Väntad OS-trupp – men bottennapp av SvFF

Alldeles nyss presenterade Pia Sundhage de 18 spelare som skall spela i OS i Rio de Janeiro, och de fyra reserver som också får åka med.

Hon bjöd inte på någon överraskning bland de 18 – det var rakt igenom väntade namn. Däremot var det en skräll att Kif Örebros Hanne Gråhns kom med som en av de fyra reserverna. Hon gjorde det i första hand på bekostnad av Lina Nilsson, Josefin Johansson och Malin Diaz. Det tycker jag är en rätt konstig uttagning. Även om Gråhns är intressant hade jag föredragit någon av de två förstnämnda.

Personligen sitter jag dock mest och är förvånad över att Svenska Fotbollförbundet inte klarade av att få till någon sändning av trupputtagningen – inte ens på nätet. Det är helt enkelt riktigt dåligt. Ett bottennapp.

Tyvärr präglas vårt fotbollsförbund mest hela tiden av gubbar som tänker herrfotboll. Jämställdhetstänket är tyvärr högst begränsat.

Begränsad är även marknadsföringen av Sveriges bästa fotbollslandslag, damlandslaget. Det kan inte ha kostat mycket att sätta upp en kamera och streama uttagningen på svenskfotboll.se. Men så blev det inte. Antar att de inte tänkte på det. Eller att det räckte att köra presentationen inför unga talanger på elitflicklägret.

Jag tackar istället Aftonbladet och Emelie Fredriksson som liverapporterade från Halmstad, och gav mig möjlighet att följa uttagningen.

Men faktum är, när kvällstidningarna har bättre tänk kring damlandslaget än förbundet – då är det faktiskt rätt illa ställt på förbundskansliet.

Det om det. Tillbaka till truppen. Här är den i sin helhet:

Målvakter (2): Hedvig Lindahl och Hilda Carlén.

Backar (6): Jessica Samuelsson, Magdalena Ericsson, Jonna Andersson, Nilla Fischer, Linda Sembrant och Emma Berglund.

Mittfältare (5): Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Kosovare Asllani, Elin Rubensson och Emilia Appelqvist.

Forwards (5): Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Olivia Schough, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö.

De klubbar som har med flest spelare är Linköping med fem och så är det två vardera från Rosengård och Montpellier.

De fyra reservna blev: Emelie Lundberg (mv), Hanne Gråhns, Amanda Ilestedt och Pauline Hammarlund.

5 thoughts on “Väntad OS-trupp – men bottennapp av SvFF

 1. Trots 5 spelare från mitt lag (samtliga som var realistiska ur bruttotruppen) så är jag ändå lätt besviken på Pias val. Det är uppenbart att hon INTE hållit sig till den regel hon satte upp efter VM-fiaskot, nämligen att INTE ta ut spelare med skadebekymmer. Nu är både Schough och Appelkvist med trots att det är två spelare vars spelstil och roll i laget kräver att de kan gå 100 % i varje match om de ska göra någon nytta. Jämför jag intrycket Hammarlund och Schough gav på Linköping Arena (cupsemin jämfört med senaste seriematchen) är det uppenbart att Hammarlund hade varit ett bättre val då hon såg pigg ut trots en otacksam roll med mycket försvarsspel och slit i ingenmansland. Schough gav ett segt intryck vilket ju inte är så konstigt då hon varit borta ett tag och därför är jag mycket tveksam där.

  Nu kan man konstatera att det kommer ligga ett stort ansvar på trion Blackstenius, Rolfö och Asllani att skapa något offensivt då övriga offensiva spelare som är uttagna är iskalla. Annars kommer vi stå och falla med fasta situationer som förvisso bör bli ett farligt vapen med Ericssons känsliga vänsterfot och ett antal spelare med bra huvudspel.

 2. Jag är lite rädd att du överskattar allmänhetens intresse för att se en förbundskapten läsa upp 18 väntade namn och möjligtvis en motivering om varför de valts ut. Personligen tycker jag det räcker med en lista som jag kan ta del av på hemsidan eller via pressen (eller här). Just upplevelsen av att SE Pia Sundhage LIVE läsa upp namnen är inget jag avbryter min arbetsdag för.

  Sen uppfattar jag det som en annan fråga hur förbundet tillgängliggör sina presskonferenser för representanter för pressen. Där kan säkert förbättringar göras, men det är nog mer en branschfråga.

  • Du har nog rätt i att tittarsiffrorna kunde ha blivit låga. Däremot tror jag att man hade fått större genomslag i media än vad man fått i dag. Jag har surfat runt på de stora mediernas hemsidor, och kan inte minnas att någon presentation av en mästerskapstrupp fått så få artiklar som den här.

 3. Läser att du saknar artiklar om Sundhages OS-lag.
  Tyvärr har väl medias intresse för damlandslaget minskat under Sundhage/Persson/Domanski Lyfors ledning. Enligt dina kollegor har interjuvtider minskat, viljan att marknadsföra mindre kända spelare i landslaget har uteblivit.
  Ständigt Schelin, Seger samt Fischer/Sembrandt nån gång och framför allt Sundhage själv.
  Under VM blev ni väl lurade på en flygplats en gång?
  Med denna strategi (medveten?) blir det väl så att media ledsnar lite. Väljer man mellan herrar U21 och damlandslaget så väljer man fokus på herrarna. Där är det glatt och trevligt, media släpps in, god stämning, tänker bara på EM i fjol.
  När det skrivits något om Sundhage de senaste åren har det mest varit tjafs med klubbarna, skadade spelare (VM) och om hennes egen framtid.
  Bör man inte syna ordentligt vad Sundhage har uträttat för damfotbollen och landslaget under snart fyra år?
  * En godkänd (med viss tvekan) semifinal i hemma-EM.
  * Ett stort fiasko i VM.
  * Med största möjliga tur en plats i OS i sommar efter en bedrövlig offensiv.
  Samt ett synnerligen bistert arbetsklimat mellan landslagsledning och klubbar/media.

  .

  • Jag tror inte att medias intresse för landslaget har minskat under Sundhage, däremot stämmer det att tillgången till spelarna under mästerskap har strypts rätt rejält. Det är något som jag har ifrågasatt vid flera tillfällen, senast här.

   Den negativa utvecklingen har skett samtidigt som medierna har allt sämre ekonomi, vilket gör att man ser färre journalister på landskamperna än för några år sedan.

   Dock tycker jag att landslaget fortfarande får minst lika mycket utrymme i tv, radio och tidningar som tidigare. Det är bara det att likriktningen ökat – alltså att alltfler lutar sig mot TT.

   När det gäller Sundhage tycker jag att hon borde ha klivit av efter VM i fjol. Nu har hon fått en andra chans, för landslagets skull får vi hoppas att hon tar den. Jag skrev förresten om hennes situation inför OS-kvalet. Det inlägget är fortfarande aktuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.