Henry, Galabadaarachchi, landslaget och lite till

God fortsättning. Julhelgen har varit lugn ur damfotbollssynpunkt, både när det gäller matcher och nyheter.

En intressant nyhet kom dock i dag, nämligen att Amandine Henry kommer att spela för PSG under tre månader nu på våren. Uppgifter om det här har florerat under en tid, men nu skall det alltså klart.
Det ger förstås PSG ytterligare möjlighet att hålla undan för Henrys tidigare klubb Lyon i tabelltoppen. Det lär även innebära att PSG:s chanser att slå ut Bayern München ur Champions League ökar.

Lite verksamhet på hög nivå har det dock trots allt varit under helgen. I Japan vann Inac Kobe Leonessa finalen i Empress’s Cup mot Albirex Niigata efter straffläggning. Inac Kobe Leonessa försvarade därmed sin titel från i fjol.

Cupfinalen spelades på juldagen, och här är höjdpunkter:

En av världens bättre ligor har också rullat under julhelgen, W-league i Australien. Det är en liga som känns allt starkare för varje år, inte minst eftersom många duktiga amerikanska spelare dubblerar i både NWSL och W-league. I år är även den australiska ligan väldigt jämn, vilket är kul.

I fjol gick ju Melbourne City FC fram som en ångvält. Det nybildade laget gick igenom sin premiärsäsong obesegrade. De tog full poäng i grundserien, vann semifinalen på straffar och vann finalen klart. I höst höll de sin segersvit levande i fyra omgångar, men sedan har laget tappat.

I dag spelade man sin sjunde match, och åkte på tredje raka förlusten. En av mina favoritspelare, Samantha Kerr, gjorde de två avgörande målen när nya serieledarna Perth Glory vände 2–1-underläge i Melbourne till 3–2-seger.

I Melbourne City hade inhopparen Jacynta Galabadaarachchi ett skott i ribban.

Galabadaarachchi är en mycket intressant spelare, och då tänker jag inte bara på att hon har ett efternamn som kan få tv- och radiokommentatorer att gråta. Hon är nämligen bara 15 år, född den 6 juni 2001, och anses vara en riktig megatalang. Jag har sett klipp på hennes bollbehandling, och den är högklassig. Det skall bli spännande att se hur 15-åringen, som spelat med killar fram till väldigt nyligen, utvecklas i framtiden.

Så till lite nyheter från innan jul. Den 23 december blev jag lite förvånad när Lisa Lantz presenterades som nyförvärv av Linköpings FC. Jag har inte specialstuderat Lantz tillräckligt mycket för att ha en 100-procentigt klar analys av henne, men det jag sett tycker jag att hon är lite överskattad. Dock är det ju stor skillnad på att spela i Umeå och Linköping, och det är möjligt att Lantz har potential att växa med omgivningen.

Linköpings lagbygge inför 2017 är för övrigt intressant på många sätt. Mest intressant just nu är ju förstås vem eller vilka som skall leda laget, samt frågan om Stina Blackstenius stannar. Jag såg att Corren skrev att Jonas Eidevall är en kandidat till tränarjobbet. Det är en intressant kandidat, som både är påläst och som har erfarenhet från både Champions League och toppen av damallsvenskan.

* Den 23 december presenterades också den senaste världsrankningen. Där hade Sverige återigen fallit ner till vår sämsta placering någonsin, den åttonde. Så trots att 2016 har innehållit det som bör rankas som svensk damfotbolls största framgång någonsin – OS-silvret – har vi tidernas sämsta världsranking.

För andra året i rad slutar vi nämligen på åttonde plats på rankingen. 2015 var vi som bäst femma, medan sexa är vår bästa placering på rankingen i år. Poängmässigt har det varit ett litet lyft. Vi inledde nämligen 2016 med 1973 rankingpoäng och avslutar med 1977.
Det skall dock påtalas att sedan rankingsystemet för damer infördes 2003 hade Sverige inte legat under 2000 poäng förrän i fjol.

Medaljmässigt har Pia Sundhage varit en otroligt framgångsrik svensk förbundskapten. Hon har verkligen sett till att vinna rätt matcher. För ser man till resultaten match för match har hon alltså inget bra facit.

Offensiven har varit ett stort problem för henne under hela hennes tid som förbundskapten. Sundhage vill spela en offensiv fotboll, men hittar inte rätt spelsystem till de spelare hon har.

