Ett stort sillysvep

I och med att VM tog slut drog även silly season i gång på allvar på den internationella nivån. För svensk del är det dock ganska lugnt.

De största svenska nyheterna de senaste dagarna är att Petronella Ekroth vänder hem till Djurgården, samt att Hedvig Lindahl skall ha klart med en ny klubb. Det blir intressant att se var Lindahl hamnar. Antar att det kommer att visa sig väldigt snart.

En tredje nyhet med svensk anknytning är att Iva Landeka har presenterats som nyförvärv av Montpellier. Klubben gör en mycket stor förändring av sitt lag. Bland de spelare som finns kvar i en framtung trupp är Marija Banusic.

Däremot är det klart att Linda Sembrant kommer att lämna, och det troliga är att även Sofia Jakobsson kommer att lämna. Jakobsson har dock lämnat en liten öppning för att bli kvar. Det har inte Sembrant.

Innan jag tänkte göra ett litet internationellt sillysvep noteras att de damallsvenska lagen spelar en del träningsmatcher den här helgen. Rosengård (utan svenska VM-spelare) är i Tyskland där man ledde med 2–0 efter mål av Hanna Bennison och Johanna Kaneryd efter 50 minuter. På slutet tappade man dock, och föll med 4–2.

Andra resultat i dag är Kristianstad–LB07 3–2 samt Växjö–Eskilstuna 1–1. Ria Öling och Loreta Kullashi – i omvänd ordning – var målskyttar i den senare matchen.

Då är det dags för transfersvepet. En spelare som omges av rykten är den norska före detta Göteborgsmittfältaren Andrine Hegerberg. Hon kommer att lämna PSG. Ny klubbadress uppges både vara spanska Real Sociedad och italienska Roma. Till Roma ryktas även den tidigare Barcelonaspelaren Andressa Alves.

När vi ändå är i Barcelona står det klart att engelska Toni Duggan kommer att lämna den spanska storklubben. Nu står de engelska klubbarna på rad för att få in Duggan i sina trupper. Längst fram i kön uppges Manchester United vara, men konkurrensen verkar tuff även från italienska och tyska klubbar.

En spelare som ansluter till Barca är den spanska VM-spelaren Andrea Falcon. 22-åringen återvänder efter tre år i Atletico Madrid.

Just Atletico har även presenterat två spännande nyförvärv den senaste veckan. Dels värvar man Montpelliers spanska VM-mittfältare Virginia Torrecilla, dels plockar man in Levantes mexikanska skyttedrottning Charlyn Corral.

Levante tappar alltså sin bästa målskytt från förra säsongen. Men man har inte legat på latsidan, utan plockat in flera riktigt spännande forwards.

Man har kvar Sonia Bernudez samt har värvat Esther Gonzalez från Atletico och Alba Redondo från Albacete. De tre har gjort 88 ligamål tillsammans de två senaste säsongerna, fördelat på Bermudez 27 (20+7), Gonzalez 21 (8+13) och Redondo 30 (16+14).

Dessutom har Levante plockat in den tidigare Rosengårdsspelaren Natasa Andonova från Barcelona. Levante tänker ta upp kampen med de två senaste årens båda topplag Atletico och Barca.

Albacete tappar alltså skyttedrottningen Alba Redondo. Däremot gör man en spännande värvning när man plockar in Panamaspelaren Natalia Mills.

Panama var en överraskning i det nordamerikanska mästerskapet i fjol, där man missade bronset och därmed även en VM-plats efter straffläggning mot Jamaica.

Tillbaka till England. Där har Manchester United skaffat sig en stabil målvaktsuppsättning. Sedan tidigare hade man Siobhan Chamberlain i truppen. Nu ansluter även tredjemålvakten i VM, den före detta Wolfsburgmålvakten Mary Earps.

Även Everton har gjort en spännande värvning i veckan. Mittfältaren Maéva Clemaron var med i den franska landslagstruppen ett par gånger inför VM, men platsade till slut inte i truppen. Nu lämnar Fleury och D1 Feminine för Liverpoolklubben och WSL.

Everton har även värvat Hollands ordinarie vänsterback Kika van Es från Ajax. Ni minns väl att van Es skadade handen i genrepet, och därefter bara kunde spela sporadiskt i VM.

Reading har värvat den norska VM-reserven Kristine Leine.

Tillbaka till Frankrike. Där kan man säga att PSG ersätter Andrine Hegerberg med tyska OS-mästarinnan Sara Däbritz. Det har sedan länge varit klart att Däbritz skulle lämna Bayern München, och det har också varit allmänt känt att hon skulle flytta till Paris.

Under VM-turneringen meddelade Europamästarinnorna Olympique Lyonnais hela fyra värvningar. Att Nikita Parris skulle ansluta var ju känt redan före VM.

Men de andra tre var nyheter för mig. Man hämtar duktiga belgiskan Janice Cayman från Montpellier, den 18-åriga finska målvaktstalangen Katriina Talaslahti från Bayern München och den före detta Linköpingsspelaren Jessica Silva från Levante.

