Lång analys av Tyresö–Linköping

Nu har även jag sett lördagens damallsvenska tv-match, den mellan Tyresö och Linköping. Det var intressant.

När man i efterhand ser en match där man vet slutresultatet, då målar man lätt upp en bild av hur det har varit. Mina fördomar om matchbilden visade sig bara delvis ha täckning i verkligheten. Men mer om det senare.

Först tänkte jag nämligen ägna mig åt spelarkritik. När jag slog på matchen var planen att försöka kolla in hur det tänkbara EM-mittbacksparet Nilla Fischer/Charlotte Rohlin skötte sig mot bästa möjliga motstånd.

När laguppställningarna rullades upp slog det mig att minst en tredjedel av startelvorna i Sveriges EM-premiär faktiskt fanns på planen. Dessutom noterades ytterligare tre–fyra spelare som är tänkbara EM-spelare. Det blev alltså ganska många fler att närstudera än bara Linköpings mittbackspar.

Men jag börjar ändå med firma Fischer/Rohlin. Genom tv-bilden är det ganska svårt att få en riktigt bra bild av spelares rörelsemönster, och samarbete. Men det jag såg av duon var väl sisådär.

Nilla Fischer

Nilla Fischer

Fischer har fortfarande väldigt svårt med avvägningarna av när hon skall falla, och när hon skall kliva fram. Det är det senare hon är klart bäst på, och det hon oftast väljer. Fast ibland blir det helt galet. Som när hon lämnade Marta helt ensam i 27:e minuten. Där skall Fischer vara väldigt glad att brasilianskan sköt utanför.

Dessutom måste Fischer lära sig hur hon skall jobba med armarna i straffområdet. För som jag uppfattar den högst svårtolkade handsregeln så skulle definitivt domare Linn Andersson ha blåst straff för Tyresö i den första halvleken.

Medan Fischer är fortsatt orutinerad som mittback känns Rohlin klart ringrostig. Den fråga som Pia Sundhage ställs inför den närmaste tiden är huruvida Rohlin kommer att kunn fila bort rosten de kommande två månaderna.

I VM för två år sedan såg jag Rohlin som en mittback som agerade med pondus och självförtroende i alla lägen. Mot Tyresö kändes det inte ens som att hon hade ett rent tillslag på bollen. Hennes passningar blev ofta studsiga. Dessutom drällde hon med bollen en gång och blev dessutom rejält uppsnurrad och ifrånsprungen av Christen Press. Illavarslande.

Här är mina synpunkter på fler EM-aktuella svenska och danska spelare från matchen:

Sofia Lundgren

Sofia Lundgren

* Sofia Lundgren: Gjorde en kanoninsats. Helt chanslös på båda målen. Gjorde ett par riktigt högkvalificerade räddningar, och agerade med pondus även utanför sitt straffområde. Kan kanske trots allt ge Kristin Hammarström en rejäl match om målvaktströjan till EM.

* Caroline Seger: En bra och en dålig halvlek. Låg i en hög utgångsposition, och spelade på få tillslag i den första halvleken. Hittade då ofta offensiva lösningar. Hade en lägre utgångsposition efter paus, och skötte den mycket sämre. Tycker att hon ofta tog till alldeles för många tillslag, och blev därmed ett slags bromskloss.

* Lisa Dahlkvist: Spelade i en väldigt defensiv mittfältsroll, och gjorde en alldeles utmärkt insats. Kanske, kanske börjar hon äntligen hitta tillbaka till VM-formen?

* Sara Thunebro: Stabil. Sattes inte på så många prov i defensiven. Offensivt kom hon till flera inläggslägen på sin vänsterkant. Kvaliteten på själva inläggen kunde dock ha varit bättre.

* Jessica Samuelsson: Gjorde några fina, offensiva framstötar, och hade bland annat ett ribbskott – om man nu skall kalla det misslyckade inlägget för skott? Jag har tidigare uttryckt rejäl tveksamhet till hennes defensiva positioner. Den tveksamheten kvarstår i högsta grad. Tyresös spelare kunde ofta löpa in bakom henne, och det skapades flera chanser på hennes kant. Som jag ser det är hon inte redo för ett EM-slutspel.

