Raffinerad avslutning både i toppen och botten

För andra gången i år vann alla de fyra högst placerade lagen i damallsvenskan i samma omgång.

Piteå klarade den svåra hemmamatchen mot Linköping och kommer därmed att på allvar vara med i guldstriden minst fram till och med bortamatchen mot Rosengård i Malmö. Troligen kommer Piteås guldchanser att leva ända in i slutomgången. Piteå är ju ett av två lag som har segern i egna händer.

Det andra är Rosengård, som fick med sig tre poäng hem från den luriga bortamatchen i Vittsjö. Även Göteborg tog tre poäng i dag, vilket innebär att guldhoppet lever vidare även för dem. Däremot kan Kristianstad nu sluta drömma gulddrömmar. De kan numera som bäst sluta tvåa.

Det skall sägas direkt att jag inte har sett någon av dagens matcher. De krockade med serieavslutningen för mitt lag. Men jag har sett höjdpunkterna, och från dem kan man ju konstatera att Piteå i dag hade lite hjälp av en olycklig målvaktsinsats från Linköpings 17-åriga debutant Julia Nyström vid det matchavgörande 3–2-målet.

Junioren fick vakta målet eftersom Stephanie Labbé är hemma i Kanada för att spela VM-kval och för att Matilda Haglund är skadad. Jag känner inte till omfattningen på Haglunds skada, men däremot vet jag att Labbés VM-kval pågår även under nästa damallsvenska omgång, så Nyström lär vara aktuell även för spel i nästa damallsvenska match. Man lider ju med henne, och det är bara att hoppas att hon kan skaka av sig dagens match.

I Piteå verkar tyvärr Johanna Rasmussen ha åkt på en ny knäskada. Rapporteringen på Radiosporten antydde att det kunde vara allvarligt. Hoppas att det var en felaktig analys, och att hon snart är tillbaka på planen igen. Både för hennes, LFC:s och Danmarks skull. Det stundar ju semifinal i VM-playoffet kommande vecka.

Rosengårds seger i Vittsjö gör att Vittsjö är under stor press i de tre avslutande omgångarna. Det är även Djurgården efter dagens förlust i Eskilstuna.

Här kan man ju faktiskt konstatera att seriemakarna har lyckats väldigt väl både med topp- och bottenstriden. I toppen har vi ju både Rosengård–Piteå och Göteborg–Rosengård i de tre avslutande omgångarna.

Här är spelschemat för våra guldkandidater:

Piteå IF 42 poäng, +13 i målskillnad
Kalmar (b), Rosengård (b) och Växjö (h)

Om Piteå tar sju poäng på de matcherna är guldet deras.

FC Rosengård 39 poäng, +34 i målskillnad
Hammarby (h), Piteå (h) och Göteborg (b)

Troligen måste Rosengård ta maximala nio poäng för att vinna guldet.

Göteborg FC 38 poäng, +17 i målskillnad
Växjö (b), Kristianstad (b) och Rosengård (h)

För att Göteborg skall kunna vinna krävs det inte bara att de själva tar full poäng, de måste också ha hjälp så att Piteå tappar poäng i två av de återstående matcherna. Det är kanske inte så sannolikt, men inte heller omöjligt. Dock skulle jag bedöma Göteborgs chanser till någon enstaka procent.

I botten vimlar det av inbördes möten mellan de inblandade lagen. Vittsjö har ju exempelvis kvar rakt igenom matcher mot lag som helt eller delvis är i riskzonen för nedflyttning.

Vilka lag finns då i den där riskzonen?

Just nu känns det som att det är Eskilstuna, Hammarby, Djurgården, Vittsjö och LB07 som riskerar att följa med Kalmar ner i elitettan. Kollar vi återstående schema för de lagen ser det ut så här:

Eskilstuna 25 poäng, –6 i målskillnad:
Linköping (b), Vittsjö (b) och Kalmar (h).

Det kan räcka med en poäng till för att säkra kontraktet, och klart är att det garanterat räcker med tre poäng till. Och de poängen tror jag att United tar. Fast det kanske är bäst att göra det i någon av de två nästkommande omgångarna, för med kniven mot strupen kan till och med en hemmamatch mot Kalmar vara skräckinjagande.

Hammarby 24 poäng, +1 i målskillnad
Rosengård (b), Växjö (b) och Vittsjö (h)

Även för Hammarby behövs det nog en trepoängare till för att laget skall kunna känna sig hyfsat säkert. Det bästa är förstås att ta den redan innan slutomgången. För annars kan hemmamatchen mot Vittsjö bli en riktig nagelbitare.

Djurgården 23 poäng, –6 i målskillnad
Vittsjö (h), Linköping (h) och LB07 (b)

Djurgården har mycket av avgörandet i egna händer. Det kan förstås både vara bra och dåligt. Man skall alltså möta både Vittsjö och LB, två riktiga sexpoängsmatcher. Gissningsvis kommer rätt många av de andra lagen i bottenstriden hålla tummarna för Djurgårdsseger mot Vittsjö den 14 oktober. För om det skånska laget vinner den match spetsas bottenstriden till rejält.