Här tycker jag att det är dags att göra val. Fast det är inte lätt. Handbollens förbundskapten Henrik Signell valde bort en av sina stjärnor inför EM dels för att hon var gnällig, dels för att han ville spela på ett sätt där hon inte passade in.

Sundhage har valt en annan väg. Hon har utgått från sina favoritspelare, och sedan försökt bygga ett spelsystem utifrån dem. Det positiva där är ju att hon slipper kritik från åsidosatta stjärnor, det negativa är att hon riskerar att få ställa upp med flera likadana spelare på planen.

Den risken har ökat igen, nu när Sofia Jakobsson äntligen gör mål igen. Jakobsson har varit direkt usel i landslaget i år. Däremot har hon varit väldigt bra i Montpellier i höst, vilket förstås är glädjande. Att hon leder den franska skytteligan över helgerna måste förstås stärka hennes självförtroende rejält.

Jakobssons styrka är att hon är snabb, löpstark, irrationell och normalt sett en mycket bra avslutare. Däremot är hon direkt svag i luftrummet och hon är inte heller något vidare som passningsspelare, vilket gör att hon är svår att samarbeta med. Hon är inte heller något vidare på att slå inlägg, vilket gör att hon inte funkar speciellt bra som yttermittfältare.

Det värsta för Pia Sundhage är att ytterligare flera av Sveriges bästa forwardsalternativ är nästan samma spelare. Jag tänker då i första hand på Lotta Schelin och Stina Blackstenius. I den trion är Schelin den bättre passningsspelaren, medan Blackstenius utmärker sig genom störst styrka och bäst huvudspel. Men alla tre är väldigt svåra att samarbeta med. Det jobbiga är att även två av alternativen, Pauline Hammarlund och Olivia Schough, på många sätt liknar de andra tre.

Och den bittra sanningen är att det är svårt att ha fler än en eller max två av nämnda fem på planen samtidigt – i varje fall om du vill ha ett bra passningsspel med långa anfall. Här är jag inte avundsjuk på Sundhage, för valet är inte lätt.

Nästa problem här är att vi saknar riktigt bra yttermittfältare. Då blir det lätt att sätta ut någon av de här snabba forwardarna på kanterna. Fast jag tror att vårt spel mår dåligt av en sådan lösning. Då tycker jag att det är bättre att spela med fyra innermittfältare, både när det gäller defensiv och bollinnehav.

Det blir spännande att se hur Sundhage väljer att formera sitt anfall vid januarisamlingen när hon har tillgång till hela kvintetten Jakobsson, Schelin, Blackstenius, Hammarlund och Schough samt den forward som verkligen sticker ut, Fridolina Rolfö.

I min värld bör Rolfö spela med en av de andra fem. Men som bekant brukar ju Sundhage sällan följa mina åsikter…

* Slutligen lite mediefunderingar. Först var det en liten sportjournalistbomb den 22:a när BK Häcken presenterade GT/Expressens och Cmores Malin Jonson som nyförvärv. Det var även ett tungt tapp för svensk damfotbollsbevakning. Även om Jonson kommer från handbollen rankar henne som en av de allra bästa damfotbollsskribenterna.

Apropå Expressen hade de en lista över Sveriges 100 hetaste idrottare under 2016. På den listan var det väldigt många kvinnor. Bland annat var de sex kvinnor bland de tio högst placerade, och Sundhages fotbollslandslag hamnade högre än Zlatan Ibrahimovic. Tyvärr är det ju så att sådana här listor sällan stämmer med verkligheten.

I sitt vardagliga arbete tycker ju inte Expressen att damidrott är speciellt hett. Det är inte många dagar på året som någon kvinna är hetare än Zlatan. I verkligheten var det förstås männen, med Zlatan i täten, som vi svenska idrottsjournalister tyckte var hetast även under 2016. Men när man gör sådana här årslistor passar man på att kvotera in en massa kvinnor för att det skall se bra ut.

Allra sist. Här är ett kul reportage från Helsingborgs Dagblad, som har sammanfört två gamla klasskompisar från gymnasietiden som numera är lagkaptener för varsitt fotbollslandslag, Caroline Seger och Andreas Granqvist.

