Här är min VM-trupp till Kanada 2015

I dag är det exakt ett år till avspark i nästa VM i fotboll som kommer att ha Sverige som deltagare. Eller bör ha Sverige som deltagare.

För självklart så både hoppas och tror jag att Pia Sundhage:s landslag kommer att ta sig till Kanada på ett sätt (gruppsegrare) eller annat (playoff). Eftersom Sundhage i det här skedet behöver ha fullt fokus på kvalet så tänkte jag hjälpa henne genom att redan nu ta ut VM-truppen.

Jag såg att Göteborgs klubbledning häromdagen var kritisk mot att Sundhage inte har någon GFC-spelare i den senaste landslagstruppen. Den kritiken tycker jag nog känns lite missriktad. För även om Marlene Sjöberg, Catrine Johansson och Sara Lindén är duktiga spelare så får ingen av dem heller plats i min VM-trupp.

Min trupp handlar alltså om de 23 spelare som jag tror är bäst lämpade för att åka till Kanada nästa år. Jag följer min mall om hur man bygger en mästerskapstrupp. Grunden består av de 16–17 spelare som i första hand är tänkta att spela. Sedan fyller man på med sex–sju spelare som antingen har spetsegenskaper som gör dem lämpliga som inhoppare eller är unga och har framtiden för sig.

På den senare punkten har Sundhage inte imponerat. För samtidigt som hon uppmanar de damallsvenska klubbarna att satsa på unga talanger väljer hon själv att hålla tillbaka talangerna tills de lämnat tonåren. På den punkten är exempelvis Tysklands Silvia Neid betydligt vassare.

Men nog om det. Här är min trupp:

Hedvig Lindahl

Hedvig Lindahl

Målvakter (3):
* Hedvig Lindahl
* Carola Söberg
* Jennifer Falk

Vi börjar med den stora problempositionen. Medan de 20 utespelarna till slut var ganska lätta att välja ut är målvaktssidan för tillfället extremt tunn i Sverige. Faktum är att vi inte har någon riktig världsmålvakt. Och målvaktssidan är den som känns svår att spika redan nu.

Hedvig Lindahl är trots allt klar etta. Man blir ju glad när man hör från Kristianstad att hon har vuxit rejält i år. Fast tyvärr har jag inte blivit helt övertygad i de båda matcher jag sett henne i år. Hoppas hon mentalt fixar ett VM som förstamålvakt.

Bakom henne är det däremot helt öppet. Först hade jag Carola Söberg utanför truppen, eftersom hon darrade i avgörande matcher i fjol. Men en match – Champions Leaguefinalen – tog upp henne på andraplatsen. Där visade hon ju att hon kan klara pressen i stora matcher.

Tredjeplatsen är extremt svårbesatt. Jag väljer Jennifer Falk i Jitex eftersom jag imponerats av henne den här våren. Men hade jag sett Malin Reuterwall eller Stephanie Öhrström lika många gånger hade de kanske haft platsen. Och i bakhuvudet finns Sofia Lundgren – eller har hon slutat helt?
Lundgren sa i vintras att hon skulle se till att bli frisk i ryggen innan hon hittade en ny klubb. Sedan har det inte skrivits något alls om henne. Gör hon comeback i tid skulle hon till och med kunna bli vår förstamålvakt i VM.

Jessica Samuelsson

Jessica Samuelsson

Backar (8):
* Jessica Samuelsson
* Lina Nilsson
* Emma Berglund
* Nilla Fischer
* Charlotte Rohlin
* Linda Sembrant
* Elin Rubensson
* Magdalena Ericsson

Den här uppställningen känns både stark och intressant. De spelare som funnits med i diskussionen, och således står nära en plats i truppen är Sara Thunebro, Marlene Sjöberg, Amanda Ilestedt och Mia Carlsson. Ett namn som inte känns helt avskrivet för mig är Annica Svensson. Men jag har inte sett Eskilstuna i år, och kan därför inte bedöma hennes form.

Mest anmärkningsvärt är kanske valet av vänsterbackarna Rubensson och Ericsson på Thunebros bekostnad. Men tyvärr tycker jag inte att Thunebros prestationer i landslaget den senaste tiden har legat på den nivå som krävs. Hon har bra tillslag med båda fötterna, men det väger inte upp att hon ofta gör felval och att hennes passningsspel är för slarvigt.

