Utökad damallsvenska, landslagstrupp och silly season

Vid lunchtid i dag berättade SVT att jag ser ut att bli bönhörd. Redan nästa vecka skall Svenska fotbollförbundets representantskap rösta om en utökning av damallsvenskan.

Enligt förslaget, som jag tycker låter utmärkt, skall vår högsta serie utökas till 14 lag redan till 2022. Det innebär att nästa år blir ett anpassningsår där bara ett lag kommer att åka ur damallsvenskan, medan tre lag kommer att gå upp från elitettan.

Det innebär inte minst ett bra läge för nykomlingarna AIK och Hammarby att etablera sig i högsta serien. Det innebär också ökade chanser för nedflyttade Umeå och Uppsala att få till en snabb återkomst till högsta nivån.

Från och med 2022 är tanken att två lag åker ur damallsvenskan, medan det lag som slutar på tolfte plats, alltså trea från slutet, får kvala mot trean i elitettan.

Som sagt, ett utmärkt förslag.

När jag startade den här bloggen för drygt nio år sedan tyckte jag att man skulle minska ner antalet lag i högsta serien. Men redan 2014, i det här inlägget, började jag svänga och de senaste fem åren har jag varit rätt övertygad om att utökning är den enda rätta vägen.

Med fler lag kommer fler unga svenska talanger få chansen att spela i högsta divisionen, vilket på sikt även kommer att stärka våra landslag.

Det där länkade inlägget från 2014 handlade för övrigt delvis om att damfotbollssituationen i Stockholmsområdet var historiskt dyster efter att Tyresö hade kollapsat. Damfotbollen i Stockholmsregionen har ju egentligen inte repat sig helt efter Tyresö, inte förrän nu.

Nästa år har Stockholm tre lag i damallsvenskan, och om man får drömma om ett förbättrat coronaläge kan i första hand derbyna bli riktiga folkfester. Det skulle kunna leda till ett jättelyft för damallsvenskan.

Men vågar man verkligen tro på att 2021 blir så väldigt mycket bättre i coronasynpunkt än 2020?

Det finns ju även fortfarande rätt stora frågetecken kring om det kommer att bli en OS-turnering i månadsskiftet juli/augusti nästa år.

Och om det blir en OS-turnering är det svårt att veta hur förberedelserna kommer att se ut. Därför tycker jag att det är rimligt att den landslagstrupp som Peter Gerhardsson tagit ut i dag i princip bara innehåller etablerade landslagsspelare.

Man kunde ju tänkt sig att det var ett utmärkt läge att testa nytt i en tävlingsmatch med begränsad betydelse. Men som sagt, med tanke på att det är omöjligt att veta hur mycket tid det går att få till förberedelser nästa år är det kanske bäst att köra med de som just nu är närmast en OS-trupp.

Jämfört med förra truppen utgår Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme och Mimmi Larsson medan Emma Kullberg, Hanna Bennison och Fridolina Rolfö kommer tillbaka. EM-kvalmatchen mot Slovakien spelas den 1 december.

Innan jag sätter punkt påminner jag om att bloggen nu har en ny silly season-sida för vinterns alla övergångar och kontraktsförlängningar.

32 tankar på “Utökad damallsvenska, landslagstrupp och silly season

 1. Glädjande att du bjuder sådan service inte bara med dina blogginlägg utan också t ex forum för Elitettan och Silly Season-sidan. Tack, Johan!

 2. Hej
  Jag som har väntat i flera timmar på inlägg om EM-kvalstruppen blev lite besviken. Vilka som inte kom med och vilka som kom med istället har jag redan läst på svff men jag vill läsa teorier om varför. Rolfö är frisk, petar Mimmi som inte gjort mål i Fcr sista matcherna? Benni har ju knappt spelat så då undrar jag om Zigiotti är skadad? Kullberg är back eller har jag fel?

  • Zigiotti skall opereras. Så fort guldet var klart avslutade hon säsongen. Hon var därför inte med mot Vittsjö i söndags.

