Söndagens vinnare: Rosengård, Växjö, Vittsjö – och Linköping

Utöver de lag som tog trepoängare var Linköpings FC söndagens stora vinnarlag. Östgötarna fick ju se lagen närmast bakom i tabellen tappa mark.

Därmed förstärktes LFC:s chanser att ta en Champions Leagueplats. Redan innan morgondagens match i Göteborg har nu LFC fyra poäng ner till fjärdeplatsen. Det borde skapa lite trygghet.

Dagens resultat gör bottenstriden otroligt intressant. Men vi börjar i toppen. Där är Rosengård ny serieledare efter 2–1-seger mot Piteå. Malmöklubben kommer att toppa tabellen i minst 29 timmar.

Det var en lite konstig match på Malmö IF i dag. I 25 minuter imponerade Rosengård stort. Man hade åtgärdat mycket i anfallsspelet av det jag anmärkte på i det här inlägget. Man hade bland annat fler inlöp från kanterna, inspel på färre tillslag och dessutom sökte man flera gånger lyftningar in bakom motståndarnas ytterback på motsatt sida.

Det gjorde att Piteå inte bara kunde stå i sina försvarspositioner. Tvärtom var det stundtals riktigt virrigt i gästernas försvar i matchupptakten.

1–0 i minut 13 var ett riktigt snyggt mål från högerkanten, där Hanna Bennison skarvade in bollen på ett tillslag till Johanna Rytting Kaneryd, som kom inlöpande bakom Piteås vänsterförsvar. Precis en sådan snabb kombination som jag efterlyst.

Att Rytting Kaneryd sedan avslutade med en läcker yttersida som satt perfekt vid bortre stolpen gjorde inte saken sämre. Ett klassmål.

För Rytting Kaneryd slutade dock matchen på ett tråkigt sätt. Hon haltade av med knäproblem efter 35 minuter. Det är bara att hålla tummar och tår för att det inte var något allvarligt, utan att kantspelaren snart är tillbaka i spel.

Bennison utmärkte sig med fina instick. Hon hade även ett läckert från vänster till Mimmi Larsson strax efter.

2–0 kom i 20:e minuten, och var precis som 1–0 ett klassmål från högerkanten. Piteå glömde alldeles av att kliva upp och sätta press på Jelena Cankovic. Jag tycker fortsatt att serbiskan ofta borde spela ifrån sig bollen snabbare. Men när hon får stå helt oattackerad utanför motståndarnas straffområde är hon riktigt vass.

Nu stod hon för ett snyggt instick som Rytting Kaneryd släppte (?) till Mimmi Larsson, som i sin tur avslutade distinkt i mål. I det läget var det utspelning. Jag hade 4–0 i klara målchanser efter 25 minuter. Och inget talade för Piteå.

Men precis som senast i Göteborg tappade Rosengård allt eftersom efter 25 minuter. De sista 65 minuterna räknade jag bara in en enda kvalificerad hemmamålchans. I och för sig hade också Piteå bara en målchans. Den blev dock mål. Josefin Johansson förvaltade Astrid Larsson:s fina förarbete i 58:e minuten på bästa sätt. Det gjorde att matchen levde ända in till slutsignal.

Josefin Johansson

Piteå hade mycket boll, och precis som SVT-experten Markus Johannesson var inne på i sändningen så blir Rosengård väldigt passivt när de hamnar i ett lägre försvarsspel. Löpviljan avtar och man blir ett mycket sämre lag. Det känns som att Rosengård måste jobba lite på hur de skall agera när de hamnar lågt.

Totalt sett var förstås hemmasegern fullt rättvis. Men det är ju onödigt att låta det bli spännande i en match där man länge varit helt överlägset.

Piteå åkte på sin tredje raka förlust, och tappar mark i kampen om tredjeplatsen. Dock tycker jag att man gjorde en fullt godkänd insats. Det är starkt av laget att orka jobba sig tillbaka in i en match där man länge var utklassat.

Kristianstad–Umeå 1–1 var en chansfattig och ganska tråkig match. Resultatet var helt i sin ordning sett till matchbilden. Umeå fortsätter att ha seriens allra långsammaste anfallsuppbyggnad.

Trots att UIK hade bollen stora delar av matchen lyckades de egentligen inte av egen kraft spela sig till en enda riktigt kvalificerad målchans. Jag hade 3–2 till KDFF i målchanser, men då är båda målen inräknade – och inget av dem var egentligen någon målchans.

