Silly season och Champions League

Vid midnatt på tisdag stänger det svenska transferfönstret för den här sommaren. De flesta damallsvenska klubbarna passade på att göra sina justeringar under VM-uppehållet, så jag räknar inte med att det blir speciellt många nya övergångar de här sista dagarna.

I dag har jag dock uppdaterat och fräschat till silly seasonsidan. I arbetet med den upptäckte jag flera förändringar i LB07:s trupp som jag inte hört talas om tidigare. Bland annat har Eveliina Parikka lämnat för HJK.

LB07 är verkligen genomuselt på att nå ut med information i etablerade, eller sociala medier. Däremot uppdaterar man truppen på sin hemsida bra, så kollar man in den lite då och då kan man ibland upptäcka att någon spelare är borta, eller att någon ny har tillkommit.

Torsdagens största svenska transfernyhet var att Emma Lundh lämnar Vittsjö för elitettan och sin ungdomsklubb, BP.

Den näst största svenska transfernyheten var att Göteborg inte skall värva några fler spelare. I början av VM-uppehållet pratades det om tre sommarförvärv. Och någon vecka efter att Emma Berglund hade värvats hörde jag att en spelare till var på väg in. Men nu förklarar tränare Marcus Lantz att man istället kommer att flytta upp spelare från egna led.

I den länkade GP-artikeln står det för övrigt att Evelyn Ijeh är permanent uppflyttad. Jag är lite osäker där. Hon har ju ingått i matchtrupperna på sistone, men hon finns inte med i A-truppen på klubbens annars väluppdaterade hemsida. Fast det kan ju bara vara en miss, precis som FC Rosengård har missat att ta med Anam Imo i sin spelartrupp.

Med start i kväll drar den andra halvan av damallsvenskan igång. Det spelas bara en match i dag, den mellan nian Växjö och tian Djurgården. Växjö får räknas som favoriter med tanke på att de tagit sju poäng på de tre senaste omgångarna, medan Djurgården kammat noll. Men stockholmarna vann vårmötet med 3–0 så det finns ändå anledning att gardera.

Övriga fem matcher i omgången spelas i morgon lördag. De på pappret mest intressanta är sexpoängsmatcherna Kif Örebro–Piteå och Linköping–Kristianstad. I båda de matcherna behöver bortalaget vinna för att inte riskera att hamna fem–sex poäng från Champions Leagueplats. Jag håller Piteå och Linköping som knappa favoriter, då båda lagen sett allt bättre ut på sistone.

I övrigt är Vittsjö, Göteborg och Rosengård klara favoriter på hemmaplan mot LB07, Kungsbacka respektive Eskilstuna. För övrigt är det ett litet lurigt upplägg på årets serie. Oftast brukar man antingen vända den, så att samma lag möts både i omgång 11 och 12. Eller så gör man så att de lag som möttes i omgång 1 också möts i höstens första omgång.

I årets damallsvenska är det däremot lite både och. Göteborg–Kungsbacka, Rosengård–Eskilstuna och Örebro–Piteå är lag som möttes även i första omgången, medan Vittsjö–LB07 möts två gånger i rad.

I elitettan drar 17:e omgången i gång i kväll med västerbottniskt derby mellan Umeå och Morön. UIK leder serien med tre poäng efter att Lova Lundin nickat in det här segermålet på övertid senast mot BP:

I övrigt har tvåan Hammarby och trean AIK hemmamatcher mot sjätteplacerade Assi och sjundeplacerade Lidköping, medan Uppsala tar emot tolvan BP. I botten är det ett viktigt möte mellan tian Mallbacken och elvan Asarum.

Från elitettan till Champions League. Årets turnering drog i gång i onsdags, och fortsätter i morgon. Jag skummade igenom laguppställningarna för de 40 lag som deltar och gjorde lite noteringar. Norska LSK vann som väntat mot nordirländska Linfield.

Det mest anmärkningsvärda i 4–0-segern var att den tidigare EM-finalisten Cathrine Dekkerhus byttes in i 62:a minuten. Det var nämligen comeback efter cirka två års skadefrånvaro.

Cathrine Dekkerhus

En annan typ av comeback stod finländska PK-35 Vantaa för. Laget kom i 2–0-underläge mot estniska Flora Tallinn i början av den andra halvleken. Reduceringen kom i 56:e minuten, kvitteringen i 86:e – och så vann PK-35 på ett självmål på övertid.

