Svensk startelva och schweizisk EM-plats

I morgon, måndag 17.45 (sänds av TV12) spelar Sverige hemma på Gamla Ullevi mot Moldavien, en match vårt lag bör vinna med minst 5–0. Har jag analyserat tabellerna rätt kan vi inte 100-procentigt säkra EM-platsen i morgon. Men i praktiken är det ju redan klart.

Pia Sundhage gör lite byten jämfört med torsdagens elva. Så här startar landslaget i morgon: Hilda CarlénLina Nilsson, Emma Berglund, Magdalena Ericsson, Jonna AnderssonElin Rubensson, Lisa Dahlkvist, Kosovare AsllaniLotta Schelin, Fridolina Rolfö, Olivia Schough.

Tyvärr är ju motståndet så dåligt att det blir svårt att värdera olika spelares insatser. Men det finns ju en hel del intressant spelare i elvan. Framför allt blir det spännande att se vilken effekt det får på anfallsspelet att smarta Rolfö kommer in i tremannaanfallet. Det borde skapa bra uppspelsmöjligheter för Asllani och Rubensson.

Personligen hade jag helst sett att även Stina Blackstenius hade fått chansen från start istället för Schelin eller Schough. Mot köttmurar är det inte fel att matcha en fysiskt stark forward som murbräcka.

Spelskickliga Nilsson borde passa bra mot den här typen av motståndare, och vi får även in en bättre passningsfot centralt med Ericsson som mittback.

Slutligen får Hilda Carlén chansen i målet. Hon lär ju inte sättas på några större prov, förutom en och annan bakåtpassning. När jag såg henne i Piteå för ett tag sedan reagerade jag över att hennes uppspel/utsparkar hade väldigt dålig precision, de hamnade nästan hela tiden hos motståndarna. Vi får väl se om hon kan fixa den detaljen i morgon.

I övrigt i EM-kvalet har Schweiz numera säkrat sin plats i slutspelet. Det gjorde man genom 5–0-seger mot Tjeckien i förra veckan.

Ett land som också är EM-klart är Frankrike. Man vann bara med 1–0 hemma mot Grekland. Känslan det senaste halvåret är att Frankrike är tillbaka i gamla synder – alltså att laget är väldigt ineffektivt.

Kul att Frankrike verkar ha byggt upp ett bra intresse. Hela 24 835 åskådare såg den betydelselösa matchen där Eugenie Le Sommer gjorde det snygga segermål och dessutom hade två ramträffar:

Mer intressanta EM-kvalkamper från veckan var Norge–Österrike 2–2 och Skottland–Island 0–4. Kul att nya länder som Österrike flyttar fram positionerna, kul också att Island visar klass. Det är trots allt något stort med att ett så litet land kan göra så bra resultat i lagidrotter.

När det gäller uppladdning inför OS har USA mött Japan i nästan två matcher. Dagens möte bröts nämligen för oväder efter cirka 75 minuter. Då ledde USA med 2–0. Ledningsmålet var för övrigt ett solklart offsidemål av Julie Johnston. Tyvärr händer det lite för ofta att USA får den typen av mål godkände i sina hemmakamper. Tråkigt.

Det första mötet slutade 3–3. Där såg jag den första halvleken, och imponerade stort av det nya japanska laget. Deras anfallsspel var verkligen både vackert och effektivt – snabbt och vägvinnande. Exempelvis var Mana Iwabuchi:s 1–0-mål sevärt:

Noterbart från den matchen var att Japan spelade andra halvleken med decimerat manskap. När Yuki Ogimi fick sitt andra gula kort ledde man med 2–1. Man tappade segern på två målvaktstavlor. Det var för övrigt bara målvaktsinsatsen som inte imponerade på mig.

När man ser resultatet bör man ha i åtanke att USA bara hade släppt in ett mål tidigare i år. Och då har de ju bland annat mött Tyskland, England och Frankrike. Japan har verkligen redan börjat få ihop ett nytt, spännande lag. Däremot har USA brister när inte Carli Lloyd är tillgänglig. Som tur är för amerikanskorna verkar hennes rehab gå bra – i varje fall skriver hon så på sociala medier.

I övrigt har Kanada förlorat mot Brasilien med 2–0. Där gjorde Marta båda målen på Stephanie Labbé. Jag har inte sett matchen, men spontant känns Labbé istället för Erin McLeod i målet som en klar försämring för Kanada. Inte minst i luftrummet, där Labbé har haft det tufft i NWSL. Den matchen sågs för övrigt av strax under 26 500 åskådare i Kanada.

Ytterligare ett träningsresultat med OS-koppling är Australien–Nya Zeeland 2–0. Där blev Caitlin Foord tvåmålsskytt.

Slutligen ett klipp från USA U23-Sverige U20 3–1:

2 thoughts on “Svensk startelva och schweizisk EM-plats

 1. Såg matchen på plats. Moldavien var på en så märkligt låg nivå att skillnaden blir för stor, och Sverige kunde inte utnyttja sitt övertag i spelet. Svenskorna verkade inte inse att de inte behövde göra mycket för att ta sig igenom och överarbetade de flesta situationer.

  Asllani förstod däremot snabbt hur man skulle göra och var otåligt aktiv. Stort plus till henne idag för insatsen som spelmotor, men också för två mål från ungefär samma position.
  Schelin däremot, var inte rolig att se när man vet vad hon har haft för kapacitet förr i tiden. Nu känns det som att hon har plats i landslaget på rutin och meriter samt en rusch då och då. Idag fick hon inte ut något, förutom en handfull hörnor.

  Andra halvleks uppställning kändes bättre, framför allt kom Rolfö bättre till sin rätt med Hammarlund/Blackstenius vid sin sida. Kändes klart piggare och vad jag gärna skulle se att Sundhage bygger ett kommande mästerskapsanfall på.

  Två som kunde fått vila den här matchen var mv Carlén och Jonna Andersson. Carlén fick inte ett skott mot sig, och rörde bollen kanske fem gånger. Trist att få chansen i en sån här match.
  Jonna Andersson är säkerligen en bra spelare, men i en match helt utan fysiska närkamper kändes hon fel. Lite för långsam acceleration för att kunna göra nytta på kanten, även mot moldaviskorna.

  En rolig detalj var när Lina Nilsson (eller någon annan i samma position) skulle slå ett inlägg och en av de moldaviska spelarna snabbt lägger armarna bakom ryggen. Spelaren kände alltså till den tekniken, men verkade samtidigt aldrig hört talas om konditionsträning eller korta passningar. På den nivån var alltså Moldavien spelmässigt.

  Frågan är om det var rekord i antal hörnor. Har inte sett någon statistik, men över 30 måste det varit?

  • Det var bara 24-0 i hörnor…

   Håller i övrigt med i det mesta av din analys. Tycker dock att Moldavien spelade perfekt efter sina resurser. Det är ju som bekant smart att lära sig krypa innan man lär sig gå. Och att ett nybörjarlandslag utan ekonomisk backning – det här var deras första match för året – skulle komma till Gamla Ullevi och försöka spela hade inte gynnat någon. Nu visade de att de lärt sig grunderna i försvarsarbete, vilket gör att de har en grund att stå på inför framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.