Ilestedt är en spelare jag fortfarande hoppas mycket på. Men som jag ser det är hon bara femma bland mittbackarna. Men med ytterligare slipning av passningsspelet så…

Marija Banusic

Marija Banusic

Mittfältare (8):
*
Caroline Seger
* Hanna Folkesson
* Sofia Jakobsson
* Antonia Göransson
* Lisa Dahlkvist
* Therese Sjögran
* Marija Banusic
* Malin Diaz

Det här är åtta ganska självskrivna val. Banusic är bubblaren i truppen. En joker med kapacitet att avgöra matcher.
Faktum är att bredden är klart minst på mittfältet. Här har jag i första hand valt bort Emilia Appelqvist, Emmelie Konradsson, Fridolina Rolfö och Olivia Schough. Fast faktum är att ingen av dem egentligen kändes nära truppen. Schoughs roll som underhållare i truppen skall inte underskattas. Men det räcker inte att vara nyttig vid sidan av planen.

Stina Blackstenius

Stina Blackstenius

Forwards:
*
Lotta Schelin
* Kosovare Asllani
* Stina Blackstenius
* Lina Hurtig

Det här är den riktigt intressanta lagdelen. En bra blandning av gammalt och ungt – helt enkelt fyra hyperintressanta spelare, där inte ens superstjärnan Schelin kan känna sig säker på en plats i startelvan.

De forwards som fanns med på den bruttolista jag valde spelare från, men som valdes bort var Emma Lundh, Jenny Hjohlman, Madelaine Edlund och Sara Lindén.

Det här är min VM-trupp till VM 2015. Så vad tycker ni? Har jag prickat rätt, eller har jag kanske till och med missat några självskrivna spelare?

9 tankar på “Här är min VM-trupp till Kanada 2015

 1. Håller med dig överlag med några små förändringar:

  Annica Svensson in – Lina Nilsson ut: Blev mycket imponerad av Annica Svensson när jag var och såg Eskilstuna-LFC och hon på ett säkert sätt plockade ner Kristine Minde vilket för mig är ett tecken på kvalité. Visst är hon lite långsam men samtidigt mycket säkrare i positionsspelet än Thunebro. Lina Nilsson faller på att hon är lite för svag defensivt jämfört med Jessica Samuelsson som är mest allround av högerbacksalternativen.

  Antonia Göransson är tyvärr inte given för mig då hon dels är klubblös (?) och dels verkar behöva lite ‘mental träning’ för att inte kollapsen från hemma-EM ska upprepas. När man jämför hennes reaktion med Jessica Samuelssons (som ju också blev brutalsågad efter matchen mot Danmark) så framgår det med tydlighet hur olika de klarade av att hantera en motgång. Klarar hon den mentala biten är hon dock helt given då det är en spelare med god teknik som bryter mönstret.

  Slutligen måste jag tyvärr sätta ett litet (?) för Stina Blackstenius som i år inte kunnat bygga vidare på succékonceptet från ifjol och istället för att springa genom motståndarna som hon gjorde då ofta fastnar på vägen fram. Jag är dock rätt säker på att det till stor del handlar om självförtroende då hon haft svårt med målskyttet och att det nog kommer bli mycket bättre om hon får göra några mål och komma in i det igen.

  Annars tycker jag ditt landslag känns intressant och man kan väl hoppas att Sundhage & Co låter sig inspireras men det känns ju tyvärr föga troligt.

 2. Utan att ha så mycket direkta idéer om vad konsekvenserna av det skulle bli, så vill jag gärna lyfta upp ett gammalt uttalande från Tommy Svensson. Vilken egenskap är viktigast för de sista 4-5 spelarna i en mästerskapstrupp? Tommy var själv med som spelare i 1970 års VM och han menade att den viktigaste erfarenheten han drog av det var detta: de spelare som troligen inte kommer att få spela måste vara väldigt bra på att sitta på bänken.

  • Jo, så är det. Man vill inte att bänken ska svämma över av negativ energi, utan att den ska ge stöd och kraft. Och det stärker Schoughs aktier, då hon sprider glädje omkring sig även om hon är 23:e spelare.

   Enligt hörsägen så kan Banusic sitta löst på grund av det här. Men jag vill ändå gärna ha med en Banusic i truppen, för hon är en spelare som kan göra oväntade saker, och som från bänken kan komma in och ändra en matchbild. Samma sak med Göransson.

 3. Även jag håller med till stora delar. De ändringar jag skulle gjort är däremot följande:

