Umeå åker ut – utöka damallsvenskan nu

Damallsvenskan 2020 är över. Nu väntar sisådär fem månaders väntan på nästa års upplaga. Då är AIK och Hammarby med.

Det är däremot inte Umeå IK och IK Uppsala Fotboll. För första gången sedan elitettan infördes åker båda nykomlingarna ut direkt.

I slutomgången vann Umeå med 1–0 borta mot Eskilstuna. Trots att segermålet kom på frispark från Eva Nyström i femte minuten var aldrig västerbottningarna över nedflyttningsstrecket den här söndagen.

Djurgården fick nämligen en ännu bättre start hemma mot Uppsala. Stockholmarna gjorde ett snyggt ledningsmål minuten innan Nyströms frisparksmål. På ett fint inlägg från Olivia Schough kom fjolåret UIK-spelare Rachel Bloznalis flygande och språngskallade in det otroligt viktiga ledningsmål som Djurgården behövde.

1–0 är ju dock ingen stabil ledning, utan Djurgården behövde ett mål till för att få arbetsro. Det målet kom från Linda Motlhalo med ungefär en kvart kvar. I Örebro vann Piteå med 1–0 efter ett snyggt segermål från Julia Karlernäs.

Piteå och Djurgården räddar sig kvar i sista omgången, medan Umeå åkte ur på 23 poäng.

Bara två lag har tidigare åkt ut med högre poängskörd. För två år sedan åkte Hammarby ut på 24 poäng och –10 i målskillnad. Det är högsta poäng något lag som åkt ur damallsvenskan noterat.

Tvåa på listan är Öxabäck/Mark som 1998 tog 24 poäng och hade målskillnaden –14, och åkte ur. Öxabäcks nedflyttning skedde under de sju år (1995–2001) som tre lag flyttades ner. Öxabäck var för övrigt det enda lag som åkte ut på 20 poäng eller fler under den perioden.

Utöver Hammarby 2018, Öxabäck/Mark 1998 och Umeå IK 2020 är Mallbacken 1990 det enda lag som åkt ur damallsvenskan trots att de nått upp i 20 poäng. De hade 20 poäng och –28 i målskillnad.

I övrigt har tre lag åkt ur på 19 poäng: Kvarnsveden 2017, Djurgården 2012 och Bälinge 2004. Och två lag har åkt ur med 18 poäng: Hammarby 2015 och Trollhättans IF 1989. De senare tog i och för sig bara 14 poäng i tvåpoängssystem, men hade haft 18 om man fått tre poäng vid seger aktuellt år.

De senaste fyra åren har alltså tre lag som tagit 19 poäng eller fler åkt ut. Trenden är alltså att det blivit allt jämnare på damallsvenskans undre tabellhalva på senare år – samt att väldigt bra lag har åkt ut.

I skrivande stund står Olivia Schough i SVT och säger så här om UIK:

”Jag tycker att Umeå skall vara i allsvenskan. Och de har gjort det bra i år. Jag tycker att det känns konstigt att de skall åka ur.”

Jag håller med. Jag tycker också att det bör finnas plats för UIK i damallsvenskan. Så det är dags att återupprepa ett gammalt kärt mantra: Utöka damallsvenskan nu.

Utöver att det under de senaste fyra åren har krävts rekordhög poängskörd för att hålla sig kvar så bör man ju påminna sig om att lag som Göteborg och Vittsjö varit rejält inblandade i nedflyttningsstrider under den här fyraårsperioden.

Det är alltså inte längre några jätteavstånd mellan den undre och den övre halvan i vår högsta serie. Se bara på söndagens resultat, där Växjö – som länge såg ut som ett nedflyttningslag – åkte ner till Malmö och besegrade Rosengård med 1–0. Ett Rosengård som hade andraplatsen att spela för.

Med 45 minuter kvar av säsongen var för övrigt Malmöklubben nere på tredjeplatsen. Men Linköpings Rachel Hill ordnade det stora silvret till Rosengård genom att göra två mål i Kristianstad.