Vittsjö GIK 20 poäng, +1 i målskillnad
Djurgården (b), Eskilstuna (h) och Hammarby (b)

Liksom Hammarby riskerar alltså Vittsjö nedflyttning trots att man har plusmålskillnad med tre omgångar kvar att spela. Det om något visar ju hur hård och tuff striden i botten är i år. Vittsjö har alltså bara matcher mot andra bottenkonkurrenter kvar, vilket gör att man har avgörandet i egna händer. Men det är inte omöjligt att det kommer att krävas sex poäng till för att laget skall kunna hänga kvar. I våras tog Vittsjö två poäng mot de tre lag man har kvar att möta.

LB07 20 poäng, –17 i målskillnad
Kristianstad (b), Kalmar (b) och Djurgården (h)

LB kan klara sig kvar på sex poäng, men bör hon ta även en sjunde om man skall kunna klara kontraktet på egen hand. Det är inte omöjligt, även om det inte heller blir lätt.

Alla dessa spännande matcher i slutomgångarna borde kunna locka storpublik till arenorna. I dag visade Norrbotten vad det betyder för intresset att Piteå kan vinna damallsvenskan. Fina 2 789 personer kom till LF Arena för eftermiddagens match, vilket gör att Piteå nu har fina snittet 1 821 i årets seriespel.

Tyvärr fick vi även se årets sämsta damallsvenska publiksiffra den här helgen. Bara 118 personer var på plats och såg LB07 hämta hem sin viktiga trepoängare i går.

Och tyvärr lockar inte heller toppstrid i elitettan folket i Kungsbacka. Trots att ortens lag har stora chanser att vinna den näst högsta serien lockades bara 152 personer till dagens segermatch mot Ljusdal.

2–1-segern gör att Kungsbacka har sju poäng ner till strecket med fyra omgångar kvar att spela. Det mesta talar således nu för att laget kommer att spela till sig en damallsvensk plats. Nu känns det som en betydligt tuffare uppgift att få ihop ekonomin än att sluta topp två.

I Tyskland blev mötet mellan de båda storlagen Wolfsburg och Bayern München en riktig maktdemonstration från Nilla Fischer:s lag. Man vann med hela 6–0 efter att Ewa Pajor gjort tre av målen. Pajor har för övrigt inlett ligaspelet lysande. På tre matcher har hon gjort sju mål, vilket innebär att det bara är just Wolfsburg och Bayern av ligans klubbar som gjort fler mål än den polska forwardsstjärnan.

I Frankrike tappade PSG oväntat poäng hemma mot Lille. Matchen slutade 1–1. Hanna Glas debuterade för Parisklubben, hon spelade de första 57 minuterna. Annahita Zamanian byttes in i slutminuterna.

 

42 tankar på “Raffinerad avslutning både i toppen och botten

 1. Har du tips på länk för att följa PSGs seriespel? Jag har inte hittat någon bra men vill gärna följa PSG & Hanna Glas.

  • Om du vill kunna se matcherna live har jag tyvärr inga bra länkar. Däremot kommer det upp höjdpunkter på ligans officiella Youtubesida någon eller några dagar efter matcherna.

   När det gäller att hänga med rent statistiskt i ligan gillar jag den här sidan. Den är snabb med resultat och målskyttar. Oftast kan man även läsa alla laguppställningar rätt snabbt efter matcherna.

   PSG har även rätt bra rapportering från sina matcher på damlagets officiella Twitterkonto.

   Det är via de tre länkade sidorna jag följer laget.

   • Tack! Mitt Twitterkonto har jag avslutat då Twitter är så fyllt av påhopp & missförstånd men det brukar ju gå att kolla av andras officiella konton ändå. Youtube hade jag inte ens tänkt på.

 2. Om inte…

  …Linköpings FC hade dumpat CAJSA ANDERSSON och ersatt henne med HILDA CARLÉN, som blev gravid och har ersatts med STEPHANIE LABBÉ, som just nu är på ett längre landslagsuppdrag för Kanada och därför lämnat över till den skadebenägna MATILDA HAGLUND, som ju är fortsatt skadad och lämnat en lucka efter sig som (tillfälligtvis?) har fyllts med 17-åriga tredjemålvakten JULIA NYSTRÖM (andramålvakt i LFC F19), så hade – just det – Cajsa Andersson vaktat målet mot Piteå igår…

