Kim Little var bäst i världen 2014

Fotbollskanalen har i dag korat Nadine Kessler till världens bästa spelare 2014. Sannolikt kommer Wolfsburgs lagkapten även att tilldelas Ballon d’Or.

Jag tycker att valet i grunden är utmärkt – Kessler är definitivt värd alla hyllningar. Hon är en bra närkampsspelare, har fin speluppfattning, ett bra passningsspel – både långt och kort, fyller gärna på med djupledslöpningar och har ett huvudspel av yttersta världsklass. Hon är helt enkelt grymt mångsidig och fixar allt det man kan önska sig av en central mittfältare.

Men för mig är hon ”bara” tvåa 2014. Jag valde nämligen att se över året som helhet, och Kessler har faktiskt missat hela höstsäsongen till följd av skada. Mitt val föll i stället på Seattles skotska stjärna Kim Little.

Jag hade sett Little dominera under NWSL-säsongen och jag övertygades helt om hennes storhet när jag såg henne på Gamla Ullevi den 17 september. Hon rörde sig smart och gjorde något bra av bollen varenda gång hon hade den.

Dessutom lade hon ner ett mycket tyngre defensivt jobb än man är van att se skyttedrottningar av världsklass göra. Jag minns att jag tänkte att ”tur att hon inte har någon avlastning utan måste göra allt själv” och ”med henne i vårt svenska landslag hade vi varit bäst i världen”.

Just att hon kommer från Skottland – ett land som är långt ifrån de stora titlarna – och inte får chansen att visa upp sig i de stora mästerskapen gör att Little lätt glöms bort när listor över världens bästa spelare skall sammanställas.

Hon är kanske inte lika komplett som Kessler, men å andra sidan gör skotskan fler poäng och har en mer ögonfägnad bollbehandling. Kolla bara klippet nedan. Little är som bäst när hon får spela i tio-rollen och utmana motståndarnas backlinje.

Jag såg henne tidigare mer som en framspelare och anfallsuppbyggare än avslutare. Men gör man 16 mål i världens mest målsnåla liga är man självklart även en avslutare av yttersta världsklass.

Kim Little toppar alltså min lista över världens 20 bästa spelare 2014. Hon toppar både min första och min uppdaterade lista.

Som jag berättat i ett tidigare inlägg ingick jag alltså i den jury som tog ut Fotbollskanalens lista över världens 20 bästa spelare. Där skickade jag in min lista bara drygt ett dygn efter att jag fått uppgiften. Det blev alltså inte så mycket tid till eftertanke.

Nu har jag haft ytterligare tre veckor att fundera, och det har blivit en del omkastningar på min topplista. Marta:s uppvisning mot USA lyfte henne upp på tio i topp. Andra spelare som avancerat är Ramona Bachmann, Louisa Necib och Carli Lloyd, medan Lauren Holiday, Abby Wambach, Hope Solo och Nahomi Kawasumi tappat mark.

Bachmann hade jag utanför listan för tre veckor sedan. Det byggde på att hon gjort mindre avtryck i poängligorna den här säsongen. Men allt är ju inte statistik och när jag tänkt efter har Bachmann varit för bra för att stå utanför topp 20.

Som synes är det flera amerikanskor som tappat mark. Men efter att ha följt USA i Brasilien och dessutom närgranskat deras landslagsår som helhet känns det motiverat att hålla tillbaka amerikanskorna något.
Listan innehöll ändå till slut fyra amerikanskor, tre tyskor, tre fransyskor, två schweiziskor, två japanskor och en spelare vardera från Skottland, Brasilien, Costa Rica, Spanien, Sverige och Wales.

Det är en klar majoritet av forwards och offensiva mittfältare. De defensiva spelarna är oftast minst lika viktiga för sina lag, men de är tyvärr svårare att få med på sådana här listor. Därför är det roligt att en målvakt som Nadine Angerer vann Ballon d’Or i fjol och att en tvåvägsspelare som Kessler kan göra det i år.

För svensk del platsade bara Nilla Fischer på listan. Jag tycker att en på topp tio, två på topp 25 och tre på topp 40 känns som en rimlig utdelning ett år där Sverige har gjort svaga resultat mot kollegorna i världsrankingens toppskikt. Lag som England och Kanada som är jämnbra med oss har sina bästa spelare utanför själva listan i den grupp som lägger beslag på placeringarna 25–42.

