Systrarna Hammarströms tråkiga besked

Det här inlägget skulle handla om kvinnliga domare. Men domarna får en tillbakaskjuten roll i inlägget, för det har ju redovisats flera nyheter från Göteborg i dag. Nyheter som har stor påverkan på vårt landslag.

Marie och Kristin Hammarström

Marie och Kristin Hammarström fotas av Johanna Almgren

Den del som rör landslaget är tyvärr den tråkiga delen. För systrarna Kristin och Marie Hammarström lägger av. Där tappar vi två riktigt lojala och nyttiga lagspelare. Vi tappar dels en stabil och säker målvakt. Dels en poängspelare som tillhör världens bästa hörnläggare från höger.

Tvillingarnas besked är väldigt tråkigt för Pia Sundhage. Kanske framför allt är det Kristin som kommer att lämna ett jättehål efter sig. För på målvaktssidan är vi svaga för tillfället. Till Radiosporten målade Sundhage i dag upp en dyster bild. Förbundskaptenen konstaterade att:

* Sofia Lundgren har diskbråck.
* Hedvig Lindahl ska bli mamma tillsammans med sin sambo och ”då kan det hända många saker i hennes skalle”.
* Carola Söberg har tackat nej till landslagets novemberläger. Sundhage spekulerade i att Söberg är på väg att sluta.

Lindahl är just nu given etta igen. Bakom henne är Malin Reuterwall tvåa. Tredjeplatsen känns öppen. Jag har länge tyckt att Italienproffset Stéphanie Öhrström bör testas. I går såg jag på hennes twitter att hon nu får chansen för första gången att visa upp sig för Sundhage. Utöver Öhrström har för övrigt även Umeås Elin Landström, Piteås Emilia Appelqvist och AIK:s Petra Andersson kallats in som reserver till nästa landslagssamling.

Elin Landström

Elin Landström

Beskedet om systrarna Hammarströms avslutade karriärer kom inte bara som ett tungt bakslag för landslaget. Det är förstås även besvärligt för Göteborg FC. Redan i somras tappade man Jodie Taylor. Efter avslutad säsong har tränare Torbjörn Nilsson slutat och Anita Asante skrivit på för Malmö. Dessutom såg jag att Yael Averbuch skrev på sin blogg att hon söker ny klubb. Det är således hela vårens offensiva centrallinje som försvinner.

Manon Melis

Manon Melis

Därför var det förstås nödvändigt för klubben att också få sända ut lite positiva signaler. I dag presenterade man därför fyra nyförvärv, med Manon Melis som det tyngsta namnet. En målfarlig djupledslöpare behövdes, så jag förstår att man öppnat plånboken för att hämta in holländskan.

Utöver Melis presenterades i dag även Vittsjös holländska målvakt Loes Geurts, Jitex mittback Kathlene Fernström och Jitex finska forwardsstjärna Annica Sjölund.

Loes Geurts

Loes Geurts

Kathlene Fernström

Kathlene Fernström

Annica Sjölund

Annica Sjölund

Extra intressant här är att nye GFC-tränaren Stefan Rehn tidigare har sagt att han inte tänkte ta med sig några spelare från Jitex. Nu har han redan plockat två från Mölndalsklubben, som verkar bli rejält brandskattad. Jitex känns som en högst tänkbar räddningsplanka för årets båda nykomlingar AIK och Eskilstuna.

Mer om det någon annan dag.

Men först måste jag förstås ifrågasätta mediekompetensen i Göteborg FC. För dels skall man inte presentera flera bra nyheter på samma gång – i varje fall inte om man vill ha maximalt utrymme i media. Och att gå ut med alla nyheter samma dag som Sveriges herrar möter Portugal i årets viktigaste match – det är ett slags självmål. Tråkigt.

* Dags för en kort koll utomlands. I veckan har Wolfsburg och Potsdam tydligt visat att Frauen-Bundesliga är Europas bästa liga. Utöver nämnda lag håller ju även Frankfurt och Bayern München högsta Europaklass från den tyska ligan.