  Håller med @Martin fullt ut, ut med Lina Nilsson. Fast jag skulle ha tagit in Marlene ”Marre” Sjöberg istället för Lina. Hon är bättre defensivt, hon är snabbare, och en bättre nickspelare än Lina, i alla fall när vi talar om nick-situationer som uppstår vid defensiva situationer som man-mot-man spel, samt uppspel. Marlene är kanske inte den snabbaste högerbacken, men hon är otroligt kvick på korta distanser, samt har ganska bra timing när det gäller att bryta passningar, oavsett om det är i luften eller på marken. Otroligt hög lägsta nivå, och en av få backar som på allvar kan neutralisera spelare som Marta i en hel match. Håller dock med @Martin att även jag skulle valt Annica Svensson före Lina. Även jag blev imponerad av Annicas spel när jag bilade upp till Eskilstuna för att se dem spela mot KGFC. Däremot var mycket av det defensiva berömmet delat med Eskilstuna’s resterande spelare. KGFC spelade otroligt långsamt i backlinjen, och jag tippar att det tog bollen ca 15 sek att gå från högra mittbacken Kathlene Fernström till Lieke Martens via Sabrina V. Det innebar ofta att Annica hade uppbackning av två spelare när bollen ofta kom till en stillståendes Lieke, den spelare hon nästan hela tiden ställdes emot. Lieke brukar ju annars ofta byta kant i matcher, men inte så i Eskilstuna matchen. Skall man byta kant måste det gå betydligt snabbare, så att motståndaren inte hinner flytta över allt för många spelare, vilket Eskilstuna kunde göra gång på gång och få fast Kopparbergs anfallsspel. Däremot de få gånger Lieke kunde ta sig förbi, med fart, så kunde ju naturligtvis Annica inte sätta något emot när det gäller snabbhet.

  Håller med om tredjemålisen Falk. Trots att hon lät KGFC göra 8 mål på henne, så kan jag inte på något sätt se att det var hennes fel. Tvärtom så storspelade hon i målet ännu en gång, och jag gissar att hon höll ner siffrorna med 3-4 mål till.

  Vidare skulle jag ”dumpa” Banusic och ge Rolfö chansen. De få gånger jag sett Banusic så har inte på något sätt gjort intryck på mig. Tycker däremot att Rolfö växt när hon gått från Jitex, mycket kanske pga av bättre spelmaterial runt om kring henne. Jag tycker att man kan se liknande egenskaper hos Rolfö som Blackstenius. Otroligt starka fysiskt, svårt att ta bollen av dem, och rejält tunga skott. Löfwenius i Norge är också lite av samma skola.

  • Hade helt glömt Rolfö, lite pinsamt då hon varit LFC:s genomgående bästa anfallare i år, men du har ju rätt i att hon mycket väl skulle kunna vara ett intressant alternativ som targetspelare där vi ju inte haft någon som kunnat ersätta Jessica Landström i Damlandslaget. Vore ju kul om Sundhage kunde ge någon av de offensiva ‘ungdomarna’ chansen för alla kan ju inte vara upptagna med spel i F-landslagen eller ?

   Hade faktiskt glömt Sjöberg men hon känns ju också som ett gångbart alternativ om man få in en ‘stadig’ spelare på högerbacksplatsen.

   • Det är ju faktiskt väldigt öppet på båda kanterna när det gäller ytterbacksplatserna. Ni har nog rätt i att Nilsson håller på att försvaga sina aktier. Hon är 27 år i år, och ska stå på sin absoluta topp. Sjöberg har sin ålder emot sig, men visst har även jag imponerats av hur hon presterat mot Marta. Och sedan här hon ju dessutom en fantastisk straffskytt.

    Kul att Annica Svensson har imponerat. Jag har alltid varit förtjust i hennes kompromisslösa närkampsspel. Slipper hon löpdueller, och får koncentrera sig på att stöta framåt håller hon väldigt hög klass.

    Rolfö har jag varit förtjust i sedan jag såg henne första gången. Kul att hon gjort så bra ifrån sig i en offensiv roll. Jag har ju faktiskt någon gång lanserat henne som en tänkbar, offensiv vänsterback. Där har jag backat lite, eftersom hon har svagheter i defensiven. Men det hade Elfsborgs Johan Larsson också innan han blev ytterback, och han har nu utvecklats till en av landets allra bästa högerbackar.

    Den match där jag såg Blackstenius (Göteborg borta) tyckte jag att hon imponerade med sin styrka och förmåga att få med sig bollen. Men alla spelare kommer in i svackor, inte minst de unga. Så det känns väl ändå naturligt att hon har någon tyngre månad ibland.

 4. Kul läsning, tänk att vi är helt överens om en balanserad men samtidigt ung och lovande VM-trupp med flera unga spelare som kan gå in och avgöra matcher. Håller också helt med om att Tunebro gjort sitt. Nu hoppas vi att Jakobsson och Göransson med flera kommer i nya klubbar omgående med riktigt bra omgivningar och mycket speltid.

  PS ser man på Potsdams slutprestationer tror jag det är Herr Schröder som behöver den mentala träningen och inte Göransson. Jag tycker det är en prestation i sig att stanna kvar och vara lojal med klubben säsongen ut även när man blir märkligt behandlad, det är ju faktiskt proffisigt.

  Heja Sverige

 5. Pingback: Så här tror jag att VM-truppen formeras | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.