Iran, lottning, japanska talanger och Castellanos

På torsdag spelar Sverige landskamp hemma mot Iran. Eller?

Det är en match som omges av högst sviktande intresse. Och då tänker jag inte bara på att man bara sålt några hundra biljetter. Utan även på att motståndarna kanske inte dyker upp.

Skulle det vara så att Irans regim stoppar landslaget är det samtidigt en enorm prestigeförlust för Svenska Fotbollförbundet. Enorm.

Iran är ju ett land där regimkritiska misshandlas eller avrättas, ett land där regimen inte kan stava till jämställdhet. Kvinnor får exempelvis inte titta på herrfotboll. Aftonbladets Erik Niva gjorde ett läsvärt reportage från Iran förra våren.

Därför var kritiken hård här i Sverige inför herrlandslagets vänskapsmatch mot Iran förra våren. Kritiken minskade inte när Erik Hamrén var feg och valde att inte svara på politiska frågor om Iran.

I samband med det gick förbundsbasen Karl-Erik Nilsson in med egen prestige och försäkrade att Sverige hade krävt att få till en ”flicklandskamp” under 2016 och att vi skulle bidra till att förbättra jämställdheten i Iran. Det gjorde Nilsson både här och här.

I den första länken, ett blogginlägg Nilsson skrev den 30 mars i fjol skriver han så här om herrmatchen mot Iran:

”Jag har aldrig fått så många positiva mail som i samband med att matchen mot Iran annonserades. Från föreningar, enskilda och företagare med iranskt ursprung som vill hjälpa till och framförallt komma över biljetter till matchen.”

Nilsson kan inte räkna med speciellt mycket positiv respons om det visar sig att regimen i Iran lurat vårt svenska fotbollsförbund.

* Så till trevligare saker, Champions League. När åttondelsfinalerna lottas på måndag finns ett svenskt lag i vardera pott.

De åtta seedade lagen är: Rosengård, Lyon, Wolfsburg, PSG, Fortuna Hjörring, Bröndby, Barcelona och Rossiyanka.

De åtta oseedade är Eskilstuna, Bayern München, FC Zürich, Brescia, Slavia Prag, Twente, BIIK-Kazygurt och Manchester City.

Två lag från samma land kan inte lottas mot varandra, så Rosengård och Eskilstuna riskerar alltså inte att mötas. För Rosengård gäller det i första hand att undvika Bayern München. I andra hand Manchester City och kanske även BIIK. I det senare fallet eftersom det är en dyr och krävande resa till Kazakstan.

För Eskilstuna vore det önskvärt med danskt eller ryskt motstånd. Även Barcelona känns bra, däremot blir det sannolikt för tufft mot de franska och det tyska laget.

I veckans matcher var det Eskilstuna som glänste mest av våra lag. Rosengårds 0–0 hemma mot Breidablik var ju faktiskt ett riktigt svagt resultat. Malmöklubben borde vinna med minst tre–fyra måls marginal i ett dubbelmöte mot de isländska mästarinnorna.

Olivia Schough

Olivia Schough

Hos Eskilstuna var det Olivia Schough som var matchvinnare i Glasgow. Kul för en spelare som annars haft en rätt svag säsong. Tre mål på 17 damallsvenska matcher är ju exempelvis inte långa vägar godkänt för en offensiv landslagsspelare. Men kanske att Schough hittat toppformen nu i säsongens slutskede.

* Innan jag går in på helgens damallsvenska omgång måste jag skriva lite om det lag som gör mig allra gladast för tillfället – Japans fantastiska F17-landslag. Den bollbehandling och det passningsspel samtliga japanska spelare har är makalöst.

Känslan är att Japan håller på att påskynda damfotbollens utveckling med en rasande hastighet. Känslan är också att övriga världen står bredvid och bara häpnar. I går var det Englands 17-åringar som fick sig en lektion i VM:s kvartsfinal. Japans 3–0-seger var i underkant mot ett starkt engelskt lag. Se höjdpunkter här:

Japan spelar semifinal på måndag 18.00 mot det enda lag som är i närheten av samma passningskvalitet, Spanien. Matchen visas på Eurosport1 och rekommenderas varmt.

