Göteborg, Vittsjö, Barsley, Boquete och Röddik

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag har tyvärr inte kunnat vara på plats på så många damallsvenska matcher som jag hoppats hittills i år. Jag har huvudsakligen fått förlita mig till damallsvenskan.tv. Men i förra omgången var jag och såg Göteborg–Vittsjö. Det är därifrån bilderna i bildspelet ovan kommer.

Det var en jämn match, där slutresultatet 2–2 kändes logiskt och rättvisande. Tyvärr blev det en omgång där båda de matcherna jag koncentrerade mig på innehöll tveksamma domarinsatser.

Så var det på Valhalla, och så var det i matchen Umeå–Kristianstad. I Göteborg var det Vittsjö och framför allt Nkemjika Ezurike som drabbades. Som jag ser det skulle hon haft en solklar straff i slutet av den första halvleken. I stället fick hon gult kort för protest.

I Umeå var min uppfattning att hemmalaget skulle ha haft två straffar. Men domare som blåser för skitsaker ute på planen har tyvärr ofta tio gånger högre tröskel i straffområdet. Det är inte rimligt.

Tyvärr är min bild att orsaken ligger i att domarstandarden är för dålig. Domarna behärskar inte situationen, är osäkra – och struntar i att blåsa för solklara straffar för att de inte vill avgöra matcher. Men genom att undvika att blåsa straffar avgör de ju ändå matcherna. Tråkigt.

Vi får hoppas på bättre domarinsatser i helgen. Då är det för övrigt returmöte mellan Vittsjö och Göteborg. Där får vi även hoppas att Elin Rubensson är i spelbart skick. Det var ju trots allt lite oroväckande att hon tvingades vila förra helgen, en månad innan avspark i OS.

I övrigt i helgen är det två riktiga sexpoängsmatcher. Så länge det är så tätt i bottenstriden som det är nu kommer det att spelas sådana matcher i varenda omgång. Den här omgången är det Kristianstad–Djurgården i morgon och Kif Örebro–Mallbacken på söndag.

I morgondagens match har gästerna chansen att skapa distans till nedflyttningsstrecket och slippa vara akut indraget i nedflyttningsstriden under OS-uppehållet.

På söndag är det returmatchen mellan Kif Örebro och Mallbacken som är den där två nedflyttningshotade lag drabbar samman. Nya bloggen Hattrick hade för övrigt räknat på hur det gått i alla inbördes möten mellan laget på undre tabellhalvan.

Där har just Mallbacken varit sämst. De har så här långt tre kryss och två förluster mot bottenkollegorna. De siffrorna behöver nog värmländskorna förbättra i höst om de skall vara kvar i damallsvenskan även 2017. Kif Örebro är bäst i jämförelsen. De har nio poäng via två segrar och tre kryss mot övriga bottenlag. Viktigt.

Själv tänkte jag strunta i bottenstriden i helgen och istället ta en sväng till Linköping på söndag. Där spelar tabelltvåan LFC mot trean Piteå. Där spelar även en tredjedel av den svenska OS-truppen.

Under OS-uppehållet får Linköping för övrigt besök av färska spanska Copa dela Reina-mästarinnorna Atletico Madrid. Kanske att publiken då bjuds på ett sådant här konstnummer från Sonia Bermudez:

Atletico skall även till Eskilstuna för vänskapsmatch. United spelar sin match i aktuell omgång på måndag, hemma mot Umeå. I Eskilstuna verkar det finnas en debatt kring lagets utländska spelare.

En debatt som fått lagkaptenen Vaila Barsley att på Facebook ta bladet från munnen. Inlägget har rubriken:

”Jag är trött på att klassas som import”.

Läs det gärna, det är läsvärt.

När det gäller Eskilstuna kom i veckan nyheten om att stan kommer att få ett elitlag inom herrfotbollen, kanske till och med ett herrallsvenskt lag till nästa år. Hade jag suttit med i Uniteds ledning hade jag tyckt att det var rätt dåliga nyheter.

Förutom att kampen om kommunens sponsorer kommer att bli tuffare är ju nämligen risken uppenbar att damfotbollen kommer att hamna i skymundan. Och då riskerar man att tappa delar av sin stora publik, vilket vore vansinnigt tråkigt.

Men för Eskilstuna Uniteds skull får vi väl hoppas att jag är onödigt negativ, och att satsningen på herrfotboll på elitnivå ytterligare kan lyfta damfotbollen.

* Så lite noteringar om saker som hänt utanför Sveriges gränser. Först två nya klubbar för före detta Tyresöspelare. Först har Veronica Boquete i dag meddalat att PSG blir hennes nya klubbadress. En viktig värvning för ett brandskattat Parislag.

Sedan har även Line Röddik Hansen funnit en ny klubbadress. Hon var ju i Rosengård förra året. Under våren var hon med och vann Champions League med Lyon. Nu flyttar hon vidare till Spanien och Barcelona:

Kul förresten att Twitter har gjort det möjligt att bädda in tweets. Det lyfter inläggen.

* Så till helgens ligaspel runt om i världen. Som jag berättade i ett tidigare inlägg är det seriefinal i norska toppserien på söndag, när Avaldsnes tar emot LSK. Lagens första möte slutade 0–0. Blir det en vinnare den här gången kopplar den greppet om ligaguldet. Skulle det bli oavgjort har LSK övertaget i guldstriden. Avspark 14.00.

