Tankar inför Sverige-Australien – och om citat på matchtröjorna

I morgon 19.30 spelar Sverige mot Australien i Algarve cup. Det är en högst väntad svensk elva som har presenterats i kväll. Det är tråkigt att repetera exakt det som redan skrivits av bloggkollega Spelare 12, men det är sannolikt till tio elftedelar den elva som Pia Sundhage tänker använda i sommarens EM.

Det är bara Fridolina Rolfö som lär tillkomma – om hon är frisk. Gissningsvis kommer Rolfö att matchas sparsamt i Algarve, sannolikt blir det bara ett par inhopp.

Den elva som Sundhage sätter på benen i morgon är: Hedvig LindahlJessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna AnderssonElin Rubensson, Lisa Dahlkvist, Caroline SegerKosovare AsllaniStina Blackstenius och Lotta Schelin.

Personligen är jag fortfarande inte övertygad om att Jonna Andersson är det bästa svaret på vänsterbacksgåtan. Men Mjölbyprodukten kanske kan ge mig de svaren jag vill ha nu i Portugal.

Stina Blackstenius, Jonna Andersson och Lisa Dahlkvist

Stina Blackstenius, Jonna Andersson och Lisa Dahlkvist

Redan i första matchen lär hon sättas på prov rejält, för Australien brukar komma till spel med mycket snabba kantspelare. Australien är ett lag på snabb frammarsch. Vi spelade oavgjort 1–1 mot The Matildas i VM 2015, i en rätt tråkig match. Det var ett resultat som gynnade Australien bäst. De gick nämligen vidare som grupptvåa, medan vi fick sitta och bita på naglarna för att hoppas avancera som grupptrea.

I fjolårets OS åkte Australien ut på straffar mot Brasilien i kvartsfinalen. Vårt lag hade ju som bekant större framgång i sin strafftävling mot värdnationen några dagar senare.

Med tanke på att Australien saknar skadade duon Michelle Heyman och Chloe Logarzo, samt i morgon även avstängda stjärnan Katrina Gorry känns det här som en öppen match. Det är Gorry som är det riktigt tunga avbräcket för Australien, eftersom hon är lagets hjärna, en genial passningsspelare av en modell som det svenska laget saknar.

Katrina Gorry

Katrina Gorry

Gorrys avstängning beror tydligen på en utvisning från OS-genrepet mot Brasilien i juli i fjol. Jag visste förresten inte att röda kort i träningsmatcher ledde till avstängningar på det här sättet. Trodde bara att det var grova röda kort i träningsmatcher som ledde till avstängning, och då avstängning som även gäller tävlingsmatcher. Men man lär sig alltid något nytt.

En annan nyhet som jag reagerade på i dag var att landslaget skall spela med citat på sina ryggar. Det tyckte jag faktiskt var en väldigt dålig nyhet, väldigt dålig. Visst är idrott på många sätt politik, men jag tycker ändå att ju mer man kan hålla isär idrotten och politiken, desto bättre. Men nu i Algarve skall tydligen Lotta Schelin spela med ett citat från partiledaren Gudrun Schyman på ryggen.

Även om citatet är rätt allmänt hållet…

”Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp.”

…känns det olämpligt att landslaget spelar med citat från politiker på sina tröjor. Jag tycker att man borde hålla borta alla typer av citat och budskap från matchtröjorna. För vem bestämmer vilka citat som är ok, var gränsen går? Tänk om någon velat ha ett citat från Jimmie Åkesson på ryggen, hade det varit ok?

Nyheten om budskapen på tröjorna kom i eftermiddags och var det första som skrevs om landslaget på förbundets hemsida under Algarveresan. Man har ny medieansvarig, men det verkar hittills tyvärr inte ha lett till något lyft på informationsflödet från förbundet. Där har man ganska mycket att lära från fler andra nationer, bland annat Frankrike:

8 tankar på “Tankar inför Sverige-Australien – och om citat på matchtröjorna

 1. Jag håller med dig om att det finns fallgropar med citaten. Men en del av citaten är rätt smarta, och avväpnar en del av kritiken. T ex Jonna Anderssons: ”FLASH: Kvinnor vill olika saker. (Karin Adelsköld)”.