Här är min uppdaterade lista över världens 20 :

1) Kim Little, mf/fw, Skottland/Arsenal/Seattle Reign
2) Nadine Kessler, mf, Tyskland/Wolfsburg
3) Gaetane Thiney, mf/fw, Frankrike/Juvisy
4) Lauren Holiday, mf/fw, USA/Kansas City
5) Anja Mittag, fw, Tyskland/Rosengård
6) Marta Vieira da Silva, mf/fw, Brasilien/Tyresö/Rosengård
7) Shirley Cruz, mf, Costa Rica/PSG
8) Veronica Boquete, mf/fw, Spanien/Tyresö/Portland Thorns/FFC Frankfurt
9) Nilla Fischer, mb, Sverige/Wolfsburg
10) Carli Lloyd, mf, USA/WNY Flash
11) Louisa Necib, mf, Frankrike/Lyon
12) Lara Dickenmann, yb/ymf, Schweiz/Lyon
13) Jessica Fishlock, mf, Wales/Melbourne Victory/Seattle Reign/FFC Frankfurt
14) Christen Press, fw/ymf, USA/Tyresö/Chicago Red Stars
15) Ramona Bachmann, mf/fw, Schweiz/Rosengård
16) Aya Miyama, mf, Japan/Okayama Yunogo Belle
17) Abby Wambach, fw, USA/WNY Flash
18) Eugenie Le Sommer, fw/ymf, Frankrike/Lyon
19) Martina Müller, fw, Tyskland/Wolfsburg
20) Nahomi Kawasumi, ymf, Japan/Seattle Reign/Inac Kobe Leonessa

Vi föll på mållinjen
Hope Solo, mv, USA/Seattle Reign
Lotta Schelin, fw, Sverige/Lyon
Vivianne Miedema, fw, Holland/Heerenveen/Bayern München
Christie Rampone, mb, USA/Sky Blue

Vi var också aktuella
Alyssa Naeher, Becky Sauerbrunn, Katrina Gorry, Ada Stolsmo Hegerberg, Maren Mjelde, Caroline Seger, Cristiane, Andressa Alves, Wendie Renard, Lisa Evans, Asisat Oshoala, Nadine Angerer, Alexandra Popp, Lena Goessling, Celia Sasic, Kerstin Garefrekes, Karen Carney och Diana Matheson.

Hur såg då den lista ut som jag lämnade till Fotbollskanalen? Jo, så här: 1) Kim Little, 2) Lauren Holiday, 3) Nadine Kessler, 4) Gaetane Thiney, 5) Anja Mittag, 6) Shirley Cruz, 7) Veronica Boquete, 8) Nahomi Kawasumi, 9) Abby Wambach, 10) Nilla Fischer, 11) Hope Solo, 12) Lara Dickenmann, 13) Louisa Necib, 14) Jessica Fishlock, 15) Christen Press, 16) Aya Miyama, 17) Marta Vieira da Silva, 18) Eugenie Le Sommer, 19) Martina Müller, 20) Carli Lloyd. Föll på mållinjen gjorde: Lotta Schelin, Vivianne Miedema och Christie Rampone.

Självklart välkomnas synpunkter på de här listorna och jag välkomnar också att ni skickar in era egna listor. Det här att ranka fotbollsspelare är ju en rolig lek. Eller hur?

8 tankar på “Kim Little var bäst i världen 2014

 1. Gillar inte riktigt dessa typer av listor, mycket av de orsaker nu namnde i ditt forsta inlagg i temat. Med ett par undantag har det ju blivit en lista over de basta offensiva spelarna. Aningen mera motiverat kanns det att forsoka skissa nagon form av allstars 11. Da far man med mer defensiva spelare. I sig kanske man t.o.m. kunde argumentera att det ar den del av medias uppgift, att ocksa lyfta fram de ”dolda” stjarnorna och inte bara rakna mal och assist?

  Mot denna bakgrund kanns det valdigt motstravigt att saga detta, men gor det anda: Hade sjalv haft Miedema hogt pa listan. Kanske delvis for att jag uppskattar mindre serier hogre an mangen i Sverige gor. Dock maste det medges att hennes ar inte blev helt perfekt pga sma skadeproblem mot hosten samt att tranaren i Munchen inte gett henne det fortroende hon forjanat genom att presentera varje gang hon kommit in pa plan.

