Spelare att ha koll på

I går presenterade Piteå sitt första nyförvärv för året. Det var brasilianska mittfältaren Fernanda Da Silva från Assi.

25-åringen har gjort tio mål i elitettan både i år och i fjol och känns som ett väldigt spännande nytillskott. Jag har bara sett henne i aktion en gång, och min bild därifrån är att hon är en spelare som borde passa in i Piteå.

Jag uppfattade det som att hon hade lärt sig svenskt försvarsarbete, samtidigt som hon var skicklig med bollen. Kan bli spännande.

Jag är helt enig med Piteå-Tidningens Per Sandberg om att PIF nu har ett mycket spännande och starkt mittfält. Ett mittfält med väldigt hård konkurrens, för det blir trångt centralt med Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Josefin Johansson och Da Silva.

Piteås värvning stärker de svenska mästarinnornas grepp om höstens silly season. För det har inte hänt något kring de andra toppklubbarna de senaste två veckorna.

Tittar vi på vår svenska silly season hade jag nog trott att vi skulle få läsa lite fler nyheter den senaste veckan.

Utan att ha jättestor inblick i kontraktsskrivning har jag trott att det varit kutym bland de damallsvenska klubbarna att skriva avtal som löper november månad ut. Det innebär således att en mängd spelare nu saknar lön.

Kollar vi på vilka toppspelare som har utgående kontrakt, och som ännu inte har förlängt, hittar jag fem spelare som spelat landskamper under året.

Hetast är damallsvenskans skytteligatvåa Anna Anvegård. I samband med Fotbollsgalan för en knapp månad sedan sa hon att hon skulle ta diskussionen med klubben när hon kom hem till Växjö. Sedan dess har jag inte läst något om Växjöforwarden. Men man börjar ju fråga sig om hon blir kvar i Småland?

Olivia Schough

I Göteborg gjorde Olivia Schough en stark säsong. Efter sista omgången i damallsvenskan sa hon att det lutar åt att hon blir kvar i Göteborg. Ännu så länge har hon dock inte skrivit på någon förlängning.

Julia Spetsmark gjorde succé i Djurgården i höst. Trots att hon bara spelade hälften av matcherna blev hon lagets bästa målskytt med sex fullträffar. Spetsmark var en avgörande anledning till att Stockholmsklubben hängde kvar. Hon skrev bara kontrakt för höstsäsongen.

Efter avslutad säsong har jag inte läst några nyheter om Spetsmark. Men nog borde hon väl vara glödhet på transfermarknaden?

För Loreta Kullashi startade 2018 med landslagssuccé. Sedan fick hon först en tränare som satte henne som yttermittfältare sedan kom skadeproblemen. Kullashi fick hösten helt förstörd, och 19-åringen som gjorde sex mål hösten 2017 stannade på ett damallsvenskt mål på elva matcher i år.

Efter säsongen har jag läst rubriken ”Loreta Kullashi: ‘Jag har fått många anbud’” i Eskilstuna-kuriren. Jag har däremot inte sett eller hört några uppgifter kring vad det är för anbud. Det finns en ledig forwardsplats i Eskilstuna efter att Mimmi Larsson flyttat 15 mil i sydvästlig riktning, till Linköping. Det känns väl inte speciellt säkert att Kullashi hugger på den?

Hanna Folkesson

Slutligen har Hanna Folkesson åkt in och ut ur landslagstruppen under året. Personligen är jag osäker på om det är bra varken för henne eller Rosengård att hon stannar i Malmöklubben. Inte heller när det gäller Folkesson har jag läst några artiklar sedan avslutat seriespel.

Det om vår inhemska damfotboll. I helgen börjar andra halvan av ligorna i Tyskland och England. I båda fallen åkte serieledarna på sina första poängförluster i förra omgången.

I England står Arsenal över helgens omgång vilket innebär att Manchester City under söndagen kan komma upp jämsides i tabellen. I Tyskland har Wolfsburg fortsatt en stabil serieledning. Det är för övrigt Wolfsburg som sänds på DFB-tv under söndagen. 11.00 är det avspark borta mot sexan Frankfurt.

Men inte i någon av de större ligorna är det tal om toppmöten i helgen. Det är tveklöst VM-lottningen som är helgens höjdare.

I Australien spelades det match i går. Då blev Ellie Carpenter:s ledningsmål mot tabelljumbon Western Sydney Wanderers omdebatterat.

Jag kan inte se att Carpenter gjorde något fel. Det är ju upp till domaren att avgöra om spelet skall avbrytas eller inte.

Matchen slutade för övrigt 2–2 – Sydneys första poäng. I den jämna, men haltande tabellen ligger Carpenters Canberra United just nu på fjärde och sista slutspelsplats med åtta poäng. Men både Brisbane och Newcastle kan passera om de vinner någon av sina hängmatcher.

Som vanligt under den här tiden på året brukar det presenteras ett antal listor med världens bästa spelare.

