Historien upprepade sig – nästan

Kommer ni ihåg slutspelet i VM 2015?

Om ni gör det minns ni kanske att det inleddes med att Tyskland vann med tre måls marginal mot det sista laget in i slutspelet. Precis samma sak upprepades i årets VM.

För fyra år sedan var det Sverige som stod för motståndet, och slutsiffrorna blev 4–1. Den här gången var det svenskledda Nigeria som var sista laget in i slutspelet. Och de föll med 3–0 mot tyskorna.

Nigeria var rejält brandskattat. Utöver att viktigaste backen (Faith Ikidi) och viktigaste mittfältaren (Rita Chikwelu) saknades på grund av skada respektive avstängning tvingades Thomas Dennerby också att spela utan sitt viktigaste offensiva vapen – Barcelonas Asisat Oshoala. Jag antar att det var den fotskada hon drog på sig tidigare i turneringen som spökade.

Nigeria inledde bra och höll hyfsat jämna steg med tyskorna i drygt en kvart. Sedan kom ett par olyckliga minuter som förstörde dagen. Först tappade ett zonande och bolltittande nigerianskt försvar bort Alexandra Popp på en hörna. Det kan man inte göra. Är det någon tysk spelare man bör ha koll på vid fasta situationer är det ju just Popp.

För ett år sedan hade sannolikt inte Popps 1–0-mål godkänts. För Svenja Huth befann sig i en offsideposition, och störde helt klart Nigerias målvakt Chiamaka Nnadozie. Men numera får man ju påverka spelet från offsideposition – bara man inte tar bollen.

Några minuter efter 1–0 fick Tyskland en VAR-straff. Det var tredje gången i VM som VAR-rummet gick in och dömde straff efter att en försvarare först fått en liten träff på bollen, och sedan en rejäl träff på motståndaren. Straffen satte Sara Däbritz säkert – och matchen var avgjord.

På slutet gjorde Lea Schüller 3–0, och Tyskland blev Europas första lag i kvartsfinal – precis som 2015.

Då i Kanada spelade Norge åttondelsfinal mot ett engelskspråkigt lag. En veteran (Solveig Gulbrandsen) gav gjorde matchens första mål, och Norge var totalt sett det bättre laget över 90 minuter. Trots det förlorade man – och åkte ut.

Då var det England som stod för motståndet, och vann med 2–1. Nu var det Australien. Återigen var Norge det bättre laget, och återigen tog norskorna ledningen genom en veteran. Den här gången var det Isabell Herlovsen.

Och återigen tappade man ledningen. Australien kvitterade på en hörna från Elise Kellond-Knight, och känslan var att historien kanske skulle upprepa sig fullt ut. Australien gick ju som bekant till kvartsfinal via uddamålsseger för fyra år sedan.

Men vid 1–1 upphörde likheterna med mästerskapet i Kanada. I slutet av ordinarie matchtid var matchens suverän – Caroline Graham Hansen – någon millimeter ifrån att avgöra. Och förlängningen blev en enda lång norsk press. Graham Hansen var flera gånger när att bli matchvinnare, men närmast kom Vilde Böe Risa, som lobbsköt i ribban.

Noterbart var att Australien hade lite oflyt med domsluten. De tilldömdes en straff, som sedan ströks. För övrigt var norska mittbacken Maria Thorisdottir inblandad i tre straffsituationer som granskades från VAR-rummet. Alla gånger friades hon. Där tycker jag att domsluten blev korrekta.

Däremot kändes det felaktigt att döma målchansutvisning på Australiens mittback Alanna Kennedy. Visst drog hon i tröjan på norskan, så frispark och gult kort hade varit i sin ordning. Men faktum var ju att det aldrig var någon målchans. Den norska anfallaren – tror det var Lisa Marie Utland – hade aldrig hunnit upp bollen. Utvisningen bidrog till att förlängningen blev en enda lång norsk anstormning.

