Schelin vann skytteligan

Lotta Schelin avslutade sin succésäsong i den franska ligan, där hon ju prisats som dess allra bästa spelare, med att även bli skyttedrottning. Svenskan gjorde ett av målen när Rodez besegrades med 3–0 i sista omgången.

Schelin vinner därmed på totalt 24 mål, fyra före lagkamraterna Eugenie Le Sommer och Camille Abily. Förstås imponerande av Schelin, men ännu mer imponerande av Abily att som defensiv mittfältare snitta i princip ett mål per match.

Viktigast för Lyon i dag var dock att herrlaget slutade trea i ligue 1, och får kvala mot herrarnas Champions League – för det innebär troligen att satsningen på damerna inte behöver minskas.

Kosovare Asllani gjorde två mål i sista omgången när PSG vann med 5–0 mot Guingamp Hon slutade därmed på 17 mål – vilket innebär delad sjätteplats i skytteligan bland annat med klubbkompisen Lindsey Horan.

I damallsvenskan vann Umeå med 2–0 hemma mot Mallbacken. Det får väl anses vara ganska väntade siffror. Lina Hurtig gjorde ena målet, och är nu uppe på tredje plats, jämsides med Marta, i skytteligan. Båda står på sex mål.

Apropå Hurtig läste jag på Alva Nilsson:s twitter att Pia Sundhage skulle ha sagt så här om Umeåspelarens möjlighet att tas ut i A-landslaget:

”Är hon bäst i U19? Dominerar hon där? När hon gör det kommer hon att bli uttagen.”

Hoppas vår förbundskapten har uttryckt sig slarvigt. För det var ett sällsynt dumt uttalande. Vadå dominera? Vilka av våra A-landslagstjejer dominerar till exempel i damallsvenskan?
Där har Hurtig gjort flest mål av alla svenska spelare. Innebär det att hon dominerar? Caroline Seger har gjort ett mål och tre målpass. Dominerar hon därmed tillräckligt för att spela i landslaget?

Det hyperviktiga bottenmötet mellan Vittsjö och Piteå slutade 2–2 efter att Faith Ikidi kvitterat i samband med en hörna i fjärde övertidsminuten. Tungt förstås för Vittsjö som hade behövt en trepoängare.

Efter helgens resultat känns det ganska solklart att nedflyttningslagen ryms inom kvintetten Mallbacken, Piteå, Jitex, Vittsjö och Sunnanå.
Det är rätt öppet mellan lagen, även om min känsla är att Jitex – trots raset i lördags – trots allt kommer att klara sig. De har i grunden en god stabilitet. Och enligt Tony Gustavsson i GP hade hans lag sällsynt bra utdelning på Åbyvallen. Statistiken sa 4–12 i skott på mål, och 1–0 i skott i målställning. Det brukar innebära ett slutresultat på typ 1–3 eller 1–4 – och inte 0–7.

* I övrigt i Europa lade Hoffenheim slag på den sista platsen i Frauen-Bundesliga. Man spelade 3–3 hemma i seriefinalen hemma mot Köln. Gästerna hade 1–2 och greppet om seriesegern när schweiziska forwarden Martina Moser satte det viktiga kvitteringsmålet. Hoffenheim gjorde sedan 3–2 och verkar inte ha varit riktigt hotat på slutet.

* I Danmark gratulerar vi Bröndby till ligaguldet. De ser ut att kunna gå helt obesegrade genom seriesäsongen. En match återstår, och Bröndby har 22 segrar och ett kryss så här långt.

* Arsenal vann FA-cupfinalen mot Bristol Academy med 3–0 efter mål av Stephanie Houghton, Jordan Nobbs och Ellen White.