   Och Kullberg är mittback. Om Gerhardsson tänkt testa spel med tre mittbackar igen är Kullberg ett bra alternativ. Hon är både passningsskicklig och snabb.

   • Tack. Jag undrar hur länge Nilla kommer tycka att det är kul att sitta på bänken i blågult. Men erfarenheten är säkert bra för laget om hon kan hålla positiviteten uppe.

 3. Grattis, Johan! Lite julaftonsstämning för dig och många andra när nu SVFF ska rösta fram förslaget om en 14-lagsallsvenska… 😉

  Angående Gerhardssons aktuella landslagstrupp bjuder han inte på några sensationer i experimentsyfte trots att det är en ”meningslös” match mot Slovakien som väntar. Föryngringen går ändå vidare, om än med försiktiga steg. Nästa år bör det vara dags att se över beståndet av gamla trotjänare som Fischer och Seger. Ge dem varsin värdiga avslutningslandskamp i kommande EM (om detta inte hamnar i Coronakarantän) och ett stort TACK för alla fina år. För övrigt, bäste bloggare – stort tack för servicen med den förnämliga och stadigt uppdaterade ”sillysidan”! Det är spännande att i höstrusket få starta dagen med en titt på densamma!

 4. 2 Uppsala spelare bröt sina kontrakt med klubben på grund av vantrivsel.. kan inte tro på mina öron, kan det finnas ett lag i Sverige dess spelare kan råka ut -för mobbing, trakasserier, nedvärdering, missaktning kontrollbehov, manipulation, diskriminering, rasism tränarkulturen med mera ..Neeej
  Om man läser svensk mainstream media och inte minst dina texter Rydén, allt är ju fri och fröjd! Rena rama paradiset miljö för unga tjejer och killar.
  Verkligheten dock handlar ju om något helt annat, det bubblar det rejält i var och en förening i snart utökade DA,
  T o m Gerhardsson talar om trygghet, kontinuitet och diverse polis snacket… sedan boms dyker folk som inte trivs.. de andra förmodligen håller käft, att använda Sundhages omtyckta ordföljd, när hon håller på att höra en röst nämligen sin egen.
  För det mesta folk gör ju det, håller tyst…
  Jeremy Wisten, 17år,- tog sitt liv efter kamp mot depression…depression och 17år-, går det ihop? Jag tror inte det, däremot fotboll i medial beskrivning och 17år kille/tjej är ”mördande” kombination…tog mainstream media makt över alla verksamheter människor håller på? Vad är det som är ”rätt” eller ”fel” läser man bara i media och saken är klarat…Biden vann-….lol
  Den unga människan hade livet framför sig men på grund av -klubbens beslut att göra sig av med honom då hade hans liv inget vidare betydelse….fotbollsmedia håller på med denna mantran, verkar som..allmänna mantran går ju ut på att vi är för många här på jordklotet..dödens kultur är det som gäller..tänk på hur en 17årig resonerar
  Förresten inte ett enda ord skrevs det om detta fall i svensk media. Wisten medverkade i ManCity ungdomsakademin och dessvärre fick ej något kontrakt…om man läser media då är det fullgott anledning att ta sitt eget liv. Eftersom fotboll handlar ju om ”liv eller död”, om man ska tro på det man framställer fotboll för.Eller vad tycker du Rydén, jag är som vanligt nyfiken och du är en mainstream journalist, trots ditt bloggande
  Och vart hade sk vuxenvärld tagit vägen , mainstream media kan väl- betraktas som det, utöver alla de människor som den olyckliga människan var omgiven?
  Tänk på hur låter nu dina ”ogillande” till föräldrarnas ofta pappornas medverkan i egna barnens uppfostran, även i fotbollssammanhanget-
  Möjligen menade du att det gällde bara invandrarpappor, de grobianer utan hyfs och vet
  Nu kan jag bara spekulera med Wisten men det står ganska klart att hans föräldrar hade ingen att sätta emot mot de krafter som spel fotboll framställde dem på det sättet som kostade livet en 17årig kille.

  • Lika fascinerande varje gång du uppenbarligen vill ställa Johan Rydén till svars för allt möjligt.
   Totalt obegripligt.