I den andra semifinalen möts Venezuela och Nordkorea. Den matchen spelas på måndag 15.00 och visas också av Eurosport1. Där kan man njuta av fantastiska Deyna Castellanos. Hon är verkligen en spelare med spetskompetens.

Jag var tveksam till Castellanos storhet efter första titten. Tveksamheten fanns kvar även efter andra. Det är nämligen så att spelsinnet hos Venezuelas skyttedrottning är långt ifrån japanskt bra. Hennes val av passningar och även hennes passningsteknik har stora brister.

Men avslutningarna. Avslutningarna, herregud vad bra de är. Castellanos är en forwardstyp som jag sällan tidigare sett – jag hittar inte ens någon herrforward att likna henne vid. Hon har grymt tillslag, och en makalös förmåga att skaffa sig skottlägen. När hon skjuter sitter bollen ofta kliniskt. Castellanos vann skytteligan i F17-VM för två år sedan. Då gjorde hon sex mål. Nu har hon gjort fem och är jämsides med Spaniens Lorena Navarro med två matcher kvar att spela.

Med Castellanos som affischnamn kanske Venezuela, ett land där tjejer helst skall tävla i skönhet, kan bli ett damfotbollsland.

Innan jag lämnar F17-VM för nu konstaterar jag att Mexiko hade ett bra lag, men precis som 2014 blev man utslagna i kvartsfinal. Dock är det förstås lovande för nationen att man återigen gick längre än både USA och Kanada.

* Så till de matcher som väntar i helgen. Den hetaste matchen i den damallsvenska omgången är lördagens bottenmöte mellan Mallbacken och Umeå. Det är absolut sista chansen för Mallbacken, men även en måstematch för Umeå. Det lär bli en nervös historia.

På söndag skall Linköping till Vittsjö. Bortaseger där och guldet är nära. På söndag möts även våra båda Champions Leaguelag, Rosengård och Eskilstuna. Om Rosengård vinner den och Piteå samtidigt hemmaslår Kristianstad, då kan vi hamna i det udda läget att Piteå slutar på tredjeplatsen, fast på minusmålskillnad.

I nuläget har Piteå –1 i målskillnad. Man har kvar att möta Rosengård hemma och Göteborg borta efter söndagens match. Och det är högst möjligt att det räcker med tre poäng på de tre sista omgångarna för att PIF skall ta tredjeplatsen.

* Personligen kommer jag inte att kunna se någon damallsvensk match på plats i helgen. I kväll har jag dock varit i Alingsås och sett Holmalund och Hovås Billdal spela 1–1 i elitettan. Där spanade jag efter intressanta framtidsnamn, och de jag hittade spelade hos gästerna. I den första halvleken var 20-åriga Frida Boriero den som imponerade mest – en härligt spelskicklig mittback.

Efter paus var det 16-åriga Paulina Nyström som fick min uppmärksamhet. Hon hade nummer 10 på ryggen och agerade som en riktig tia. Jag tyckte hennes spelsätt kändes mycket intressant, inte minst med tanke på att Sverige saknar skickliga tior. Hon bjöd på flera fina saker i den andra halvleken och kan hon slipa lite till på sitt rörelsemönster bör hon vara ett namn för blågula uppdrag på hög nivå framöver.

Paulina Nyström

Paulina Nyström

I elitettan vann Växjö i dag i Uppsala med 4–1, vilket innebär att man sätter press på Hammarby. Inför Bajens bortamöte med Östersund på söndag är ju nämligen Växjö nu förbi. Det kan bli en riktigt intressant kamp om den där andra damallsvenska platsen.

* I övrigt i helgen ger DFB-tv Potsdam–Essen 14.00 i morgon lördag. Övriga tyska matcher spelas på söndag, med SC Sand–Bayern München som den på förhand mest intressanta. I Frankrike är det toppmöte i morgon, lördag 20.45, då tar Juvisy emot Montpellier.

Trevlig helg.

