Sundhage spelar sin tänkta EM-elva

Den svenska startelvan till morgondagens match mot Island är numera presenterad. Jag tror att Pia Sundhage här spelar sin tänkta EM-elva.

Lina Nilsson

Lina Nilsson

Då Malmö har gnällt på för hårt matchande för sina spelare kände sig sannolikt Sundhage mer eller mindre tvingad att vila Lina Nilsson mot Kina. Nu är Nilsson med. Det är även Antonia Göransson, som likt Nilsson också hade match i helgen.

Startelvan ser i sin helhet ut så här: Kristin Hammarström – Lina Nilsson, Emma Berglund, Nilla Fischer, Sara Thunebro – Antonia Göransson, Lisa Dahlkvist, Caroline Seger, Marie HammarströmKosovare Asllani, Lotta Schelin.

De frågetecken som fanns inför Kinamatchen återstår. I sammanfattning handlar det om:

1) Nilla Fischer som mittback. Jag vill se lite mer innan jag säger bu eller bä i frågan. Men ännu så länge är hon ett stort frågetecken.

2) Kanterna. Vilka skall spela där? Många slåss om platserna, men Göransson och Hammarström ligger nog närmast. Och det känns som att laget får ganska bra balans med dem på varsin sida.

Lisa Dahlkvist i duell med Karina Maruyama och Megumi Takase

Lisa Dahlkvist i duell med Karina Maruyama och Megumi Takase

3) Lisa Dahlkvist. Kan hon hitta VM-formen från 2011? Gör hon inte det så är jag tveksam till om hon verkligen skall spela bredvid Caroline Seger. Visst har Dahlkvist en underbar vinnarinstinkt, men när hon är formsvag har hon ett väldigt svagt passningsspel. Och vi behöver ha bra passningsspelare centralt om vi skall kunna föra matcher.

4) Schelins kompis. Vem skall spela bredvid Lotta Schelin? Jag har inte blivit imponerad av Kosovare Asllani som Schelins lekkamrat. Nu ges PSG-proffset en rejäl chans att spela till sig platsen. Det börjar bli dags att visa att hon förtjänar den nu. Annars öppnas dörren för Sofia Jakobsson. Och Josefine Öqvist

Målvaktsfrågan har också varit ett frågetecken, men i nuläget känns det som att Kristin Hammarström har blivit ett utropstecken – och har kopplat ett rejält grepp om landslagshandskarna.

Och senast drog Caroline Seger och Lotta Schelin ett stort lass för laget – precis som de förväntas göra. Hoppas att även de fortsätter att var utropstecken.

Det blir alltså spännande att se hur laget uppträder mot isländskorna. Senast jag såg Island spelade de verkligen med extrem press på bollhållaren. Gör de det i morgon blir det ett intressant test på svenskornas förmåga att hålla bollen inom laget.

Matchstart är 19.00, och Eurosport direktsänder.

Själv vet jag inte riktigt när jag kan se matchen. Jag skall en liten utflykt till kungliga huvudstaden över helgen, och risken finns att det återigen blir några dagar i damfotbollsskugga.

5 tankar på “Sundhage spelar sin tänkta EM-elva

 1. Som vanligt förser du oss med jäkligt bra analyser (om du ursäktar språket). Det som jag ville kommentera är bla hur frågan angående målvaktsplatsen fortfarande kan vara aktuell. Hedvig är väl ute ur racet som jag ser det, i alla fall till EM. Carola S har väl varit fjärde alternativet efter Hedvig, Sofia och Kristin en längre tid. Alltså finns det bara två. Jag har för mig att jag läste om Sofia’s skada för ett par veckor sedan redan, innan sista Bosön lägret om jag inte missminner mig. Om hon nu dras med denna såpass länge, så vet jag inte hur man kan kolla på saken annorlunda än att utse Kristin som förstemålvakt. Vidare vill jag säga att jag som bor i Landvetter, kanske är lite partisk då jag sett ALLA hemmamatcher med KGFC de senaste 20 månaderna, och det är inkl alla CL, och Cup matcher. Förutom ett misstag i SuperCup finalen i Malmö, i början på 2012, så har Kristin varit enastående de gånger hon stått i Göteborg. De andra målvakterna har jag inte sett lika ofta, dock tycker jag att Hedvig gör alldeles för många STORA misstag, och bör inte fortsätta som första keeper oavsett om hon är skadefri eller ej. Hon är oftast väldigt bra, men gör fler grova misstag än övriga. Lundgren hade väl någon enstaka tavla under förra årets Algarve om jag inte missminner mig, annars är även hon ett bra val. Dock så är jag fortsatt för Kristin, då hon ofta varit en stor bidragande faktor i stora matcher, som båda finalerna i Svenska Cupen, samt bla hemma matchen mot Fortuna Hjörring i WCL.

