Graham Hansen lämnar också Tyresö

Jag såg just nyheten om att Tyresö tappar Caroline Graham Hansen, som flyttar hem till Stabaek.

Caroline Graham Hansen

Caroline Graham Hansen

Klubbytet är givetvis fantastiskt bra för Stabaek, som blir makalöst stora favoriter till att springa hem guldet i norska toppserien på nytt.

Men var händer egentligen i Tyresö? Frågan ställs från alltfler håll. Och man väntar spänt på svaren från klubben.
I det här läget är det synd för oss som betraktar den utifrån, men tur för klubbledningen, att de inte har någon lokaltidning som närmarkerar dem. För det är många frågor man hade velat se ställas.

Tittar man på Tyresös startelva i fjolårets kanske viktigaste match, den borta mot PSG, så har tre spelare lämnat (Ashlyn Harris, Ali Krieger och Graham Hansen), tre lämnar innan halva damallsvenskan är spelad (Whitney Engen, Meghan Klingenberg och Christen Press) och ytterligare tre har kontrakt som går ut till sommaren (Marta, Caroline Seger och Veronica Boquete).

Utöver det har Sara Thunebro och Kirsten van de Ven lämnat. Och enligt Anders Nilsson:s blogg skall även Jennifer Hermoso vara på väg bort.

På pluskontot har man hittills Tinja-Riikka Korpela och Madelaine Edlund.

Ledningen har verkligen mycket arbete att göra för att få ihop ett slagkraftigt lag till hela den väntande säsongen. Det behövs ju givetvis en handfull tunga namn redan nu – om man skall kunna vinna Champions League redan i år.

Jag påmindes i går om att klubben på sin hemsida i december skrev följande:

”I Sverige är nästan alla lag helt inkörda på en säsongsrytm som är vinterfönster till vinterfönster medans övriga Europa jobbar sommarfönster till sommarfönster. Det sistnämnda är det optimala utifrån en satsning på Champions League och också något vi tog med i beräkningen i somras då Tyresö startade sitt arbete att ta oss över till ”sommar-sommar” genom att Whitney, Ali och Ash värvades. Självklart blir det en omställning att byta ”värvningsfönster” och det kostar en del energi och kortsiktigt en viss kontinuitet. Från och med sommaren skall vi dock vara ifatt och i fas!”

Det arbetssättet låter högst olämpligt för en svensk klubb. På många sätt. Inte minst är det ju faktiskt så att huvuddelen av damfotbollsvärldens bästa ligor spelar helårsvis, precis som damallsvenskan.

Och med den röran som är på spelarsidan nu i vinter känns det tveksamt om Tyresö kan vara i fas till sommaren. Fast frågan är om det betyder något.

För Tyresö har klarat av att jobba i turbulens tidigare. Så bara för att det är lite rörigt just nu tänker jag inte räkna ut klubben ännu.

Men det blir intressant att se vad som händer härnäst.

* Nu är det tydligen klart att Asiens bästa spelare 2013, Inac Kobe Leonessas sydkoreanska stjärna Ji So-Yun flyttar till England och Chelsea. Kan den här värvningen lyfta fjolårets fiaskoklubb?

* Italienproffset Maria Karlsson fick en kanonstart på året. Hon blev nämligen tvåmålsskytt för första gången någonsin sedan flytten till Italien. Mittbacken nickade in båda (0–2 och 0–5), när Verona vann med hela 11–0 borta mot jumbon Scalese. Se målen här:

I och med målen står Karlsson nu på sex fullträffar. Det gör henne till näst högst placerade utländska spelare i skytteligan. Bara amerikanska klubbkompisen med det italienska namnet, Veronica Napoli, ligger före. Högst upp i toppen ligger också en Veronaspelare, nämligen Marta Mason – som har gjort 17 mål. Det är tre fler än veteranen Patrizia Panico.

* I dag har förbundet ställt in det landslagsläger som skulle ha arrangerats i Växjö nu i januari. Det är helt klart värt att kommentera. Fast inte just nu. Utan jag återkommer i det ämnet.

3 thoughts on “Graham Hansen lämnar också Tyresö

 1. Inställt landslagsläger för att damallsvenskans klubbar inte släpper spelarna

  Vill vi ge Sundhage bästa möjliga chans till VM Guld i Kanada eller inte

  Ett strategiskt misstag av våra svenska klubbar och minst sagt trångsynt

  och de tyska och franska klubbarna som är i säsong släpper ju spelarna, trots att man exempelvis i Bundesligaklubbarna har ett betydligt intensivare upplägg m.m.

  • Nu är det ju inte bara Sundhage som vill ha så stor tillgång till spelarna som möjligt utan även F-landslagens ledare har givetvis samma inställning. Detta leder till att lag som LFC där i princip samtliga spelare är uttagna i något av landslagen får oerhört svårt att kunna spela ihop hela laget tillsammans när det ständigt är ett antal spelare borta på olika landslagsläger.

   Det framställs ofta som ‘småaktigt’ av klubbarna att inte ‘ställa upp’ men det handlar ändå om professionell verksamhet och då måste det faktiskt till lite ge och ta ifrån förbundets sida vilket inte verkar vara fallet i just Sverige. Bra är i alla fall att man ska ta ett rejält snack mellan klubbarna och förbundet så att man kan få till en lösning som gagnar alla för även klubblagens ledare vill förstås ha ett framgångsrikt landslag.

   Vad gäller Frankrike och Tyskland har jag dålig koll men en gissning är att deras förbund planerar in officiella landskamper i samband med landslagslägren för då säger internationella regler att klubbarna måste släppa sina spelare. Samlingen i Växjö hade ju ingen landskamp inplanerad och då har jag faktiskt svårt att förstå vad en spelare som Charlotte Rohlin ska ha där att göra, har hon verkligen något hon behöver ‘bevisa’ i landslagssammanhang ?

 2. Mitt enkla budskap är att svensk damfotboll måste bestämma sig, ska vi skapa bästa möjliga förutsättningar för Sundhage att ta medalj i VM eller inte, så enkelt är det. Det handlar inte om de stackars fyra dagarna i Växjö i sig utan om förmågan till ett strategiskt synsätt

  Med Frankrike och Tyskland menar jag så klart att de släpper sina svenska spelare, beklagar om inte alla förstod vad jag skrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.