11 tankar på “Iran, lottning, japanska talanger och Castellanos

 1. ….regimkritiska misshandlas eller avrättas…men vad hände med våra ”egna” kritiker som avslöjar statens korruptiva, odemokratiska metoder, t ex J. Assange, som tydligen man ”avrättar” på mer plågsam sätt…
  Sakerna är inte så svart-vita som du vill framställa dem. Den princip som man borde följa i fotbollens men i allt annat sportslig sammanhang är att inte blanda politiken i idrott.
  Här i Sverige har man då och då behöv att visa omvärlden att vi vet bäst. Denna tanken borde man först förmedla till de 3000 sparkande Ericsson anställda med följande frågan: hur kändes det att vara betraktad som ”vara”, som den som ”äger” den kan göra sig av lite hur de vill?

  • Jag tänker inte ge mig in i djupare politiska diskussioner. Men visst, det är inte svart eller vitt – alla politiska system har sina brister, så även vårt.

   Jag är dock övertygad om att en mycket stor majoritet av jordens befolkning hade valt vårt system före Irans. Mer än så behöver man inte säga. Och det faktum att Irans fotbollslandslag inte får spela landskamper hur de vill är definitivt en fråga som även vi i Sverige bör engagera oss i. Jag hade gärna sett att SvFF sagt att ”vi spelar gärna mot ert herrlandslag, men inte förrän ert damlandslag kommit och gästat oss i Sverige.”

   Slutligen, det där med att man inte skall blanda ihop idrott och politik låter ju fint, men är omöjligt. Idrott är i mycket stor utsträckning politik.

 2. …..övertygad om att en mycket stor majoritet av jordens befolkning hade valt vårt system före Irans…………..menar du denna system där statsöverhuvud står utanför lagen och inte kan åtalas eller dömas. Finns det något skillnad i jämförelse med de mulor i Iran?
  Sedan, att iransk fotbollslandslag inte får spela landskamper är direkt politiskt beslut dikterad av amerikanarna och som Sverige dessvärre följer med. Där blandar man ihop idrott och politik som är beklagligt för att idrotten borde förena människor, inte göra fiender av de. Vad blir då nästa steget; ”demokrati” bomber eller deja vu agenda.

  • Ja, jag menar precis det du skriver, att en mycket stor majoritet av jordens befolkning hade valt det svenska systemet, inklusive de brister det har, före Irans. En mycket, mycket stor majoritet.

   Och ja, det finns gigantiska skillnader mellan demokratin i Sverige och i Iran. Och i de allra flesta fall är Sveriges modell att föredra.

   Det här om att amerikanarna skulle tvinga Iran att diskriminera sitt damlandslag i fotboll är så dumt att jag inte vet vad jag skall säga.

   • Tydligen är också så att en stor del av världens befolkning inte ser något vidare på ”västerländsk demokrati” som en lyckad samhällets modell, även om du tror på motsatsen..
    Att du vägrar kritisera och uppmärksamma på de brister i egen /sport/omgivning är beklagligt; t ex dopning i västerländsk idrott, som sätt och uttryck för samhället du värnar om, där ”prestations” kultur får sjuka proportioner, nämligen just denna tanke som du upprepar gång efter annan; ”vi är bättre än dem”
    Att hela idrotten ses, bevakas utifrån ett marknads perspektiv, även förklaras i marknadstermer samt ordnas, de mesta i alla fall, som vilket bolag som helst, strider just emot de grundläggande värderingar idrotten borde stå för, är ytterligare ämne att kritisera och inte tvinga andra att bara hänga på.
    Förresten, kan man ”spela på” oddsen om det blir någon match mellan Sverige och Iran..LoL,
    Sedan nämnda Assange som egentligen avslöjat ”demokrati” som någon sort av papperstiger nämligen starkt på papper svag i verklighet. Om man vill ändra samhällena lång borta då ska man börja på att rannsaka sitt eget.
    Slutligen, första tecken på ”dumhet” är fullständig saknad av skammen../S. Freud/—första premissen i idrottsutövning i dessa meridianer, kan jag nästan lova dig.

