Sundhage har fått en ny landslagsspelare

För en stund sedan fick Hedvig Lindahl diamantbollen för andra året i rad. Det var både välförtjänt och väntat. Grattis.

Men dagens bästa gåva fick nog ändå landslaget. Och då tänker jag faktiskt inte i första hand på den fantastiskt fina hyllning som laget fick i Globen under Laleh:s Goliat:

Jag tänker på nyheten att Djurgårdens Katrin Schmidt äntligen verkar ha blivit svensk medborgare. Vi tycks alltså ha fått ytterligare en svensk mittfältare av toppklass. Härligt.

Katrin Schmidt

Katrin Schmidt

Schmidt ansökte om medborgarskap förra sommaren. Det verkar alltså har tagit drygt ett år innan tyskan blev svensk. I dag har nämligen vänner till Schmidt spridit nyheten på sociala medier. Schmidt är såpass bra att hon borde vara aktuell för startelvan direkt. Det blir således intressant att se hur Pia Sundhage tacklar det här när hon tar ut sin första trupp för 2016.

I övrigt i dag har Eskilstuna United offentliggjort att man värvat Hanna Glas från Umeå IK. Det är en högintressant värvning av klubben som i lördags meddelade att trion Elena Sadiku, Emma Jansson och Chloe Logarzo inte får förnyat förtroende.

Hanna Glas

Hanna Glas

Tillbaka till Fotbollsgalan. Där hade juryn gjort ovanligt bra val. Sex av mina åtta favoriter när jag gick igenom nomineringarna blev också vinnare, nämligen: Hedvig Lindahl (årets målvakt och diamantbollen), Linda Sembrant (årets back), Marta Vieira da Silva (årets mittfältare), Pernille Harder (årets forward) och Johanna Rytting Kaneryd (årets genombrott).

I två kategorier valde juryn annorlunda än jag. Men jag har verkligen inget emot att Harder korades till damallsvenskans viktigaste spelare och att Piteås Stellan Carlsson korades till bästa tränare. I båda de kategorierna tycker jag ju att alla tre kandidaterna hade varit värdiga vinnare.

Det om galan. Jag har haft det hektiskt ett tag. Men mellan alla aktiviteter har jag hunnit se ganska mycket av den högklassiska F20-VM-turneringen. Det har dock inte funnits tid att skriva ihop någon djupare analys. Men under veckan bör jag kunna hitta tid att både lista nya, potentiella världsstjärnor samt sammanfatta den svenska insatsen – som ju tyvärr blev en gigantisk besvikelse.

I går jobbade jag för övrigt på futsalturneringen Knallen cup i Borås. Dit hade Sara Lindén som avskedsföreställning tagit med ett riktigt starkt lag från Kopparbergs Göteborg FC, ett lag med spelare som Elin Rubensson, Jennifer Falk, Elin Landström och Adelina Engman. Ändå lyckades inte KGFC gå till final i det högklassiga startfältet, som även innehöll västsvenska storheter som Jitex, Hovås Billdal och Holmalund. Min text om KGFC och Holmalunds seger finns här. (Hoppas att länken funkar, och inte är inlåst. Den såg lite konstig ut.)

I cupen inträffade för övrigt att Bergdalens IK:s meriterade tränare Linnea Liljegärd sparkade ut alla sina egna spelare ur cupen. Hon spelar nämligen futsal med Falköpings Futsal, och var med när de slog ut både Bergdalens första- och andralag. Udda.

Slutligen blev LSK återigen norska cupmästare i helgen. Man vann mot Röa med 2–0 efter förlängning. Sett till klippet med höjdpunkter var LSK det klart bästa laget, och man borde ha vunnit under ordinarie tid. För nog är det en rejäl domartavla av Marte Sørø att döma bort Isabell Herlovsen:s mål i femte övertidsminuten:

9 tankar på “Sundhage har fått en ny landslagsspelare

 1. LFC står för det mest underhållande och bästa spel ett Damallsvenskt lag visat upp på oerhört länge och Piteå tar 8 poäng mindre och typ 25 mål sämre målskillnad än ifjol. Inget ont om Stellan Carlsson men Martin Sjögren borde givetvis blivit årets tränare.

  I övrigt noterar jag att Damallsvenskan som vanligt ignorerades och att allt kretsade kring Landslaget. Om nu SvFF vägrar hjälpa till att utjämna resurserna vad gäller segerpremier o s v så kan de väl åtminstone hjälpa till att promota landets högsta serie så att svenska folket inser att det finns mer bra Damfotboll att se på en Landslaget.