* Pernille Harder: Var inte så dominant som jag hade tänkt mig. Å andra sidan hade hon extremt hård och tät uppvaktning från det duktiga Tyresöförsvaret. Och när hon väl får bollen under kontroll gör hon alltid något bra med den. Linköping fick ett mycket bättre spel när hon kom upp som forward, och kunde få fast lite bollar.

* Mariann Gajhede Knudsen: En väldigt stabil, och användbar spelare. Kan spela i flera olika roller, och lösa det på ett utmärkt sätt. Hade det dock tufft före paus. Blev mer involverad i spelet efter paus, då hon fick Petra Larsson vid sin sida.

Line Röddik Hansen

Line Röddik Hansen

* Line Röddik Hansen: Synd att hon inte är svensk. Är som bekant en lysande ytterback. Visade även kvalitet som mittback. Hennes uppspel sitter nästan alltid på läppen på mittfältare eller forwards. Hon har verkligen en underbart skön bollbehandling.

Tio spelare är betygsatta. Utöver dem lanserar jag själv två nya namn som landslagskandidater:

* Johanna Frisk: Nu har jag bara sett henne i tre matcher på tv, vilket är lite vanskligt. Men det jag sett har varit imponerande. Hon är förhållandevis snabb, och har ett bra kortpassningsspel. Hon har faktiskt varit så imponerande att jag just nu ser henne som landets bästa mittback. Således borde Frisk kunna vara högaktuell för nästa landslagstrupp.

Magdalena Ericsson

Magdalena Ericsson

* Magdalena Ericsson: En härligt positiv överraskning. Ju längre matchen led desto mer slog det mig att vi här kan ha Thunebros efterträdare. Nu bygger jag bara det här på en match, vilket förstås är ett otillräckligt underlag för en helhetsanalys. Men den spontana känslan är att Ericsson har en bättre defensiv speluppfattning än de ytterbackar som förbundskapten Sundhage använder sig av. Ericsson kliver inte undan, och visar att hon kan vara så där lagom kaxig som behövs på internationell nivå. Dessutom tyckte jag att hon hade bra kvalitet på uppspelen, både med höger och vänster fot. En väldigt intressant bekantskap.

Där sätter jag punkt för spelarkritiken, och går över på själva matchen. När man ser att Tyresö vunnit med 2–0 efter att ha gjort båda målen under de sista minuterna så får man lätt känslan att hemmalaget gjort en ganska beskedlig insats.

Men efter att ha sett den första halvleken så var det bara lagets effektivitet som jag tyckte var för dålig. För så långt var verkligen Tyresö fantastiskt bra. Det var första gången jag såg laget prestera ett spel som gör att de faktiskt till och med skulle kunna utmana Lyon om nästa års Champions Leaguetitel.

Efter 45 minuter hade de inte varit nära att släppa till någon målchans bakåt. Så fort de blev av med bollen gjorde forwards och mittfältare ett så grymt hemjobb att backlinjen och Carola Söberg fick en högst tacksam uppgift. Söberg skulle för övrigt kunnat varit med bland de betygsatta spelarna ovan. Fast hon var såpass arbetslös att jag inte har något gångbart betygsunderlag…

Faktum är att Söberg på tre matcher bara behövt rädda fem skott. Det är så få att hon inte ens räknas in i målvaktsligan ännu… Och det är förstås ett otroligt gott betyg till hela lagets försvarsarbete.

Under den första halvleken spelade Tyresö dessutom på ett eller två tillslag, och tog sig ofta fram på sin vänsterkant. I halvtid var det 4–0 i högkvalificerade målchanser. Dessutom skulle man ha haft en straff.