   Med det sagt är mobbing och psykisk ohälsa ett elände. Kan bara hålla med om att klubbarna måste ha tydliga rutiner, en kultur där detta kan diskuteras öppet samt tillgång till vård och hjälp, för dem som drabbas.

   • ”Lika fascinerande ……..”————————— du är antagligen Rydéns alter ego eller gillar du tillhöra utvald flock som ska stöta bort oliktänkande.eller kritik av ”fri och fröjd” läget …ser här ett patologiskt behov av åsiktkonsensus egentligen
    Summa summarum tala gärna för dig själv låt Rydén svettas med sin ”uppgift” som journalist nämligen att våga diskutera kring mainstream medias påverkan i unga människors liv, typ hur man vinklar om sporten i fråga-, vem ska belysas och vem ska inte det , skvaller journalistik mot sakligt sådan, med mera
    Damfotbollens media,eller spalter om den och inte minst svensk, känns det som väldigt dirigerad nästan fejkad för min del. Som vi ser vissa nyheter döljer man helt enkelt
    Är det så att numera bara pensionärer är dem som vågar öppet kritisera vissa saker i samhället eftersom riskerar ju med detta ingenting? Numera börjar även dem drabbas av sin vassa tungan konsekvenser som är fullständigt horribel utveckling
    ”Med det sagt är mobbing och psykisk ohälsa ett elände. Kan bara hålla med om att klubbarna måste ha tydliga rutiner, en kultur där detta kan diskuteras öppet samt tillgång till vård och hjälp, för dem som drabbas.”———————–den här passusen är ju fullständigt värdelöst att kommentera, låter som politikersnacket, säger ingenting, snarare gör problematiken betydelselös….verkligheten talar något annat
    och människor är ännu ej robotar som ska bara följa kommando medan eländet försvinner
    Så du tar det väldigt lätt för dig..medan unga människor får helt fel budskap i sin omgivning, där jag finner mainstream media som bär en stor del av ansvaret.

  • Du fortsätter att skicka giftpilar mot alla tränare, ledare och journalister.

   I grunden går det självklart alltid att göra mer för medmänniskors mentala hälsa. Och de damallsvenska klubbarna oftast är små organisationer, vilket gör att den mentala biten riskerar att bli lidande.

   Men det finns även gränser för vad som är rimligt. Och du verkar inte fatta vad elitidrott handlar om. Faktum är ju att det bygger på vinnare och förlorare.

   Under en fyraårsperiod är det exempelvis bara en man och en kvinna i världen som kan vinna OS-guld på 100 meter. Alla andra är förlorare, och många riskerar att känna stor besvikelse. Men de som ställer upp är ju faktiskt medvetna om det bara kan bli en vinnare per kön.

   I fotboll kan en tränare bara starta med elva spelare per match. Om vi tar landslaget som exempel finns det gissningsvis minst ett 40-tal spelare i Sverige som tycker att de borde vara med i Peter Gerhardssons trupp och startelva. Men Gerhardsson kan inte vara snäll och låta alla vara med. Inte ens om han själv vill. När han väljer sin startelva till en match väljer han samtidigt bort en mängd spelare.

   Men alla spelare känner till spelets regler. De vet att det bara är elva åt gången som kan spela i landslaget.

   Hur tycker du att det skall funka i sådana lägen? Skall förbundet anlita psykologer till alla de som väljs bort? Och skall media bara skriva om hur synd det är om de som inte får spela?

   Jag har ingen inblick i IK Uppsala Fotboll, och jag kan inte läsa UNT:s artiklar. Jag kan således inte veta varför ett par spelare mått dåligt i år. Men jag inser självklart att det är tufft för spelare som varit ordinarie i många år, att plötsligt vara bänkade – och det i ett lag som bara förlorar och förlorar.

   Överhuvud taget är det jobbigt för alla att vara med i ett förlorande lag. Inte minst för elitidrottare, eftersom de oftast har väldigt höga mål. Allra värst är det för de som sitter på bänken eller på läktaren.