  Kvällens största fail var utan tvekan att Allsvenskans segrare MFF fick en summering i Direktsändning medan Damallsvenskans överlägsna vinnare LFC slarvades bort under en reklampaus. Det är såna små men ändå viktiga detaljer som gör att jag undrar om SvFF överhuvudtaget bryr sig om Damfotbollen eller om man bara gör vad man måste för att inta tappa PK-poäng.

  • Jag kollade inte jättenoga i början, men hade på TV4 och såg i alla fall Martin Sjögren och Magda Eriksson prata SM-guld på scenen som avslutning på ett inslag där Malin Swedberg sammanfattade damallsvenskan.

   Tycker som sagt att alla tre tränarkandidaterna hade varit värdiga vinnare. Sjögren har gjort ett kanonjobb med LFC. Men det har ju Carlsson gjort med Piteå också. Medalj två år i rad, plus att han gjort landslagsspelare av talanger som inte blommat på annat håll.

   • Sjögren är odiskutabel den bästa tränaren i damallsvenskan. Detta utifrån det sportsliga, det som med fotbollen som spel har att göra.
    Sedan att en liten del av folk, bestående av Sundhage med kretsen kring henne, journalister,bloggare, som de alla ser gärna på sig själv som något slags av en damfotbollens elit, som alla andra ska följa och tycka efter, bestämmer hur sakerna ska se ut i damfotbollen
    Ett gäng fotbollens opinionsbildare där fotbollen inte ofta är i första plan. Därför en tränare dess lag slutade 4 kunde vinna,därför en målvakt andra gången, dessutom i rad, vinner priset.
    På något lustigt sätt då visar de 2 vinnarna var svensk damfotboll står någonstans, avstannad och avdunkad av vilken som helst skymmer av utveckling.

   • Måste varit just efter ett reklambreak då man förstås byter kanal och sen inte hinner byta tillbaka. Nåja, kul man missade det enda intressanta i en alldeles för lång tv-sändning.

 2. Hahaha experterna Martin och denna Axel..
  Klart att Stellan var värd priset, vi får se när Martin S inte har ett nästan självspelande piano nästa år, hur resultatet blir.Går ju naturligtvis inte jämföra vara tränare för dessa två lag, Linköping med ett gäng startspelare i A-landslaget, och förmodligen en större budget. Båda två är riktigt bra tränare, men att valet blev Stellan denna gång var helt ok..

  • Kul att priset inte med självklarhet går till tränaren för guldlaget. Alla tre nominerade skulle varit värdiga vinnare, men utifrån olika prestationer. Njae – ”självspelande piano”? Det låter nästan som att tränaren för vinnande lag inte har någon del i framgången. Tror nog att både Carlsson, Sjögren och Ekroth var med och snickrade ihop sina ”pianon” och såg till att de var väl stämda……!

   • Fast på senare år verkar juryn ha gjort det till en grej att guldtränaren inte ska ha priset.(Eidevall fick det 2013,den ende på sista sex åren) Verkar numera gå till olika klubbar varje år .Alla ska ha påsar!!! (Djurgården och Kvarnsveden ligger nog bra till för nästa års pris)

 3. Att fotbollen vill ha ett litet eget partaj i slutet på säsongen är väl helt OK och begripligt. Däremot är det bara begripligt utifrån kommersiell synvinkel att detta TV-sänds = någon som märkligt nog är beredd att betala för reklamtid. Fotbollsgalan som TV-produktion blir alltmer ett sömnpiller och har överlevt sig själv (liksom för övrigt de flesta galor). Enda förlåtande dragen var att man prickade rätt i några priskategorier och att Tord Grip fick pris. Gääääääsp……zzzzzzzzzzz…..

 4. Om den norske finalen. Bakgrunn: LSK Kvinner – Røa hadde vært omtrent som Linköping – Djurgården. Altså med LSK Kvinner som Linköping. Alt annet enn en trygg seier ville være svakt av LSK Kvinner. Norske kommentatorer minnet om at Røa måtte være fornøyde om de ikke tapte med mer enn fire mål og minnet om rekorden i cupfinale (8-0). Monica Knudsen var blant favorittene til å ta over som landslagstrener.

  Kampen mellom de to viste at Røa var taktisk mye flinkere, og de satte på plass LSK Kvinner med et ultradefensivt, men effektivt, spill. LSK var klart bedre, men ble pakket inn i angrep gang på gang. Knudsen hadde ingen plan B eller C. Røas trener Geir Nordby, som aldri blir vurdert, hadde imidlertid både B og C.

  Resultatet var greit: Knudsen hadde et godt lag, men var ikke selv i stand til å få Norge til å slå lag som gjør som Røa – legger seg bakpå og sikrer enten ett poeng eller en heldig kontring. I stedet fikk vi Martin Sjögren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.