När jag i går utnämnde Potsdams bragd mot Lyon som årets skräll så menade jag mer årets prestation. För frågan är om inte årets skräll inträffade i den tyska ligan förra helgen. Då tog nämligen superjumbon Sindelfingen sin första poäng för året. Man gjorde det högst oväntat mot just Bayern München.

Skrällen inträffade bara några dagar efter att jag skrivit att Sindelfingen troligen skulle gå genom ligan utan poäng. Se målen från den tyska superskrällen, och från övriga matcher i omgång 8 på det här klippet.

I helgen är det uppehåll i Frauen-Bundesliga. Det hindrar inte att det spelas en riktig prestigematch i morgon. Frankfurt och Wolfsburg drabbar nämligen samman i tyska cupen klockan 14.00. Vad jag sett är tyvärr inte matchen tv-sänd.

Det tyska cupmötet är hursomhelst utan tvekan helgens mest intressanta i damfotbollsvärlden.

* Därmed är jag slutligen då framme vid domarbiten. Åttondelsfinalerna i Champions League har tyvärr kantats av domarkritik. Jag uppmärksammade ju Therese Sjögran:s utspel mot kvinnliga domare efter Malmös förlust på hemmaplan mot Wolfsburg. Kritiken uppmärksammades på fler ställen. Bland annat tog Dagens Nyheters krönikör Johan Esk upp den i en krönika.

Den krönikan fick Malmös Lisa Ek att se rött, och det visade sig att hon hade många i Damfotbollssverige bakom sig. I ett känsloladdat blogginlägg högg hon stenhårt mog Esks åsikter. Och på Eks twitter rasade de stödjande inläggen in.

Jag är som bekant på Sjögrans och Eks sida. Damfotbollen förtjänar domare som ligger på samma nivå som spelarna. Och där är vi inte nu. Så länge kvinnliga domare får konkurrera med manliga domare, och således döma både herr- och damfotboll tycker jag dessutom att det inte är något stort jämställdhetsproblem att män dömer kvinnor.

Samtidigt så lyssnade jag på Uefas högst uppsatta dam, norska Karen Espelund, när hon vid 2012 års damallsvenska upptaktsträff talade sig varm för satsningen på rakt igenom kvinnliga domare i mästerskapen. Hon menade att damfotbollen kommer att vinna mycket på det över tid.Så är det garanterat. Och jag kan se den fina grundtanken. Fast när effekten blir att internationella toppmatcher en efter en avgörs genom svaga domslut – då bör Espelund med fler tänka om.

7 tankar på “Systrarna Hammarströms tråkiga besked

 1. Jag är med dig i snacket om domare.

  Men jag vill rätta dig. När UEFA och FIFA bestämmer måste kvinnor döma kvinnor, men i svensk fotboll ser det inte ut så. Där får kvinnor döma herrar upp till div 2 och män får döma kvinnor upp till damallsvenskan. I alla fall om jag tolkat domarbasen rätt.

  Problemet, enligt dem är att om man hoppar emellan herr- och damfotboll blir man en sämre domare på båda sidorna. För att vi har samma regelverk men olika bedömningsnivå (precis som att det finns olika bedömningsnivåer mellan La Liga och Serie A). Så, de kör inte utifrån kön utan utifrån om man vill döma dam- eller herrfotboll. Ett exakt citat från domarbasen var:
  ”Kommer det en man och säger att jag vill satsa på damfotboll. Då blir vårat svar – VÄLKOMMEN”.

  Mitt förslag är att vi (i Sverige i alla fall, UEFA/FIFA är svårt för oss att ändra på) ändrar lönesystemet och ser till att utjämna det. För som det ser ut idag finns det ju ingen man som vill döma damfotboll i högsta divisionen om han kan döma herrfotboll i säg div 1 – för att man tjänar mindre på det.

  Säg att vi ex ger följande lön (utifrån i vilken serie det krävs mest av en domare, vad som är svårast)
  1. Herrallsvenskan – 5000 per match.
  2. Superettan – 3800 per match
  3. Damallsvenskan – 3000 per match.

  Då kommer de bästa döma högst upp osv.