Jag kan inte historiken fullt ut, men PK-35 Vantaa borde vara det första andradivisionslaget någonsin i Champions League. Och som division II-klubb är man ännu obesegrad i turneringen. Fast risken är att första förlusten kommer i morgon mot kazakiska mästarlaget BIIK Kazygurt.

Många av klubbarna har rakt igenom inhemska spelare. Men man noterar också en och annan småsatsningar här och där i Europa. Lite oväntat hade exempelvis albanska Vllaznia fyra amerikanskor i sin startelva i 3–1-segern mot irländska Wexford Youth.

Några bekanta spelare dök upp i oväntade miljöer. Den thailändska VM-spelaren Miranda Nild spelar exempelvis för litauiska Gintra-Universitetas och den tidigare Vittsjö- och Mallbackenspelaren Nkem Ezurike håller numer till i israeliska Asa Tel-Aviv.

Omgångens stormatch var portugiska mästarinnorna Sporting Braga mot österrikiska tvåan Sturm Graz. Där vann Braga en regnig match med 2–0, bland annat efter mål av fjolårets Kalmarspelare Shade Pratt.

Utöver Pratt hittade jag även den venezuelanska jättetalangen Daniuska Rodriguez, som hunnit bli 20 år, samt den nigerianska VM-spelaren Chinaza Uchendo hos de portugisiska mästarinnorna.

De spelar för övrigt gruppfinal i morgon mot Apollon Limassol med svenska Matilda Abramo. Skånskan byttes in efter 60 minuter när de cypriotiska mästarinnorna vann med 10–0 mot lettiska Riga FS. Här är några bilder som jag fått inskickade som visar Abramo i onsdagens match:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Noterbart var att Apollon bara hade en cypriotisk spelare i startelvan. Däremot fanns där tre amerikanska, två engelska och två grekiska.

Första gruppomgångens spelare var den 34-åriga georgiska forwarden Gulnara Gabelia. Hon gjorde fem mål, bland annat ett äkta hattrick på fem minuter, för tidigare nämnda BIIK Kazugurt från Kazakstan när laget vann med 9–0 mot EBS/Skala från Färöarna.

Det som var extra anmärkningsvärt var att Gabelia gjorde alla sin fem mål i den första halvleken, och skytteligaledaren blev sedan utbytt i paus.

Tre lag som går in i Champions Leagues sextondelsfinal fick se sig besegrade av Montpellier i en fyrnationsturnering i Frankrike. Marija Banusic:s lag vann nämligen finalen mot PSG efter straffläggning. Det blev 1–1 i själva matchen. Sedan lyckades Montpellier göra mål på fyra av sex straffar, medan PSG bara satt hälften av sina sex.

Trots att det var en träningsturnering noteras att Montpelliers spelare verkade väldigt nöjda med att vinna mot PSG:

Banusic startade för Montpellier i finalen, men ser ut att ha bytts ut i paus i underläge med 1–0, för hon ingick i den elva som startade den andra halvleken. Hos PSG startade Hanna Glas, medan Annahita Zamanian byttes in i slutminuterna.

I tredjeprismatchen vann Bayern München med förkrossande 5–0 mot Chelsea. Hos Bayern spelade svenska Ali Riley hela matchen, medan Amanda Ilestedt byttes ut i minut 74.

Chelsea ser ut att ha startat med starkast möjliga lag. Bland annat spelade trion Magdalena Eriksson, Millie Bright och Maria Thorisdottir i backlinjen.

Transferfönstret stänger på olika dagar i olika länder i Europa. Det engelska fönstret stängde redan i går. Innan stängning hann Reading värva den norska VM-spelaren Amalie Eikeland från IL Sandviken. Toppseriespelare har varit heta på marknaden i det här fönstret.

Apropå England noteras trevliga nyheter för de som är intresserade av att följa WSL i vinter. Samtliga matcher skall tv-sändas, och det trevligaste är att det är både gratis och att det inte skall vara geoblockat.

I Italien är fönstret öppet ytterligare ett tag. Det hindrade inte Fiorentina för att presentera Lisa De Vanna som nyförvärv under torsdagen. Klubben har haft en bra vecka. I fredags fick de nämligen italienska VM-spelaren och tillika ”Violas” lagkapten Alia Guagni att förlänga sitt kontrakt.