  Jag vet inte om slutresultatet blivit helt annorlunda med en erfarnare målvakt, däremot såg jag unga Julia Nyström göra en fullt godkänd insats, utan att premiärnerverna syntes utanpå matchtröjan. De ”experter” och de rubriker som förkunnar att Linköping förlorade mötet p g a en enda målvaktstavla är mycket snett ute. Det borde vara bötesstraff på sådana skriverier! Visst testade Piteå motståndarnas debutant maximalt, men det var inte ett olyckligt målvaktssjabbel som fällde LFC. Piteå var hetare, starkare och brutalare i sitt spel och bevisade att deras smågrisiga – säger inte medvetet råa – taktik lönar sig i längden. Om hemmalaget var bäst på massiva anfall och utnyttjande av bortalagets försvarsbrister, så var Linköpings kontringar både farligare och bättre och borde ha resulterat några fler mål. Summa summarum så vann PIF välförtjänt – och så önskar vi laget fortsatt lycklig resa ända in i kaklet, som det heter. Om inga snubbeltrådar och fallgropar väntar kommer Kronprinsessan Victorias ”pokal” att vara på plats i Norrbotten om några veckor.

  • ……hade katten skjutit ”kärringa” med kvastskaftet……

   Lite oförskämt att kalla Piteås spel smågrisigt. Tycker man inte om det borde du kalla det jättegrisigt för det finns inget smått i Ellens L och Julia K’s mittfältsspel. Gillar man det, som jag, kallar man det resolut, stenhårt och kompromisslöst. Medvetet rått som du naturligtvis inte ”säger” men menar -annars skulle du väl inte skrivit det?? Låter som en riktigt sur bortförklaring när det inte går som man vill. Grisighet kopplar jag snarare till tjuvnyp, efterslängar och annat som jag oftare ser hos ”stjärnor” som inte får spelet att stämma. Någon av dem kanske till och med spelar i LFC………?
   Stort tack för ”lycka till”-et – vi kommer säkert att behöva det. Fallgropar och snubbeltrådar finns det minst tre stycken av. Vi njuter av stunden här uppe i norr och gläds över tjejernas – och hela ledarteamets – prestationer

   • Nej då, bäste ”PeE” Jag är inte ute efter att kasta sk-t över Piteå IF – tvärtom är jag full av respekt och beundran inför framgångarna. Dock har ditt PIF ett kanske lite oförtjänt rykte om sig att vara ett lag som satsar hårt på det fysiska, destruktiva spelet, men den stämpeln är på väg att försvinna. Tränare Stellan Carlsson har inga meriter från rugby/amerikansk fotboll, så vitt jag vet… Det är i stället många års målmedvetet hårt arbete som lett till att man är där man är idag. Helt välförtjänt om Piteå IF tar hem SM-guldet i år. Det menar jag uppriktigt och hoppas du får njuta av den triumfen inom kort.

 3. Julia Nyström gjorde en fullt godkänd match mot det kanske värsta motståndet en debutant kan få i Damallsvenskan. Vad jag då syftar på är Piteås skicklighet vid fasta situationer och deras aggressivitet när lägen för avslut dyker upp i boxen för i dessa moment menar jag att de är helt överlägsna övriga lag i Damallsvenskan.

  Agerandet vid 3-2 målet var förstås inte bra men det var främst genom egen ineffektivitet i kontringslägena man skapade som LFC förlorade matchen. Piteås tyngd och aggressivitet i kombination med en sedvanligt tillåtande Pernilla Larsson (första gula i 81 minuten i årets mest fysiska match är för lite och för sent) gjorde att LFC bokstavligt talat blev överkörda i närkampsspelet och då vinner man inga matcher.

  • Hade hoppats få välkomna dig till LF arena i helgen!! Pernilla L är förvisso en av de mer tillåtande domarna. Hon leder dock matcherna med fast hand och är hyfsat konsekvent. Tycker inte det fanns jättemånga ”varningssitationer” under matchen även om den var fysisk.

   • Kan förtydliga att jag absolut inte menade att det endast skulle vara hemmalaget som hade kunnat få syna fler kort under matchen då båda lagen var ‘bra’ på att stoppa upp spelvändningar genom fasthållningar, tröjdragningar e t c och det ska ju om man går strikt enligt regelboken alltid ge varningar. Helt rätt att Larsson är konsekvent dock, hon varnar nästan aldrig och blåser sällan för något av lagen men det blir ju givetvis en stor fördel för de mer välvuxna lagen som prioriterar fysik framför finlir.

  • Nu har jag sett matchen, och jag tycker också att Pernilla Larsson är värd att nämnas. Fast bara ur en positiv synvinkel. Jag tycker nämligen att hon stod för en av årets allra bästa domarinsatser i damallsvenskan.

   Fotboll är en sport där kroppskontakt är tillåten och jag tycker att Larsson såg till att matchen hela tiden låg på en bra nivå. Visst fanns det en handfull situationer där jag tror/tycker att hon dömde fel. Men det var inga stora saker, och när det gäller korten tycker jag att hon hamnade rätt. Jag kände inte att hon missade några solklara varningar, och man behöver inte veva med korten bara för sakens skull.

