Gielnik lyfte Vittsjö över strecket – och ny domarskandal

Inlägget uppdaterat med klipp på ett högst tveksamt mål från elitettan

Två matcher återstår av första halvan av damallsvenskan. I dag fick vi veta att det blir Kristianstad som gör Göteborg och Rosengård sällskap på Champions Leagueplatserna i paus.

Vi fick också veta att det blir Växjö och antingen Djurgården eller Uppsala som firar halvtid på nedflyttningsplats.

För mig var Växjö–Vittsjö dagens huvudmatch. Vittsjö vann med 2–0 efter att Emily Gielnik gjort ett tidigt och ett sent mål. Det tidiga var ett friläge där hon kallt och rutinerat inte stressade upp sig utan använde all tillgänglig tid för att komma till bästa möjliga avslut. Det sena målet var en hård nick från nära håll efter ett fint inlägg från Clara Markstedt.

Det var en rätt dålig fotbollsmatch, där det fanns ganska mycket mer att kräva av passningsspelet. Men för Vittsjö spelar det inte någon större roll. Man vann och passerade trion Uppsala, Djurgården och Växjö. Även om Vittsjö långt ifrån gjorde någon stormatch i dag är känslan att de snart har lämnat nedflyttningsstriden.

För Växjö lär det däremot bli kamp för kontraktet säsongen ut. Framför allt måste man hitta en bättre offensiv. För fem gjorda mål på elva matcher är för dåligt.

Linköping vann med 3–1 mot Uppsala. Det gör att upplänningarna riskerar att trilla ner under strecket i morgon. Trots det tycker jag att Uppsala får godkänt för den första halvan av serien. Uppsalas trupp är tveklöst den minst meriterade i serien, och således också den man kan ha minst krav på. att laget troligen håller sig på fast mark efter elva omgångar är starkt.

Efter tre raka förluster ställde Linköping idag upp med ett 3–5–2 där Ronja Aronsson, Lina Hurtig och Sofie Bredgaard spelade på centralt mittfält och där Alva Selerud och Uchenna Kanu var forwards. Det gav tre poäng, och bara två poäng upp till Champions Leagueplats efter halva serien.

I Eskilstuna vann hemmalaget en jämn match mot Piteå med 2–0. Gästernas målvakt Guro Pettersen bjöd på det matchavgörande 1–0-målet. Efter fem omgångar, när jag gick igenom de fyra topplagens anfallssätt, var Piteå med i guldstriden. Sedan dess har laget tagit en poäng på sex matcher – och nu är man farligt nära nedflyttningsstriden.

Dagens glädjeämne för Piteå var förstås att Madelen Janogy var tillbaka i damallsvenskan. Hon spelade en kvart. Det tråkiga utöver förlusten var att Josefin Johansson tvingades kliva av skadad efter en smäll i 80:e minuten. För övrigt kunde väl Johansson ha fått straff i den situationen?

Eskilstuna och Kif Örebro står på 14 poäng och är väl därmed det närmaste mittenlag vi kommer i tabellen. United avslutade en ojämn vår med seger. En vår där man halkat efter medaljlagen trots att man tagit poäng av de båda seriesuveränerna. En vår där Loreta Kullashi varit lagets stora stjärna. Hon gjorde sitt nionde mål i dag och har stått för halva lagets målskörd.

Dagens sista match vann Kristianstad med 2–1 i Örebro. Av det jag såg kunde Kif mycket väl fått med sig en poäng. Men KDFF är starkt nu. Efter inledande förluster mot Göteborg och Rosengård har Kristianstad nio raka utan förlust. Och på de senaste fem matcherna har det blivit fina 13 poäng.

Noterbart är att Kristianstad redan har klarat av bortamatcherna mot samtliga övriga lag som just nu återfinns på tabellens övre halva. Spelschemat är således helt klart en sak som talar för att KDFF skall ta en Champions Leagueplats. En annan sak som talar för Elisabet Gunnarsdottir:s lag är att man nu får in tre backar.

Ihop med Umeå och Uppsala är Örebro det lag som överraskat mig mest. Jag tippade dem på nionde plats, och skrev att det var frestande att sätta Örebro på nedflyttningsplats. Jag är glad att jag satte laget ovanför strecket.

För Kif 2020 har visat sig vara ett både stabilt och svårslaget lag. Utöver ett taktiskt debacle mot Rosengård har Kif varit med i samtliga matcher ända in i slutminuterna. Av de fem förlusterna är fyra med uddamålet.