Guagni uppgavs vara väldigt nära att skriva på för spanska svensklaget CD Tacon/Real Madrid, men 31-åringen valde till slut att stanna i Florens, där hon spelat hela sin karriär. En anledning till att hon inte flyttade på sig sägs vara att Fiorentinas klubbpresident ringde henne och bad henne stanna.

Veckans tråkiga nyhet kommer från USA och NWSL, där Orlandobacken Toni Pressley har drabbats av bröstcancer. Hon är redan opererad, och uppmanar via sitt Twitterkonto folk att inte tycka synd om henne.

Slutligen lite mer resultat. I Cosafa-mästerskapet är det nu finalklart. Zambia vann torsdagens första semifinal med klara 4–0 mot Botswana. Därmed tog sig Shepolopolo, som Zambias landslag kallas, för första gången till final i Cosafa Womens Cup.

Motståndaren och värdnationen Sydafrika har däremot spelat i alla de sex tidigare finalerna. Fem gånger har de vunnit, och Banyana Banyana måste räknas som storfavorit till att ta en sjätte titel på söndag. I sin semifinal vann Sydafrika med 3–1 mot Zimbabwe.

9 tankar på “Silly season och Champions League

 1. Hej. Jag blir helt förstummad och imponerad över alla fina genomgångar du levererar. Det gäller både nationellt och internationellt. Fantastiskt och tacksam för allt arbete du delar med dig av.

  Det finns två ämnen som kanske kunde vara av intresse att fördjupa sig lite mer i. Dels frågan om inträde eller inte inträde. I morgon lördag har LFC gratis inträde till matchen mot Kristianstad. Prognosen för vädret visar på regn så det kanske inte blir fullt ut den positiva effekt som det vore värt. Det fina med detta gratis inträde är den mängd lokala företag som är med och sponsrar detta. I annonsen räknade jag till närmare 70 företag vilket naturligtvis ger en fin förankring i bygden. På detta sätt känns det bra med gratis inträde som egentligen inte är gratis eftersom företagen betalar biljetten åt publiken.

  Den andra frågan är konstgräs eller naturgräs. Frågan fick en plötslig aktualitet i och med ryktet om att EU tänkte förbjuda konstgräs. Nu visade det sig vara helt felaktigt rykte. Men debatten kom ändå igång främst med koppling till ungdomsmatcherna. När det gäller damallsvenskan har jag noterat att både Rosengård och Linköpings tränare har försiktigt konstaterat att skillnaden har gjort att deras spel har blivit annorlunda på de båda underlagen. Det här kanske delvis kan förklara en del resultat som är oväntade. Nilla Fischer som kommer från grässpel i Wolfsburg och nu har fått börja med grässpel i Linköping märker för sin del att det blir annorlunda belastning på kroppen med konstgräs. Underförstått så kan risken för skador öka vilket jag inte har någon aning om.

  Dessa två ämnen är inte nya men kanske vore värda en omgång till med synpunkter från flera lag, ledare och spelare.

  • Min personliga uppfattning kring inträde eller icke inträde är att lagen skall ta betalt för entrén. Personligen betalar jag oftast när jag är ute på matcher för bloggens skull. Jag skriver oftast eftersom jag ofta är i Göteborg, och där har man ju inte betalat inträde det senaste året.

   Att klubbarna har enstaka gratismatcher kan jag köpa. Men jag tycker att gratispubliken bör redovisas separat. Alltså att damallsvenskan bör ha en publikliga för betalande åskådare, och en för totalt antal åskådare.

   När det gäller konstgräs är jag en vän av underlaget. Jag tycker att konstgräset är en av de bästa saker som någonsin hänt svensk fotboll. Minns hur det såg ut innan konstgräsets inmarsch. Då spelade i princip alla svenska lag 4–4–2 och de slog långa uppspel och satsade på att vinna andrabollen. Ett mer utpräglat kortpassningsspel vågade lagen sig inte på eftersom underlaget på vår och höst inte tillät det.

   Nu är underlaget jämnt på de flesta arenorna, och därmed har vi på senare år fått alltfler spelande lag i våra högsta serier. Det är i stort konstgräsets förtjänst.