   Sammanfattningsvis en väldigt bra match och en mycket bra domarinsats.

   • Där ser man…..som du själv tidigare skrivit så är inte spelare skyldiga att stå upp när de blir attackerade. Frågan är då om och i så fall hur domare reagerar på sådana, med ditt ordval, attacker. Det ska bli intressant att se ditt utlåtande efter matchen Rosengård – Piteå, vilka som ”attackerar”, vilka som faller (lätt) och domarinsatsen.

    • Det där var ett konstigt svar. Jag skrev om kroppskontakt, något det förekom mycket av i matchen Piteå-LFC. Du skriver om attacker, något som jag inte upplevde förekom.

     Du får gärna berätta vilka situationer du upplevde som attacker. Jag tycker nämligen att de flesta närkamperna var på rätt sida gränsen, och att några låg och balanserade på den.

     Det var verkligen inte domarinsatsen som avgjorde matchen. Utan det var Piteås tyngd på fasta situationer, LFC:s orutinerade målvakt samt LFC:s ineffektivitet vid de många 100-procentiga målchanser som man faktiskt skapade.

    • Som sagt – som du TIDIGARE skrivit. Med andra ord hänvisar jag inte till helgens match. Det du nu kallar kroppskontakt kallade du då ”attacker”, exempelvis när Anja Mittag väntade med att falla tills hon kommit in i straffområdet efter kroppskontakt och kamp om bollen, axel mot axel, med Jonna Andersson en bra bit utanför straffområdet. DÅ och i DEN matchen tyckte du att spelare inte hade skyldighet att stå upp när de blev ”attackerade”. Ordvalet kanske är en smaksak, men du tycks ändå göra åtskillnad på kroppskontakt och attacker. Så mitt svar var inte alls konstigt – det var så nära ett citat från dig själv det går att komma.

     Jag håller med dig om att domaren inte avgjorde matchen och det är också lätt att hålla med om resten i ditt sista stycke.

     Så – som sagt – ska det bli intressant att se om och i så fall vad du klassificerar som kroppskontakt respektive attacker i matchen Rosengård – Piteå, en kanske avgörande match om SM-guldet där det rimligen också kommer att vara kroppskontakt, eller möjligen, attacker. Ska vi kanske hoppas på att Tess Olofsson eller Pernilla Larsson dömer?

     • Om du inte har någon koppling till helgens match förstår jag inte varför du över huvud taget kom med kommentaren.

      För övrigt kan jag inte hitta var jag har kallat situationen med Andersson och Mittag för en attack.

      Däremot hittar jag att jag skrev så här i själva inlägget om matchen:

      ”På repriserna kändes straffen hårt dömd, men live tyckte jag spontant att det var straff. Alltså kan jag inte klandra domare Laura Rapp för domslutet. Andersson tog ju en stor risk när hon bara gick på spelare (Anja Mittag) och inte på boll.”

      Samt så här i en kommentar:

      ”På repriserna ser man sedan att kontakten inte är speciellt kraftig samt att Mittag inte direkt försöker häva fallet. Dock finns det ingen skyldighet för spelare att kämpa emot när de blir påsprungna.”

    • Då har vi ytterligare ett beskrivande ord att välja ur arsenalen – påsprungna ska det naturligtvis vara, nu när du hittade det exakta citatet. Attacker var INTE ditt ordval – sorry! Om en situation i en match beskrivs som att någon blir påsprungen (och inte har skyldighet att stå upp och dessutom leder till straff eller annan åtgärd från domaren) och andra situationer i andra matcher benämns kroppskontakt (och inte leder till åtgärd från domaren) tycker jag det är intressant. Detta främst för hur lika eller olika domare uppmärksammar och agerar i sådana situationer, men också för hur situationer och matcher beskrivs – språket styr tanken och verklighetsbilden.

     Det finns knappast några ”änglar” bland spelarna i DA, men vissa spelare och vissa lag använder fysiken till sin fördel jämfört med andra lag. Ibland är det på gränsen eller över gränsen. Att domaren lägger sig på viss toleransnivå kan naturligtvis gynna eller missgynna olika lag. Däremot är det sällan domarens insatser direkt avgör en matchutgång, men dennes ”nivå” kan ändå ha betydelse mer subtilt över 90 plus minuter. Det är av sådana skäl jag tog med en fundering kring kommande match Rosengård – Piteå (där finns genom Piteå kopplingen till helgens match och den andra kopplingen var hur en situation kan beskrivas. Jag minns att vi hade en ordväxling om Mittag-Andersson). Så – hur kommer lagen att agera i ”det fysiska spelet” och hur kommer domaren att agera? Kroppskontakter, påspringningar, attacker – vem gör vad, vem står och vem faller? SM-guld i potten….?