Efter paus blev Tyresös anfallsspel klart sämre. Bolltempot bromsades genom att man tog till fler tillslag. Kanske är det så att laget har en bäst balans när Vero Boquete går ner och hämtar boll, medan Caroline Seger har en högre utgångsposition?
Det var så det såg ut före paus. I andra halvlek bytte de position, och båda blev sämre.

Till slut krävdes det två fina, individuella prestationer från Christen Press för att avgöra matchen. Det är ju det fina med Tyresö – att när spelet börjar hacka har de profiler som kan avgöra på egen hand.

Av det jag sett hittills av Tyresö är faktiskt känslan att de kan komma att avgöra damallsvenskan på ett ganska tidigt skede. Laget känns väldigt mycket mer stabilt än huvudkonkurrenten Malmö.

* Slutligen undrar jag lite över hur stor tillit man skall sätta till den officiella statistiken i damallsvenskan. Alla vi som har sett matchen Tyresö–Linköping på tv vet att Christen Press gjorde båda målen. Trots det står det så här nu på svenskfotboll.se:

1–0 Kirsten van de Ven (88). Utan assist.
2–0 Christen Press (90+1). Passning Kirsten van de Ven.

Det finns flera tveksamheter i det här:

1) Okej då om statistikfolket på plats på Tyresövallen inte uppfattade att bollen var över linjen vid Press ribbskott. Men då måste hon väl ändå få ett assist?

2) Sedan är det väl självklart att målskytten skall korrigeras i efterhand. Eller?

3) Visst gav van de Ven bollen till Press mitt på offensiv planhalva inför 2–0. Men det känns ändå rätt snällt att holländskan skall få assist till det mål som ju Press gjorde helt på egen hand. I så fall bör Meghan Klingenberg i efterhand också få assist till Press vid 1–0.

7 thoughts on “Lång analys av Tyresö–Linköping

  1. Några små tankar från mig om din spelarkritik:
    ‘Fia’ Lundgren – Håller med till 100 %, inget att göra på målen men ändå en riktigt bra insats i övrigt.
    Rohlin – Jo visst är hon ringrostig vilket man kan se både på tillslaget och snabbheten vilket ju är hennes signum. Tycker ändå hon ska vara med i EM-truppen men är lite osäker på om 2 månader räcker för att ta sig in i startelvan.
    Fischer – Sundhage var tydligen nöjd (tror jag) men det var hon nog rätt ensam om för i den här matchen kom Nilla tyvärr fel allt för ofta och straffen är helt solklar. Hon borde inte vara med i EM-truppen … som mittback i alla fall.
    Jessica S – Jag tyckte hon skötte sig rätt bra särskilt med tanke på att hon hade Marta + Thunebro emot sig … det är inte lätt om man ofta lämnas utan understöd. Sen så kom hon också med bättre offensivt än jag sett tidigare matcher vilket var positivt med tanke på motståndet.
    Ericsson – Även jag är MYCKET positivt överraskad vad gäller hur ‘moget’ hon spelar med bra balans i offensiv/defensiv och överhuvudtaget ett stabilt spel. Kanske blir saknaden av Krantz inte så avgrundsdjup efter sommaren som man hade fruktat som supporter. Bra uppspel också vilket hon visade mot Göteborg med framspelningen till Harders mål. Kanske borde få chansen i Damlandslaget också.

    Harder – Fick väldigt lite att jobba med men man märkte ändå att Tyresö-försvaret hade respekt för henne. Lite intressant också att Tyresö som i sin matchanalys (på hemsidan) klagade på att Marta blir så ‘hårt tagen’ själva låg rätt hårt på LFC:s stjärnspelare. Visade i andra halvlek att hon ska spela forward.
    Gajhede – Som sagt en utmärkt ‘allt-i-allo’ som ändå är bäst som defensiv balansspelare. Hade det tungt när Harder som gärna går offensivt skulle hjälpa till men fick bättre defensivt understöd av Petra Larsson när hon kom in.

    • Det känns som att vi är rätt överens. Jag ser också Rohlin som given i EM-truppen. Hon verkar vara en positiv ledare, och sådana behövs både på och vid sidan av planen. Sedan får vi hoppas att två månader räcker för att komma i matchform. För hon är nog trots allt aktuell för att ta Emma Berglunds plats i mittförsvaret.