Båda målen kom mer efter att målvakterna mittbedömt inlägg än efter fint anfallsspel. Umeås kvittering i 90:e minuten var ju faktiskt ett inlägg från Elin Nilsson som gick in i bortre hörnet.

Umeås andra målchans kom på en felpass från Josefine Rybrink. Det var ett superläge som Therese Simonsson slarvade bort genom ett stressat skott.

Men i själva anfallsuppbyggnaden känns Umeå fortsatt väldigt trubbigt. Det är som att de inte vet hur de skall göra när de spelat sig förbi någon eller några av motståndarnas lagdelar.

Nu har ju Umeå tagit fem poäng på de tre senaste matcherna. Och det känns som att man är på väg att växa in i serien på allvar. Men om man skall lämna bottenträsket måste man hitta sätt att spela sig till avslut.

För Kristianstad var det två förlorade poäng. Det kändes som att skånskorna hade full kontroll när den lätt slumpartade kvitteringen kom i 90:e. Men 1–0 är ju ingen stabil ledning, och målglada Kristianstad hade ingen bra dag i offensiven. Så 1–1 var alltså rättvist.

Växjö–Djurgården 1–0 var den match jag valde bort under söndagen. Den rullade på min sidoskärm. Och av det lilla jag såg var det mest Djurgården rent spelmässigt. Men Växjö vann alltså.

Man gjorde det på ett straffmål från Signe Holt Andersen. För andra matchen i rad får Växjö en väldigt konstig straff, den här gången utdömd av Sara Persson. Det jag sett av straffsituationen tar Djurgårdsbacken bollen. Men det kanske var något som hände som tv-bilderna inte visade.

Och i rättvisans namn skall sägas att Växjö nog skulle ha haft straff för en hands, så det var kanske någonstans rättvisa som skipades.

Utöver det där straffsituationerna tycker jag faktiskt att domarna skötte sig bra den här omgången. Bland annat gjorde Lovisa Johansson en stabil insats i Malmö.

I Örebro var hemmalaget det klart bättre laget i den första halvleken. Det dröjde dock till övertid i första halvleken innan Kif fick utdelning. Då var det som det brukar när Örebro gör mål, alltså en fast situation från Heidi Kollanen som förpassades i mål av Karin Lundin. Den här gången var det en hörna som Lundin stötte in på volley.

Karin Lundin

Noterbart är ju att Vittsjö i fjol nådde en tredjeplats mycket genom sin ramstarka defensiv. Bland annat var man jättebra på att försvara vid hörnor och inläggsfrisparkar. I år har man redan släppt in flera mål på fasta situationer.

Det är det där stabila försvarsspelet som saknas för Vittsjö i år. För offensivt är man precis lika bra som i fjol. Då slutade man på målskillnaden 33–13. 13 insläppta var minst mål av alla – ett snitt på 0,6 per match. I år står man redan på 15 insläppta, ett snitt på 1,9 insläppta per match.

Man höll även nollan i 14 av fjolårets 22 matcher. I år har man inte hållit en enda nolla. Skall man nå upp till fjolårets siffror vad gäller nollor får man således inte släppa in några fler mål under de 14 sista omgångarna.

Men det kom en vändning på Behrn Arena i dag. När Karin Lundin nickade i ribban i 47:e minuten hade jag 6–1 i målchanser till Örebro. När slutsignalen ljöd var det 8–6 i målchanser och 2–1 i mål till Vittsjö.

Gästerna tog nämligen över matchen mer och mer. Först skapade man mest hörnor. Men sedan kom även chanserna. Och när Emily Gielnik byttes in fick vi se en repris från förra omgången. Då slog ju Gielnik från högerkanten ett hårt inspel bakom motståndarnas backlinje, som Clara Markstedt kunde stöta in till 4–2 mot Uppsala.

Clara Markstedt

I dag, i minut 79, frispelades Gielnik till höger av Ebba Wieder. Australiskan stod för ett sådant där hårt inspel bakom backlinjen och Markstedt stötte in 1–1.

Och i matchens sista ordinarie minut gjorde Nellie Persson Vittsjös segermål. Hon hade flyt att hennes skott styrde på en försvarare och ställde Moa Öhman. Vittsjö fick jubla för andra matchen i rad.

Nellie Persson

Trots segern ligger Vittsjö kvar på nedflyttningsplats. Men deras och Växjös segrar drar ändå ner såväl Djurgården, Eskilstuna, Örebro som Uppsala i den direkta bottenstriden. För Djurgården var dagens nederlag den fjärde raka bortaförlusten. Stockholmslaget är obesegrat hemma, men poänglöst borta.