   I lagidrott finns det liksom inbyggt i upplägget att de spelare som inte ingår i startuppställningen blir besvikna. Det är således väldigt få elitlag där alla i truppen är nöjda med tillvaron – eller sina tränare. Och som sagt, tränaren har inte möjlighet att göra alla glada. Och det behöver inte innebära att tränare är dålig.

   Slutligen är jag nyfiken på hur den sportjournalistik skulle se ut som hade gjort dig glad. Skall alla artiklar vara sågningar av tränare? Eller hur vill du ha det?

 5. Vilket inflytande du har, Johan! Ett antal blogginlägg om utökning av damallsvenskan och vips så korrigerar SvFF enligt dina önskemål!

   • Erik var nog ironisk i sin kommentar, men jag kanske tolkade det fel. Som sagt, fler klubbar har drivit denna fråga under många år. Att Peter Gerhardsson gick in och propagerade för en utökning har nog hjälpt till processen.

    Ambjörn

 6. ”Du fortsätter att skicka giftpilar mot alla tränare, ledare och journalister. ”————————–intressant påstående Rydén, du menar alltså att alla svenska tränare och journalister agerar utifrån samma mal och mål..

  ingen transparens eller oliktänkande i verksamheten…?
  Det låter som det perfekta kommunistiska samhället!
  ”Och du verkar inte fatta vad elitidrott handlar om. ”———————det här är bara roligt….upplys mig gärna vad icke elitidrott handlar om i så fall?
  Tesen att saken handlar om att vinna respektive förlora och inget annat speglar denna militaristiska liberalismen som råder i samhället i övrig och som körde västvärlden till förfall i sitt strävan att överleva. ..men du tycks inte fatta det
  ”Vinnarna” nämligen genererar pengar medan förlorarna då kan gärna ta livet av sig, enligt din tes
  Dina tankegångar om elitidrotten, som du kallar det, är riktig skrämmande., för att priset som människan betalar saknar, att använda din term ”rimlighet”
  Dessutom tillintetgörs människan natur, som man tar ifrån honom, men också raderas ut relation till de andra.
  Din snack om det svenska damlandslaget känner jag till, du tillhör ju denna NGO som heter Sveriges landslag, du har ingen distans till dem som journalist eller rakt av en fotbollsfantast..du skriver det dem vill höra medan de själva vill gärna vara i maskopi med folk som du…meningen är att vi alla andra ska svälja det..jo tjäna
  Landslaget är i grund och botten ett politiskt projekt som man aldrig ifrågasätter.
  ”Slutligen är jag nyfiken på hur den sportjournalistik skulle se ut som hade gjort dig glad. ”—————————————————————det finns inte sportjournalistik värd namnet för att ni journalister måste hålla sig till ”värdegrunden”, Tänk gärna på att alla inte har samma syn på saken även om skenet bedrar..

  • Nej. Jag menar verkligen inte att alla svenska tränare och journalister agerar utifrån samma mall och mål. På vilka grunder drar du den slutsatsen?

   Däremot skall man visa respekt mot andra människor, och inte komma med ogrundade beskyllningar.

   Här undrar man ju på vilka grunder du drar slutsatserna att Uppsalaspelarnas vantrivsel bygger på mobbing, trakasserier, nedvärdering, missaktning kontrollbehov, manipulation, diskriminering, rasism tränarkulturen med mera?

   Du vet väl att det är ganska mycket som kan leda till vantrivsel, och att det inte på något sätt är säkert att det är tränarens fel. Det kan ju lika gärna vara spelare, andra ledare eller yttre faktorer som bidrar till dålig stämning.

   Sedan visar du återigen att du inte vet så mycket om elitidrott. Ditt påstående om att ”vinnarna” genererar pengar medan förlorarna kan ta livet av sig, säger ganska mycket om hur du ser på idrott.

   Men vet du vad? Det finns inga likhetstecken mellan elit och pengar. En stor andel svenska elitidrottare tränar och tävlar mer med äran som mål än ekonomin. Det finns exempelvis knappt någon idrott där ett SM-guld innebär prispengar.

