Inga roliga siffror för Schelin

Caroline Seger avgjorde alltså gårdagens VM-kvalkamp för Sverige. Det var hennes första tävlingsmål för Sverige på över tre år.

Segers senaste tävlingsmål kom den 21 augusti 2010, och var också i dubbel bemärkelse ett Segermål. Då vann vi nämligen i det förra VM-kvalet mot Tjeckien med 1–0.

Seger gör alltså sällan mål. Men de senaste hon har gjort i tävlingsmatcher har varit betydelsefulla. Det visar sig vara tvärtemot hur det ser ut för vår andra lagkapten, Lotta Schelin.

Jag har ju ofta förr skrivit att jag vill se Lyonstjärnan göra fler matchvinnande mål. Men jag hade faktiskt inte trott att hennes siffror var så dåliga som de är. För när jag efter gårdagens seger satte mig och kollade upp vilka spelare som har gjort landslagets viktiga mål de senaste åren var det Schelins statistik som förvånade.

Pia Sundhage och Lilie Persson

Pia Sundhage och Lilie Persson

Det visade sig att vår forwardsstjärna nästan aldrig är matchvinnare i landslaget. Jag tycker att de uppgifterna jag fått fram är riktigt intressanta – och väl värda för Pia Sundhage och Lilie Persson att ta en funderare över.

Eftersom vi inte behövde kvala till EM handlar det om målen från VM 2011, OS 2012 och från EM i år. Totalt ser den svenska poängligan i tävlingsmatcher 2011–13 ut så här, inklusive gårdagens match:

Lotta Schelin                  14 –  10+4
Marie Hammarström         7 –    3+4
Nilla Fischer                     6 –    6+0
Lisa Dahlkvist                  5 –     4+1
Kosovare Asllani               5 –    1+4
Therese Sjögran               5 –    1+4
Sara Thunebro                 4 –    0+4
Josefine Öqvist                2 –    2+0
Sofia Jakobsson               2 –    1+1
Caroline Seger                  2 –    1+1
Jessica Landström           1 –    1+0
Lina Nilsson                     1 –    0+1
Sara Larsson                   1 –    0+1

Så långt allt gott för Schelin. Tio mål är förstås bra i sig.

Fast personligen tycker jag alltså att den viktigaste poängligan är den över vilka som gör de poänggivande insatserna. För att ni skall förstå hur jag räknar redovisar jag alla poänggivande insatser här:

VM 2011
Colombia, 1–0
2: Jessica Landström, 1: Hedvig Lindahl
Nordkorea, 1–0
2: Lisa Dahlkvist, 1: Lindahl (totalt 2)
USA, 2–1
2: Nilla Fischer, 1: Dahlkvist (3)
Australien, 3–1
2: Dahlkvist (5), 1: Therese Sjögran
Frankrike, 2–1
2: Marie Hammarström, 1: Lotta Schelin

OS 2012
Sydafrika, 4–1
2: Dahlkvist (7), 1: Fischer (3)
Japan, 0–0
1: Lindahl (3)
Kanada, 2–2
1: Sofia Jakobsson

EM 2013
Danmark, 1–1
1: Fischer (4)
Finland, 5–0
2: Fischer (6), 1: Kristin Hammarström
Italien, 3–1
2: Schelin (3), 1: Självmål
Island, 4–0
2: Marie Hammarström (4), 1: Kristin Hammarström (2)

Lisa Dahlkvist

Lisa Dahlkvist

Totalt ger det följande lista över fixade poäng från de tre mästerskapen:
7) Lisa Dahlkvist
6) Nilla Fischer
4) Marie Hammarström
3) Hedvig Lindahl och Lotta Schelin
2) Jessica Landström och Kristin Hammarström
1) Therese Sjögran, Sofia Jakobsson och självmål.
* Räknar man in gårdagens match skall Caroline Seger in på två poäng och Kristin Hammarström upp på tre.

Det innebär att Lotta Schelins totalt tio mål under treårsperioden bara lett till tre svenska poäng. Hennes mål är således bara värda 0,3 poäng i snitt.
Motsatsen i det här fallet är Lisa Dahlkvist, som gjort fyra mål – alla av avgörande betydelse. Tyresömittfältaren har ordnat sju svenska poäng, vilket gör att hennes mål i snitt givit 1,75 poäng.

Det finns ju brister i aktuellt sätt att räkna, bland annat kan ju 2–0-mål ibland ge två poäng, ibland noll.
Därför kollade jag också hur många gånger olika spelare har givit Sverige ledningen, eller kvitterat, under aktuell period. Det visades sig dock inte gynna Lotta Schelin.
Som en parentes noterade jag att Sverige bara gjort ett kvitteringsmål under perioden, men desto fler ledningsmål. Total fick jag följande utfall:

4: Nilla Fischer (tre ledningsmål och en kvittering)
3: Marie Hammarström
2: Lisa Dahlkvist
1: Jessica Landström, Therese Sjögran, Josefine Öqvist, Lotta Schelin och Caroline Seger. Plus ett självmål.

