolfsburg. Där är min uppskattning 40–60 i tysk favör. Båda lagen är väldigt formstarka, vilket gör det här mötet hyperintressant Chelsea har varit väldigt starkt med bara en förlust på 16 tävlingsmatcher under 2018. Och förlusten kom för drygt tre månader sedan, den 14 januari.

Wolfsburg är ännu vassare. De har 13 segrar och två kryss på sina 15 senaste tävlingsmatcher. Och de båda kryssen har kommit i Champions Leaguereturer där man spelat med en B-betonad uppställning eftersom dubbelmötet i praktiken redan avgjorts i första matchen.

Slutligen avgörs även det Sydamerikanska mästerskapet på söndag. Jag har ju tidigare felaktigt skrivit att Sydamerika har två platser till OS 2020. Så är det inte, utan man har bara 1,5. Därmed är Brasilien inte 100-procentigt OS-klart ännu.

Brasilien måste ta en poäng mot Colombia för att säkra guldet i Copa America, och samtidigt även kvittera ut sina OS-biljetter. Fast eventuellt behöver inte brasilianskorna ta någon poäng. För konstigt nog spelas inte matcherna i slutomgången samtidigt, utan Chile och Argentina spelar sin match före Brasilien–Colombia. Och om Argentina tappar poäng mot Chile är Brasilien redan klara innan avspark i sin match.

7 tankar på “Guldmål av Yokoyama när Japan försvarade titeln

 1. Australien, som ångade på som tåget och som nästan såg ut att bli en av favoriterna i VM nästa år, fram till Algarve då de förlorade mot Portugal. Och nu fortsätter det att hacka, bara en vinst på ordinarie tid på fem matcher, plus en straffseger mot Thailand, imponerar inte speciellt. Kryss mot Japan och Sydkorea, samt förlust mot Japan i finalen.

  Samtidigt Japan som sett bleka ut egentligen ända sedan den nuvarande förbundskaptenen Asako Takakura tog över 2016, med generationsskifte och allt. Starkt att slå Australien, kanske börjar man hitta rätt i lagbygget. Dock noteras att NWSL-stjärnorna Nahomi Kawasumi och Yuki Nagasato inte är med. Nagasato vet jag var med i början av Takakuras tid, bland annat mot Sverige men då som yttermittfältare. Hon kändes sval då så jag kan tänka mig att hon petats. Men Kawasumi har väl inte alls spelat under Takakuras ledning, hon borde platsa tycker jag. Har hon kanske själv valt att sluta i landslaget? Eller är hon petad? Någon som vet?

 2. Där kom den! Första segern för ”färskingarna” Växjö DFF! (Historiskt! sa Bill – ja, historiskt, sa Bull.) Småländskorna höll tätt mot gästerna från huvudstaden och vann med 1-0. Otippat? Nej, inte efter att ha sett Växjö vålla Linköping så mycket besvär förra helgen. Det här och var upphaussade Djurgården åkte nog ner till den småländska vischan med goda förhoppningar om en trepoängare, men verkligheten kom ifatt. Om vi ska tro SvFF:s bristfälliga/usla statistik på Livescore så hade lagen lika många avslut på mål, men det var bara hemmalagets Boriero som lyckades ”scora” och överlista DIF:s Gunnarsdottir.

  Ja, vad ska vi säga om detta Växjö DFF? Säsongens sensationsdebutant? Om inget väldigt oförutsett inträffar före hösten ser det ut som om VDFF kommer att sluta på en fin plats i den damallsvenska tabellen, kanske t.o.m på den övre halvan. Utan att låta fantasin skena iväg för långt, så… Tänk om Växjö DFF gör en framgångsfärd i DA motsvarande Växjö Lakers i hockeyeliten!

  • Historisk seger för VDFF ! frågan är ju bara hur Frida Boriero kunnat få målet?För visst var det väl Jennie Nordin som nickade in lagets första historiska allsvenska mål.Ingen publikrusning till Myresjöhus Arena precis , 446 personer.

   • Javisst var det Jennie Nordin som fick skallen på bollen som gjorde hemresan tung för Djurgården! Bättre att se repriser på målsituationerna än att svälja liverapporteringen på Förbundets hemsida med hull och hår.

 3. Vinst för Hammarby nere i Göteborg måste ju ändå vara att se som sensationellt med tanke på hur haussade Göteborg varit inför säsongen. Press gör mål igen men laget läcker bakåt och åker på ett självmål igen för andra matchen i rad. Har inte sett något från deras matcher men spontant undrar man om de kanske ändrat för mycket i sitt spel för att det ska passa den nyligen värvade offensiva stjärnan, det de visade upp i Cupens gruppspelsmatch mot LFC gjorde i alla fall att jag hade förväntat mig en mycket starkare start från deras sida.

  Att Växjö slår Djurgården i en vad jag antar jämn match känns logiskt med tanke på deras fina bortamatch i Linköping, det kanske också innebär att det var godkänt av LFC att vinna med ‘bara’ 1-0 trots att spelet inte bländade.

  Klar vinst för Rosengård efter dominans från lagets bästa spelare Sanne Troelsgaard och det blir en nyckel för Rosengård att behålla henne säsongen ut. Fortsätter hon producera så här kan det nog dock bli svårt misstänker jag. Kalmar verkar av statistiken att döma inte ens ha försökt att anfalla (0 avslut) men det kanske också visar att Rosengård blir svåra att slå när de får igång sitt spel.

 4. Håller med Martin om Hammarbys vinst över Gbg. Jag hade ju Hammarby på nerflyttningsplats! Nä det var överraskande med tanke på Gbg satsningar. Har inte Hammarby blivit av med en del tongivande spelare också. Starkt av Växjö att vinna över Djurgården. Det blir nog fler segrar på hemmaplan. Sen att Troelsgard skulle vara oumbärlig för FCR tror jag inte. FCR har ett bra lag tvärsöver så dom ser starka ut på alla platser.

 5. En överraskning till. Vittsjö vinner över LFC. Sällström och Banusic målskyttar vilket inte var helt oväntat . Tycker Vittsjö verkar stabila i år. Bra gjort med Adolfsson och Emmi A skadade.
  Sen att Piteå vinner över Eskilstuna borta är också lite överraskande. Det blir nog en jämnare serie i år. Skytteligan vinner ja Sällström !🤔

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.