 4. Det säger väl det mesta om hur Rohlin & co har skött sitt sportsliga arbete i LFC. Alla visste att Labbé skulle iväg med landslaget under hösten!
  Labbé kostar nog runt 100.000 kr för tre månader.
  Tidigare sportchefen gjorde inget större avtryck heller, dessutom smög hon ut bakvägen (sparken?) mitt i säsongen.
  LFC bör nog snabbt se om mittbacksproblemet.
  Arnt flyttar väl hem och Lantz håller inte rätt klass. Dessutom behövs två anfallare så att Asllani får spela på sin bästa position – mittfältet.
  Men utan pengar så blir det förstås svårt!
  PS. Till redaktör’n – tror inte att Kalmar är speciellt skräckinjagande i sista matchen för Eskilstuna….

  • Ok. Någon är lite arg, eller?
   1. Jag tror inte Rohlin är ytterst ansvarig för värvningen av Labbé. Dessutom hade man såklart räknat med Haglund under tiden Labbé skulle vara iväg.
   2. Lite fånigt att dra fram pengasummor som jag misstänker att du inte har någon direkt aning om.
   3. Antar att du syftar på tidigare klubbdirektören? Hon slutade väl p.g.a. att hon var slutkörd av allt arbete. Hon har väl förövrigt gjort ett ganska bra avtryck, med två SM-guld bl.a.
   4. Arnth har väl nyligen antytt att hon vill stanna i LFC.

   Håller med dig angående anfallare, dock.

  • Jaaaa….haaaa…. säga vad man vill, men koll på LFC har du tydligen inte. Kanske du skulle erbjuda dina tjänster för att höja kvaliteten?

   Intressant att du skriver ”Rohlin & co” – det borde nog vara tvärtom. Tror inte Rohlin vara tongivande eller avgörande i rekryteringen. Ytterst är det väl alltid ett styrelsebeslut, eller?

   Hmmmm…..sportchef. Om det är klubbdirektören Hagström du syftar på så var hon just det – klubbdirektör. Hon aviserade själv i god tid att hon skulle sluta och fick alltså inte sparken.

   Jaha, Labbé kanske kostar det du skriver – och? Kanske det bara är du som kan förutse och förebygga skador som uppstår på träning två dagar innan matchen mot Piteå? Annars hade Haglund förstås stått.

   Det finns just ingenting som talar för att Arnth flyttar till Danmark.

   Jag kan hålla med dig om att det blir svårt, eller i varje fall, svårare utan pengar – och…….?

   • Den som ifrågasätter heliga LFC i denna spalt ska omgående hudflängas.
    Genast kommer försvarslinjen till undsättning.
    Ingen har gjort något som helst fel i LFC:s ledning.
    Inga dåliga beslut om mindre lämpliga tränare som kostat klubben stora summor.
    Eller kortsiktiga – och dyra – lösningar av utländska spelare.
    Har inget emot Haglund, hon gjorde säkert ett bra jobb.
    Men det var väl ändå Martin Sjögren som låg bakom SM-gulden. Förutom en mycket skicklig tränare var han också sportchefen som värvade samman alla dessa unga toppspelare. Lina Hurtig den sista.
    Förresten, grattis till Nilla Fischer.

    • Det beror väl på HUR du ifrågasätter Svenneberka.
     Ditt första inlägg var ju fullt med rena felaktigheter.

     Jag håller helt med att ledningen gjort rätt många felbeslut vad gäller tränare/spelare.

    • Vem har sagt att LFC:s ledning inte gjort misstag eller fel? Inte jag i alla fall. Då har du läst det jag skrivit tidigare mycket dåligt, eller så sviker minnet dig. Jag har tvärtom ett antal gånger skrivit att styrelser kommer undan rätt lätt, medan kritik riktas mot tränare, sportchefer och spelare. Det gäller också LFC:s styrelse. Däremot är det närmast löjeväckande att peka på Rohlin som någon som fattar avgörande beslut eller har avgörande inflytande på beslut.

     Och – återigen – om Labbé kostar 100 000 för tre månader, so what? Om det är dyrt eller inte vet varken du eller jag. Självklart hade det varit bättre att ha kvar de ordinarie målvakterna, men nu var inte läget sådant att det gick. Om du hade ifrågasatt att LFC inte fortsatte med Haglund som förstemålvakt och med all kraft sökte efter ett framtidsnamn på längre kontrakt (även om LFC troligen räknar med Carléns återkomst), så hade det varit en relevant synpunkt. Det gjorde du inte.

     Om du hade ifrågasatt exempelvis hur de tre nytillskotten (som skulle stå för målproduktionen när Dowie lämnade) de sista dagarna av transferfönstret används, så hade det varit relevant. Det gjorde du inte.

     Just det, Sjögren var både huvudtränare och sportchef. Klubbdirektören Hagström som inte fick sparken som du påstod och som inte var sportchef som du också påstod att hon var. Kanske tycker du att det varit bättre om exempelvis Walfridson också varit sportchef? Då hade styrelsen inte begått något misstag? Om du hade ifrågasatt att LFC vinglat i frågan om sportchef eller inte hade det varit en relevant synpunkt. Det gjorde du inte.

