Kul med Hurtig och Banusic

Pia Sundhage är svårläst när hon tar ut sina trupper. Hon väljer sällan den raka vägen, utan slingrar sig fram mot det stora målet – EM.

För när man i princip hade räknat bort att Lina Hurtig och Marija Banusic skulle få chansen att visa upp sig i landslagstruppen före EM så fick dom just chansen att visa upp sig. Kul.

Med tanke på att F19-landslaget inte har någon landskamp där i mitten av juni är det förstås bättre ur F19-synpunkt att de tas med nu, än att det var med mot Norge. Förhoppningsvis besväras in Kristianstadsspelaren för mycket av sin handskada, utan kan göra sig själv rättvisa om ett par veckor.

Ni har säkert redan sett och gått igenom truppen noggrant, och noterat att Hedvig Lindahl slår ut Carola Söberg, samt att Stina Segerström och Elin Magnusson är de spelare som Sundhage valt som backuper i mittförsvar respektive på centralt mittfält.

Fast på mittfältet såg Sundhage enligt Anders Nilsson:s blogg ytterligare en tänkbar joker. Hon sa nämligen så här på presskonferensen om jakten på centrala mittfältare:

”Det skulle kunna vara Elin Magnusson. En riktig kämpe som löper mycket. En lojal spelare som är vänsterfotad och kan konkurrera om en plats centralt eller till vänster på mittfältet. Det skulle också kunna vara Lina Hurtig.”

Jag ser ju kanske helst Hurtig som lekkamrat till Lotta Schelin – de borde kunna passa klockrent ihop. Men just att Hurtig är så mångsidig borde tala för henne i en EM-trupp. Att Banusic är så irrationell, och är ett vapen på frisparkar och hörnor, borde tala för henne. Men mot dem talar ju att om de kommer med till stora EM får de inte spela i F19-EM – som är kval till nästa års U20-VM. Och det vore ju väldigt synd för svensk fotboll. För där vill vi ju vara med.

Lina Hurtig

Lina Hurtig

Den där nya regeln om att man inte får dubblera känns inte så kul. Jag förstår tanken, men tycker ändå att regeln slår fel.

Det om landslaget. Nu till några andra noteringar:

* Pernille Harder fortsätter att visa att hon är det stora hotet mot svensk premiärsuccé i EM. Danskan blev återigen matchhjälte för sitt Linköping, när man vann med 2–1 borta mot Piteå i går. Piteå har det däremot tungt. De har bara tagit en poäng på de senaste sex matcherna – trots att alla verkar ha varit ganska jämna. Jag har tidigare varit inne på deras brist på spets. Sannolikt är det där skon fortsätter att klämma.

En tråkig nyhet för Linköping i matchen var att bosniska Potsdamlånet Lidija Kulis tvingades kliva av med skadat knä. Det låter på den här artikeln som att det kan vara illa.

Lotta Schelin

Lotta Schelin

* Lyon hade som väntat inga problem att vinna omspelet mot Montpellier i semifinalen av franska cupen. 4–0 vann mästarlaget med efter att Schelin blivit tvåmålsskytt.

Man kan inte låta bli att lida med Montpellier som ju faktiskt blev bestulet på segern i första mötet av en okunnig domare. Visst fick laget en andra chans – men blixten slår sällan ner på samma ställe två gånger i rad. Så chansen att man skulle skrälla mot Lyon en gång till kändes ju närmast obefintlig.

Nu ligger banan öppen för Lyon att ta dubbeln i Frankrike. För i finalen på lördag kväll väntar Saint-Etienne – ett lag Schelins gäng brukar köra över rätt komfortabelt.

* I dag är det viktiga poäng på spel för flera av lagen i damallsvenskans bottenskikt. Fyra av seriens fem lägst placerade lag är i farten. Mest intressant känns mötet i Värmland mellan Mallbacken och Vittsjö. Skånelaget har inte vunnit sedan premiären – då den andra nykomlingen Sunnanå besegrades på bortaplan. Blir det en repris i eftermiddag?

Övriga två matcher spelas i kväll mellan Kristianstad och Sunnanå samt mellan Jitex och Umeå.

I England spelas också en intressant match i kväll. Det är nämligen Londonderby i WSL mellan Arsenal och Sofia Jakobsson:s Chelsea.

