Tråkiga nyheter för Kollmats – och roliga för Glas

I kväll skulle landslaget ha spelat sin första tävlingsmatch för året. Som bekant är matchen mot Ungern uppskjuten, och ingen vet när den kan spelas.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är nu permitterad, och det kan bli ett riktigt tråkigt år för förbundskaptenen. I dag sa nämligen Fifas vice ordförande Victor Montagliani från Kanada att det riskerar att bli ett år utan någon mer landslagsfotboll.

Om man skall hinna spela klart alla ligor och internationella klubbturneringar finns det alltså en uppenbar risk att landslagen får kliva åt sidan.

Nästan samtidigt som jag läste om Montaglianis utspel såg jag att Kina har samlat sitt landslag för att förbereda sig för OS-kval mot Sydkorea. Det kan bli ett ganska långt läger…

Apropå landslagsfotboll såg jag att Nilla Fischer var besviken över att hon inte kom med till Algarve cup tidigare i år. Den besvikelsen gjorde mig lite glad.

Den visar att Fischer fortfarande har drivet att spela landskamper, även av träningsmodell. Och en frisk och motiverad Fischer är fortfarande en stor tillgång för ett svenskt landslag.

Hanna Glas

En annan landslagsback, Hanna Glas, har i dag tecknat ett spännande avtal med Bayern München, där hon blir lagkamrat med Amanda Ilestedt. Trots att Glas tillbringat stora delar av den senaste säsonger på PSG:s bänk säger hennes agent att högerbacken får en miljonlön i nya klubben. Agenten tror därmed att Glas blir den bäst betalda svenska försvarsspelaren genom tiderna. Spännande.

Hanna Glas är tydligen för övrigt en person med förutsättningar att klara sig bra på en öde ö. I varje fall var det just Glas av landslagsspelarna som Magdalena Eriksson helst hade tagit med sig till en öde ö när Eriksson svarade på läsarfrågor på Aftonbladet. Däremot verkar det inte vara någon bra idé att ta med Kosovare Asllani på vildmarksäventyr…

Det var en parentes. Tillbaka till mer fotbollskopplade nyheter. I dag gjorde Stina Blackstenius sin första träning med Göteborg. Stjärnforwarden ville inte prata om skiljedomen som tog henne till västkusten.

Blackstenius vill inte prata om tvisten

Och faktum är ju att Blackstenius övergång hamnar i bakvattnet i dag när det gäller Göteborgsnyheter. För dagens stora nyhet är en riktigt tråkigt sådan – mittbacken Beata Kollmats är korsbandsskadad och har därmed spelat klart det här året.

Beata Kollmats

Det är en riktigt tung smäll för Göteborg. Med Blackstenius ankomst kände jag att Göteborg började närma sig Rosengård. Men dagens besked innebär att Göteborg backat jämfört med läget för två veckor sedan.

Jag bedömer alltså Kollmats skada som ett större bakslag än vad värvningen av Blackstenius är en tillgång. Kollmats gjorde en supersäsong i fjol, och var en av damallsvenskans allra bästa mittbackar. Hon och Taylor Leach var ett otroligt stabilt mittlås. Nu kommer ingen av dem att spela i år, vilket skapar stora frågetecken för Göteborgs mittförsvar.

I nuläget är Emma Berglund och Emma Kullberg de enda utpräglade mittbackarna i Göteborgs trupp. Visst finns både Catrine Johansson och Filippa Curmark som kan spela på positionen. Det hindrar dock inte att det just nu är ett stort frågetecken för Göteborgs mittförsvar.

Och att Rosengård fortsatt får räkna med ett stort favoritskap inför den damallsvenska säsong som vi inte vet när den kan dra igång.

Till helgen skall det i alla fall äntligen gå att se damfotboll på tv igen. Det är Aftonbladet som sänder den träningsturnering som kallas Stockholm Challenge och avgörs de kommande helgerna mellan fyra av huvudstadens elitlag.

På lördag 16.00 drar det i gång med prestigematch mellan de båda tippade topplagen i elitettan Hammarby och AIK. Och på söndag 15.00 är det Djurgården och BP som gör upp. Matcherna kan ses av pluskunder.

6 tankar på “Tråkiga nyheter för Kollmats – och roliga för Glas

 1. Lite fotbollsmatematik gällande K/Göteborg FC:
  Värvning av Stina Blackstenius, ett stort plus.
  Korsbandsskada på Beata Kollmats, ett stort minus.
  Plus minus noll, alltså, i den ekvationen. Det blir ett hårt jobb för klubben att hitta en fullgod ersättare för Kollmats i backlinjen. Å andra sidan lär det bli gott om tid för den jakten. Enligt de största pessimisterna – eller snarare realisterna – får vi inte uppleva några damallsvenska matcher på ett bra tag, kanske först våren 2021…

  • Tycker nog precis som jag skrev i inlägget att ekvationen ger ett minusresultat för Göteborg. De hade ett väl fungerande anfallspar, så även om Blackstenius ökar konkurrensen och gör offensiven mindre skadekänslig, väger den värvningen inte upp förlusten av lagets lagkapten och tillika försvarsgeneral. Speciellt inte som att man nu helt får bygga om sitt mittförsvar.

 2. På kort sikt ett stort orosmoment för Göteborg, som, precis som du Johan skriver måste bygga om mittförsvaret. Och var hittar man beståndsdelarna till det nya s.k. mittlåset? Gissar att första rekognosceringsvarvet kommer att gå bland svenska elitklubbar, främst konkurrenterna. Fast alla i Linköpings FC – styrelseordförande, klubbdirektör och sportchef – kan sova gott, det läggs knappast ut några lockbeten för Nilla Fischer… tror jag.

 3. I dagens fotbolls stiltje med förhoppning att restriktioner lättas så skulle man kunna starta damallsvenskan i aug och köra en höst – vår säsong. Aug-sept-okt ger 12 veckor och då kan det spelas 12 matcher. Sen starta i april igen med apr-maj-jun med tolv matcher. Publik 100 ?? Sen skulle väl en kvällstidning sända från matcherna plus kanske också svensk fotboll och fotbollskanalen ? Lagen måste få in pengar. Cup matcher kan börja spelas redan i mars.

 4. Det är bra att Fisher är besviken men det finns idag många mittbackar före henne.
  Keep up the good work Johan.

  • Tack för fina ord. Blev dock lite nyfiken, hur många mittbackar menar du står före Fischer? Nu är det ju förstås lite svårt att bedöma henne efter skadefrånvaron. Men innan dess var hon fortfarande nyckelspelare i Europas näst bästa lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.