     Om du tycker du blir hudflängd, så har du en mycket låg toleransnivå eller är mycket ömhudad. Det fina är dock att du själv kan reglera eventuella framtida ”hudflängningar” genom att visa dig lite mer initierad kring det du skriver. När du staplar fel och fria fantasier på varandra får du räkna med att alla inte håller med. Att uppträda som stött primadonna funkar dåligt efter dina två kommentarer.

    • OK, om han hann bi sportchef också under sin korta tid, så hann han inte ställa till det så farligt. Däremot kan den utnämningen ligga LFC:s ledning till last, liksom utnämningen av W till huvudtränare. Om jag förstått saken rätt så har klubbledningen vacklat mellan att ha eller inte ha sportchef. De har tydligen ibland tyckt att det varit överflödigt med bara två lag i klubben. Vad som framgår av hemsidan har de fortfarande (eller återigen) ingen sportchef. Däremot, för bara några minuter sedan, annonserade de efter en klubbdirektör sedan förra slutade för ett halvår sedan. Det kan ju vara intressant läsning för den som vill se hur en sådan kompetensprofil kan se ut.

  • Det här var nog det värsta dravel jag läst. För att börja från början så fixade LFC två SM-guld under de två säsonger ‘den tidigare sportchefen’ var här, det är inte något jag skulle kalla att inte göra avtryck. Hon fick heller inte sparken utan slutade på egen begäran då hon kände att det inte gick att kombinera tjänsten med privatlivet och att hon höll på att gå in i väggen. Detta finns det nyhetsartiklar som behandlar och jag undrar därför varför du försöker sprida ogrundat skitsnack.

   Håller med om Labbé fast där var ju den stora missen att man inte gav Cajsa Andersson förtroendet utan istället valde att plocka in en ‘landslagsstjärna’ i form av Hilda Carlén.

   Vad gäller ‘mittbacksproblemet’ så var det en nyhet för mig att Arnth skulle flytta hem, av vad jag har hört så trivs hon väldigt bra och lär bli kvar. Vad gäller Lantz så håller jag inte med dig men så är det ju en spelare som många har åsikter kring.

   Håller inte heller med dig om Asllani då hennes bästa position är som släpande forward vilket hon ju också spelar som nu. Man får dessutom se på vilka spelare man har i övrigt och med Angeldahl i laget blir det ‘för många kockar’ på mittfältet om man flyttar ner Asllani dit.

 5. Piteå har utvecklat många delar av sitt spel de senaste åren. Det är inte bara långbollar och fasta situationer som gäller, även om det fortfarande är utmärkande. De är också ett mycket fysiskt spelade lag, något som Linköping inte är och aldrig har varit. Det märktes igår. Det var en dyrköpt förlust för LFC med två spelare ut på bår och ytterligare några som fick riktiga smällar. När domare Larsson blåser har det som regel gått långt i det fysiska spelet. Får se om LFC lyckas lappa ihop ett lag till de avslutande omgångarna i DA och åttondelen mot PSG i WCL.

  Jag tvivlar på att KDFF haft gulddrömmar. De är antagligen skapligt nöjda med att ha ypperliga chanser att ta sin första medalj.

  PIF med Carlsson har fått bygga lag under flera år, tämligen ostört. Det har de gjort bra. I en dubbelsida i Aftonbladet låter det dock som i så många andra klubbar varför det går så bra och vad som är utmärkande. Det är kanske inte så lätt att sätta fingret på det, eller så säger de intervjuade det journalister vill höra och skriva. Om PIF tar SM-guld blir det intressant att se om utländska storklubbar är lika pigga på att värva spelare som de varit de senaste åren. Det borde väl vara rena drömmen att locka ett gäng rätt lågavlönade max halvproffs att bli välbetalda helproffs i bättre klubbar? Eller har ryktet om PIF:s förträfflighet inte nått ut i Europa ännu?

  • Vad jag tror varför dom får jobba ostört är att dom satsar på laget istället för ”jaget”, dom försöker hitta dom som passar in i deras ”personlighet”.
   När jag ser på Piteå If Dam sida så har dom 6st lokala tjejer i truppen (var 7 tidigare med Lotta Ökvist), dock inte alla som är med i start 11:an, sen har dom 3st vad jag kan se som är från ”när”området, det är riktigt bra jobbat.