5 thoughts on “Kul med Hurtig och Banusic

 1. Vore skräp om Lidija Kulis som bitvis sett riktigt pigg ut i spelet skulle vara allvarligt skadad, det är ju inte direkt trängsel i LFC:s forwardsuppsättning om man säger så. Skönt ändå med 3 poäng mot som vanligt svårspelade Piteå. LFC måste hitta en medicin mot laget som backar hem och vägrar ‘bjuda upp’ till spel om man vill bli ett lag att räkna med i den absoluta toppen för man kan inte räkna med att Harder fortsätter fixa det varje match även om hon just nu är i magisk form och verkar lyckas med det mesta.

  Också kul att Stina B fick en hel halvlek mot Piteå, är det något ‘positivt’ man kan se med Kulis skada så är det möjligen att Stina kommer få ännu mer speltid. Nu när Pia glädjande nog visat att ålder inte är ett hinder för landslagsspel så får ju spelare som Stina B yterliggare något att ‘jobba mot’ utöver att göra ett bra jobb i klubblagen.

  För att säga något om landslagstruppen så är det glädjande att Banusic och Hurtig är uttagna. Särskilt den förstnämnda bör tas med i EM-truppen enligt mig då hon ‘bryter mönstret’ på precis ett sånt sätt som en EM-joker bör göra. Det enda jag saknar är ett alternativ till Thunebro på vänsterbacksplatsen. Vi MÅSTE ‘skola in’ en ersättare snarast då EM ju enligt Thunebro blir hennes sista mästerskap och då skulle jag gärna se t ex Magdalena Ericsson som imponerat storligen på mig under säsongens inledning.

 2. Jag tror varken Hurtig eller Banusic får chansen i EM om vi ser till Sundhages uttalande om Hurtig och det faktum att hon mycket sällan släppte fram unga spelare i det amerikanska damlandslaget. Det var väl där i slutet och senaste OS som hon började plocka in nya spelare.

  Läser nu också att förbundet har börjat oroa sig över att skytteligan och assistligan toppas av utländska spelare. Bara Caroline Seger och Hurtig finns med. Jag tycker det är gräsligt att man har fått upp ögonen på detta problem som även fanns igår, förra året och för 5 år sedan. Damallsvenskan består av alldeles för många vattenbärare och utländska spelare som håller tillbaka den svenska tillväxten. Det är dags att införa begränsningar på hur många utländska spelare de allsvenska lagen får ha samt hur många som får finnas i startelvan. Ser man på Tyresö så märker man att halva truppen består av importerad fotbollstalang. Ska det vara såhär egentligen?

  • Kul med att det väcks lite debatt. Men om du har följt den här bloggen under en längre tid vet du att jag har en helt annan uppfattning om de utländska spelarna. Jag anser att de tvärtom förbättrar möjligheterna till utveckling av unga talanger på hemmaplan. Jag har bland annat skrivit om det här och här.

   Dessutom finns det redan regler om utländska spelare. I Sverige måste hälften (nio) av spelarna i den 18 spelare stora matchentruppen var inhemska. I Europaspelet måste en tredjedel av spelarna (sex) var inhemska. Så vi har redan hårdare regler än övriga Europa.

  • Skytteligan har väl nästan alltid vunnits av en utländsk spelare, i alla fall de senaste 10 åren, och vad gäller assistligan kan man bortse från den då det verkar helt godtyckligt vad som bedöms som assist från match till match.

   Att Tyresö har en hel del utländska spelare är korrekt men de når ju åtminstone upp till nära på 50/50 i startelvan. Jag tycker egentligen bara det är Malmö som kan sägas vara ett ‘problem’ då de i mina ögon går över gränsen när de startar med 9 av 11 ickesvenska spelare och tar sig runt reglementet genom att fylla upp bänken med svenska spelare som får nära på 0 speltid.

   Jag tycker tvärtom att många lag, låt vara p g a begränsad ekonomi, har tagit steg i ‘rätt riktning’ och numera ger unga talanger chansen i betydligt större utsträckning än tidigare. LFC ligger nu 3:a i tabellen med ett lag där blott 5 av 19 spelare är utländska och där många t o m är hemmahörande i Östergötland vilket visar att det är möjligt att nå framgång även begränsade resurser.

 3. Här är kanske upprinnelsen till varför reglerna kring unga spelare ändrats.
  Marta spelade förut i både Brasiliens A-landslag och U20 landslag. Det fick tränare Jeglertz och Umeå att gå i taket då de så klart inte hade råd att släppa sin stjärna till samtliga samlingar samtidigt som seriespelet spelades.

  Kanske ser vi här att klubbarna även på damsidan tar över agendan.

  http://hd.se/sport/2006/07/19/marta_spelar_inte_foer_brasilien/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.