Nilla Fischer

Nilla Fischer

Schelin har alltså bara gjort ett lednings- eller kvitteringsmål på tre år. Utan hon har gjort nio av sina mål när vi redan varit i ledning. Noterbart också att hennes nuvarande forwardskollega Kosovare Asllani inte alls finns med i statistiken över viktiga mål. Det här är verkligen inga bra siffror för ett forwardspar i ett av världens högst rankade landslag. Eller hur?

Det finns anledning för mig att återkomma till de här siffrorna längre fram. Men en spontan tanke är ju att Pia Sundhage borde se till att trion Fischer, Dahlkvist och Hammarström finns i närheten av motståndarnas mål när matcher avgörs, eller när Sverige jagar mål i slutet av matcher.

20 tankar på “Inga roliga siffror för Schelin

 1. Hade varit intressant att se en lista bara över USAs anfallspar Wambach & Morgan! Känns som att de båda gör betydligt fler och avgörande mål.

  • Det som går snabbt att kolla är ju lednings- och kvitteringsmål.

   I VM 2011 gjorde Wambach tre sådana, och Morgan (som ju bara var inhoppare då) gjorde ett. I OS i fjol gjorde Wambach återigen tre, medan Morgan gjorde två. Totalt alltså sex viktiga mål från Wambach och tre från Morgan på två turneringar.

   Det är bra siffror, framför allt eftersom huvuddelen av duons viktiga mål har kommit i utslagsmatcher. I sådana har Wambach gjort fem viktiga mål och Morgan två. Riktigt imponerande.

 2. Om man skall vara ärlig så är det faktiskt inte Schelins fel att dessa siffror är som dom är , Hon har ett helt annat material bredvid sig i Lyon , Spelare med God teknik och bra spelsinne och dessa har hon ju inte i landslaget !

  • Håller inte med. Vi ger Schelin diamantbollen som vår bästa spelare år efter år. Då tycker jag att man kan ställa kravet att hon bör leda laget genom att göra väldigt många fler viktiga mål. Hon bör toppa den här statistiken på samma sätt som hon toppar skytteligan. För Fischer, Dahlkvist och Hammarström spelar ju i samma lag…

   Och det är väl inte lagkompisarnas fel att vårt anfallsess sköt utanför vid hennes två kanonlägen i den första halvleken i lördags? Medan hon omgående gjorde mål när hon fick chansen i svensk ledning. Tror det här är något mentalt som hon behöver jobba mycket med.

   • Det är tydligt att hon inte har samma samarbetet i Sverige att på Lyon, som inte kan diskuteras och naturligtvis att det påverkar prestanda för Schelin, inte kan du förneka det, nu jag inte förstår är att det har gjort det till dig så att du alltid har så mycket grymhet och som ständigt kritiserar många gånger utan anledning och även med analysera obegripligt bara ute för att belysa bristerna i Schelin, som har dem, så klart som alla andra spelare från Sverige, i stället du alltid tar noga med att alltid sätta det som skyldige av de svenska nederlagen, jag tror att du också bör göra en självkritik.

   • Också en annan sak, det är ett stort misstag från din sida att göra ett argument baserat på hur du vill ha ut en spelare är inte som spelare, analyseras det hon är inte en målskytt av race, därför har ingen skyldighet att vara så, hon har andra mycket intressanta egenskaper som sticker ut att de går mer du mer eller mindre mål och du bör också analysera, som inte gör det därför att säga att inte en kritik utifrån vad du skulle vilja se Schelin, men baserat på vad ser, det är ett stort misstag av journalister inklusive dig.

 3. Diamantbollen får hon ju för spelet i Lyon, och för att hon är den lysande stjärnan på den arenan, jag är väl ingen större fan av Schelin då jag tycker hon är tekniskt dålig, bra rättvänd men sämre felvänd ! I Lyon där hon spelar normalt är ju mycket spel med instick och löpningar från lottas sida rättvänd och då är hon ju stark, , I landslaget där det mesta går ut på att spela långt på en felvänd lotta eller kantspel med inlägg till henne (som inte nickar på grund av migrän ?? Då är det enligt min mening dömt att misslyckas för henne ! Så länge inte ledningen plockar in ett nytt ungt lag och utvecklar sitt spel och bygger det för stjärnor som Schelin kommer vi bara att falla längre bak i rankingen, Det nuvarande laget känns bara mossigt med en massa snabba spelare som inte har bra kontroll på bollen,det är svårt att höja passningstempot då få kan klara av att ta emot en boll och spela den vidare med ett tillslag utan att göra fel på nån punkt, Dom flesta i startelvan mot polen har klart visat att dom inte klarar av den yppersta eliten, alltså misslyckats när det gäller , varför skall dom få chansen att misslyckas igen

 4. Fisher /Seger/Schelin/Asslani är dom som det brde byggas kring till VM 2015/EM2017 Resten har inte den rätta tekniken för att spela på världsnivå helt enkelt, och det finns spelare men i Sverige skall man vänta på dessa talanger som andra länder redan har spelat in i sina landslag, Det fanns en artikel i Dagens nyheter som handlade om rädslan för att förnya som var helt klockren, jag säger som honom var finns modet i svensk fotboll ??