Silva var bara 19 år när hon var i LFC, och hon fick bara spela i två matcher i damallsvenskan. Nu är hon 24 och provar lyckan i Europas och kanske världens bästa klubblag.

Lyon har även bytt tränare i sommar. Reynald Pedros lämnar och ersätts av Jean-Luc Vasseur, som senast var tränare i franska andraligan på herrsidan. Vasseur var mittfältare som spelare, och var bland annat i PSG några säsonger.

Slutligen en riktigt tråkig nyhet med Lyonkoppling. Vårens Lyonspelare Jess Fishlock har nämligen dragit av korsbandet.

Walesiska Fishlock är ju en högst tänkbar OS-spelare för Storbritannien kommande sommar. Nu lär hon ju gå en kamp mot klockan om hon kan vara spelklar till den 22 juli nästa år, då OS-turneringen drar i gång.

13 tankar på “Ett stort sillysvep

  • Jag har sett lösa spekulationer om Fiorentina och CD Tacon. Av dem tror jag mest på Tacon, som ju nästa sommar blir Real Madrids damlag.

   Men ännu så länge har jag alltså bara sett lösa spekulationer, och inga uppgifter från några mer trovärdiga källor.

   • Gissar (som tidigare) att det i alla fall inte blir ett topplag i England, Frankrike eller Tyskland. Mycket möjligt med Spanien eller Italien. Då blir det ju dessutom inte lika lätt att jämföra om hon bytt upp eller ner sig i klubbtillhörighet……”Zzzz har påbörjat en spännande resa som jag gärna vill bidra till….”. Tror också att hon försäkrat sig om att vara tämligen ohotad etta som målvakt och inte råka ut för det som hände i Chelsea. Snart kommer bilden med ordföranden och Lindahl med nya tröjan på sig eller framför sig…….

 1. Vittsjö har också spelat idag mot Kungsbacka.
  Resultat 4-1 med mål av Tove Almqvist (3) och Summer Green (1).

  • Det har ännu inte framgått vem som gjorde Örebros 1-0-mål i 29:e minuten. För övrigt hade Linköping hela drösen svenska landslagsspelare på semester och för att fylla ut den tunna truppen hade man lånat två spelare från IFK Norrköping Dam (div. 1), Clara Flenhagen och Tilda Lundström. Båda fick göra inhopp i andra halvlek. Matchen spelades i 2 x 30 minuter.

   • Heather Williams gjorde KIF:s ledningsmål. Kort dessförinnan brände hon en straff (Haglund i LFC räddade á la Lindahl). Svårt att värdera resultatet, men KIF hade de flesta ordinarie i spel och LFC cirka hälften. Dessutom många byten i båda lagen. 1-0 eller 1-1 hade inte varit orättvist.

 2. Skönt att Linköping inte tappar några spelare – i dagsläget?

  Jakobsson till LFC? Och Sembrandt också?
  Hehe…

 3. Med anknytning till Matilda Haglund och Linköping, så finns det skäl att kommentera fjolårets ”målvaktskarusell” i just LFC. Det var ju så att nyförvärvade förstamålvakten Hilda Carlén helt plötsligt konstaterade sig vara med barn och tog time out för den sakens skull. Samtidigt kämpade den mycket skadebenägna reserven Matilda Haglund sig igenom ännu en rehabilitering, så målvaktskrisen var brännande akut inför höstsäsongen. På nära håll fanns F19-lagets talang Julia Nyström att tillgå, i nödfall. (Och hon fick som bekant visa framfötterna i stora sammanhang – t.o.m. Champions League – något hon gjorde med den äran.) LFC fick brådstörtat ge sig ut på målvaktsjakt på den ”smala” världsmarknaden och lyckades haffa kanadensiska Stephanie Labbé. Det blev ingen billig affär, med högt arvode och flygresor över Atlanten. Alltså en, men bara en, av anledningarna till att KLUBBEKONOMIN rasade ner i botten säsongen 2018. Efter Labbés gästspel värvades Emma Holmgren från Hammarby för att fylla förstamålvaktstomrummet. En mycket duktig keeper, ett framtidsnamn. Men där fanns fortfarande Matilda Haglund, idag ”färdigrehabad” och spelsugen. Hon är – och är kanske tänkt att vara – den ”eviga tvåan”. Detta är ett oerhört slöseri med en målvakt i toppklass, vilken hon ju bevisar de gånger hon får chansen, som någon skrev. Ett under att den f.d. Lidköpingsspelaren (och U23-målvakten) har tålamod att bida sin tid. Vet inte kontraktsläget, men nog borde hon vara ett begärligt kap för andra klubbar, varför inte också utländska? Här sitter Linköpings FC med ett ”lyxproblem” på målvaktssidan: två ganska jämna, unga och högklassiga målvakter, varav en får tillbringa mesta tiden på bänken. Kanske saker händer efter denna säsong, och för övrigt har LFC många spelare vilkas kontrakt löper ut i november.

  Ja, milda matilda…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.