När Australien lyckades hålla ut till straffläggning var känslan att The Matildas borde vara det lag som jublade mest. Och därmed det lag som hade mest att vinna. Men det blev en straffläggning som australiensiskorna sannolikt snabbt vill glömma.

Medan norskorna säkert satte straff efter straff började storstjärnan Sam Kerr med att skicka upp sin straff på övre läktar-etaget. Och sedan räddade Ingrid Hjelmseth Australiens andra straff, den som slogs av Emily Gielnik. Matchen var över redan efter sju straffar.

Jag såg att Australiens förbundskapten Ante Milicic fick frågan på presskonferensen om Kerrs missriktade straff. Hans svar var bra:

”Bara stora spelare kan missa straffar, för små spelare kliver aldrig fram och tar någon.”

Känslan är att Australien gav bort det här världsmästerskapet redan i vintras, när de bytte förbundskapten. Tråkigt att The Matildas gyllene generation blivit så misshandlad av sitt eget förbund.

För Norge ser det däremot väldigt bra ut. Det är ett väldigt bra lag som Martin Sjögren leder från sidan och duon Maren Mjelde och Caroline Graham Hansen leder från planen. Inför VM skrev jag om att Norge har blivit bättre sedan storstjärnan Ada Hegerberg tackade för sig. Jag skrev också att:

”Jag skulle inte vara chockad om laget smyger sig fram till medaljmatcher.”

Nu står sannolikt bara England mellan norska medaljmatcher. Norge slår ur underläge mot engelskorna, men är absolut inte chanslösa. Det kan bli en rysare.

En rysare lär även det europeiska OS-kvalet bli. Första slutspelsdagen gick två europeiska lag vidare till kvartsfinal. Jag räknar med att det blir ytterligare fyra eller fem.

Uefa gjorde som bekant ett riktigt fiaskojobb när OS-platserna fördelades. Tre europeiska platser är ju närmast patetiskt. När OS-turneringen avgörs i Japan nästa år kommer flera tänkbara guldkandidater inte ens att få vara med. Däremot kommer fyra–fem utfyllnadslag från andra kontinenter att ta plats.

Går man efter världsrankingen är sex av de tolv bäst placerade lagen från Europa. Och nu i VM var åtta av de tolv bästa lagen i gruppspelet europeiska. Men i OS har vi alltså bara tre av tolv platser.

 

39 tankar på “Historien upprepade sig – nästan

 1. Tror Norge blir livsfarliga för England i kvartsfinalen, detta då Englands favoritskap inte känns helt givet om man jämför lagen spelare för spelare. Martin Sjögren är verkligen en lagbyggare och precis som när han kom till LFC så fick han rätt snabbt in ett tänk där alla inklusive lagets stora stjärna och världsspelare Graham Hansen jobbar för varandra och både kan lira och slita sig till segrar.

  Är det något jag imponerats över med Norge så är det just arbetskapaciteten och det är också där vårat landslag känns oroväckande segt och långsamt i jämförelse. Att vi har fler spelare i Europeiska storlag (tror jag i alla fall) är inget som märks och de norska spelarna som spelar i norska toppligan känns tyvärr vassare än våra damallsvenska motsvarigheter.

  Man undrar om det är så att Damallsvenskan tappar även mot Norge eller om det är så enkelt att vi inte har våra bästa spelare med till VM, är det den första anledningen så är det djupt oroväckande och är det den andra så är det för dåligt helt enkelt.

  Nu blir det svårt att kvalificera sig för OS men ska jag vara ärlig så kanske det är lika bra. Kvalificerar vi oss så kommer den nödvändiga generationsväxlingen att få vänta ännu längre och den tiden känns det inte som vi har i Sverige om vi ska kunna hänga med övriga nationer i den snabba utvecklingen.

  • Norge har ändå sin centrallinje i storlag:

   Caroline Graham Hansen går i sommar från Wolfsburg till Barcelona.
   Kristine Minde är kvar i Wolfsburg. I höst får hon sällskap där av Ingrid Syrstad Engen.
   Maren Mjelde och Maria Thorisdottir spelar i Chelsea. Där får de i höst sällskap av Guro Reiten.