  2. Jag har inte sett matchen än. Men jag såg Ericsson när Linköping mötte Sunnanå. Och utifrån den insatsen var jag mäkta förvånad att hon:
    1. Inte blev utbytt i den matchen.
    2. Fick spela mot Tyresö.

    Nu har jag sett Ericsson i många matcher i Djurgården och vet att hon har potential. Men mot Sunnanå slog hon bort 9 bollar av 10.

    • Som sagt. Mitt betygsunderlag om Ericsson håller inte för en helhetsanalys. Och man blir inte landslagsspelare för att man gör en bra match. Givetvis är hon inte aktuell för EM, men jag såg stor potential, och tycker att hon borde kunna vara ett namn när Sundhage börjar om med nästa lagbygge.

      Vad säger du om Frisk? Ser du henne som en tänkbar EM-spelare?

      • Nej, jag vet. Och jag har heller inte sett Ericsson så pass mycket att jag kan säga ”det kommer bli något stort av henne” – eller tvärt om.

        Frisk är en intressant spelare på många sätt.
        Ingen startspelar i landslaget, men väl ett tänkbart backup-alternativ. Sen kan jag undra hur många år till hon kan/orkar fortsätta. Att knät aldrig kommer bli hundra är en sak som får mig att fundera. Då är frågan, är hon ett bättre backup-alternativ än ex Levenstad som antaligen kommer hålla på i 5 år till och kan få rutin nu? Jag vet inte.

        Men det finns många fördelar med Frisk. Längden, pondusen, passningsspelet och positionssäkerheten. Dessutom är hon oerhört tacksam att prata med, som journalist, hon analyserar bra och håller inte tillbaka – DET ska naturligtvis inte vägas in i frågan om hon ska med till EM eller ej. Såklart.

        Jag skriver att Frisk kan va ett backup-alternativ för att det är just så jag ser det. Hur bra hon än må vara känns det som att enda alternativet för att få ett samspelt försvar i EM är två spelare från samma klubblag (ala 2011). Nu finns inte tiden att komponera ihop ett nytt försvar.
        Som jag ser det får Fischer/Rohlin bära eller brista. Hur eller hur är det bästa alternativet.
        Möjligen kan någon förespråka Levenstad/Illstedt också. Men där finns ingen rutin.

        Jag säger: kör Fischer/Rohlin och hoppas på det bästa.

  3. Angående Ericsson, det är väl det som är problemet med de nya stjärnorna. De gör strålande insatser i en match för att i nästa falla ihop nästan totalt. En tränare vill alltid få ut en lägsta nivå som alltid levereras.

    Angående Frisk hoppas jag verkligen inte att hon blir uttagen. Hon behöver vila sig över EM så hon inte har sönder knäet igen. Blev glad när jag pratade med Sembrant för en månad sedan och hon redan tidigare insett att EM var kört. Rehab träning gällde för henne och att hon hade många fotbollsår framför sig. Moget tänkt!

    Hoppas för Rohlins skull att hon inte stressar för att delta i EM så att hon skadar sig igen.

    Och till sist, det har varit uppe förut, domarstandarden är låg.

  4. Det är inte helt oproblematiskt att ändra statistik i efterhand. Om domaren har blandat ihop två spelare (att det var nummer 3 och inte nummer 8 som gjorde mål) må det vara hänt, men nu tyckte väl domaren att skottet inte var inne och att det var returen som sköts i mål. Sen finns det alltid ett antal felaktiga domslut per match. Det går inte att ändra dem eller deras plats i statistiken efteråt.

    För övrigt är ju van de Ven tokoffside när hon skjuter in bollen, så domarna missar två saker inom fem sekunder. Att de dessutom missar Press assist är en ytterligare bedrift. ”Två fel gör inte ett rätt”, men tre fel gjorde att målet åtminstone helt riktigt blev godkänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.