Schelin sänkte naivt Malmö

Malmö pratade inför resan till Lyon om att man åkte till Frankrike för att spela offensivt, och gå för seger.

Det var ett uttalande som fick mig att rycka till. För visst, det låter charmigt offensivt med sådan inställning. Men när man åker till bortamöte med världens bästa lag så bör man ibland spela med hjärnan. Nu i efterhand kan vi nämligen slå fast att Malmös taktik inte alls var charmig – utan bara naiv.

För efter 5–0 är det här självklart redan avgjort. Matchen i Malmö blir bara en transportsträcka. Kanske kan Malmö återupprätta lite heder där. För i dag blev laget utklassat – både spelmässigt och taktiskt.

Det stod nämligen ganska omgående klart att Malmös backlinje inte var bra nog för möta Lyon med en offensiv taktik. För så fort det blev löpdueller var Lyons forwards klasser snabbare än de svenska backarna.

Och det var tydligt att Lyon på förhand hade koll på bristerna i snabbhet i Malmös backlinje. Man valde att spela snabba Lara Dickenmann istället för mer inläggsinriktade Megan Rapinoe på sin vänsterkant, och schweiziskan blåste förbi Lina Nilsson direkt. På andra sidan spelade ännu snabbare Elodie Thomis, och när hon första gången hamnade i en ren löpduell med Ali Riley gjorde fransyskan 1–0.

Även centralt var Lotta Schelin snabbare än Malmös Malin Levenstad och Kathleen ”Paula” Radtke. Det märktes inte minst när vår svenska storstjärna snyggt gjorde 2–0, efter att bland annat ha tunnlat Levenstad.

Schelin gjorde också 3–0 på retur efter att Thora Helgadottir och Eugenie Le Sommer stött ihop. Malmö ropade på frispark, men min spontana känsla var att det var korrekt att godkänna målet.

Schelin låg sedan även bakom 4–0. Med boll sprang hon ifrån Levenstad och serverade Camille Abily öppet mål.
Sedan borde Schelin även gjort 5–0, då hon rundade Levenstad och var helt fri med Helgadottir. Trots att avslutet blev taffligt kunde svenskan lämna planen med ett leende på läpparna i 75:e minuten.

5–0 gjorde i stället Louisa Necib på ett väldigt turligt sätt. Hennes skott tog på Sara Björk Gunnarsdottir och ställde Helgadottir helt.

Om man skall leta efter några positiva saker hos Malmö få får man leta länge. Men jag tycker nog trots allt att Elin Rubensson visade att hon tagit ytterligare ett steg i vinter. Hon spelade en drygt timme, och många gånger spelade hon sig ur situationerna på ett fint sätt.

Positivt också att se de välfyllda läktarna i Lyon. Fransk damfotboll håller på att flytta fram positionerna rejält. Det märks bland annat av den här artikeln i pigga Sydsvenskan. Sannolikt var det fler åskådare på den här matchen än vissa damallsvenska lag kommer att locka på hela säsongen.

Slutligen Malmös startelva. Den såg ut så här, sedan det visat sig att Amanda Ilestedt var ljumskskadad. Här är elvan: Helgadottir – Nilsson, Radtke, Levenstad, Riley – Anja Mittag, Katrin Schmidt, Sara Björk GunnarsdottirRubensson – Ramona Bachmann och Manon Melis.

Jag tippade alltså 2–0 till Lyon, men jag överskattade tyvärr Malmös kvalitet ganska rejält. Däremot underskattade jag Rossiyanka. För jag faktiskt följt två matcher parallellt under förkvällen. Fast för Wolfsburg hann Alexandra Popp stöta in ledningsmålet innan jag kom på idéen att försöka kika på båda matcherna samtidigt.

I mitt tips ingick tre mål av Conny Pohlers. Jag var dock inte informerad om att hon skulle börja på bänken, och först få hoppa in i halvtid. Pohlers ersättare i startelvan, Martina Müller, gjorde 2–0. I den första halvlekens slutskede drabbades sedan Rossiyanka av en makalöst hårt dömd målchansutvisning på backen Olesya Mashina. Just Mashina hade för övrigt varit nära att kvittera till 1–1 just innan Müllers mål.

Just 2–0 kändes orättvist i halvtid. För inledningsvis höll ryskorna trots allt uppe spelet bra, och man hade ett väl så stort bollinnehav som tyskorna. Men Wolfsburg var betydligt vassare när lägena kom.

I paus började det snöa över Volkswagen Arena. Jag trodde att det även skulle snöa in tyska mål. Men så blev det inte. Tvärtom kunde gästerna omgående efter paus reducera, när ett inlägg mot nigerianska Desire Oparanozie styrde på Wolfsburgs landslagsmittback Josephine Henning och in i mål.

Sedan hjälpte snön ryskorna att försvara sig med decimerat manskap. Bolltempot sjönk nämligen med all snö på planen. Och ryskorna kom undan med en ettmålsförlust, 2–1. Därmed leder i högsta grad det möte som jag på förhand uppskattade till 98–2 i tysk favör. 1–0 till Rossiyanka i returen – och vi har en jätteskräll.

* Sveriges hopp i turneringen står nu till Göteborg. Deras match borta mot Juvisy börjar 20.00. Du kan följa via den här länken. Själv missar jag drabbningen, då jag skall i väg på egen fotbollsträning direkt efter att jag tryckt publicera på det här inlägget.

* I eftermiddags vann Arsenal med 3–1 hemma mot Torres. Jag tippade 3–0, och det var också ställningen i åtta minuter, från 63:e till 71:a, efter mål av Kelly Smith, Jordan Nobbs och Kim Little.
Men italienskorna fick med sig ett bortamål, gjort av schweiziska Sandy Mändly. Det målet kan visa sig vara oerhört viktigt. För nu ”räcker” det att Torres vinner hemma på Sardinien med 2–0 i returen för att avancera.