   När jag gjorde ett stort reportage om hur några av Sveriges allra bästa idrottare i rodd, friidrott, skidor och skidskytte finansierar sina satsningar visade det sig att flera svenska mästare i de här grenarna har sina föräldrar som största finansiärerna. Många tvingas även jobba hel- eller deltid vid sidan av idrotten för att ha råd med sin satsning.

   Men tyvärr går det att må mentalt dåligt även i idrotter där man inte tjänar några pengar. Och även vinnare kan drabbas av mental ohälsa. Men faktum är ju att de allra flesta idrottarna faktiskt mår bra av sin satsning. De mår bra av att testa sina vingar, och se hur långt de kan nå.

   Slutligen. All den ilska som du ofta vräker ur dig i dina kommentarer får mig ibland att känna oro för din hälsa. Men ibland kan du även få mig att skratta. Den här formuleringen var exempelvis underhållande:

   ”Landslaget är i grund och botten ett politiskt projekt som man aldrig ifrågasätter.”

   Det där tror du väl inte ens på själv?

   • Tror jag avstår för vidare diskussion Rydén, eftersom du är inte mogen för det
    Dessutom väljer du att gå till personangrepp istället för att ge din syn på medias roll i unga människors liv, som allt oftare går till så drastiska påföljder som suicid –
    Mina inlägg handlade ju om det.
    Med allt du har svarat då undrade jag om du hade haft ämne ”logik”, i skolan det går ut på ungefär att sätta i sammanhanget orsaker till en viss problematik med konsekvenserna av samma….därför läs mina 2 inlägg några gånger till istället för att komma på de fejkade slutsatser
    Angående respekt mot andra människor du kunde helt enkelt struntat i att publicera mitt syn på de aktuella händelsen om du tyckte att jag var ”respektlös” i mina kommentarer, men det visade du din sanna tryne nämligen allt som räknas är ännu ett ”klick” på ditt blogg..genuin moderat, målet helgar medlet, eller hur-
    Kul att -du nämner hälsa dessutom ”oron” mot min egen, tänk på att du har knappast brytt sig om den saken i damfotbollen…tvärtemot,ditt syn på damfotbollens utveckling genererar skadade spelare, allt i ”vinna- förlora” egna mantran,,
    Visa ”oro” för det folket istället då blir du mer trovärdig.

    • Trovärdig, säger du Axel till Rydén. Hur är det med din egen trovärdighet? Nu har du chansen att, för en gångs skull, framstå som trovärdig. Men det kräver så klart raka och tydliga svar på de frågor jag ställt.

    • Gert aka ”The Observer” har du inte ”tackat” för dig här på bloggen ?
     Det var nämligen ditt korkade sätt att föra diskussion som avslöjat dig…

    • Jag vet inte om det är exakt den frågan du har ställt. Jag har mer upplevt det som att du återigen försöker kasta skit på mig.

     Men du skall få ett kort svar av mig. Däremot räknar jag inte med att du skall komma med några svar på de frågor du fått. Du gömmer dig bakom pseudonym och har en massa åsikter om vad som är fel, men du kan aldrig komma med några konkreta lösningar på hur saker borde lösas. Det axel, är inte speciellt imponerande.

     Men här kommer svaret. Medias roll är i stort att informera folket, samt att granska makthavare. Jag känner inte till ett enda fall där svensk media aktivt påverkat en ung idrottare att ta sitt liv. Således ser jag inget stort problem här. Du får gärna peka mer exakt på vad du tycker är så dåligt.

     När det gäller Jeremy Wisten har väl ändå tragedin berättats av media? Även svensk media har berättat om Wistens död, du kan läsa om den här och här.

     Jag har ingen aning om huruvida det var en skandal att Wisten inte fick nytt kontrakt. Men det känns inte som att det saknats någon granskning från media. Av det jag läst vänder sig hans föräldrar istället mot brister i klubbar och skolor. De säger inget om media. Och jag vet inte på vilket sätt du tänker dig att media skall ta ansvar i sådana här frågor. Du får gärna berätta.

     Och samtidigt kan du ju passa på att svara på Gerts frågor. De är konkreta och bra.