Jag tycker alltså att man skall utöka damallsvenskan – och att man skall göra det fortast möjligt. Som jag ser det kan man ha 14 lag i högsta serien redan till 2022. Men faktum är att jag till och med tror att det skulle kunna gå att ha 16 lag i damallsvenskan inom bara några år. Det är ju alltfler klubbar som satsar på dam- och flickfotboll. Och ju fler lag i damallsvenskan, desto fler unga talanger kan skolas in i elitfotbollen.

Jag ser även förändringen till fem byten som positiv. Jag hoppas att det kommer att kunna leva kvar framöver. Det är ju nämligen också något som ökar möjligheten till speltid för unga talanger.

 

13 tankar på “Umeå åker ut – utöka damallsvenskan nu

 1. Rosengård avslutar nog den här säsongen med en ganska dålig känsla. Man förlorar alltså till sig andraplatsen. Inget att vara stolt över, med den truppen. ”Egentligen” bästa truppen i serien men tyvärr en mängd spelare som är på väg att bli ”has beens”.

  Kopparberg Göteborg har istället en mängd spelare som fortfarande är på väg upp. Inte minst därför är det härligt att de vann guldet.

  Bottenstriden var ganska given på förhand, tyvärr, även om jag höll tummarna för Umeå.

  Håller med om att Damallsvenskan bör utökas med två lag. Tycker även att Elitettan bör splittas i Norra och Södra. Resekostnaderna knäcker klubbarna.

 2. Ja till utökad allsvenska.
  På transferfronten lär det väl bli en hel del rörelser framöver. Intressant att se var mv Emma Holmgren går med tre lag i närheten, särskilt med tanke på att hon tidigare varit i grönvitt.
  Av vad jag läst här och sett på andra håll verkar det ju också finnas gott om spelare som antingen inte kommit upp i sin förväntade klass eller som har hittat en nivå som deras lag inte hunnit med i. Spelare rör ju sig alltid snabbare än klubbar.
  Kullashi, Rogic lär väl få flera anbud och Umeå har ju ett antal namn som borde ses i allsvenskan?
  Kan Vittsjö hålla kvar alla sina namnkunniga ännu en säsong, har alla tålamod och kontrakt för att stanna?
  Och hur många fler blir det som gör till en utländsk klubb, resp hur många kommer hem? Det finns väl fler bänknötare än Öqvist i Man Utd?

  • Felicia Rogic har ju sin make i AIK, så hon är välkommen till Solna…

   Och AIK skulle må bra av få tillbaka Loreta Kullashi också. Och Therese Simonsson från Umeå.

  • Kulashi och Rogic stannar nog gärna – om styrelsen i Eskilstuna tar sitt ansvar och ser över tränarteamet. Situationen är ohållbar! Spelarkritiken växer!
   Det är 11 spelare som tappar allt självförtroende i matcher.
   Finns två alternativ: 1) Byt tränare.
   2) Byt 15 spelare och spara de fem som tränaren värvade inför säsongen.
   Är helt f|ö|r 14 lag i damallsvenskan.
   Elitettan är dyrare, ojämnare och sämre än tidigare. Gör om till div 1 södra och norra.

 3. 14 lag så snabbt som möjligt skriver jag under på, vilket betyder 2022. Umeås svaga höst gjorde att laget åker ur serien. Klubben bör dock ha goda möjligheter att gå upp igen redan nästa år.

 4. Skönt med välförtjänta 2-1 i sista matchen för LFC, samtidigt symptomatiskt för hela säsongen att spelaren som står för målen är en av dom som garanterat inte blir kvar kommande säsong. LFC har redan nu ett rätt bra lag men saknar en eller helst två spelare med potential för 11+ mål/säsong.

  Man kan tycka vad man vill om vissa offensiva spelare vi haft här genom åren men det krävs mål för att vinna matcher och det är bara att kolla målskillnaden för att se varför man inte hamnade högre upp i tabellen i år. 32 mål på 22 matcher är helt enkelt för dåligt och t ex bara ett mål bättre än 10:e placerade Eskilstuna. Man är också hela 16 mål (!) sämre än Kristianstad framåt och då blir det förstås svårt att hålla jämna steg med dom poängmässigt.