   Isabell Herlovsen spelar numera på hemmaplan. Men hon har både varit i Lyon och i den kinesiska ligan.

   Klart är att svensk damfotboll, inte minst elitklubbarna, har varit för dåliga på att fostra talanger de senaste åren. Efter den fina årgången med spelare 1997 är det vakuum i svensk damfotboll.

   Och jag tror inte att det hjälper att missa mästerskap. Visst skulle det bli en väckarklocka för förbundet, men det kommer inte fram 25 nya talanger bara för att vi får spela träningsmatcher nästa år.

   För övrigt är jag nyfiken på vilka våra bästa spelare som inte är med i VM skulle vara.

   • Jag vet förstås inte vilka dessa spelare kunde vara men nog känns väl det svenska spelet lite torftigt om vi ska ta av oss de blågula glasögonen ett tag. Sen så är det ju som du säger att det kommer krävas en attitydförändring på förbundsnivå och nedåt, där tycker jag tongångarna man hört från Unogård b l a här: https://corren.se/sport/vi-maste-fa-fram-fler-unga-spelare-om6174148.aspx

    Tycker det är bra att han lyfter fram just KDFF och Gunnarsdottír för det är ett lag som inte alls lyfts fram tillräckligt när det kommer till svensk talangutveckling i mina ögon.

    Förresten ska tydligen LFC ta ett krafttag på det området till kommande säsong och har nu förbundit sig att inte bara starta upp F19-laget igen utan även att ‘satsa på F17’. https://corren.se/sport/beskedet-efter-tunga-kritiken-om6174936.aspx

    Tydligen ska lag utan F-verksamhet inte få delta i CL framöver och det tycker jag är helt rätt från UEFA:s sida.

  • Sverige, svenska samhället och svensk fotboll har abnorma attitydproblem (märks tydligt i både ledarskap och representationen/journalistiken). Därför kan de aldrig få fram en Graham (eller en Maroszan), sådana kreativa och intelligenta spelare växer väldigt dåligt i den svenska myllan – från början och inte alls, faktiskt. Defensivt, blekt/färglöst i match efter match. Gäääsp! Förbundet hade möjlighet att visa upp något, det klarade de inte av; inte ens med allt dravel om förebilder, unga tjejer, jämställdhet osv. osv. Fiasko! Eller, det är väl just där som skon klämmer. ledningen har ju inte ens ett färdigt och ihopspelat lag att presentera; de elementära grunderna fattas. Jag tycker det hela är patetiskt och det gör mig arg, faktiskt. Varför ska jag titta på det där, de har inte presenterat ett enda argument? Urtråkiga Sverige sjunker som en sten på rankingen och har inte i OS att göra oavsett fördelningen mellan förbund och världsdel.

 2. Och Tyskland spelar utan Dzsenifer Marozsan fortfarande.Sen går det inte att hålla koll på Popp.Ibland går det.Går alltid att klaga på på att stjärnorna får göra mål.Om Marozsan spelar nästa match,blir Tyskland ännu bättre eller störs det tyska spelet?Retorisk fråga.Sen är det rugggigt att se den spark på knäet som Lina Magull fick som ledde till straff.Blev nigerianskan varnad ens?Att sen publiken buar åt straffbeslutet får en att ifrågasättta publikens fotbollskunnande.Skrämmande att se och höra sådant beteende från publiken.

  • Det blir inte lättare att stoppa Popp om man struntar helt i markering vid fasta situationer.

   Och ja, nigerianskan Evelyn Nwabuoko blev varnad vid straffsituationen.

   För övrigt brukar inte publiken på arenan få se någon repris. Och tidigare har det ju varit kotym att det inte blir straff när försvararen träffar bollen. Det är sannolikt därför som varken domare eller publik uppfattat vissa situationer i VM som straff. Men VAR-rummet har varit vaket och uppmärksammat vart den försvarande spelarens fot tagit vägen efter bollträffen.