6 tankar på “Henry, Galabadaarachchi, landslaget och lite till

 1. Ja god fortsättning Johan. Tycker Sverige borde vara högre rankad än en 8:e placering. Damallsvenskan är väl minst lika bra som den ojämna franska t.ex. Kul att Sofia J gör många mål i serien. Undra vilken roll hon har i laget, anfallare i ett 4-4-2 system. Pia måste satsa mer på mittfältet och utveckla det. Så Sv kan hålla i bollen lite längre och få ett bättre anfalls tryck. Hoppas på ett bra 2017

  • Det är landslaget som är rankat på åttonde plats. Jämför man ligorna är Damallsvenskan rankad som Europas tredje bästa, bakom den tyska och den franska. Det tycker jag är rimligt, jag tror nämligen att mittenlagen i Frankrike är minst lika bra som de svenska. Alltså, om Lyon hade spelat i damallsvenskan skulle de nog också snittat minst fem mål per match. Utanför Europa är det bara USA:s liga som känns bättre än vår svenska.

 2. Ojojojoj……Jacynta G nöjer jag mig nog med – jag som tyckte Enganamouit var knepigt nog 😀

  Ja, Linköpings silly-äventyr verkar hålla i sig och viss uppmärksamhet får de väl från både media, agenter och spelare i kraft av att vara mästare. Att LFC är en fattigklubb gör det väl lättare för agenter att plocka russinen ur kakan och minskar väl i motsvarande (?) grad attraktiviteten åtminstone för en del utländska spelare. Undrar om Lisa Lantz var en kvardröjande värvning från Martin Sjögren? Annars kan man ju undra om inte LFC har annat att göra både på spelar- (läs anfallare) och tränarsidan än att värva Lantz. Apropå tränare så visst har Eidevall de meriter som nämns i bloggen. Att han dessutom varit underhuggare till Jack Majgaard Jensen och att de båda fick lämna sina uppdrag i Danmark vet jag däremot inte om man kan kalla meriter. Annars låg han nära till hands att 2013 få utmärkelsen Damallsvenskans mest arroganta tränare med konstant snorkiga svar till journalister i direktsänd TV. Men han kanske ändrat sig?

  Sundhage och landslaget – ett kärt bekymmer för många. Den enda det inte tycks bekymra är Sundhage själv som blåser ständigt nya närmast dylanska såpbubblor. Din analys sätter fingret på mycket av problembilden. Vilka är framtiden av de som nämns? Ja, för Schelins del gick proppen ur i landslaget i VM 2015 (med Sundhages hjälp där hon trodde Schelin skulle fixa allt – lagkapten, ensam på topp och göra massor av mål). Rolfö (en av få som kan få fast bollen på offensiv planhalva), Blackstenius (måltjuv modell större) och Hammarlund (måltjuv modell mindre) bör vara framtidsnamnen. Schough och Jakobsson då? Ja, någonstans mellan Schelin och nämnd trio. Ojämnhet karakteriserar dem båda med bara ett ord.

  Listor? Ja så länge man inte har några kriterier så kan det väl bli lite hur som helst. Stenson fick bragdguldet och det var kanske välförtjänt och i alla fall kul för de som gillar att knalla runt och hacka gräs. Den enskilda största idrottsliga prestationen stod naturligtvis Jenny Rissveds för, men bragdguldet handlar, har jag förstått, inte om en bragd om man lägger in överraskning i det ordet.

 3. Klockren analys av de svenska anfallarna och anfallsspelet. Tyvärr är det ett fundamentalt problem i svensk damfotboll att nästan alla anfallare stöps i samma form där snabbhet är viktigare än teknik och passningsskicklighet. En starkt bidragande orsak till detta är att det är många lag i damallsvenskan spelar ett ganska primitivt spel där man pga många importer, hög spelaromsättning och lite uppbyggnadstid och långsiktighet väljer att spela en fotboll där försvarsspel och omställningar prioriteras. Att spela ihop ett lag som kan spela ett passningsorienterat spel istället tar tid och kräver långsiktighet. Att våga äga bollen och våga spela igenom hela laget är mycket mer utvecklande för spelarna och på lång sikt den ända vägen för att kunna hänga internationellt.

  • Jag tror att upplägget på flickfotbollen är den största anledningen till att våra forwards i princip är samma spelartyp. I flickfotbollen behöver snabba och starka forwards varken lära sig att passa, nicka eller löpa smart, de kan bara springa rakt igenom motståndarlagen.

   Lite tankar kring det här hade jag och Torbjörn Nilsson tidigare i höstas:

 4. Pingback: Manchester City gav LFC två lektioner i fotboll | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.