Jag tror dock att Arsenal håller undan i returen på onsdag – trots att målskytten, och affischnamnet Smith haltade av skadad redan i minut 35.

4 tankar på “Schelin sänkte naivt Malmö

 1. Detta är väl bara ännu ett bevis på att vi börjar halka efter , för 10 år sen var vimed ett svenskt lag l(nästan) längre fram ,idag är vi längre ifrån med ett av dom lagen som även kan lägga pengar på utländska stjärnor, Har inte sett Champion matcher med damer förr , Tycker att Lyon var helt överlägsna i allt på plan , samtliga spelare i Lyon kunder hantera farten med bra teknik och det klarade inte någon i Malmö, Bachman såg ut att försöka spela till sig ett kontrakt med lyon då hon bara spelade med sig själv !”! , trodde faktiskt att Malmö skulle vara bättre ! Kanske kan man hoppas på att de svenska lagen inte har startat säsongen ämmu ?

 2. Jag såg Wolfsburgs match och även strax före utvisningen noterade jag en liknande situation, där en grönklädd passerade sin försvarare och sen förvånansvärt enkelt föll vid den lilla kontakten som uppstod. Gult kort till den rasande bortaspelaren. Sen dröjde det bara ett par minuter till Alexandra Popp urstarkt sprang till sig ett friläge för att mindre urstarkt bara rasa ihop när hon kände en lätt hand mot sin axel. Rött kort till den missnöjda bortaspelaren.

  Samtidigt hade tyskorna inget emot att dra på sig taktiska frisparkar och någon varning för att stoppa kontringar.

  I andra halvlek fick Rossiyanka ett turligt självmål och när det började snöa gick det knappt att spela fotboll på det allt högre snötäcket. Då var det bortalaget som spelade smartast. Nöjda med resultatet tog alla en oerhörd tid på sig varje gång de ramlat och (skulle kunna ha) fått ont. De stapplade så småningom långsamt av planen, bara för att minuten senare vilja tillbaka in i spelet. Vidare såg jag matchen igenom många spelare som var missnöjda med domarnas beslut och inte drog sig för att berätta det för dem.

  Det här beteendet ser jag sällan i Damallsvenskan. Där verkar naivitet premieras och förespråkare för sporten ”damfotboll” hävdar lika slentrianmässigt som stolt att den är helt befriad från maskning och filmningar. Dessutom får jag ibland anledning att ifrågasätta vissa taktiska beslut när ett damallsvenskt lag skulle gynnas av att dra ner på tempot och bara spela av matchen, istället för att gå för ett tredje mål. Det verkar som att lagen prioriterar andra saker högre än att vinna matchen. Jag förstår det inte.

  Det finns säkert olika uppfattningar om hur långt man är beredd att gå när det gäller cynism och att befinna sig i reglernas gränsland. Men det är bara att konstatera att det i Europa finns lag som inte tvekar att ta varje chans att skaffa sig fördelar och att det framöver kan bli orättvist när de svenska inte ens funderar på saken.

  Du som ser mycket mer internationell fotboll har bättre koll på det här. Men jag som vanligtvis mest ser Damallsvenskan hajade till över kontrasten.

  • Det du noterar stämmer bra med min syn på saken.

   Jag har flera gånger förvånats över hur damallsvenska lag verkar vägra att spela taktiskt, och i stället åker som kanonmat till Malmö, Tyresö – eller Lyon.

   Och ”taktiskt fusk” blir definitivt allt vanligare inom damfotbollen – även om de inblandade verkar vägra att se det.

 3. Satt och blev väldigt imponerad av Dickenmann (som jag alltid blir) som gång på gång utmanade Nilsson och blottade hennes smärtsamt stora defensiva svagheter. Hon såg stundtals amatörmässig ut. Om bänkningen av Rapinoe var ett taktiskt drag och inte beroende av något annat så var det ett imponerande bra beslut.
  Ilestedts skada var väldigt tråkig, framför allt då nyförvärvet Radtke visade att hon inte alls håller tillräcklig nivå för att vara något annat än just ersättare i nödlägen. Svagt passningsspel, svagt positionsspel och svag 1 mot 1. Och Riley, som lagledningen komiskt kallade ”världens bästa vänsterback” för ett halvår sedan, hängde inte alls med Thomis.

  Precis som du skriver så håller inte Malmös defensiv för den här nivån. Både Malmö och Tyresö värvar offensiva stjärnor på löpande band och pratar om att vinna CL, men den stora skillnaden gentemot Europatoppen är att lagens respektive fyrbackslinje är för svag. Jämför man med Lyon så är inte Tyresö och Malmö långt efter offensivt, men defensivt är det verkligen skilda världar. Ska svenska lag nå långt i Europa med en mindre budget än sina motståndare tror jag att man måste värva smart och spela taktiskt klokt. Både Malmö och Tyresö har trupper och taktiskt spelsätt som passar bra för spel i damallsvenskan där man spelar matcherna på motståndarnas planhalva, men man måste nog inse att laguppställning och taktiskt upplägg måste förändras när man kommer ut i Europa. Trots allt tycker jag ändå att en kvartsfinalplats är fullt godkänt med tanke på förutsättningar. Många tyckares krav verkar baseras på en verklighet som existerade för 10 år sedan. Damklubbarnas förutsättningar ute i Europa ser ju helt annorlunda ut idag, och jag tror att Sverige kommer vara betydligt längre efter i utvecklingen (ekonomiskt) om ytterligare 10 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.