   • Om publiken inte ser någon repris på arenan då vet ju publiken inte sanningen och då ska publiken inte bete sig på detta sättet och bua.Beklämmande att publiken betedde sig på detta skamliga sätt.Pubbliken buade till och med när Däbrits skulle slå straffen.Så beter man sig inte som åskådare.Sen stavas det kutym,INTE kotym.Kutum,vana,sen när?,när spelaren träffat bollen

 3. ” Men numera får man ju påverka spelet från offsideposition – bara man inte tar bollen.”————–här handlade ju inte om det, utan Huths agerande gick ut på att obstruera den nigerianska målvaktens rörelse. Om då Huth rörde sig i samma inriktning som målvakten då är det klart frispark för Nigeria.
  För övrigt Tyskland imponerade mer med denna skådespeleriet som Popp och några andra försökte bjuda på, skulle säga i en sann J. Klinsmann anda med denna teatraliska först hoppa upp i höjd för att sedan slänga sig på marken..det var riktig skojig att se
  ” Där tycker jag att domsluten blev korrekta.”———————-om saken var omvänd, att Norge var drabbad, då skulle du skrivit spalter om domslut och VAR mm..det säger mig att du är mycket bättre p k journalist än fotbollsexpert. För att det finns inte på kartan att kritisera domaren när det handlade om de norska bröder leda av vår egen fotbolls troll Sjögren
  ”Det är ett väldigt bra lag som Martin Sjögren leder från sidan och duon Maren Mjelde och Caroline Graham Hansen leder från planen.”——————–väldigt bra lag som inte lyckades göra mål med ett gubbe mer på plan under 30 min spel…..nej, Norge är inte ”väldigt” bra lag, möjligen en disciplinerad samling av individer som är beredda göra ALLT för att vinna, t o m spela ”handboll” sedan försvara det…Däremot om Hegerberg varit med om då skulle jag tippat Norge som finalist
  ”Däremot kommer fyra–fem utfyllnadslag från andra kontinenter att ta plats.”——————————–skamligt, eller hur Rydén! Att ha samma förutsättningar, samma jämlika ställning som de ”stora” europeiska fotbollsnationer
  Med de tankar så har du förklarat hur neokolonialism fungerar i damfotbollen…tack och lov att det är inte du som bestämmer
  Så allt snack om rättvisa, jämlikhet lika villkor oavsett, passa på nu Rydén, inte könet, utan nationer och världsdelar, är bara för inhemsk bruk och disciplinering.., nu förstår jag varför en feminist kan vara på samma gång också rasist och vice versa, du har nämligen förklarat att det är helt kompatibelt tanke

  • Du svänger fort, axel.

   För några dagar sedan hoppade du på mig för att jag tyckte att det var skandal att en domare hade olika bedömningsnivå för Nederländerna och Kamerun. Då handlade det inte om neokolonialism, utan om veka spelare från Kamerun.

   Nu hoppar du på mig från andra hållet. Spännande.

   • Olika bedömningsnivåer hade Kina-Tyskland domare, och det var skandalöst domarinsats tyckte jag
    I Kamerun-Holland matchen då överdrev du lite med hur de nederländska spelare agerade fult mot Kameruns lilla anfallare, utan åtgärd…..samtidigt var det tyst om när det riktig farliga ingripande från afrikanskor, med all rätt sanktionerades …
    Här handlar saken om spelet fotboll, din kritik om UEFA handlar om politik och värderingar…

    • Självklart handlar fördelningen av platser i OS och VM om politik. Jag antar att du tycker att det är bra politik att Nya Zeeland har en given plats i OS, medan exempelvis Frankrike riskerar att missa. Jag vill ha de bästa lagen i OS. Vad vill du?

     Jag skrev så här om Nederländerna–Kamerun:

     Medan den australiensiska domaren Casey Reibelt blåste för de nederländska spelarna i alla situationer hon skulle – plus några till, krävdes det väldigt mycket mer för Kameruns spelare skulle få avblåsningar med sig.”