  • Fler människor som Johan och Gert, mindre av Axel. Att Axel sedan använder ord som omogen och korkad blir lite konstig.

 7. Det är inte alltid enkelt att förstå vad Axel menar – och vad han egentligen är ute efter.
  Så det vore bra om Axel kunde svara på följande frågor:
  1. Eftersom du tycks angripa Uppsala (tränare, ledning?) så kan du kanske konkretisera vad det är du vet som vi andra inte känner till. Vet du varför de två spelarna valde att bryta pågående kontrakt? Vantrivsel säger du, och i nästa andetag pratar du om mobbing, trakasserier, nedvärdering, manipulation, rasism m m. Du har alltså kunskap om vad det är som får de båda spelarna att vantrivas. Klä det då i ord, så kan vi ta ställning till om dina påståenden är sanna (och kanske vems felet är…). Har dock svårt att förstå hur det kan vara Rydéns fel, men det kanske du kan tala om på ett så enkelt sätt som möjligt.
  2. Vilka damfotbollsnyheter är det som döljs i media. Exempel, tack.
  3. Du kritiserar Gerhardsson (och även Sundhage – gissar att det är hennes ”dispyter” med Asllani som har gjort dig upprörd), men undviker att tala om hur du tycker det borde se ut. Är det några som han låter spela för lite, enligt din uppfattning? Och hur tycker du att landslagets upplägg borde se ut? Är det enligt din uppfattning fel att försöka spela ihop en stomme? Tycker du kanske att alla spelare som själv tycker att de borde platsa i landslaget också ska få spela?
  4. På Rydéns fråga om vilken sportjournalistik som skulle göra dig glad svarar du bara att det ”finns inte sportjournalistik värd namnet”. Det är väl inget svar. Redogör i stället för hur din bild av den idealiska sportjournalistiken ser ut.
  Slutligen är det alltid oerhört tragiskt när en ung kille tar livet av sig. Och det är fullt möjligt att omgivningen har brustit i sin uppgift att ge honom tillräckligt med stöd. Däremot är det, tyvärr, inte som du påstår ovanligt med depressioner hos ungdomar. Och faktiskt mycket vanligare bland icke-idrottsutövande ungdomar.
  Och snälla Axel. För en gångs skull, svamla inte bort det här med en massa idiotiska och ogrundade påståenden utan svara på mina frågor så rakt och enkelt du kan. Tack.

 8. Det är som sagt inte helt enkelt att hänga med i Axels svängar. Vilket gjorde att jag faktiskt glömde en fråga. Du påstår att det enligt media är en fullgod anledning att ta sitt liv om man inte platsar i Manchester Citys ungdomsakademi (du säger t o m att ”om man läser media”), men i samma andetag säger du att det inte skrivits ett ord i svensk media. Så vilka media har påstått det du hävdar? Exempel, tack.

  • Om man får slänga in en gissning på Diamantbollen sp tror jag på Anna Anvegård. Den spelare som stuckit ut i landslaget i år och gjort flera viktiga mål.

   Kan givetvis också bli Jennifer Falk, men landslagsinsatser brukar väga tungt och hon har haft alldeles för lite att göra i de landskamper hon stått i.

  • Finns väl bara två som dominerar i stora ligor och i landslaget; Asllani och Magdalena Eriksson.
   Själv hoppas jag på Hanna Glas.

 9. Nej Axel. Nu måste jag göra dig besviken men The Observer och jag är definitivt inte samma person så då är vi väl flera som enligt din uppfattning är korkade. Förstår dock inte var det korkade i att ställa konkreta frågor ligger???
  Hur skulle det vara om du för en gångs skull försökte föra en saklig debatt och svara på enkla och raka frågor i stället för att hela tiden komma med nya påhopp?
  Som sagt, inte stärker det precis uppfattningen om din trovärdighet…

 10. Snälla!
  Låt ”Axel” leva sitt eget – galna – liv.
  Lägg i stället energin till vettiga åsikter och frågeställningar så att denna damsajt lever ett sunt och bra liv.

 11. Pingback: Det som skulle varit sista omgången | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.