   Hur många lokala spelare har andra topplag, om vi nu kan räkna PIF som ett topplag med tanke på hur försäsongsröstningen slutade när lagen träffades :o)

   Sen om man såg på PIFs budget så har dom ostort sett bara hälften av ”topplagen” har i budget, det är väl därför dom försöker hitta så många ”lokala” spelare som passar in i deras lagbygge

   /
   Heija Piteå

   • Hoppla! ”Grannkommunen” har svalt hela konceptet – jaget och laget och personlighet och det andra tugget. Nåväl – något kan det ju ligga i det. Frågan är vad ”lokala tjejer”, ”lokalt” och ”när”området är för något. Det är dessutom en sak att räkna huvuden och födelseort eller moderklubb, det är en annan – och viktigare sak – att se till vilka spelare som är bärande för PIF:s genombrott detta år efter lång uppbyggnad. Hur ”lokal” eller ”när” är veteranen och superbacken Ikidi? Hur ”lokal” eller ”när” är målvakt Andersson (Storstockholmsklubben Älta som moderklubb och hur var det med Carlén tidigare)? Hur ”lokal” eller ”när” är Karlernäs (från Torsby i Värmland)? Hur ”lokal” eller ”när” är Jakobsson (Skellefteå)? Hur ”lokal” eller ”när” är Pedersen (Norge)? Hur ”lokal” eller ”när” är Janogy (Falköping och närmast från Mallbacken i Värmland)? Går din gräns för ”lokal” eller ”när” strax söder Stockholm?

    Precis som i de flesta andra klubbar som når toppen utgörs de viktigaste spelarna inte av lokala förmågor, även om de finns i truppen. Rosengård är ett annat exempel på detta och Linköping minst lika tydligt.

    Till sist – vilka klubbar, förutom möjligen Rosengård, är det som har dubbelt så stor budget som PIF? Återkom gärna med siffror ”Grannkommunen”!

    • Med ”lokal” så menar jag född i piteå kommun, dock är jag inte 100%. Närområdet menar jag närmaste by/stad (Skellefteå, Luleå, Älvsbyn)

     Ang budgeten för 2år sedan så låg PIF officiella budget på 9miljoner, då låg dom i mitten av alla lag, topp 3lagen har jag för mig låg på 18, 20 & 22 miljoner.

     Ska absolut försöka hitta detta igen. Har för mig när det var snack om budgetar och vilka som skulle få dispens på elitlicensen osv från EFD/SVFF

    • jag skulle nog räkna hela norrbotten som närområdet. eftersom det finns inga andra elitklubbar där (kanske Assi nu, men de är fortfarande ganska färsk på elitsidan). t.ex. kirunatjejer som vill spela på hög nivå gick/gå traditionellt först till umeå och nu, minst sen umeå hackar, till piteå.

    • ”inte 100%” och ”har för mig” är inga starka argument. Så hur många tongivande spelare i en startelva fyller då det kriteriet och den geografin? Hur många av de jag räknade upp? Lyckas du hitta något mer lag än Rosengård som hade dubbla budgeten jämfört med Piteå är det en sensation! Så välkommen tillbaka med siffror! Heija ”Grannkommunen”!

   • Om Piteås budget låg på 9 miljoner för 2 år sedan så hade LFC ungefär 1 miljon mer att röra sig med, de siffror du talar om är således helt tagna ur luften och endast Rosengård är i närheten av att nå upp till dom. Det är faktiskt lite komiskt att supportrar till andra lag tar för givet att LFC:s framgångar de senaste åren beror på ekonomin när sanningen snarare är att man liksom Piteå idag länge kunde bygga ihop en lojal lagmaskin dit spelare vill för att utvecklas och inte för att tjäna pengar.

    • Vad gäller budgeten så är det kanske inte så stora skillnader mot andra lag förutom Rosengård och KGFC, den stora skillnaden är väl snarast vad klubben får lägga på resor och övernattningar jämfört med andra klubbar.Räkna bort dessa kostnader så minskar Piteås budget ganska drastiskt.

    • För er som vill ha fakta och slippa spekulera. https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2018/6/da-ekonomi-2017/

     Inte helt lätt att tolka då redovisningen skiljer sig en del mellan klubbarna. Men i korthet kan man väl säga att Rosengård är ohotad ett. Linköping, Eskilstuna, Piteå och Kopparberg rör sig i samma härad (9-10,5 miljoner) Resterande lag mellan 5 och 6,5 miljoner). Skulle tro att Hamamrby och Djurgården också skulle hamna i den nedre regionen om damverksamheten särredovisades.