     Räcker inte det?

    • Tyskland-Kina skandalös domarinsats!Jo,domaren var allt för snäll mot Kina och deras brutala närkamsspel vilket ledde till att Marozan bröt tån och har inte kunnat spela mer i denna turnering.Och så uppfinner du fel på justa sympatiska Tyskland som inte finns annat i din hjärna..Så fort det inte går som du önskar i matcherna börjar dina konspirationsideèr.

   • Regeln är väl om en spelare aktivt försöker bryta, inspel, inlägg mm, så upphävs offsiden, så rätt beslut!!

  • Du tycks vara konspiratorisk lagd.Du tycks avsky Damfotboll i grund och botten och i ditt liv full av besvikeser ger du uttryck för din frustration genom Damfotbollen.Det lag som spelar teater och filmar allra minst är helt uppenbart Tyskland.Det är inte konstigt att Popp ligger på gräset emmellanåt pga av alla benknäckarfasoner från andra lag hon utsätts för.Vilket är ditt favoritlandslag?

   • Nu har vi fått farbror ”rättfärdig” till tals,en som hejar på Tyskland! Skit-passande, skulle jag tycka ! Det ska vara på ett visst sätt, det ska tänkas också så och man ska ”uppföra” sig ute på läktaren utifrån vår farbrors tankegång
    Att den ”rättfärdige” kan inte mycket om varken sättet att föra en diskussion på eller om själva fotbollen talar egentligen hur lyckligt vår farbror är.. . Bara att kolla på damfotboll och njuta av de tjejer medan Thailand känns så avlägset och borta. Ingen ska rubba denna idyll…lol

    • Varje gång det inte går som du vill i Matcherna börjar du med dina konpirationsideèr.Om det går som du önskar då upphör konpirationsteorierna.Jag håller inte på något lag men det är alltid roligt att försvara Tyskland när dom blir påhoppade utan grund.Och förtäckt rasism som du håller på med mot Tyskland hör inte hemma på denna sida.Behåll din tyskfientlighet för dig själv.Diskuters spelare i stället.Alex Morgans fördelar,Martas klass i dag Däbrits spelbegåvning etc. Och publiken skall uppträda anständigt vilket dom inte gjorde i matchen Tyskland – Nigeria.lol själv.Och ett råd till.Vad är du ute efter egentligen?För Damfotboll verkar du inte veta något om.Börja diskutera spelares kvaliteter istället för dina sammansväjningsideèr när tyskorna vinner.

    • Fotboll handklar om respekt.Varje fotbollsdam kämpar för sitt lag och nation i detta VM.Och då skall dom också omnämnas med respekt.Och dina konspirationsideèr när Tyskland vinner är inte normalt.Du saknar fullständigt respekt både för Tysklands Damlandslag och damfotboll i övrigt.

 4. Rent spelmässigt skulle jag nog hålla Norge som lite av favorit mot England. England har flera nyckelspelare som inte kommit i gång, Fran Kirby främst. Men samtidigt är de tunga, naturligtvis, så det blir en intressant drabbning. (Kan Kamerun rentav skrälla mot England? Nej, VAR-rummet kommer nog se till att England vinner om det börjar likna skräll.)

 5. ”Räcker inte det?”——————————-detta är din något vinklade åsikt som jag inte håller med om. Det finns nämligen klar skillnad mellan det fysiska och fula spelet. Holland spelade inte ett fult spel däremot Kameruns spelare vid några tillfälle gjorde det.
  Vi har olika uppfattningar om det här helt enkelt, domarens uppgift är också att värna om spelets fair-play anda, inte bara tolka regelverket.

