Lyon vann cupfinalen – och så lite Tyresö

Den här superhelgen med toppmatcher i nästan alla världens stora damfotbollsligor har startat med den franska cupfinalen.

Den vanns alldeles nyss av Lyon med 2–0 (0–0) mot PSG. Det är alltså läge att gratulera Lotta Schelin, som spelade från start för Lyon.

Dock gjorde vårt svenska landslags lagkapten en svag insats. Vid flera kontringslägen sprang hon på väldigt konstiga sätt som gjorde att hon i princip inte var passningsbar. Schelin blev också utbytt på slutet.
På pluskontot finns att hon var nära att bli målskytt på en vaket utförd klack från nära håll.

Kosovare Asllani spelade sista 20 minuterna för ett uddlöst PSG. Hon gjorde inte bort sig, men förmådde inte heller höja sitt lag, som då låg under med 2–0.

Den första halvleken gick dock i Parislagets favör. PSG hade klart bollövertag, och tillbringade mycket tid på Lyons planhalva. Dock är den här säsongens upplaga av PSG ett lag som har väldigt svårt att omsätta sitt bollinnehav i målchanser. Och att låta Lyon få kontra är sällan ett segerrecept.

Trots PSG:s övertag i spel var det 2–1 i klara målchanser till Lyon i paus. Den ena Lyonchansen var ett friläge som Schelin slarvade bort med ett svagt avslut.

Efter paus jämnade Lyon ut spelet, och ledningsmålet i minut 57 var inte ologiskt. Dock var det slumpartat – och snyggt. Lara Dickenmann kom på en yta i straffområdets utkant, där hon inte borde kunna få bollen. Men plötsligt låg den framför schweiziskans fötter, och hon vred in den hur snyggt som helst i bortre hörnet.

Några minuter senare avgjorde Lyon matchen helt när Corine Franco kastade sig fram och nickade in en inläggsfrispark från Louisa Necib.

Totalt sett vann Lyon rättvist. De skapade klart flest chanser, och gav coach Patrice Lair en fin avskedspresent genom att vinna dubbeln i Frankrike.

Noterbart också att matchen hade en underbar inramning, med en engagerad och stor PSG-klack som skapade en fin ljudkuliss. Den typen av hejaklack är det knappt några damlag som har, så man blir överraskad varje gång det händer. Jag gissar att det var ett gäng av PSG:s herrlags supportrar som ställde upp för damerna.

Apropå PSG så skrev ju Caroline Seger på för laget tidigare i veckan. Efter att ha sett PSG ett par gånger under året känner jag att det kanske inte i första hand är bollvårdande spelare som Seger som man behöver. Sådana har man redan en hel hög.

För att PSG på allvar skall kunna utmana Lyon om ligatiteln, och även bli en seriös segerkandidat i Champions League, behöver laget spelare som skapar målchanser. Idag hade man två, och båda kom till genom att Lindsey Horan är så otroligt stark i luftrummet. PSG skulle nog helst krydda sin trupp med en spelare som exempelvis Gaetane Thiney.

* I damallsvenskan har det spelats en match idag, Skånederbyt Kristianstad–Vittsjö slutade 0–0. För två lag som i olika perioder har haft problem med defensiven var väl det ett bra resultat.

Kristianstad är ju för övrigt likt Eskilstuna och Linköping lag som tappat i tabellen nu när ju Tyresö är struket.

* Tyresö var det. Igår skrev bland annat SVT om att klubben trots allt kanske kommer att spela i Champions League – och att man tar beslut i nästa vecka.

Jag fick ett anonymt tips från en källa som borde vara välinformerad om att anmälningstiden till Champions League faktiskt gick ut i måndags. Jag har inte tid och möjlighet att kolla upp tipset de närmaste dagarna, och väljer därmed att skriva ut det här så att andra får chans att kolla upp det.
Vilket som antar jag att Sverige vinner i rankningspoäng om vi har två lag som kommer till start. Så även om Tyresö skulle spela med sitt division 1-lag är det bättre än att platsen lämnas vakant.

