Piteå tycks inte gilla Skåne

Damallsvenskan har nu tagit en liten landslagspaus. Och lagom till den har vi fått ett nytt ledarlag. Nu är det plötsligt Göteborg som alla jagar, samma Göteborg som efter sex omgångar låg på sjunde plats, elva poäng bakom Piteå.

Sedan dess har Göteborg tagit 24 poäng av 27 möjliga och leder nu tabellen med en poängs marginal till Piteå och Rosengård. Det svänger verkligen om vår högsta serie.

För Piteå verkar Skåne vara ett rött skynke. På sju matcher mot skånskt motstånd har norrbottningarna förlorat fem och bara vunnit två – de båda mot LB07. I går blev det 1–0-förlust hemma mot Kristianstad i en match som jag följde lite halvt okoncentrerat. Den bild jag fick var att det var rätt dålig spelkvalitet för att vara ett toppmöte.

Kanske kan det vara Piteås lycka att man bara har en Skånematch kvar, bortamötet med Rosengård i näst sista omgången? För mot lagen utanför Skåne har Piteå fortsatt full poäng.

Tittar man på tabelltoppen efter 15 omgångar är det faktiskt fortsatt fem lag som har chansen att ta hem guldet. Men för både Kristianstad och Linköping krävs det nog full poäng i de sju återstående matcherna om det skall bära hela vägen.

Om vi istället låter blicken vandra ner mot bottenstriden har det skapats en liten lucka mellan lagen under och över nedflyttningsstrecket.

Den här helgen vann ju både Djurgården och Växjö, vilket innebär att LB07 hamnat i ett prekärt läge. Malmölaget är nu 3,5 poäng efter Djurgården och 4,5 efter Hammarby, som båda dessutom har en match mindre spelad.

Det skall dock återigen konstateras att LB har mött fyra av de fem topplagen i höstupptakten, vilket gör att de har det klart ”lättaste” programmet av alla de lag som är mer eller mindre inblandade i nedflyttningsstriden. Både Djurgården och Hammarby har ju exempelvis redan mött Kalmar två gånger, medan LB har kvar ett möte med tabelljumbon.

En reflektion över de senaste årens bottenstrider är ju att det sedan 2015 är flera väldigt bra lag som har åkt ur. Det känns tråkigt att ett lag skall behöva följa Kalmar ner i elitettan. Precis som att det var tråkigt att Kvarnsveden och Örebro flyttades ner i fjol.

Som läget är nu i svensk damfotboll tycker jag gott att det finns plats för 14 lag i damallsvenskan. Kanske till och med för 16.

Nackdelen med en utökad serie är att det blir fler matcher och därmed både dyrare resekostnader och ett tuffare spelschema. Men totalt sett tycker jag att en utökning skulle vara något positivt, då det skulle öka antalet svenska spelare som får chansen att spela på högsta nivå. Det skulle också öka antalet orter/regioner med elitfotboll, vilket skulle locka fler unga tjejer till sporten.

Jag tycker att debatten om en utökning av damallsvenskan borde vara högaktuell, men jag hör och ser väldigt lite synpunkter i frågan.

Apropå damallsvenskan läste jag på bloggen Hattrick att det är problem med handläggningstider på Migrationsverket som gör att alla sommarens nyförvärv inte har kommit i spel ännu.

Det här är något jag funderat över några gånger. För jag har noterat att dambasketlag ofta har liknande problem med amerikanska nyförvärv. Däremot har jag knappt någonsin hört om några herrfotbolls- eller herrbasketlag där långväga nyförvärv fått vänta veckor på att bli spelklara. Någon som vet hur det kommer sig?

I dag samlas landslaget i Göteborg för de avgörande matcherna i VM-kvalgruppen. Jag noterade att P4 Kronobergs fotbollsexpert Hanna Höckert tycker att Växjös Nellie Karlsson borde ha varit med i Göteborg. Höckert verkar till och med se Karlsson som Sveriges för tillfället bästa försvarsspelare.

Det lilla jag har sett Nellie Karlsson kanske jag inte höjer henne så högt till skyarna, men visst har Växjöbacken potential. Och hon visade fina kvaliteter när hon gjorde 1–1-målet mot Vittsjö i går.

Det var inte bara i toppen av damallsvenskan som det tajtade till sig i helgen. Även i elitettan minskade avstånden i toppen. Ett hattrick av nya tyskan Sonja Giraud gjorde att Kvarnsveden vann sin första match på länge, och återigen knappade in på topptrion.