  ”Jag antar att du tycker att det är bra politik att Nya Zeeland har en given plats i OS, medan exempelvis Frankrike riskerar att missa”——————————-det är klart att Frankrike ska vara -med på OS, de representerar ju en hel kontinent, nämligen Afrika..lol

   • Har du skickat ut en av dina ”soldater” för att göra avkall på mina åsikter med ett personangrepp som ledmotiv Rydén?
    I och för sig du har aldrig varit föredöme på en journalistisk kurage när det kommer damfotbollen i tal, med ändå så trodde jag att du kunde försvara dig själv utan hjälp av någon dryg svennebanan.
    Som bloggare då borde du tåla ganska mycket från dina menings opponenter
    Däremot om du låter själva kommentatorer snacka skit om någon som precis tänker inte som de flesta på ditt blogg, därmed ser inte heller ut som de flesta så förvandlar du ditt blogg som arena för de rättfärdiga, de rättrogna

 6. Vilken match mellan Norge Australien. Bästa hitintills. Såg andra halvlek där Australien tryckte på rejält. Men Norge kontrade bra. Vilken kondition Norge har. Sen byttes spelare ut eftersom de var slut. Graham Hansen var otroligt bra. Ja jag tror Norge har bra chans mot England eller Kamerun.

 7. Matchen Norge – Australien ville jag inte missa en minut av och dramatiken höll sig (nästan in i sista sparken). Lagen turades om att få mentalt övertag på varandra med Australiens kvittering och Norge som fick spela med elva mot tio. Det senare bidrog nog till att norskorna orkade som de gjorde och kanske var det även viss tändvätska för Australien. Jag tycker du förringar både Australiens och Norges spelare och insats när du skriver att de förra ”…gav bort det här världsmästerskapet” genom att byta FK. Australien förlorade visserligen, men de gjorde (och här är det på sin rätta plats) – en bra prestation. Det ter sig närmast lite gulligt att du gett Norge 20+ i AB VM-bilaga, medan Sverige fått 23+. Men det är väl det Sverige ska visa om 27 timmar att de är värda….. K-Ä-N-S-L-A-N är att det inte kommer att hända.

  • Skönt att man har läsare som närgranskar varje stavelse man skriver, det gör att man aldrig kan somna till.

   När jag satte betygen i Aftonbladet räknade jag faktiskt bort plusen för rutin och förbundskapten när jag jämförde lagen. Då fick Sverige 15 och Norge 14. Skillnaden låg på målvaktssidan, där jag tycker att Lindahl är ganska klart bättre än Hjelmseth. I dag hade jag nog sänkt det svenska mittfältet ett snäpp, och vem vet – senare i kväll kanske jag vill ändra ännu fler betyg.

   Angående betygen på förbundskapten och rutin är det ju tveklöst så att Sverige har större rutin än Norge. Däremot var det väldigt svårt att bedöma Sjögren och Gerhardsson. Sjögren hade ett fiaskomästerskap och ett fint kval bakom sig. Gerhardsson hade ett framgångsrikt kval.

 8. Trevlig blog du har! Lite av en ny värld för mig. Seriöst nörderi om damfotboll; härligt.
  Jag noterar att du håller med domaren om att Thorisdottir skall tillåtas ta bort bollen med armen (för visst gjorde hon det). Är det så handsregeln tolkas numera? Så länge man har armen klistrad längst sidan får man spela med den?

  • Jag tyckte det såg ut som att bollen tog i gränslandet mellan bröstkorg och axel. Alltså inte hands. Men håller med om att reprisbilden inte var helt lättolkad.

   • Din förklaring om denna situation är visst en ”fake” sådan, du undviker tala fakta och.om du upprepar tillräckligt många gånger då blir det ”sanning” ..i de nordiska trakter var det sanning i samma ögonblick situationen inträffade. att glömma regelverket, eftersom saken handlade om ”bröderna” västerut som leds av svensk, är förväntat dock olyckligt-
    För att i regelverket står det klart att VARJE bollkontakt som träffar händer/armar i straffområde är straff. Punkt. Den norska spelare rörde sig i bollens bana med högra armen som hinder..varför gick hon inte med tex huvudet eller sina ben Rydén?

    Tydligen finns det undantag hur regelverket tolkas detta för de nordiska lagen, verkar som…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.