En har körts i helgen i engelska tidningen The Guardian. Enligt den listan, som innehåller 100 spelare och görs i samarbete med The Offside Rule Podcast, har Pernille Harder varit bäst i världen under 2018.

För svensk del har vi med fem spelare, med Nilla Fischer som den högst placerade spelaren på plats 26. Övriga fyra finns från plats 80 och neråt: Caroline Seger (80), Fridolina Rolfö (84), Stina Blackstenius (90) och Kosovare Asllani (95).

Dessutom är ju förstås fjortondeplacerade Marta svensk medborgare, även om hon inte räknas som svensk i landslagssammanhang.

Fem spelare som spelat i damallsvenskan under året finns med, nämligen Seger, Asllani, Anja Mittag (40), Christen Press (50) och Sanne Troelsgaard (77). Alltså tre spelare från seriens tredjeplacerade lag, men ingen från ettan.

Sex av de elva högst placerade kommer från Lyon. Noterbart i övrigt är att bara sex målvakter platsar på listan som har 39 mittfältare och 40 forwards. Den bäst placerade målvakten är Almuth Schult som nummer 47.

På tolfte plats återfinns amerikanska Lindsey Horan. Hon har skrivit en artikel om sin fotbollsbakgrund på Player’s Tribune Global, en artikel som jag tycker både är trevlig och läsvärd.

Apropå bakgrund ser inte nigerianska stjärnan Asisat Oshoala:s barndomshem speciellt trevligt ut. Elinstallationerna ser inte ut att klara svenska kontroller…

Nu har hon dock låtit bygga ett betydligt större hus åt sina föräldrar.

https://www.instagram.com/p/Blx70RRg96P/

15 tankar på “Spelare att ha koll på

 1. Vem som ”leder” Silly-season beror alldeles på hur man räknar. Om man räknar ”äkta” nyförvärv (spelare som inte tidigare fanns i klubben) kommer i DA KIF Örebro först med fem spelare, följt av Djurgården, Kristianstad, Växjö och Linköping med tre. Sedan kan man kanske börja tala om exempelvis Piteå som alltså inte på något sätt varken leder eller ”stärkt greppet” om Silly-season.

  Om man istället gör en betydligt friare tolkning av innebörden i Silly-season kanske det ser annorlunda ut: a) räknar nettotillskott, b) värderar klass på spelare, c) räknar in kontraktsförlängningar för redan existerande spelare i klubbarna eller d) kombinerar ovan med att bedöma hur stark respektive trupp är. I det sistnämnda fallet ligger Piteå liksom Kopparbergs Göteborg bra till.

  Att PIF och KGFC sitter relativt nöjda är kanske inte så konstigt. För PIF har kontinuitet varit en framgångsfaktor och KGFC verkar ha fått ihop en bra mix som väl matchar frånvaron av lysande stjärnor som Press. Andra möjliga topplag som LFC har aviserat att ytterligare tre spelare ska in: en anfallare, en mittback och en vänsterback. Mest intressant och snart mystiskt är väl Rosengårds stiltje.

  Jag har inte heller sett Da Silva särskilt mycket (tre gånger live), men håller med om att hon nog kan passa bra in i PIF. I alla fall en spelare som man uppmärksammade i Assi redan när de förra säsongen var snubblande nära att nå DA. Och visst är det lite kul att säga att hon flyttar söderut till Piteå! Från Risögrunds enslighet till metropolen Piteå och Kvarnvallen.

  När lags stjärnspelare, som Anvegård, dröjer med kontraktsskrivning gissar jag att det ofta handlar om någon av följande orsaker. De vill ha ett bättre kontrakt än klubben erbjudit. De är i förhandlingar med en eller flera andra klubbar. De är kalla och inväntar bättre bud från andra klubbar, inklusive utländska.

  Varför skulle det varken vara bra för Rosengård eller Folkesson om hon stannade? Felutnyttjad? Knappast för lite speltid? För dåligt lag för att utvecklas?!? Behöver Rosengård en bättre spelare på den positionen? Är Folkesson inte en av de ”hungriga” som klubbchefen Nilsson pratade om?

  Till sist: vill minnas att någon frågade om sammanställning av träningsmatcher för DA-lagen. Nu finns det på SvFF (kul att kunna säga något positivt om dem): https://www.svenskfotboll.se/serier/damallsvenskan/traningsmatcher/
  Tomt just nu, fanns häromdagen, kanske uppdatering.

  • Listningen över träningsmatcher elit fanns även i våras.

   Vad gäller Folkesson och Rosengård tycker jag att hon och Seger är lite för lika som spelare. De bör nog hitta en central mittfältare som är mer tvåvägs bredvid Seger. Och Folkesson själv skulle nog kunna spela en större roll i en annan omgivning.

   • Jodå, listan fanns då också. Jag kom bara att tänka på att en fråga nyligen ställts om detta och inför säsongen 2019 är väl innehållet rätt nytt.