För inget av de tre topplagen vann. Lidköping kryssade mot Västerås BK30 och Kungsbacka mot Assi. Och Kif Örebro kammade noll i ”derbyt” mot Mallbacken. Värmländskornas 2–0-seger innebär att det för tillfället är Lidköping och Kungsbacka som ligger på damallsvensk plats.

I botten tog Uppsala en blytung trepoängare hemma mot Ljusdal. Den innebär att Uppsala i nuläget har lämnat den akuta nedflyttningsstriden.

Det om de båda inhemska toppserierna. I USA:s NWSL är nu 3,5 slutspelslag klara. North Carolina, Seattle och Portland har som bekant 100-procentigt säkrat sina platser.

Och genom söndagens 3–1-seger borta mot Orlando är nu även Chicago Red Stars väldigt nära att knipa den fjärde och sista platsen. Laget behöver två poäng på de två omgångar som återstår, och det troliga är att platsen säkras i nästa omgång, då man har hemmamatch mot tabelljumbon Sky Blue.

För Marta och Orlando innebar förlusten däremot att det är 100-procentigt klart att slutspelståget har gått.

Stor matchvinnare för Chicago i söndagens nyckelmatch var Australiens Sam Kerr, som gjorde två av målen och spelade fram till det tredje.

Kerr vann skytteligan i NWSL i fjol på 17 mål. Med två omgångar kvar av årets serie leder hon på 14, två före Lynn Williams och tre före Lindsey Horan.

Ingen har vunnit NWSL:s skytteliga mer än en gång, vilket ger Kerr en bra chans att bli historisk. Och det är ingen tvekan om att australiskan för tillfället är en av världens bästa spelare. Kanske till med med den allra bästa, som Rainer tyckte i bloggen Hattrick.

När den franska ligan drog i gång i helgen kopplade en annan pålitlig målskytt direkt ett litet grepp om skytteligan. Norska Ada Hegerberg gjorde nämligen två av Lyons mål i 8–0-segern mot Lille. Omgångens andra tvåmålsskytt var lagkompisen Amel Majri.

Det blev inga svenskmål i premiärrundan, även om Stina Blackstenius hade en boll inne. Vadstenaprodukten var dock avvinkad för offside. Ett svenskt assist blev det dock, för Montpellier segermål i 1–0-vinsten mot Dijon gjordes av Anouk Dekker, framnickad av Linda Sembrant.

Vittsjöförvärvet Linda Sällström fick en kanonstart på sin tid i Paris FC. Redan i tionde minuten gjorde hon sitt första ligamål. Hon stod även för det inspel som en Guingampback slog i eget mål till 2–0. Sett till klippet med höjdpunkter var Sällström planens gigant.

Det var helgens klubbfotboll i sammandrag. Kommande inlägg är det förstås fokus på VM-kval. Vårt svenska landslag håller just nu på att träna i Göteborg.

I den landslagsturnering som har pågått i en dryg vecka, Asiatiska spelen, är det nu bara fyra lag kvar. Tisdagens semifinaler spelas mellan Sydkorea–Japan och Kina–Taiwan. Här är ett klipp från Kinas kvartsfinal, där man vann med 5–0 mot Thailand. Spelskickliga PSG-förvärvet Wang Shuang gjorde tre mål:

6 tankar på “Piteå tycks inte gilla Skåne

 1. Njae, Höckerts pluggning av Karlsson från Växjö är tveksam (lokalpatriotism?). Då ligger nog igår utvisade Jennie Nordin närmare, eller? En som däremot Vittsjö-folket pratat sig varma för rätt länge – Sandra Adolfsson – kom nu i alla fall med till landslagssamlingen. Ja, KGFC har satt sig i en bra position och visst svänger det för drygt ett år sedan var de rejält nere i källaren innan höstens uppryckning kom. Ny tränare och några bra värvningar kan göra mycket. Övergångslösningen Press kanske gjorde mest nytta genom att laget i övrigt hann ställa om sig. Dagen innan valdagen får vi se om KGFC fina höst fortsätter och om LFC:s trassel är på väg att ta slut.