Det där verkar inte vara någon slump. Även i fjol var det styrka på hemmaplan som räddade Djurgården. Då tog man 19 av sina 25 poäng på hemmaplan.

För Örebro måste dagens förlust vara extremt sur. Det var den tredje raka, laget såg väldigt bra ut före paus, men föll alltså på ett slumpmål i slutminuterna. På lördag möts för övrigt just Djurgården och Örebro på Stockholms stadion.

I nästa omgång har vi även bland annat bottenmötet Umeå–Vittsjö samt viktiga matchen i kampen om Champions Leagueplats mellan Linköping och Kristianstad. Många kul matcher framöver alltså. Två spelas redan i morgon, Göteborg–Linköping och Eskilstuna–Uppsala.

Just nu är det extremt jämnt i botten. Mellan Kristianstad på den fjärde och sista medaljplatsen och jumbon Umeå skiljer det ju nämligen bara sex poäng efter åtta spelade omgångar. Det oavsett hur morgondagens matcher slutar.

 

22 tankar på “Söndagens vinnare: Rosengård, Växjö, Vittsjö – och Linköping

 1. Må så vara att bloggaren med flera initierade ser överkapacitet i Rosengård och Göteborg. Men man behöver väl inte gå händelserna i förväg. Om Linköping besegrar Göteborg måndag kväll kan väl LFC-förhoppningarna fortsatt få vara lite högre än kamp om CL-plats?

  • Det är självklart tillåtet med både höga drömmar och höga mål. Och visst, om LFC når tre bra resultat mot Göteborg, Kristianstad och Rosengård så är det läge att uppdatera laget till guldkandidat på riktigt allvar. Men utifrån säsongsupptakten känns östgötskorna som ganska klar trea i serien. Och det är väl en rimlig ordning att först säkra en CL-plats, och sedan gå för guldet?

 2. Ja i årets allsvenska så verkar det som alla kan vinna och alla kan förlora mot alla. Trodde att Örebro, Djurgården och Kristd skulle vinna. Jag trodde Roseng skulle vinna med klarare siffror också. Såg matchen KDFF mot Umeå och 1- 1 var helt rättvist. Något som är lite förvånande är att man inte anfaller centralt längre. Alla anfall skall gå på kanterna ja i KDFF:s fall nästan bara på vänsterkanten i första halvlek. Målytan är ju allra störst rakt framifrån och minskar ju mycket från kanterna. Men det finns kanske bara den taktiken idag ? Alla lag spelar väl så med inlägg från kanten och in mot mitten. Lite nya grepp hade varit kul att se och om det kan lyckas ? Pretantioner !

 3. Du skriver att Rosengård har lite att jobba på när dom hamnar lågt. Jag skulle nog vilja påstå att dom har Mycket att jobba på. Ingeting verkar fungera i dom lägena.

 4. Att Vittsjö har släppt in fler och kanske lite enklare mål än förra säsongen på fasta situationer är nog inte så konstigt. I fjol hade de seriens bästa målvakt i Sabina D’Angelo. Sandra Adolfsson var nog allsvenskans bästa mittback och hennes mittbackskollega Alexandra Benediktsson utvecklades enormt förra säsongen. Även hon mycket stark huvudspelare.
  Nu har Benediktsson varit skadad hela säsongen, Adolfsson går väl på 75% efter operation i fjol och lång rehab under våren. Dessutom har D’Angelo varit borta sedan omgång 4.

  • Bra analys. Lägg sedan till att mittfältet inte har fungerat alls lika bra som förra säsongen, kanske delvis beroende på att Michelle De Jongh har tvingats användas som forward, men också beroende på massor av felpass och bolltapp. Tyckte det fungerade bättre när Ebba Wieder flyttades in på innermittfältet. Kan kanske vara en lösning.

 5. ” Det jag sett av straffsituationen tar Djurgårdsbacken bollen.”——————-ha, ha ”tar bollen” .”djurgårdsbacken” vrider sig och möter den rusande spelaren med utsträckt rygg….korkat försvar, minst sagt
  Du och dina medhållare alldeles för mycket tittar på ishockey Rydén

  • Uträckt rygg? Tala gärna om vilken regelparagraf som säger att bollförande spelare inte får ha utsträckt rygg?