  Följde inte damfotbollen 2006, så jag kan inte uttala mig om Kristin hade bättre fotarbete då. Jag kan dock säga att jag hellre skulle vilja ha Kristins fötter vakta mitt mål, än Isakssons. Den gubben ser ut som en giraff på skridskor när han spelar med fötterna.

  Vidare instämmer jag till fullo angående Lisa Dahlkvist och Kosovare. Finns inget mer att säga om Lisa, däremot tycker jag att Kosovare skiner för lite, såsom Seger. Hon kan sporadiskt lysa upp, för att sedan helt försvinna. Det som jag tycker är hennes svaga sida, är fysiken. Trots att vissa spelare inte är större än henne, så förlorar hon ofta dueller ”man mot man”. Visst hon kan springa ifrån, men om inte detta lyckas, så tycker jag att hon för ofta är helt enkelt för svag för att skuldra sig förbi en motståndare.

  Jag började följa damfotbollen igen precis innan VM’et, efter många års frånvaro. Det som jag såg av Almgren efter VM’et tyckte jag var jättebra. Dock så blev hennes förra år, 2012, allt annat än bra. Det gäller både i Kopparbergs som i landslaget när hon fått chansen. Visst, i och med Press bla, så spelade de annorlunda. 2011 såg jag Almgren ofta springa upp och slänga in några sköna inlägg, under 2012 så försvann nästan allt detta, och ofta när hon fått bollen i KGFC så har hon känt sig pressad och inte vågat att gå fram, utan gått bakåt istället. Visst, hon var borta några matcher pga skador, men ändå borde hon ha gjort bättre ifrån sig. Ser henne max som en bänknötare i hennes nuvarande form. Har för mig att jag bara sett en träningsmatch med KGFC i år, och där utmärkte hon sig inte.

  Göransson bör få chansen mer, ser henne när man får chansen via stream, och det jag ser gillar jag. Dessutom så behöver man inte ha hört Sundhage’s intervju angående hennes löpkapacitet då man har sett det själv. Dessutom är hon ju oerhört snabb. Alla snackar om våra forwards, men jag skulle vilja se Antonia springa mot de bästa vi har och jämföra.

  Hansen’s mål var snyggt, vet inte om jag ropar hej riktigt än, men definitivt ett konstmål. Fint att stöta in den på volley när man kastar sig fram genom luften.

 2. Återigen väl genomtänkta tankar. Tror dock att många av din funderingar kan besvaras med det enkla svaret att Pia har bestämt sig! Det ska mkt till för att hon ska plocka bort nilla eller Lisa oavsett deras prestationer. Kan finnas utrymme på kanterna fortfarande. Dock tycker jag att Hammarström med sin vänsterfot borde vara klar på vänsterkanten. Det finns då möjlighet till tidigare inlägg. För visst är det så att hon är den enda vänsterfotade MF? Många har mer att bevisa och vi får hoppas att planen och spelet är bättre i kväll

  • Jag tror också att Pia har bestämt sig, och att det kommer att krävas väldigt mycket för att det skall bli några ändringar.

   Antonia Göransson är väl också vänsterfotad? I varje slår hon frisparkar och hörnor med vänstern i Potsdam.

 3. eftersom man får tycka här så gör jag det, Målvakten ,helt ok tycker jag finns i alla fall ingen bättre, Backar / Thunebro kommer inte att hålla på sin kant måste finnas bättre alternativ Ta ner Göransson ett stag är mitt förslag , Nilla !! Ilestedt i Malmö är en bättre fotbollspelare alla dagar i veckan , att hon är 19 borde inte spela någon roll ; Real Madrid spelar med en 19 åring som mittback, Mittfält /Dahlqvist är för tekniskt dålig , van från tyresö att mata marta med bollar men det finns ingen sån mottagare i Sverige, Folkesson skulle funka bättre med Seger då hon gärna gör grovjobbet utan att vilja ”skina” och då skiner Seger,
  Shelin till slut skulle jag dra ut på vänsterkanten, hon klarar inte att ta emot bollar och göra något vettigt , aslani skulle få ut mer med en annan spelare på topp vem ?? men som sagt tror att Sundhage redan bestämt sig och då måste vi ju önska henne all lycka !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.