   Jag noterar också att konstgräs eller icke konstgräs är lite av en generationsfråga. De äldre spelarna gnäller gärna på konstgräs, medan de yngre gärna spelar på underlaget. Sedan är det förstås skillnad på olika konstgräsplaner, precis som det även är rätt stor skillnad på olika gräsplaner. Hur de är klippta och bevattnade påverkar gräsplaner väldigt mycket. För konstgräsplaner påverkar hur de är uppbyggda, alltså hur hårt underlag det är under konstgräset, hur slitet konstgräset är, samt om det är bevattnat.

 2. Att Göteborg väljer att inte värva in fler spelare, utan att flytta upp egna produkter tycker jag är ett förståndigt tänk som flera klubbar nu börjat med! Vi har så många duktiga talanger i detta landet som vi bör ta vara på och utveckla.

  • Värvar behöver ju inte innebära att man plockar in utländska spelare. Det kan ju även vara att ge svenska talanger chansen. Hälften av sommarens värvningar i damallsvenskan är svenska spelare.

   För övrigt gillar jag också att man tar ansvar för talangutveckling, samt att man ger egna spelare chansen. Men får att lyckas med talanger måste man ha rätt tajming, alltså ge talangerna utmaningar på rätt nivå. Det är möjligt att Göteborg har ett antal egna spelare som är redo att gå rakt in i guldstrid och Champions League, men det känns inte helt självklart.

 3. Apropå gratis inträde eller inte och nyheten om de webbströmmade matcherna i England.

  FA har till skillnad från EFD gått rätt väg – först skaffa sig ett TV-avtal (BBC/ITV) som ger en del pengar och exponering av ett antal matcher, sedan bygga en plattform där hela ligan sänds.

  I Sverige har förbund och organisation misslyckats med den mest lukrativa delen i flera år.

  Då byggde man, förvisso lovvärt, upp en egen livesatsning och har därefter låtit olika bolag (SVT, C More och diverse lokaltidningar) komma in i efterhand till förmodat små ersättningskrav – förutom att matcherna når ut i större kretsar.

  C More som de senaste åren huserat herrallsvenskan och superettan för i runda slängar en kvarts miljard om året lär alltså sända en damallsvensk match per omgång för en spottstyver.

  Är det rimligt och lyckat sett till förhandlingsmöjligheterna 2019?

 4. Som bekant gjorde Sverige succé i VM. De hyllades av tiotusental i Göteborg. Tjo och tjim och klackarna i taket!
  De allsvenska klubbarna – och spelarna – hoppades på ökad publik, lite mer drag kring matcherna.
  Media har följt upp VM-succén rätt så bra. Det är fler texter om och kring damfotbollen. Publiken har ökat något.
  Men, hur är det egentligen med Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam?
  Vad har SvFF och EFD gjort för svensk damfotboll efter VM?
  Inte ett dugg, skulle jag säga.
  Hittar inte en enda rad om Damallsvenskan på http://www.svenskfotboll.se.
  Inte mer än en pliktskyldig text om att serien startade igen den 18 juli och att matcherna sänds på obosdamallsvenskan.se. Däremot texter om svenska herrlag i internationella cuper och om herrallsvenskan samt sju (!) texter om ett P16-landslag.
  På intresseorganisationen EFD:s hemsida finns en ungefär lika trist text om att serien startar igen den 18 juli. I övrigt – inte en enda rad!
  Jo, att EFD har anställt en generalsekreterare!

 5. Pingback: Läckra Växjömål – och försvunna spelare | En blogg om internationell damfotboll

 6. Inget ont som inte har något gott med sig – dagens ihållande regnande har gett full användning av damallsvenskan.tv. Efter att ha sett Vittsjö-LB07 och Lkpng-Krsd i sin helhet och FCR-United i sammandrag är jag glad över att inte ha ansvar för uttagningen till kommande EM-kval. Defensivt står vi iof sig starka men offensivt kan inte ens den mest positiva tycka detsamma. Illavarslande att Linköpings tre starkaste offensiva spelare återigen tycks vara helt ur form. Eller är det så att det räcker vara påläst/inläst för att släcka deras lågor? För inte kan det väl vara lättare övertyga mot internationellt motstånd än inhemskt?

  Hoppas verkligen Gerhardsson har modet/klokheten att vidga vyerna och inte bara köra på i de gamla spåren. En bra början kunde vara plocka med den i särklass mest formstarka (och effektiva) Linköpingsspelaren just nu, dvs Tove Almquist i Vittsjö!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.