 2. Hoppas att någon Fifa-anmäler SVFF och det svenska damlandslaget i synnerhet, för ganska klart regelbrott med framförande av politiskt budskap.
  Sundhage- era närmar sig sitt slut då passar man på att göra så svårt så möjligt för den som kommer efter. Denna ”sociala engineering” i Sundhage-Domansky regi har knappast hjälpt någon tjej, varken i fotbollens arena eller utanför. Det finns ett par förklaringar till det, mest slående, tror jag är trovärdighet.
  Stödja sig på feminismens elit, som för det mesta har aldrig drabbas av några orättvisor som de så gärna snackar om, är ju genuin falsk! Att ta citat från en kvinna, som i det stora hela, hatar alla män, är ju minst sagt pinsamt! Återstår då en ren propaganda och svenska damlandslaget ska inte hålla på med sådan.
  I dessa dagar så har vi hört en av de nordens alla största sportgiganter, Petter Northug, med grova kränkningar av en kvinna, som passerat genom medieflöde som ett ”skämt”..hans beteende dock visar på ett värdegrund, eller snarare saknaden av en, som speglar samhället i det stora hela. Även om han kränkte en ryska….

  • Axel, hur kränkt är du på en skala mellan 1-10?
   Hata alla män? Syftar du på Zara Larsson? Tycker du isåfall ska se hennes medverkan i Skavlan (ca 15 min där hon intervjuas enskilt, men du kan spola till slutet av hennes session) där hon pratar om just detta. Om du som man inte våldtar, misshandlar, tar dig friheten till kvinnors kroppar och är en allmän skitstövel – nä men ta inte åt dig då!
   Lär dig att skilja på när man pratar om män som samhällsgrupp och män som enskilda individer. Då kanske du blir mindre kränkt i fortsättningen 🙂

   • Jo Joel, relationerna mellan män och kvinnor har funnits långt förre Larsson tillkortakommande, även om jag aldrig tänkt på henne i det här sammanhanget.
    Ganska betydelselös figur som låtits sig klokt manipuleras för sitt eget vinning, när du väl nämner henne
    Annars, jag känner mig riktigt ”kränkt” fast med dumhet av olika slag. Då det spelar ingen roll om det kommer från tjejer eller killar. Och jag är förvånad över din ”definition” av män, en primitiv sådan, det måste du inse..kanske där ligger kruxet i oacceptans för dagens hårdkokta feminister som dessvärre, under Sundhage, har ockuperat en så fin sport, som damfotboll ändå är

 3. Haha anmäla SVFF för politiska budskap…? Du måste skämta. Bara för att en politiker sagt något (som dessutom inte berörde politik) innebär inte det att det är ett politiskt budskap.

  Sen Johan, skulle ingen ha ett citat från Jimmie Åkesson då det endast är citat från kvinnor som ska finnas på tröjorna. Sen om någon skulle tagit ett citat från någon ”höger-kvinna”/ eller någon som kanske inte värnar om empowerment och att stötta och peppa kvinnor – då är det den enskilda individens val. Spelarna väljer själv vilka citat dom vill ha på sina ryggar.

  Nädu, här får du faktiskt ta och backa. Tycker det är ett grymt bra initiativ där man uppmuntrar kvinnor att stötta och pusha varandra!

 4. Landslaget spelar inte matcher i tröjorna. Däremot kanske de tränar lite i dem ibland. Sen är väl tanken att de ska sälja något hundratal för en ganska dyr penning.

 5. Självklart kommer man aldrig spela i de tröjorna, det vore ett grovt regelbrott som aldrig skulle accepteras av FIFA. Med det sagt håller jag inte alls med om att det var en olämplig kampanj, själv är jag så trött på mesigheten som finns inom framförallt fotbollen när det kommer till att ta ställning. Schyman-citatet är något alla normalt funtade personer kan ställa sig bakom och jag har svårt att uppröras. Jag är faktiskt lite besviken att du så tydligt tar avstånd från en kampanj för att stärka och uppmuntra tjejer i Sverige och resten av världen.

  För övrigt var Magdas: Jag spelar för mina tjejer i Iran budskap det finaste av allihop 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.