   När den rusande spelaren springer rakt på Djurgårdsbacken har backen tagit bollen och är att beteckna som är bollförare. Jag har aldrig hört talas om att man kan få straff genom att springa rakt på en bollförande motståndare. Här får du också gärna uppge vilken paragraf i reglerna du hänvisar till.

   • ”Tala gärna om vilken regelparagraf som säger att bollförande spelare inte får ha utsträckt rygg? ”——————————jag är dålig på paragrafer Rydén, dessutom här handlar ju inte saken om bollförande spelare /anfallare/ utan om djurgårdsbacken och hennes sätt att ta bollen från henne-
    Krokben är näst liknande, här är samma sak som hon gjort fast med kroppen istället
    I basket har man liknande grej, kallas ”rörelse i blocken”, det är otillåtet. Kort sagt; bollförande spelare drar bollen mot fri utrymme , försvarare agerar försent och sätter kroppen i anfallarens riktning…straff klart som tåren i ögat
    Behöver du paragrafer för det, räcker inte med dina ögon?

    • ”……..tar bollen just innan smällen.”—————–visst det tar hon fast med otillåten handling, att sätta sig i anfallarens rörelseriktning något försent

     • Den otillåtna handlingen finns kanske i basket. Men jag har aldrig hört talas om den i fotboll. Därav min önskan om att få se vilken paragraf i reglerna som du åberopar.

    • Johan har helt rätt, Djurgårdsspelaren bryter korrekt och är spelförande, Växjöspelaren chansar och får straff för övrigt tror jag ? Samma spelare som lurar domaren mot umeå också?

    • Men snälla Axel…Djurgårdsspelaren rör sig mot bollen, inte är väl det otillåtet? Dessutom hinner hon först på bollen så om domaren skall blåsa bör det vara för frispark för Djurgården.

 6. ”Vrider sig…med utsträckt rygg…” Förstår, som vanligt, inte riktigt vad du menar Axel. Har tittat på sekvensen om och om igen, men ser absolut ingen ojusthet från djurgårdsbackens sida. Typiskt Sara Persson-domslut, d v s kraftigt överilat. Och möjligen en kompensation, också typiskt Sara Persson.

  • Det är din tolkning som baseras på något känsla eller vad, inte vad lilla sekvens visar
   Att inte snacka om generaliseringar angående domaren som du i vanliga ordalag sprider här

   • Min tolkning baserar sig helt på den sekvens som visar situationen. Och min kommentar om domaren är absolut ingen generalisering – det är inte första gången hon agerar överilat. Och titta gärna på sekvensen igen Axel, och förklara sedan vilket regelbrott djurgårdsförsvararen gör sig skyldig till.

  • Du får nog titta på sekvensen en gång till PA. Då ser du att växjöanfallaren får bollen lite långt ifrån sig vilket gör att djurgårdsförsvararen kan ta ett steg framåt och bryta. Så vitt jag kan se på ett helt korrekt sätt, utan att någon ”röv” är inblandad. Växjöspelaren faller visserligen på djurgårdarens ben – men då är bollen redan stoppad och utom räckhåll.

 7. Kan redan nu konstatera att Pernilla ‘släpper allt’ Larsson inte var rätt domare för ett på förhand ‘hatmöte’. Båda lagen har dragit på sig skador på nyckelspelare som inte hade inträffat med en annan domare och risken är stor att det spårar ur fullständigt i andra halvlek. Lika illa för båda lagen så drabbades de lagdelar där man har det som tunnast med ersättare.

  Annars extremt surt för LFC som står för en närapå perfekt insats fram till det slumpmässiga 1-0 målet och sen på över-övertid släpper in 2-0.

  • Tycker Pernilla sköter det helt ok. Spelarna ligger däremot alla över rimlig nivå och tycks i vissa lägen vara ute efter att medvetet skada/justera motståndarna. Som neutral i förhållande till de båda lagen är min uppfattning att det är LFC som legat längst över gränsen så här långt.

  • Eventuellt klarade sig Ahtinen med ‘bara’ en kraftig stukning, det känns ju som en vinst i sig om man ser till de otäcka tv-bilderna. Bara att hålla tummarna för att Berglund klarat sig hyfsat också. Tycker annars LFC gör en okej match sett till förutsättningarna men det räcker förstås inte när det är Göteborg som står på andra sidan.

   Då även Eskilstuna förlorade och helt tappat stinget så känns det nu som att det kommer stå mellan LFC, Piteå och Kristianstad om vem som tar den sista CL-platsen. Att något av de lagen ska rå på Göteborgs och Rosengårds bredd och topp känns inte realistiskt i dagsläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.