  • Varför skall man tjäna mindre på att döma damallsvenskan än herrallsvenskan, Om det är samma betalning är det väl större chans att en bättre domare struntar i om det är herr eller dam,

 2. Att hålla med Ek/sjögran om att de bästa domarna ska döma är väl ungefär som att klicka på ”gilla” om man tycker cancer är en hemsk sjukdom. Alla förstår att spelarna vill ha högsta kvalitet, oavsett om det gäller domare, underlag och material, tränare eller andra förutsättningar. Ur ett spelarperspektiv är det helt naturligt.

  Det jag tycker är olyckligt, är antagandet att en domares kompetens är starkt kopplad till hennes kön och härkomst. Ek/Sjögran ser ett grovt misstag av domaren och utgår från att ”domaren är dålig – det måste finnas bättre”. Sen ser de att hon är kvinna och menar att en karl hade varit bättre. ”Om kvinnliga domare inte håller klassen i Europa – varför måste man då ha kvinnliga domare?”.

  Själv tror jag att alla kan göra misstag. Det kan vara en svensk, manlig domare som missar en handssituation i en playoff-match och skickar Frankrike till VM. Eller en kvinnlig domare från Ungern som felaktigt dömer straff i WCL. Jag tycker precis som Ek/sjögran att vi borde ta bort domarmisstagen från fotbollen, men har ingen konkret lösning. Alla kan göra misstag.

  Jonas Eidevall uttalade sig efter matchen: ”Of course it’s not good to concede a goal [in the manner of the opener] but I think the players know that’s part of the game. Some goals you let in are a result of your opponents doing great things and some are a result of your mistakes.

  Nu syftade han visserligen inte på domarens misstag, utan på den egna målvaktens. Det är en del av spelet att Damallsvenskans bästa målvakt plötsligt ser ut som om hon aldrig följt en bollbana förut. Hur vore det med samma måttstock för matchens funktionärer? Det är ju också kollegor. Som gör sitt bästa.

  I Malmös bortamatch var det en kvinna som dömde. Hon kom dessutom från en liten fotbollsnation och hade nog inte varit där om Ek/Sjögran hade fått bestämma. Men det visade sig att hon klarade av matchen riktigt bra och fick beröm av Eurosports expertkommentator för att hon höll en hög nivå och inte blåste sönder matchen.

  Min poäng är att de bästa ska döma. Men kom ihåg att även de bästa har dåliga dagar ibland. Män som kvinnor. Rumänskor och engelsmän. Isländskor och arga skånskor.

  • Vem gör antagandet att män är bättre domare än kvinnor? Det finns några riktigt duktiga kvinnliga domare. Tyvärr dock inte så många som man hade önskat. Och det är ju där skon klämmer.

   • ”Om kvinnliga domare inte håller klassen i Europa – varför måste man då ha kvinnliga domare?” säger i alla fall Sjögran. Sen kan man väl tolka det hur man vill. Jag tolkade det som att hennes åsikt är att manliga domare håller klassen och inte kvinnliga.

 3. Nu får Damlandslaget sota för att man inte gett duktiga Öhrström eller någon annan av de yngre målvakterna chansen att pröva på spel i Damlandslaget. Det borde säga sig själv att det är riskabelt att satsa på tre 30+ på den position som kanske sliter mest på spelarna och nu sitter vi lite halvt i skiten så att säga.

  Lindahl är väl etta men sen då ? Lundgren … ja även jag som LFC-supporter hoppas förstås att hon kommer tillbaka i gammal god form även när det sker i ett annat lag men det känns tyvärr tveksamt. Där bakom finns som sagt ingen beprövad målvakt som man kan lita på klarar pressen att prestera under ett VM.

  Hade varit lite kul om mitt LFC vågar chansa på Ringshamre som 1:a målvakt kommande säsong, tycker hon visade den gångna säsongen att det finns potential, men det lutar ju tyvärr åt att det blir någon mer etablerad utländsk målvakt som kommer ta plats istället.

  Domardiskussionen ser jag som rätt meningslös egentligen. Det är bara att räkna på hur få kvinnliga domare med internationell erfarenhet det finns så förstår man att det kommer bli pannkaka ibland till en början men jag tycker nog ändå det är rätt att man satsar på kvinnliga domare i mästerskap då de måste testas i skarpt läge för att kunna utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.