    Hoppsan – F och Seger för lika. Kanske så. Ändå tyckte FCR tydligen att Folkesson var viktig sett till speltid säsongerna 2017 och 2018. Gissningsvis har Folkesson några fler år kvar som elitspelare, men det kanske väger lätt mot Seger.

  • Observer, nu skriver förvisso Johan att Piteå leder mot andra toppklubbar, då är det bara frågan vilka som räknas dit?. Är riktigt nöjd över Nyförvärvet från Assi, som jag själv ser som forward i ett redan grymt mittfält, men det får tiden utvisa.. Observer nu spelar svenska mästarna sina hemma matcher på LF-Arena.😃 Såg att vi fick hemmafördel mot AIK och Hammarby i SV-cupen..

   • Jodå, jag noterade att det står ”toppklubbar”, men jag tycker ändå att det fanns en del poänger i att man kan se olika på plus och minus och netto i Silly-season.

    Minsann – trots att gamla Kvarnvallen nu officiellt heter LF Arena (ett som vanligt oskönt och intetsägande företagsnamn), finns ändå och fortfarande Pitebor som säger Kvarnvallen…. Pengar och pröjs från LF är en sak, traditioner en annan.

   • …och jag hittar både till Kvarnvallen och LF Arena. Två gånger förra säsongen och det hade blivit en tredje om inte PIF valt att lägga en hemmamatch 40 mil bort i Kiruna. Visst – och hela gruppen är PIF-fördel.

    • Tackar P-o! Jag såg faktiskt PIF förra säsongen exempelvis både i Kiruna och i Malmö – och på just LF/Kvarnvallen div 1-matchen Infjärden – mot gamla DA-laget Själevad. Du är säkert också välkommen söderut – som väl alla norrlänningar vet, avstånd är bara en siffra. För mig blev det väl runt 500 mil ToR för Piteåmatcher förra säsongen. Kanske är du mindre förvånad nästa gång?

 2. Hänger heller inte riktigt med i argumenten kring Folkesson.
  Med offensiva yttrar (även till viss del backar) så är väl Folkesson den perfekta balansspelaren. Mellan Seger och Folkesson är ju förstnämnda den offensivare som ibland hamnar i offensivt straffområdet.
  Gillar inte din lätt sarkastiska kommentar om Nigeria:
  ”Apropå bakgrund ser inte nigerianska stjärnan Asisat Oshoala:s barndomshem speciellt trevligt ut. Elinstallationerna ser inte ut att klara svenska kontroller…!
  Faktum är att Oshoalas barndomshem är en högst vanlig bostad och verklighet i fattiga Nigeria. Den är snarare bättre än många andra.
  Hälften (87 milj, flest i världen!) lever under extrem fattigdomsgräns – 1,90 usd/dag.
  Att ha åsikter om deras bostäder känns sådär…

  • Jag förstår inte riktigt vad du vill säga kring Oshoalas barndomshem. Elinstallationerna ser ju ut att vara en dödsfälla, och jag hade inte velat bo i ett sådant hus. Menar du att den typen av boende är mer ok bara för att Nigeria är ett land med en fattig befolkning? Personligen tycker jag inte att standarden blir bättre bara för att det är många som bor i liknande hus.

   • Vad jag vill säga är att det inte finns några andra alternativ i Nigeria.
    Där mat och överlevnad är viktigare än korrekta elledningar.
    Där många hus till och med saknar el samt rinnande vatten.
    Att sitta i Borås och kommentera hur ”det borde” se ut i Nigeria känns sådär…

  • Glömde att svara om Folkesson. Som jag ser det är varken Seger eller Folkesson speciellt offensiv. Jag ser båda som balansspelare. Folkesson är bokförd för noll mål och noll assist i årets damallsvenska och Seger för tre plus två.

   Jag upplever att Rosengård är i behov av lite större offensiv kreativitet. Det kan man förstås lösa genom att spela med en riktigt bra tia kombinerat med offensiva yttrar. I sådant fall skulle det kanske funka med två balansspelare på centralt mittfält.

   Men som jag ser det fick landslaget sitt lyft i höst när Gerhardsson började spela Seger som balansspelare bredvid en tvåvägsmittfältare i Rubensson. Och med Asllani som tia framför. Om Rosengård skulle välja den typen av upplägg känns det som att det är Seger eller Folkesson, och inte Seger och Folkesson.

 3. ”Sveriges nordligaste elitfotbollslag”, Assi IF, förtjänar mer uppmärksamhet för sin förmåga att hänga med så bra i svängen: femma i Elitserien i år. Som jag förstår så bygger laget på talanger från närområdet (Norrbotten) och kan utveckla dem i lugn och ro – ungefär som i Piteå IF. Det bör vara svårare att rekrytera spelare från sydligare nejder till midnattssolens och midvintermörkrets land med tanke på Assimilationen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.