* Nästa godbit den här heta damfotbollshelgen är Seattle–Chicago i NWSL klockan 04.00 i natt. I den matchen gör för övrigt Christen Press debut för Chicago.

5 tankar på “Lyon vann cupfinalen – och så lite Tyresö

  1. Jag undrade lite hur du tänker när du säger att en spelare som Thiney fattas i PSG. Jag tycker att Delie är en relativt liknande spelare, kanske aningen snabbare, men båda två är ganska lika som ”target-spelare”. Thiney är kanske lite mer teknisk av sig, där Delie mer ofta försöker gå på genombrott genom att ”springa” sig förbi/genom motståndarna. Däremot tycker jag att Thiney skjuter mer, och det är kanske det som saknas lite.

    Apropå skott, så kan jag konstatera att svenska spelare, och kanske Kopparbergs borde öva på just den aspekten. När de mötte Jitex, så räknade jag upp 7 skott där en Kopparbergs spelare var helt ohotad, och närmaste spelare var kanske 2-3 meter ifrån, och de hade fri sikt på mål från ca 20-15 meter. Inte ett av dessa skott gick på mål, och efter det så gav jag upp att räkna dessa chanser. Jag anser att åtminstone hälften av skotten borde gå på mål, men att ha bollen under kontroll, nästan stillaståendes och inte få bollen på mål, utan man skjuter högt över eller vid sidan om, är ej något man vill se. Tyvärr så ser det ofta likadant ut precis innan match på uppvärmningen.

    Om det som din ”källa” har sagt stämmer, att datumet för anmälan till nästa CL redan gått ut, så innebär det väl att Tyresö har ytterligare ännu en ”lögn” på sitt konto. Jag läste ju bara igår, på någon sida att Tyresö skulle ta upp ärendet efter helgen då tidsfristen för anmälan snart går ut, dvs de sade att det fortfarande fanns tid kvar. En jäklig redig soppa de har kokat upp där borta söder om 08-området.

    • Jag ser Thiney som en mer komplett spelare än Delie.

      Jämför man dem ser jag Delie mest som en spelare som skapar chanser åt sig själv. Framför allt är hon en bra straffområdesspelare.

      Thiney är mer kreativ, en bättre passningsspelare och är mer delaktig i speluppbyggnaden. Utöver att hon är en bra avslutare så skapar hon därför chanser åt andra. Medan Delie är en utpräglad toppforward kan Thiney operera från flera olika positioner.

      Och jag tycker att PSG behöver en eller två spelare som kan förse Delie och Horan med bollar. Lite som Lyon har Abily och framför allt Necib. Det skulle Thiney kunna göra från vänsterkanten.
      Men igår kväll glömde jag att PSG redan har värvat Lira Alushi, vilket gör att Thiney kanske inte är bästa alternativet. Utan PSG behöver nog nu mest en central kreatör. För bollvinnare och bollvårdare har de nu i överflöd med Cruz, Seger, Hamraoui och Kaci.

  2. Apropå Tyresö och Champions League, så är det bäst för Sveriges rankingpoäng om Tyresö inte ställer upp. Nationskoefficienten beräknas nämligen på genomsnittet av de deltagande lagens poäng: ”To calculate the coefficient of the association concerned, the points obtained
    in a given season by its clubs are added, then divided by the total number of
    clubs from the association in question”. http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Regulations/competitions/Regulations/01/94/73/80/1947380_DOWNLOAD.pdf

    Å andra sidan befinner sig Sverige med väldigt god marginal på rätt sida om gränsen för två deltagande klubbar, så i praktiken har det ingen betydelse.

    • Såklart att det blir så. Jag tänkte att Tyresö skulle bli nollpoängare, och dra ner snittet. Men du har nog rätt i att ställer de inte upp så borde de förstås inte räknas alls.

      Visst är det så att Sverige just nu har god marginal. Men skulle reglerna för UWCL göras om, och toppnationerna tillåts få fler platser kan det plötsligt bli annorlunda. Bland herrarna har de tre största ligorna fyra lag i CL, och vår tredjeplats är ju inte direkt ohotad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.