     Intäkter per klubb 2017 och 2016, tkr
     År 2017 År 2016
     Intäkter Intäkter Förändring Förändring
     %
     Djurgårdens IF FF 1) 31 363 22 545 8 818 39%
     FC Rosengård 30 837 29 006 1 831 6%
     Hammarby IF (tidigare DFF) 1) 26 907 Elitettan
     Linköpings FC 11 253 10 427 826 8%
     Eskilstuna United DFF 10 664 10 734 -70 -1%
     Piteå IF (tidigare sektion) 3) 9 664 8 437 1 227 15%
     Kopparbergs/Göteborg FC 9 028 9 316 -288 -3%
     IF Limhamn Bunkeflo 2) 8 638 Elitettan
     Kvarnsvedens IK 2) 7 147 2 513 4 634 184%
     KIF Örebro DFF 6 413 5 824 589 10%
     Kristianstads DFF 6 292 5 716 576 10%
     Vittsjö GIK 4) 5 006 4 660 346 7%
     Umeå IK FF Elitettan 6 472 0%
     Mallbackens IF Elitettan 4 790 0%
     * Damallsvenskan totalt 163 212 109 178
     Tabell 5
     1) Avser hela föreningen inkl. pojkverksamhet.
     2) Avser hela föreningen inkl. herrverksamhet.
     3) Nybildad damförening, tidigare år flersektionsförening
     4) Flersektionsförening, resultat gäller enbart dam/flickfotboll
     I

    • PDF-filen finns sedan länge i mitt arkiv och ekonomin diskuterades ju också på bloggarna när den kom. Nej, inte helt enkel att läsa i detaljer, men det går ändå rätt snabbt att med hjälp av tabellerna avfärda påståendet att flera klubbar har dubbelt så stor budget som Piteå. Nu när du hjälpt till, så behöver inte ”Grannkommun” leta längre, fast det hade kanske varit en pedagogisk poäng?

 6. Tack för alla kommentarer ang Pif, dom flesta ganska positiva. Vi är och ska vara tuffa att möta, hoppas innerligt att inga spelare i Lfc blev skadade..Att Lfc och deras styrelse har gjort fel med vissa spelare/ledare är väl ganska naturligt, deras jobb i flera år har varit imponerande.Nu håller vi tummarna för våra underbara spelare mot Kalmar nästa match.😀
  Hade gott P-o

 7. Det framhålls gärna att Linköpings FC har haft hela fyra tränare under det senaste året. Dock glömmer man att truppen, hitintills, har haft hela fyra olika målvakter engagerade i samma trupp. Vetlandabördiga Julia Nyström är den senaste i raden. All tänkbar heder åt henne!

  Urtråkigt om Anna Oscarsson och Johanna Rasmussen är borta från vidare medverkan i den damallsvenska slutspurten. Champions League… Ska man vara en realistisk Linköpingssupporter så är chanserna för LFC att köra över Paris SG och gå vidare mindre än noll procent, oavsett vilka interna problem PSG än brottas med. Däremot tycker jag att publiken på Linköping Arena kan se fram emot en skapligt underhållande afton när fransyskorna kommer och så får LFC:s enda storstjärna och DIVA, Kosovare Asllani, möta ett av hennes tidigare hemmalag. Woow!

 8. Någon måste väl ändå se och vara ärlig…att LFC-målisen var för kort! Syntes på uppvärmningen….trodde först det var ett skämt! Det var ju inte någon tabbe(är), hon var ju max 160(?) hon hoppade och nådde inte bollen. Försvann ju i hörnorna, kortast på plan? Hade Pite fått frisparkarna på mål under ribban hade det varit mål på samtliga. Sagt det förut och säger det igen en målvakt måste dominera i luften på denna nivå, inte ha problem att nå upp till ribban. 🙂 Funkar kanske på 7manna men en målvakt måste vara minst!!177…om vi nu ska vara ärliga..LFC får ut o leta nytt…för spelar ingen roll hur bra du är om fysiska förutsättningar saknas och som 17årig tjej…så har har du vuxit klart…

  • Alltså, får det dig att må bättre att såga längden på lagets F19-målvakt? Hon tillhör ju alltså inte officiellt A-laget.
   LFC:s 2:a målvakt ska tydligen vara tillbaka efter landslagsuppehållet, och 1:a målvakten snart efter det, så det lär förmodligen ha varit en engångsföreteelse i helgen. De behöver inte ”ut och leta nytt” (transferfönstret är ju stängt i vilket fall)
   Minst 177 förresten? Då är väl Piteås målvakt för kort också?

  • Fint med ärliga människor! Det tycker vi väl alla. ”Skämtet” finns nog att söka någon annanstans än hos 17-åriga målvakten. Skulle hon ha tackat nej till att stå och sagt att hon är för kort, nu när hon blev tillfrågad av den klubb hon tillhör? Är det så det fungerar i den klubb du tillhör eller supportar? Är hon verkligen så lång som 1.60? Hörde att hon bara var 1,22 – max…..eller du kanske var framme och mätte – i ärlighetens namn.

  • Bland svenska målvakter idag är det mig veterligen endast Hedvig Lindahl som når upp till den längd du menar är ett måste (tror hon är 1,78). Gamla stormålvakten Sofia Lundgren var t ex 1,72 och Cajsa Andersson som gjort det så bra i både LFC och nu Piteå är ungefär lika lång.

   Idén att en målvakt som får använda händerna måste vara lika lång som utespelarna (eller ja längre om man ska tro dig) är helt befängd.

 9. Pingback: Lite av varje inför en spännande helg | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.