 3. Kan bara hålla med Sigge, trodde nog aldrig att politiska troll skulle hitta till den här bloggen. För att gå tillbaka till ämnet så håller jag tummarna att Hammarby misslyckas. Växjö vore en mycket intressantare nykomling framförallt för att Damfotbollen är stendöd i Stockholm och för att Småland i dagsläget saknar representation i högsta serien. Då Småland också har ett starkt lokalt näringsliv som verkar gilla att sponsra idrotten så skulle man ha stora möjligheter att kunna etablera sig på allvar. Att det bli en bortaresa till inom relativt kort avstånd från Linköping är mest en bonus.

  • Nja jag vet inte om det småländska näringslivet är särskilt intresserade av kvinnlig idrott. När Öster började gå dåligt så försvann intresset av damlaget, detta var början till det som numera är Växjö dff . Växjö hade en ishockey klubb som lyckades med bedriften att både herr och dam lagen skulle kvala till elitserien, då stoppar man damerna och tar deras budget ( som enl vad jag fått höra ,damerna själva hade samlat ihop.) Eftersom där fanns mera pengar i herrarnas elitserie. Det misslyckades det året men de gick upp året efter. Hur tror ni det står till med damhockeyn i Växjö idag? Kommunen belönade detta praktexempel på jämställdhet med enorm sponsring till det som numera är Växjö Lakers. Så gjorde även företagen i Växjö med omnejd. Jag tror inte att där finns mycket mer pengar att få in till Växjö dff eftersom Lakers är nr 1och Öster är nr 2, till detta har du friidrotten samt innebandyn. Men jag håller med dig om att damfotbollen är död i Stockholm så jag ser gärna att Växjö går upp i stället.

  • Jag upplever din dödsförklaring av den stockholmska damfotbollen som betydligt överdriven. I de två högsta divisionerna finns det fyra lag från Stockholm. Det är givetvis alldeles för få, men jag ser ingen stad som har fler just nu och inom några år hoppas vi på ännu fler.

   Just Hammarby verkar leda publikligan i Elitettan överlägset och kanske ännu mer överlägset på herrsidan. Den ekonomiska potentialen borde vara god för ett lag i Stockholmsregionen och jag tror att Hammarbys varumärke är starkare än konkurrenternas i serien.

   Så rackarns mörkt ser det inte ut. Det är nog ingen katastrof om Hammarby går upp.

   • Nej, damfotbollen i Stockholm är inte död, men illa däran. Fyra lag? Njae, idag blev det klart att Älta åker ut Elitettan (gissar att du räknat dem bland de fyra lagen), återstår tre i Stockholmsregionen.

    Stockholmsfotbollen har en speciell ställning på flera sätt. Ett är stadens attraktivitet i allmänhet vilket också lockar spelare. Ett annat är möjligheten att byta klubbadress mellan näraliggande klubbar utan att behöva lämna annat som jobb/studier. Ett tredje är de oftast urusla publiksiffrorna. Hammarby är kanske det enda laget som kan visa bättre siffror och i alla fall av den anledningen är det bra om de går upp i DA. Ett fjärde är de klubbar och ”varumärken” som byggts upp främst genom herrfotboll (och en del andra herridrotter). Detta sista håller även damfotbollen vid liv, men med mindre framgång. Samtidigt är ”varumärkena” också ett hinder för att skapa ETT slagkraftigt elitdamfotbollslag (= ständiga guldkandidater i DA) i Stockholmsregionen = ett Stockholm United.

    En rivalitet grundad i herridrott gör att nytänkande i damidrott verkar omöjlig. Ett Stockholm United skulle vara bra för Stockholms damfotboll. Det skulle vara bra för svensk damfotboll att ha ett vasst lag i ligatoppen. Det skulle sannolikt även attrahera media och sponsorer. Kanske skulle t o m tabloider som Expressen och Aftonbladet börja skriva om damFOTBOLL som spel istället för som nu mestadels om sensationer och skandaler. Kan ni tänka er?

    • I morgon kan det bli fyra igen, om Bollstanäs går upp.

     Intressanta tankar om damfotbollen i Stockholm. Det var väl något liknande Stockholm United som Tyresö försökte skapa. Tyvärr gick det ju som det gick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.