  Av de tre matcherna du nämner från Elitettan var nog krysset för Lidköping mot BK30 mest anmärkningsvärt, men lag i poängnöd kan ju överträffa sig själva ibland. Assi är på väg upp igen efter förra årets sensationssäsong och oavgjort mot Kungsbacka var ett kvitto. KIF Örebro saknade både skärpa och tur i avsluten mot Mallbacken. Ska de gå upp och hänga kvar i DA behövs både bättre spel och några kvalitetsvärvningar. Risken är annars att de blir 2019 års Kalmar. Mallbackens märkliga säsong fortsätter med vinster mot topplagen och rejält skakigt mot sämre lag. KIF Örebro har nu förlorat sina båda matcher mot Mallbacken. Ny chans i Svenska cupens tredje omgång när de möts igen. Topplaget i Elitettan Lidköping får möta topplaget i DA Kopparbergs Göteborg i cupen. Då får vi en indikation på styrkeförhållandet mellan serietopparna.

 2. Nej, jag är inte helt övertygad om att en utökning av ”OBOS-allsvenskan” skulle vara ett lyckokast för serien. Dels detta med det utökade reseprogrammet, en ytterligare dränering av klubbekonomierna, dels blir det fler matcher att besöka för den krympande och blaserade(?) publiken. Dessutom: är Damallsvenskan och de lag det skulle röra sig om förtjänta av att det blir två eller fyra nya s.k. slagpåsar, typ IFK Kalmar? Glädjen över upphöjelsen blir nog kortvarig i de flesta av fallen…

  • Ingen kan förstås veta hur utfallet av en utökad damallsvenska skulle bli. Ekonomiskt är det självklart så att resekostnader ökar och att varje klubb skulle få en mindre summa i centrala bidrag.

   Sportsligt däremot känns det inte som att kvaliteten på serien skulle behöva sjunka. Tittar på alla de nykomlingar som gått upp sedan elitettan infördes är IFK Kalmar den enda slagpåsen.

   2014 höll sig både Eskilstuna och AIK kvar på 26 respektive 14 poäng.
   2015 åkte i och för sig Hammarby ur, men de tog 18 poäng. Samma summa tog den andra nykomlingen, Mallbacken.
   2016 klarade sig både Djurgården (27 poäng) och Kvarnsveden (23 poäng) kvar med god marginal.
   2017 klarade sig både Hammarby (27 poäng) och LB07 (26 poäng) kvar.

   Hittills har alltså ingen nykomling från elitettan tagit mindre än 14 poäng. Risken är ju uppenbar att Kalmar kommer att bli sämst i klassen. Men jag tycker nog ändå att det här visar att Sverige har fler än tolv klubbar med kapacitet.

   En utökning hade varit väldigt bra för spelarna eftersom fler hade fått chansen att spela i vår högsta serie varje vecka. Det hade även varit bra för damfotbollen i stort, eftersom fler orter troligen skulle få damallsvenska lag.

   • Jodå, Johan, jag tror jag förstår hur du resonerar i detta fall – men är det till gagn för svensk elitdamfotboll på sikt? Själv tror jag inte att standarden och intresset kommer att höjas nämnvärt, snarare tvärtom.

    Förresten – vad spelar det för roll hur mycket klubbarna sliter och kämpar sig blodiga för att behålla sina stora talanger när de ändå köps upp av penningstarka och omsusade utländska klubbar? Pessimist – eller realist – som jag är befarar jag att Damallsvenskan är på väg att förvandlas till en ”Elitetta”, i internationell jämförelse. Gissar att jag inte är ensam om den skräckvisionen.

    • Givetvis är risken uppenbar att damallsvenskan allt eftersom kommer att tappa mark gentemot ligorna i Tyskland, England, Frankrike, Spanien och kanske även Italien.

     Och jag tror inte att standarden på damallsvenskan kommer att förbättras av att det blir fler lag. Men jag tror inte heller att den kommer att sjunka speciellt mycket av det skälet.

     Totalt sett tror jag att en utökning hade varit till gagn för svensk damfotboll. Ju fler orter som har elitlag, desto större chans att de lokala bolltalangerna väljer fotboll framför andra sporter. Och ju fler lag vi har, desto större chans för unga talanger att få speltid i vår högsta serie.

     Dessutom tror jag att det är lättare att få ihop ekonomin i damallsvenskan än i elitettan. Det borde ju vara väldigt mycket lättare att sälja in ett damallsvenskt lag.

 3. Varje gång jag ska skriva namnet på Linköpings FC:s tränare vill mina fingrar automatiskt stava ”Uno Olofsgård”. Kan någon förklara det märkliga (psykologiska) fenomenet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.