  • Kanu är väl ett av seriens bästa nyförvärv den här säsongen? Måste vara ligans snabbste. Nigerianskor brukar behöva en säsong innan de hittar rätt i Damallvenskan – Kanu bör bli ännu bättre nästa år.

 5. Finns det inte ett nuvarande förslag om att utöka till 14 lag från och med nästa säsong? Jag kan ha fel men jag har för mig att jag läst det i en artikel i Fotbollskanalen, eller om det var någon av de svenska kvällstidningarna. Artikeln i sig handlade om andra andra saker inom damfotbollen så jag har inte lyckats hitta artikeln nu på morgonen. Hur som helst borde förändringen kommit för flera år sedan. Och ja, jag håller även med dig om 16 lag. Det hade varit perfekt om man varit lite proaktiv och stängt ligan för nedflyttning i år samtidigt som man plockat upp ytterligare två lag till nästa säsong. Eftersom Covid-19 inte försvinner över en natt hade samma linje möjligen kunnat gälla för därefter efterföljande säsong, d.v.s. till slut 16 lag. Jag själv är dock osäker på hur det ser ut med kvalité och förutsättningar för spel i högsta serien för lagen under topplagen i Elitettan. Jag ser dock personligen inget problem om det bildas en tydlig grupp i Damallsvenskan som kämpar i botten om att hålla sig kvar, under förutsättning att lagen ändå kan utmana och inte bli totalt bortspelade och överkörda i samtliga matcher. Blir på så vis spännande för flera parter och det hade exempelvis varit mer inspirerande för Uppsala i år och man inte känt sig avhängda redan efter halva säsongen.

 6. Pingback: Genomgång av damallsvenskan 2020 | En blogg om internationell damfotboll

 7. Låt oss inte måla fan på väggen, men… Med allra största sannolikhet blir 2021 en dyster fortsättning på pandemiåret 2020, med allt vad det kommer att innebära av påfrestningar för oss alla, för samhället och – inte minst – för idrotten. Fortsatta restriktioner, tomt på läktarna och mindre sponsorpengar. Många klubbar som redan nu kämpar för existensen tvingas kasta in handduken, lägga sig i malpåse eller gå i graven för evigt. Detta gäller också de högsta damfotbollsligorna. Här ligger klubbarna i Elitettan mest illa till, eftersom den serien ju är den med, relativt sett, de högsta ”driftskostnaderna”, inte minst när det gäller resandet. Scenariot med avhoppade lag i Damallsvenskan och Elitettan och åtföljande luckor i tabellerna kan vara verklighet redan till våren. Vad händer då? Alternativen är bantade ligor eller (tvångs)uppflyttning från divisionerna under. Låter säkert spännande för en och annan spelare i exempelvis division 1. Vad det skulle betyda standardmässigt för elitfotbollen är en annan historia. Tankarna om en utökning av allsvenskan till 14 eller 16 lag får nog läggas på is tillsvidare. Annars vore risken uppenbar för att få en liga uppdelad i tre kategorier: ett toppskikt, ett mellanskikt och en ”slagpåsegrupp” med största (värsta) tänkbara lagomsättning säsong efter säsong.

  Kanske skulle det vara mer realistiskt att utöka Elitettan genom att, som många föreslår, spalta upp den i en nordlig och en sydlig serie, förslagsvis omfattande 2×8 lag, där de fyra bästa i varje serie går till slutspel.

  • En utökning av damallsvenskan blir ju inte aktuell förrän 2022, och då har förhoppningsvis pandemin börjat kling ut.

   Ekonomiskt skulle nog en utökning på kort sikt vara mest kännbar för de tolv klubbar som är i damallsvenskan, då det blir fler klubbar som skall dela på den gemensamma kakan. Dock är det ju väldigt dyrt att åka ut. Och med två lag fler minskar risken till nedflyttning. Och på sikt tror jag att det kan gynna damallsvenskan ekonomiskt med fler lag. För ju fler som berörs av serien, desto större möjlighet till intäkter.

   För klubbarna i elitettan borde det väl i första hand vara sponsorspengar som tryter i dagsläget. Publiksiffrorna har ju även icke coronaår varit så låga att uteblivna intäkterna därifrån inte kan vara speciellt kännbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.