* I USA:s NWSL fortsätter det att vara jämna resultat i princip i alla matcher. Men poängmässigt håller Portland Thorns och Sky Blue FC på att göra ett ryck.
Sophie Schmidt gjorde segermålet när Sky Blue vann med 1–0 mot Kansas City. Därmed leder mycket överraskande fjolårets Kristianstadsmittfältare ligans skytteliga på fem mål.
Mindre överraskande var att Portlands segerskytt i 1–0-segern i ”derbyt” mot Seattle Reign hette Christine Sinclair. Kanadensiskan är en av sex spelare som delar skytteligans andraplats på fyra mål. Hon har sällskap av klubbkompisen Alex Morgan, landsmanninan Diana Matheson, den USA-födda mexikanskan Renae Cuellar samt Morgans båda amerikanska landslagslagskollegor Abby Wambach och Sydney Leroux.

3 tankar på “Schelin vann skytteligan

 1. ”Hoppas inte det stämmer”?
  Skämtar du med mig? För jag är känd för att ljuga ihop citat, eller?

  Hela intervjun finns att läsa hos feministiskt perspektiv, och senare i veckan även på damfotboll.com.

  Du glömmer några saker i din jämförelse. Bland annat har Hurtig mer utrymme att dominera i Umeå än Seger har i Tyresö. I Tyresö finns hyggligt många andra spelare som tar utrymme. Hade Tyresö endast gjort 10 mål denna säsong och omgivningen hade varit sämre, ja då hade vi kunnat fundera över varför Seger inte är lika tongivande:

  Dessutom känner jag mig ganska säker på att Seger hade dominerat i U19. Och det är ju så vi får göra jämförelsen om vi ska köra Sundhages citat rakt av.
  Vad tror du? Hade Seger dominerat i U19?

  • Förlåt. Det var en väldigt slarvig formulering, som insinuerade saker som jag inte på något sätt avsåg. Jag skall korrigera.

   För övrigt var det ungefär så jag hoppades att Sundhage också hade gjort – alltså formulerat sig slarvigt, utan att riktigt mena vad hon sagt.

   För dels är dominera ett väldigt diffust uttryck. Dels finns det väldigt lite relevans i hur Hurtig spelar i F19-landslaget, eftersom hon inte har sin ordinarie position där.

   Och nog håller väl ändå lagen i damallsvenskan högre klass än de allra flesta F19-landslag i världen. Med följd att det är mer intressant att se hur Hurtig klarar sig i allsvenskan än i F19-sammanhang. Eller?

   När det gäller jämförelsen Hurtig i Umeå kontra Seger i Tyresö så stämmer det förstås att det är lättare för Hurtig, än för Seger, att sticka ut i sitt eget lag. Så visst haltar det något. Men jämförelsen var mest avsedd att visa att man inte behöver dominera i sitt lag för att kunna spela i landslaget. Det finns flera andra, betydligt viktigare faktorer.

   Och totalt i damallsvenskan är det väldigt mycket lättare för spelare i Tyresö att göra avtryck än för de i Umeå. Tyresö har ju gjort dubbelt så många mål. Som jag ser det är det en betydligt mycket större prestation att göra sex mål och ett assist för UIK är än att göra det för Tyresö. Eller vad tycker du?

   • Hej igen,
    bra. Nu ser det bättre ut och jag förstår hur du menar.

    Hela Sundhages citat om Hurtig var som lyder.
    ”Jag vill egentligen inte prata om spelare som inte är med, jag pratar hellre om de som är med. Men jag ska göra ett undantag för att Hurtig är en exceptionell talang. Hattricket mot Sunnanå är imponerande och även hennes framspelning, dock att det är Sunnanå man möter. Försvarsspelet lämnar en del att önska där och du ser att det är en del försvarsmissar. Hurtig måste visa att hon kan prestera flera matcher på rad.
    Dessutom får man titta på; är hon bäst i U19? Dominerar hon där? När hon gör det kommer hon att bli uttagen”

    Jag tycker att det är svårt att jämföra rakt av. Men tycker precis som du att Hurtig har imponerat såpass att hon är värld en chans i landslaget. Ja, jag vill se henne som en joker i EM-truppen. För jag tror att hon kan göra det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.