  • Jag var också frestad att plocka in Miedema, men valde bort henne just med tanke på den begränsade speltiden i Bayern. Känslan är dock att hon kommer att fortsätta ösa in mål, med följd att hon blir väldigt svår att välja bort framöver.

 2. Tredje platsen för Gaetane Thiney?? Tredje bäst i hela världen??? Skämtar du? 😉
  Eugenie Le Sommer före Lotta Schelin? Och ingen Amandine Henry i hela listan?
  Då kommer jag inte överens med dig. Annars är det en bra list!

  • Tack för dina åsikter. Det finns ju inget facit här så det är möjligt att du är mer rätt ute än jag.

   Men jag kan väl i alla fall förklara hur jag tänkt. När det gäller Thiney var hon fullständigt lysande under vårsäsongen, vann skytteligan i F1 Feminine och kom tvåa i assistligan, dessutom kom hon tvåa i skytteligan i Europas VM-kval och fick i somras pris som franska ligans bästa spelare säsongen 13/14. Om hon är värd tredjeplatsen här eller inte får man självklart ha åsikter om, men att hon har varit en av världens allra bästa spelare under det här året, därom råder ingen tvekan.

   Schelin är en utpräglad målskytt, vilket gör att hennes säsonger faktiskt i stor utsträckning kan mätas i antalet gjorda mål. Både Thiney och Le Sommer gjorde fler ligamål än Schelin under 2014. Dessutom gjorde Le Sommer fler mål i Champions League, något som gör att jag placerar Le Sommer framför Schelin under 2014.

   Med det vill jag betona att listan ovan alltså handlar om vad spelarna presterat under 2014, alltså inte om vilken potential de har. På en sådan lista hade jag placerat Schelin före Le Sommer.

   När det gäller Henry är hon helt klart en personlig favoritspelare som gärna hade fått plats på listan. Men hon är en av de många defensivt lagda spelare som drabbas under icke mästerskapsår. Hon gör väldigt få poäng och jag har helt enkelt inte sett henne tillräckligt mycket för att kunna placera henne på en topplista.

 3. Att rösta fram olika listor är förstås helt subjektivt, men om många röstar brukar det bli ett ganska så godtagbart resultat, trots allt. Men när Marta och Abby Wombach är med i topp visar det på okunskap. Båda gör nog sämsta säsongen på sisådär tio år.
  Tycker att du har dom på rätta platser. Men så är det. Pia Sundhage var väl nominerat i år som Årets coach av Fifa…
  Bra läsning på Soccerwire om USA:s landslag som verkar var lite i gungning.
  En välskriven krönika där kritik gavs till en tandlös landslagsledning.
  Ännu bättre var alla kommentarer som följde under krönikorna. Det var inte som här i Sverige där nät-galningarna skriver i princip: ”Vi hatar tjejer som spelar fotboll!”
  Här fanns mängder av välskrivna och respektfulla åsikter om och kring det amerikanska landslaget.
  Varför kan vi inte ha det så i Sverige? Varför måste alla griniga män hata allt och alla?
  Är det så att okunskap föder ilska?
  Sverige möter ju USA i VM – hur står det egentligen till med turneringens stora favorit?
  Här några frågor och tankar:
  * Hur kommer förbundsledningen – och laget – att reagera efter målvakten Hope Solos rättegång nästa månad?
  * Inget att läsa om Tony Gustavsson….det blir väl kanske han som får ta över strax innan VM och styra upp laget. Så som han gjorde med defensiven inför OS i London. Där fick han inte särskilt mycket kredd, den skicklige Tony!
  * Håller USA:s fysiska sparka-och-spring-fotboll på att tappa? Har taktiskt skickliga och välorganiserade landslag kommit upp jämsides? Eller t o m förbi?
  * En del spelare anser inte att det är någon nytta med att ligga på läger i 3-6 månader innan ett mästerskap….När mästerskapet kommer är man jävligt trötta på varann!

  • Diskussionen i USA är i högsta grad intressant, inte minst frågan om huruvida Abby Wambach skall petas eller inte. Jag tror att USA skulle bli ett bättre lag om Wambach förpassades till bänken. Dels skulle hon själv få en morot att se till att komma i allra bästa toppform, dels skulle man få ett snabbare spel.

 4. Pingback: Damallsvenskan 2014 och 2015 | En blogg om internationell damfotboll

 5. Pingback: Årets händelser 2014 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.