Länkar till sändningar från alla helgens matcher i toppserien hittar du här.

* I engelska WSL kan Hedvig Lindahl och Chelsea gå upp i serieledning på söndag genom seger mot målsnåla tabelltrean Birmingham. De senare har anmärkningsvärda målskillnaden 4–4 efter åtta spelade omgångar.

I och med att Manchester City med Kosovare Asllani, efter sex raka segrar, nu har noterat två raka kryss mot Liverpool har möjligheterna alltså öppnats för Chelsea. Det känns rätt klart att det är mellan de båda svensklagen som guldstriden kommer att stå.

* I USA:s NWSL är det full omgång i helgen. Serien är nu inne i ett skede där fyra omgångar skall spelas utan OS-spelare. Det öppnar för att det kan bli lite omkastningar i tabellen.

Spontant tycker jag att tabellfemman Seattle borde stå sig extra starkt den här perioden och således ha chansen att lyfta upp över slutspelsstrecket de kommande veckorna.

Den tanken bygger jag på att japanska stjärnmittfältare Rumi Utsugi ska debutera för dem i helgen. Laget har redan tidigare världsklassmittfältare som Jess Fishlock, Kim Little, Nahomi Kawasumi, Keelin Winters samt Megan Rapinoe i truppen, och bara Rapinoe är tänkt för OS. Seattle blir nog svårslaget framöver. De har för övrigt nyckelmatch borta mot trean Western New York Flash natten mot söndag svensk tid, avspark klockan 01.00.

Slutligen, här är återigen alla mina bilder från Göteborg–Vittsjö. Trevlig helg:

6 tankar på “Göteborg, Vittsjö, Barsley, Boquete och Röddik

 1. Helt rätt när det gäller domarstandarden den är för dålig och håller definitivt inte samma standard som spelarna, men jag tror att Vittsjös Ezurike fick varning för protest eftersom det var andra gången på kort tid som hon blev nedriven utan åtgärd ifrån domaren och därför slog ut med armarna och visade missnöje. Det kan ju ingen domare tillåta. De har ju aldrig fel. ALDRIG. Det finns bra domare i Damallsvenskan men hon är väldigt ensam…………

  • Tyvärr var min spontana uppfattning också att Ezurike varnades för att hon slog ut med armarna när hon borde ha fått straff. Det är ju ett helt oacceptabelt agerande från domaren, så vi får verkligen hoppas att det fanns något mer med i bilden.

 2. Domarstandarden nu igen. Är det rättvist att jämföra säg Damallsvenskans Linn Andersson och Pernilla Larsson med säg Allsvenskans Jonas Eriksson och Martin Strömbergsson? Det kanske det är. Är det på samma sätt rättvist att jämföra säg Katrin Schmidt med Kevin Walker och Jonna Andersson med Stefan Batan?

  Eller vad är det vi ska jämföra med när vi pratar om domarstandarden? Elitettan? Damallsvenskan 2007? Andra europeiska ligor?

  När det gäller att kritisera domare verkar det väldigt enkelt att komma undan med ganska svepande anklagelser. Grundfrågan är: vilka krav ska vi ställa?

  • Jag tycker att man skall jämföra standarden på spelarna med den på domarna. Damallsvenskan är en av världens bästa damfotbollsligor, men sedan Jenny Palmqvist slutade har vi inte någon av världens bästa kvinnliga domare. På herrsidan är det tvärtom, där är domarstandarden bättre än vår liga.

   I damallsvenskan klarar sig vissa av domarna hjälpligt, medan andra helt enkelt inte håller måttet. Tyvärr är det alldeles för ofta som domaren är sämst på planen. Och det är ju inte kul, varken för domarna eller spelarna.

   Jag tycker i grunden att ambitionen att ha kvinnliga domare i damallsvenskan är god. Men de måste vara kvalificerade. Det får inte räcka med att vara kvinna och domare.

   Som det är nu tycker jag att man borde använda fler manliga domare i damallsvenskan – men även de måste förstås vara kvalificerade.

   • Jag tvivlar inte på att du har sett felaktiga domslut och blivit upprörd över att folk gör misstag. Precis som jag själv ibland tar mig för pannan när spelare omotiverat tappar ut bollen över sidlinjen.

    Men för mig känns det väldigt konstigt att jämföra Jessica Samuelssons bollkontroll med Pernilla Larssons förmåga att tillämpa fördelsregeln. Det är som att jämföra äpplen med päron.

    Förmodligen går det att förbättra fler standarder genom att byta ut kvinnor mot män på andra ställen inom damfotbollen, men personligen tycker jag det är en tråkig väg att gå. Målvakterna är ju också usla, men det skulle kännas fel att ersätta dem med fjortonåriga pojkar för att höja kvaliteten i Damallsvenskan.

    Nyrekryteringen av tjejer som domare lär inte bli enklare – den verkar svår redan idag – om alla tjatar om att tjejer inte kan döma fotboll. Mitt förslag på lösning är att satsa på utbildning och hård träning (både för domare och målvakter).

 3. Pingback: Här är mer kritik mot domarna | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.