  • Jadu Bosse. Om du har 7 spelare (+ en bänk) att dra fram ur rockärmen är du välkommen … namn tack ?

   Jag håller förvisso med om att det finns en del spelare som får chans på chans när de egentligen borde bytas ut men riktigt så illa som du vill få det till är det ju inte.

   Jag anser t ex att vår backlinje till stor del fungerar, när Berglund är tillbaka i god form och Thunebro bytts ut mot nån som kan spela försvarsspel på internationell toppnivå kommer det bli riktigt bra.

   Mittfältet är bra men det är synd att Pia bestämt sig för att Fischer ska vara back, hon är bättre på mittfältet och behövs där, samt att Seger liksom Schelin har en ‘given’ plats. Ingen av dom är tillräckligt bra för att förtjäna en given plats. Om Pia lägger ner försöket med Göransson som ytterback, hon är ju för bövelen vår överlägset bästa yttermittfältare, så ser det stabilt ut på kanterna också.

   Anfallet är förhållandevis bra även om det vore kul om nya förmågor, typ de två som vräker in mål i F19-EM:s kval skulle få chansen. Schelin och Asllani är riktigt bra, även med internationellt måttband, men det behövs alternativ och gärna då nån ‘rejälare’ lite hårdare forward som inte lägger fingrarna emellan och går rakare mot mål.

   Tillslut vill jag säga att jag inte är så förtjust i det här med siffror för att bevisa saker. Vet t ex att ‘nån’ hade räknat ut att Svenska herrarna presterade bättre utan Zlatan än med men det säger sig ju självt att det inte är hela sanningen.

   • Jag vill nog hävda att man kan påvisa ganska många sanningar med statistik, även om Mark Twain ju redan för en evighet sedan slog fast att: ”Det finns tre slags lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.”

    Jag tycker faktiskt att herrlandslaget var bättre utan Zlatan under en period – trots att Zlatan var den överlägset bäste spelaren. Sedan hittade man rätt roll för vår superstjärna, och sedan dess bär han laget på sina axlar.

    Det är det här som är så fascinerande med ett lagbygge, att laget kan bli bättre utan sina individuellt sett bästa spelare. Kolla på Helsingborgs IF:s herrar. De vann inte mycket med Henrik Larsson i laget. Fast de två åren närmast efter att lagets bästa spelare hade slutat rasade titlarna in.

   • Tycker man kan börja bakifrån och göra det noggrant, en bra början är ju att Mia Carlsson och Magdalena Eriksson är på ingång , Då har vi en Backlinje som kan duga, Ett framtida alternativ är Petra Andersson som mittback, När den har stabilserats så börjar man med mittfältet, Anfallet är ju dagsläget ganska klart ett par år framöver ,Schelin/Asslani/Hurtig/Rubensson, skall mycket till om nån grottar sig in där ?!!, som sagt mittfältet förutom Seger som borde kunna hålla sig kvar även om även hon är en av dom som inte levererat i stora mästerskap, enligt ledningen skall dom ju vara bolltrygga/spelskickliga

   • Det där är nog allmänt skitsnack som du har lyssnat på tyvärr, jag tycker faktiskt inte att du överhuvudtaget ska skriva sånt här på en webbplats, tråkigt tycker jag som tycker hon är en toppenspelare, och tråkigt för henne att det finns såna som du.

   • Jag tänker inte påstå att jag VET något men mitt intryck av Fors från tiden i LFC är att det är en talangfull men lite ‘loj’ spelare och ibland kändes det som om hon inte gav allt på planen vilket är något jag personligen har väldigt svårt för.

    Jämför med en spelare som Petra Larsson som individuellt sätt inte har samma spets men genom sin 100 % inställning lyfter både sig själv och sina medspelare. LFC hade ju ifjol slitningar i laget där spelarna drog åt olika håll och i år har man trots ett på pappret mer begränsat material både ett bättre resultat och framförallt bättre spel.

 5. Heja Sverige, Schelin har säkert varit värd Diamantbollen, men hon behöver som jag ofta skrivit tydligt förstå att hon också har delar som måste bli betydligt bättre.

  Olyckligt att hon har en given plats i startelevan, med en bra trupp har aldrig någon en helt given plats, förstå vad jag menar, när Schelin blir intervjuad vem hon vill ha bredvid sig i lördags, vad har hon med det att göra, hon ska svara pressen att hon blir glad om hon blir uttagen i startelvan och inget annat. Tycker landslagsledningen gör fel som lyfter fram individer till en nivå dom inte kan hantera.

  Hej Sverige, och heja Lotta, Du kan bli ännu bättre, kämpa på

 6. Men om du nu ska skriva sånt om Fors får du kanske ta reda på all fakta t ex , den tiden var väldigt turbulent i Linköping, t ex tränarkarusell, det var nog många som mådde dåligt, vad jag vet så ligger det väl 3 i år, som det slutade förra året. Jag menar så här, att skriva sånt om en spelare är tycker jag är en dålig inställning vem det än må vara, Och det är väldigt sällsynt att en spelare ger 100% varje match, förutom då Larsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.