I morgon avslutas den vårsäsong som kanske snarare borde kallas sommarsäsong med matcherna Göteborg–Umeå och Djurgården–Rosengård. Då kan vi fullt ut halvtidssummera topp- och bottenstrid.

I elitettan tog Älvsjö i dag ett stort steg mot nytt kontrakt genom 2–1-seger i sexpoängsmatchen mot Sandviken. Alingsås var också på väg mot en blytung 2–1-seger, men Lidköpings Sandra Lagerbratt kvitterade i 96:e minuten av de närmare 110 som matchen pågick.

Resultatet gör att Lidköping är över nedflyttningsstrecket efter elva omgångar – men bara på bättre målskillnad än Sandviken. Alingsås ligger på tionde plats, sju poäng ovanför strecket.

Lidköping skall för övrigt tacka domaren Helena Ögren för dagens poäng. För det här målet borde ju förstås aldrig ha godkänts. Men taktiskt att skicka in en motståndarback i målvakten så att man får tomt mål… Orsaken till de 20 tilläggsminuterna var att Alingsåsmålvakten Amanda Nordberg fick hämtas med ambulans efter det här målet.

14 tankar på “Gielnik lyfte Vittsjö över strecket – och ny domarskandal

 1. Om man är spelintresserad så kan man kolla in oddset på att Umeå klarar poäng mot Göteborg i morgon. Inte omöjligt…
  Däremot lär Rosengård vinna enkelt mot DIF. Kanske 3-0?

 2. Det är något sjukt i Sverige att domarna inom damfotbollen fått för sig att man ska ‘låta lagen göra upp’ ungefär som det vore en UFC-match, att vi fortfarande kan locka utländska spelare till vårat brutala ligaspel är i mina ögon ett mirakel.

  Skönt med 3 poäng och mycket bättre spel för LFC, kan nog tänka mig att rockaderna på spelarna i anfallslinjen ställde till det lite för Uppsala i deras defensiva matchplan. Urkraften Kanu var helt briljant centralt och även Selerud gjorde en jättefin match när hon nu fick chansen igen. Med inhopp för både Ahtinen och Maanum så känns det som att breaket som kommer nu med en hel veckas vila är perfekt tajmat. Om bara Migrationsverket får tummen ur så kommer vi ha fler spelare tillgängliga till kommande match än på mycket länge.

 3. Medelhavshettan som låg som ett lock över fotbollsarenorna i helgen tycks inte ha påverkat prestationerna alltför mycket. Inget spel i slow motion på vingliga ben, inga blackouter eller märkliga beslut… jo, till det sistnämnda får vi nog lägga Piteåmålvakten Guro Pettersens galna utrusning i situationen som ledde till 1-0. Medan den suveräna Faith Ikidi som bäst höll på med att avväpna hemmaforwarden kom Pettersen farande och förstörde alltihop. Dagens och omgångens Tavla.

  Ja, domarinsatserna i de högsta damserierna pendlar som vanligt mellan alptopp och djuphav. Förbundets domarkommitté – om det nu finns någon fungerande sådan – befattar sig högst motvilligt med problemen på damsidan. Helt uppenbart.

 4. Ofattbart att man kan ha så olika uppfattning efter en match men enögdheten från båda håll har säkert ett stort finger med i spelet.

  Beröringen mellan anfallaren i LFK och försvararen som krockar med egen målvakt är minimal. Den typen av touch är i stort sett varje gång kraftigare i alla närkamper under en match. Försvararen hade garanterat krockat med sin målvakt ändå.

  Men visst… med tanke på de olyckliga konsekvenserna för målvakten och att det dessutom blev mål direkt efter, så hade det inte förvånat mig om det hade dömts bort. Särskilt inte med tanke på att AFC-spelarna märkligt nog tilläts diskutera med domaren i flera minuter.

  Alingsås kan däremot tacka domaren för kompensationsstraffen som dömdes för hands i straffområdet. Synd att bollen träffade benet.
  Som sagt, det går att ge två helt olika bilder av samma match…

  • I hög fart behöver du inte få mycket hjälp bakifrån för att falla. Tycker att det är svårt att bedöma om det skall vara kort på Lidköpingsanfallaren. Men det är 100 procent frispark, och således EJ mål.

   Enda tillåtna tacklingen i fotboll är ju som bekant skuldra mot skuldra, och det kan man knappast kalla det här.

   • Nej, det har du rätt i. Men…

    1. Om den handpåläggningen som du kallar knuff ska rendera i frispark för att det inte är skuldra mot skuldra – då skulle det varit 120-130 frisparkar i den matchen.
    2. Försvararen är i egen kraft redan på väg spikrakt mot målvakten. Det blir ingen riktningsändring. På de bilder jag sett uppfattar jag det som att anfallaren håller handen framför sig som skydd för att ta emot om de kommer närmare varann.
    Det kanske är så att försvararen bromsar in när hon ser kollisionen komma och därmed medverkar till att det blir en ”knuff” eftersom handen redan är uppe på distans. Jag vet inte, men fullt sannolikt.
    3. Ingen kommentar om straffen? Du såg också, alltså…?

    Man kan enkelt skriva en artikel som går ut på att det är AFC som ska vara tacksamma för en gratispoäng.
    Men den artikeln hade troligen inte publicerats i Alingsåsbygden. 😉

    • 1) Du får inte tackla i ryggen. Om det var 500 sådana situationer i matchen så skulle domaren självklart ha blåst 500 frisparkar/straffar.
     2) Oväsentligt. Försvararen är först, och har ingen skyldighet att anpassa sin fart efter folk som kommer bakom. Det är Lidköpingsspelaren som måste anpassa sig. Det är som i trafiken, kör du in i en bil framför dig är det ditt fel. Det är ju för övrigt fullt naturligt att alingsåsaren bromsar för att ta bollen, vilket LFK-spelaren bör förstå. Således är kollisionen ur regelsynpunkt 100 procent LFK:arens fel.
     Som parentes tycker jag för övrigt att Alingsåsmålvakten är både snett och sent ute. Men det är faktiskt inte heller något som skall påverka domslutet.
     3) Jag har inte sett matchen. Har inte Sportexpressen Play – tycker det är för dyrt. Kan inte kommentera situationer jag inte sett. Men huruvida Alingsås skulle haft straff eller inte förändrar inte min syn på 0-1-målet.

     Jag har för övrigt aldrig känt att jag kommer från ”Alingsåsbygden”. Avståndet är inte så stort, men Alingsås ligger utanför min arbetsgivares bevakningsområde. För att ligga så nära har Borås och Alingsås faktiskt väldigt lite gemensamt.

    • Såg just att straffsituationen var med i klippet med höjdpunkter på SportexpressenPlay. Och de klippen kan ju även vi snåla se. Även om det är lite skymt så verkar det inte ha varit någon handboll med i spelet. Så visst kan man säga att Alingsås också fick hjälp med ett mål.

     Och. Ju fler gånger jag ser 0–1-målet desto mer övertygad blir jag om att domare Ögren bör stängas av från elitfotboll. När man ser situationen närmare är det ju ett solklart regelbrott. Det finns liksom inte en chans att målet skall godkännas. Att Ögren dessutom inte uppfattar att två Alingsåsspelare skallar ihop gör att bägaren svämmar över rejält.

  • Oavsett vilken inställning man har till om det är frispark eller icke frispark så finns en helt annan grund för varför målet ej ska godkännas och domaren skulle blåst av spelet; misstänkt huvudskada. Den är ju uppenbar i denna situation.

    • Det är vad som är så uppseendeväckande och oroande med detta.
     Dessutom ser ju en av de 2 assisterande domarna vad som händer och påtalar detta.
     Det finns en väldigt enkel slutsats också; Om 2 domare missar en knuff så kan det ändå knuffen ägt rum.
     Om en tredje domare ser en knuff så kan det inte inte ha hänt. Man ser ju det man ser.
     En annan sak;
     Hög spark anses som farligt spel och det blåses frispark och delas ut gult, ibland t om rött, kort för sådant agerande.
     Denna situation är ju verkligen något som faller under samma epitet då konsekvenserna av en spelares agerande skulle kunna bli ödesdigra för målvakten.
     (Lyckligtvis slutade detta väl trots allt)
     Å även om jag är övertygad om att LFK spelaren inte har något ont uppsåt eller är ute efter att skada så är det väldigt vårdslöst och farligt spel och ska definitivt inte premieras med ett godkänt mål.
     Detta borde kunna redigeras i efterhand av förbundet men det är ju högst osannolikt att så sker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.